Pratite nas

Život

10. listopada Svjetski dan beskućnika

Objavljeno

na

Svjetski dan beskućnika i ove godine obilježava se 10. listopada. Organizacije iz cijelog svijeta na različite načine tog dana provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva.


Iako se smatra da je stvarni broj onih koji žive bez krova nad glavom mnogo veći, u Hrvatskoj je evidentirano njih dvije tisuće. Mjesta u prihvatilištima ima tek za 450.

Ove godine predstavnici članica Hrvatske mreže za beskućnike, beskućnici, studenti socijalnog rada, prijatelji i suradnici koji doprinose skrbi o beskućnicima Svjetski dan beskućnika obilježili su javnim okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića i zajedno poslali poruku široj javnosti o problemu beskućništva – najekstremnijem obliku siromaštva i socijalne isključenosti.
U povodu Svjetskog dana beskućnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatska mreža za beskućnike organizirali su konferenciju o beskućništvu pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Na konferenciji se razmatra problem siromaštva u Hrvatskoj i beskućništva kao njegovog najekstremnijeg oblika te o programima skrbi o beskućnicima u Uniji, Sloveniji i  Hrvatskoj. Posebna pozornost posvećena je prevenciji beskućništva i socijalnom uključivanju beskućnika te poticanju jedinica lokalne i područne samouprave na provedbu programa.

Beskućnici nisu jedina ugrožena kategorija društva, ali sigurno su najneomiljenija jer to su odrasli ljudi koji su u svom životu donijeli pogrešne odluke, nisu se mogli oduprijeti poroku koji je zavladao njihovim životom, možda su bili u kreditu i ostali bez posla ili su ostali bez partnera, zanemarili  sebe i sve oko sebe i našli se na ulici.

Činjenica je da je svatko beskućnik iz drugačijeg razloga, jer svatko nosi svoj teret života, ali nemaju svi istu sposobnost borbe i snalaženja u svim životnim situacijama. Događa se da jedan problem stvara drugi i osoba se vrti u začaranom krugu iz kojeg je svakim danom sve teže izići te na kraju dotakne dno i nađe se na ulici.

Među prvim centrima za prihvat beskućnika u Hrvatskoj otvoren je onaj u Osijeku, i to prije 17 godina. Građani danas do 19 sati imaju priliku vidjeti kako žive beskućnici, ali i kako im pomoći.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

Batarelo: Dosta je frljićizacije Hrvatske!

Objavljeno

na

Objavio

Udruga Vigilare od Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu traži povlačenje plakata kojima promovira pretplatu za kazališnu sezonu 2017./2018.

Na plakatu se, naime, nalazi par koji aludira na seksualni čin.

– Nakon zaprimanja više pritužbi zabrinutih građana, udruga je i formalno uputila prosvjedno pismo HNK-u, Ministarstvu kulture i Gradskom uredu za kulturu te pozvala građane da učine isto kako bi zajedničkom akcijom spriječili daljnje promicanje bluda, vulgarnosti i šunda u hrvatskom javnom prostoru – priopćila je Udruga Vigilare.

– Hrvatsko narodno kazalište kulturna je ustanova od nacionalnog značenja i ne može biti prepuštena umjetničkim aktivistima i kulturnim revolucionarima. Zadaća HNK-a jest očuvanje nacionalne i njegovanje klasične kulture, a ne prizemno provociranje kroz poigravanje vrijednostima najvećeg dijela hrvatskog naroda. Ovi prostački plakati ispod su razine HNK-a i pravi su primjer neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika koji obilno financiraju tu ustanovu.

Ovoj frljićizaciji Hrvatske konačno ćemo stati na kraj – rekao je predsjednik udruge Vigilare dr. sc. Vice Batarelo.

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Državni tajnik Milas otvorio Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s poteškoćama u razvoju

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13.rujna 2017. u Ljubuškom je otvoren Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s poteškoćama u razvoju čiju izgradnju je, najvećim dijelom,  pomogla Vlada Republike Hrvatske. Objekt se prostire na površini od 500 metara četvornih. Ima 30 prostorija različite namjene u kojima će za početak raditi fizioterapeut, logoped, defektolog i radni terapeut te će skrbiti za oko 100 osoba s poteškoćama u razvoju.

Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske čestitao je i zahvalio udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Duga koji su inicirali ideju o izgradnji centra te načelniku općine Nevenku Barbariću, koji je sa svojim suradnicima pokrenuo te i realizirao ovaj značajni projekt.

„ Ponosan sam jer je doprinos otvaranju ovog Centra dala i Vlada Republike Hrvatske putem natječaja za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH. Ovaj centar je primjer kako se zajedničkim naporima i suradnjom postižu izvrsni rezultati  “ rekao je Milas i dodao kako će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti podržati i druge slične projekte koji su na dobrobit široj društvenoj zajednici, posebice kad su pitanju najranjivije skupine društva.

Istog dana, državni tajnik Milas je obišao Dom za starije i nemoćne osobe u Prozor Rami te posjetio Franjevački samostan Uznesenja BDM Rama Šćit. U popodnevnim satima,  u povodu obilježavanja 24.obljetnice stradanja Hrvata u mjestu Uzdol, općina Prozor Rama, zajedno s pripadnicima Treće bojne brigada Rama, te ministrom pravosuđa BiH g. Josipom Grubešom, posjetio je Memorijalni centar te odao počast stradalim žrtvama – civilima i pripadnicima HVOa.

facebook komentari

Nastavi čitati