10 manje poznatih činjenica o facebooku

0

1 – Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Uvriježeno je mišljenje da je Facebook primarno plave boje zbog marketinške prihvatljivosti, al istina o odabiru boja najpopularnije društvene mreže je drugačija. Naime, vlasnik Mark Zuckerberg je daltonist, tj. nejasno vidi crvenu i zelenu, dok s plavom ima najmanje problema.Mark-Zuckerberg-250x187

2 – Island mijenja svoj Ustav koristeći se Facebookom. Ova po mnogo čemu jedinstvena država je odlučila da uključi svoje građane u proces izmjene prihvatajući njihove preporuke i direktna mišljenja putem Facebooka.

Dave-Choe-1

3 – Graffiti umjetnik Dave Choe, koji je oslikao prvi Facebookov centar je tražio da bude plaćen u dionicama kompanije. Te dionice danas vrijede 200 miliona američkih dolara.

4 – Procjenjuje se da Facebook igra važnu ulogu u 20% slučajeva razvoda u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je 25% korisnika Facebooka nogirano putem ove društvene mreže.

5 – Prvobitan naziv danas najpopularnije društvene mreže je bio Facemash, a zatim The Facebook. Domena Facebook.com je otkupljena u augustu 2005. godine za 200.000 američkih dolara.

Facemash-250x165

6 – Kad bi Facebook bio država, bio bi treća najveća država na svijetu po broju stanovnika, odmah iza Kine i Indije. Danas Facebook ima 900 miliona aktivnih korisnika.

7 – Svaki dan se na Facebook doda 300 miliona novih fotografija. Ova društvena mreža je skladište više od 219 milijardi fotografija, ili 4% svih fotografija koje su ikad uslikane u povijesti civilizacije.

8 – Više od 30 miliona profila na Facebooku pripada umrlim ljudima. Zabilježeni su i slučajevi ubojstava zbog ukidanja sa liste prijatelja na ovoj društvenoj mreži.

Chris-Putnam-250x187

9 – Chris Putnam je 2006. godine hakirao Facebook i uspješno izmjenio izgled 1000 profila u tada također popularnu društvenu mrežu MySpace. Facebook ga je potom zaposlio.

10 – Burger King je svojevremeno pokrenuo kampanju dijeljenja besplatnih Whoppera svakome ko ukine 10 ljudi sa svoje liste prijatelja. Potom su ‘žrtvama’ poslali poruke kako su manje vrijedni od jednog hamburgera. Kampanja je vrlo brzo poništena.

Izvor: protest.ba

facebook komentari