Pratite nas

Hrvatska

10 hrvatskih otoka kojima je svijet oduševljen

Objavljeno

na

Britanske dnevne novine The Guardian objavile su 10 najljepših malih otoka u Hrvatskoj koji su slabije naseljeni i posjećeni, a odlični su za izlete brodicama i kupanje na lijepim plažama.

To su sljedeći otoci: Lopud, Sveti Nikola, Veliki Brijun, Susak, Silba, Kornati, Šolta, Sveti Klement, Biševo i Proizd.

Lopud

Sat vožnje trajektom od Dubrovnika, Lopud je čitav jedan svijet udaljen od gradske vreve. Lopud je otok bez automobila s pogledom na planine i duboko plavo more.

Foto: Commons wikimedia/Stefan Fussan

Sveti Nikola

Najsjeverniji hrvatski otok pokriven je borovom šumom i uokviren s dva kilometra kristalno čistog mora, a osim velikog hotelskog resorta izgrađenog 2015. godine, gotovo da je nedodirnut.

Foto: Commons wikimedia/Bjoertvedt

Veliki Brijun

Guardian čak spominje i Titu koji je uživao na Brijunima. Nakon njegove smrti, ovo je postao nacionalni park kojeg vole obilaziti izletnici, a najviše ih privlači upravo Veliki Brijun.

Susak

Tri sata vožnje katamaranom od Rijeke, Susak je jedinstven po tome što su mu gotovo sve plaže u potpunosti pješčane.

Foto: Commons wikipedia/Ana Puhac

Silba

Silba ne samo da je oslobođena automobila i hotela, već se najvećim dijelom ne smije voziti ni biciklom.

Foto: Commons wikipedia/nikola pu

Kornat

Kornate čini 89 otočića, a pokriveni su maslinom, kaduljom i smokvama.

Commons wikimedia/Andrzej Mlynarz

Šolta

Ako dobro pogledate, vidjet ćete je i iz Splita.

Foto: Commons wikimedia/Anders Finn Jørgensen

Sveti Klement

Sveti Klement je, reklo bi se, jedan skok od pet minuta udaljen, no tamo ćete doživjeti jednu drugu, staloženiju stranu Hvara.

Foto: Commons wikimedia

Biševo

Maleno Biševo pluta do Visa, a dah će vam uz ostale ljepote uzeti i Modra Špilja u koju se može ući manjim brodićima. Biševo će vas iznenaditi hrabrim kornjačama i dupinima.

Foto: Commons wikimedia/Minestrone

Proizd

Proizd do Korčule idealan je za bijeg od gužve, budući da je gotovo netaknut i nenaseljen.

Foto: Facebook

 

Izvor: narod.hr/The Guardian

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Cilj nam je izmijeniti odnos društva prema braniteljima, niz nepravdi je naneseno

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je obraćajući se nazočnima na 17. izvještajno-izbornom saboru HVIDRA-e RH  da je cilj izmijeniti odnos društva prema hrvatskim braniteljima i prema Domovinskom ratu općenito i pritom istaknuo kako je niz nepravdi prema braniteljskoj populaciji ispravljen prijedlogom novog zakona koji je u drugom čitanju.

Istaknuo je prijateljski i profesionalni odnos između ministarstava u Vladi i između svih udruga, a to je, kazao je, moguće kada imamo jasnu želju i ciljeve.

Ciljevi su nam, rekao je ministar Medved, izmijeniti odnos društva prema hrvatskim  braniteljima, prema hrvatskim ratnim vojnim invalidima i prema Domovinskom ratu općenito.

Pred nama je jako puno posla koji zahtjeva od svakoga od nas ulaganje onog entuzijazma i domoljublja, one energije koja je potrebna da bismo očuvali ono što smo stvorili u Domovinskom ratu, poručio je Medved.

“Neminovno je, kako vrijeme prolazi, da je naša populacija sve starija, i stoga novo vrijeme koje je pred nama upravo traži da budemo zajedno i da osmislimo sve ono što će dati odgovore na te izazove.

U novom zakonu o hrvatskim braniteljima koji će uskoro biti na drugom čitanju izborili smo ona područja koja su dugi niz godina bila zapostavljena te ispravili niz nepravdi koja su bila učinjena prema našoj populaciji, zahvaljujući svim resorima u Vladi  i saborskim zastupnicima koji su novi prijedlog zakona prihvatili, te sam uvjeren da ćemo ispraviti i druge nepravilnosti koje su kroz proteklih 15-ak godina mučili našu populaciju,” rekao je.

Odnosi kakvi su bili prema hrvatskim braniteljima nikad više ne smiju biti na toj razini, poručio je. Trebamo stoga uspostaviti još kvalitetnije međuodnose kako bi dali odgovore na niz pitanja što i dalje muče našu populaciju te biti spremni i na sve druge izazove, zaključio je ministar Tomo Medved.

Obraćajući se skupu predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić podsjetio je na veliki obol koji su hrvatski branitelji dali za domovinu. “Stoga nećemo šutjeti ni dozvoliti da nam itko uzme Domovinski rat i ukalja žrtvu koju smo podnijeli u obrani Domovine štiteći je svojim tijelima,”, rekao je Đakić i dodao kako će suradnja između HVIDR-e i HVO-a i dalje unapređivati.

Redovni izvještajno-izborni sabor Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovionskog rata Republike Hrvatske (HVIDRA) održan je u petak navečer u  makarskom hotelu Meteor, a nazočno je bilo 225 delegata.

Medved o zapošljavanju: Bez novih djelatnika ne možemo funkcionirati

facebook komentari

Nastavi čitati