Pratite nas

Istaknuto

ZLATKO HASANBEGOVIĆ: Tomićeva izjava je skandalozna i bez presedana

Objavljeno

na

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon sastanka s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom komentirao je ‘situaciju’ s Antom Tomićem.

[ad id=”93788″]

Kulturnjaci traže vašu ostavku, smatra da niste dobro reagirali na fizički napad na Tomića?

“Njihovo je pravo da traže moju ostavku i nastavit će je tražiti sve dok budem ministar i zapravo tu nemam što posebno dodati. Još jednom mogu ponoviti, protivnik sam bilo kakvog nasilja u javnom životu, i neovisno o ovom konkretnom slučaju, osim tjelesnog nasilja upozoravam i na verbalno nasilje, različite uvrede i neprimjereni govor u javnom životu. Svi odgovorni sudionici javnog života i političkog i kulturnog trebaju biti primjer u stvaranju jednog ozračja, dijaloga i tolerantne rasprave o svim podjelama i prijeporima koji postoje u hrvatskom društvu i koji će postojati uvijek jer mi živimo u demokratskom društvu a ne u boljševičkom monolitu i nema uistinu načina a ni potrebe da svi o svemu isto mislimo”.

Zamjerili su vam jer ste rekli da svatko snosi odgovornost za izgovorenu riječ?

“To nije bilo nikakvo priopćenje, to je bila ad hoc intervencija vezana za upit jedne medijske kuće. Uistinu, stizali su upiti i vezano za slučaj Frljića. Unaprijed da kažem, Ministarstvo kulture nije prava adresa za to, postoji MUP i on treba štititi sigurnost građana. To je jedna vrsta neumjesnog pitanja ministru kulture za postaviti ‘što može misliti o napadu'”.

Ne možete reći da je neumjesno ministru kulture postaviti takvo pitanje.

“Upozoravam osim, nažalost, marginalnih pojava tjelesnog nasilja u hrvatskom društvu, porast iracionalnog govora mržnje i različitih uvreda, među kojima sam, među ostalim, i ja bio obasut posljednjih nekoliko mjeseci. Ne bih ulazio u potankosti, podsjećam da me gospodin Tomić u svojoj kolumni nazvao, citiram ‘retardom’, ‘maloumnikom’. Mislim da je to skandalozno i bez presedana čak po standardima u Hrvatskoj, novinskog i medijskog govora. Zanimljivo, HND niti jedna ustanova nije na to reagirala. Nikad nisam harangirao, osobno vrijeđao, niti ću to činiti, ja sam uistinu osoba dijaloga ali i načelnih i, ako hoćete, beskompromisnih političko nacionalnih stajališta od kojih ne odstupam, ali ne tražim da ih svi slijedite”, rekao je ministar Hasanbegović.

[ad id=”93788″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Ukrcajte se na ‘Vlak slobode’: ‘Sjećamo se dana kada je 100.000 ljudi na Rivi pokazalo što je hrvatsko jedinstvo’

Objavljeno

na

Objavio

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom

“Vlak slobode” Split-Knin-Split, u spomen na istoimeni vlak koji je vozio na današnji dan 1995. od Zagreba do Splita i kojim je označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluje,” krenuo je u subotu sa splitskog Željezničkog kolodvora, organiziran na poticaj splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. Tada se na splitskoj Rivi okupilo više od 100 tisuća građana, podsjetio je gradonačelnik Krstulović Opara.

“Mi u Splitu smo jako ponosni na taj događaj i tadašnji doček ‘Vlaka slobode’ kojim je označeno hrvatsko nacionalno jedinstvo i kraj ‘Oluje’. U povijesti Splita i Republike Hrvatske ostat će sjećanje na tadašnji upit predsjednika Tuđmana okupljenima na splitskoj  Rivi – ‘što im još može obećati’, a oni su svi jednoglasno glasno odgovorili ‘Vukovar’, ‘Vukovar’ ” , naglasio je u izjavi novinarima splitski gradonačelnik.

Direktor HŽ Putnički prrijevoz Željko Ukić, koji se pridružio današnjem “Vlaku slobode” Split-Knin-Split, izjavio je kako su Hrvatske željeznice podržale prijedlog grada Splita za obilježavanje spomena na “Vlak slobode” koji je prije 22 godine  putem od Zagreba do Splita povezao do data razdijeljenu Hrvatsku zbog velikosrpske oružane agresije.

“‘Vlak slobode’ prije 22 godine važan je i za Hrvatske željeznice jer je njime povezan Zagreb i Split,” rekao je Ukić.

U današnjem “Vlaku slobode” su brojni uzvanici među kojima i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Na putovanju do Knina ovaj vlak staje na mjesnim gradskim i općinskim željezničkim postajama gdje u njega ulaze gradonačelnici i načelnici mjesta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

25. kolovoza 1991. – početak bitke za Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Današnji dan 25.08.1991. smatra se početkom bitke za Vukovar. Borbe u gradu i oko grada, sa poginulim i ranjenim, vodile su se od svibnja 1991., ali tog dana grad je napadnut iz svih smjerova svim raspoloživim naoružanjem “JNA”, uključujući avione.

Naime tog dana “Jugoslavenska narodna armija” koja je sve vrijeme uoči napada glumila suzdržanost i neutralnost kao ” tampon zona sukobljenih strana” otvoreno se svrstala na stranu agresora u trenucima kad je bilo vidljivo da regularne hrvatske policijske snage polako preuzimaju nadmoć na terenu nad srpskim teroristima i paravojnim formacijama.

Vidjevši da bi se ratna sreća mogla okrenuti na hrvatsku stranu, “JNA” je sve svoje potencijale, naoružanje i kompletnu ratnu mašineriju stavila na raspolaganje paravojnim srpskim snagama i pridružila se u sveopćem napadu na Vukovar.

To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane “Jugoslavenske narodne armije”, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Prema specijaliziranom elektroničkom portalu o Domovinskom ratu “Domovinski rat On Line”, ukupan broj stradalih boraca na hrvatskoj strani, gardista i policajaca, procjenjuje se na oko 2.500.
Oko 7.000 osoba, civila i vojnika, završilo je nakon pada grada u logorima u Srbiji. Poginulo je oko 1.000 civila, od čega 86 djece, od kojih je najmlađe imalo 6 mjeseci (Ivan Kljajić), koji je poginuo od krhotina srpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama (ranjen u tom napadu, i on je uskoro umro).
Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.
Još uvijek se traži gotovo 500 nestalih Vukovaraca.

Prema istom specijaliziranom elektroničkom portalu ukupan broj stradalih vojnika “JNA” i četničkih snaga na širem području Vukovara procjenjuje se do 8.000 poginulih, do 15.000 ranjenih te između 400-600 uništenih tenkova, oklopnih i transportnih vozila (JNA priznaje 110) , te oko 20 uništenih zrakoplova i helikoptera (“JNA” priznaje dva).

Za mnoge ratne zločine: ubojstva civila, mučenja i ubijanja, progone, etničko čišćenje, potpuno uništenje grada (tzv. famozno „prekomjerno granatiranje“), rušenje bolnice, kulturocid, logore u Srbiji i drugo još nitko nije odgovarao.

facebook komentari

Nastavi čitati