Pratite nas

Vijesti

11 registara Stožera uzdrmat će političke elite, tajkune, abolirane četnike, Titove suce, udbaše…

Objavljeno

na

Tu će biti i registar svih sudaca koji su sudili u političkim procesima u bivšoj SFRJ, registar svih aboliranih tijekom procesa mirne reintegracije, registar svih sudionika obavještajnih službi bivše SFRJ, registar svih korisnika mirovina NOB-a…

Kako smo nedavno najavili, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nakon prikupljanja dovoljnog broja potpisa za referendum kreće u nove akcije. Najavljene su tri glavne aktivnosti – prijedlog Zakona o lustraciji, osnivanje Platforme za bolju i pravedniju Hrvatsku te prijedlog donošenja 11 registara, koji će, zapravo, biti temelj Zakona o lustraciji te stoga i privlačE najviše pažnje javnosti. Ekskluzivno otkrivamo o kojih je 11 registara riječ.

Kako nam kažu u Stožeru, osnovni motiv za traženje objave registara je razdvajanje žita od kukolja. Osim toga, tu su pravo i potreba hrvatske javnosti da sazna istinu te da, kako su to formulirali, krene razmišljati o ispravnoj budućnosti. Treći je motiv to da registri posluže kao osnovica lustracijskom zakonu, kojim će biti obuhvaćeni mnogi koji se nalaze u registru. Zanimljivo, Stožer će se u obrani od neminovnih napada na ideju o objavi registara služiti istim argumentima kojma je Vlada branila objavu Registra branitelja.

Registri će biti koncipirani kao prijedlog točke dnevnog reda Sabora. Osam ih je okvirno definirano, iako se još uvijek čeka formulacija iz pravnog povjerenstva, a tri su još u raspravi. Evo i njihovog popisa:

 • – registar svih koji su sudjelovali u pretvorbi i privatizaciji, te u kojem svojstvu i u kojemu iznosu,
 • – registar svih pripadnika agresorske vojske, državljana RH, tijekom Domovinskog obrambenog rata,
 • – registar svih protiv kojih u DORH-u postoje dokazni materijali i/ili svjedočanstva koja ih terete za zločine počinjene u Domovinskom obrambenom ratu,
 • – registar svih političara od 1991. do 2013. koji su mogli, a nisu branili Hrvatsku u Domovinskom obrambenom ratu,
 • – registar svih koji se nisu odazvali mobilizaciji u obranu Hrvatske u Domovinskom obrambenom ratu,
 • – registar svih sudaca u RH koji su sudjelovali u političkim procesima u bivšoj SFRJ,
 • – registar svih koji su radili za tajne službe bivše SFRJ,
 • – registar svih koji su mijenjali portfelje dionica za dionice u portfelju HZMO,
 • te, dodatno, da se objavi imovinsko stanje bivše Komunističke partije Hrvatske,
 • a kasnije SDP-a, od 1988., 1989., 1990. i 1991.,
 • kao i novčano imovinske transakcije iz tog razdoblja.

Kao najzanimljiviji registar u Stožeru ističu registar svih sudionika procesa pretvorbe i privatizacije koji su svoje dionice zamijenili u portfelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tvrde kako imaju provjerene podatke da su mnogi bezvrijedne dionice zamijenili za puno kvalitetnije. Pojednostavljeno rečeno, u HZMO-u im je netko omogućio da dionicu koja je na tržištu vrijedila 1, a na papiru 100, u toj instituciji zamijene za dionicu koja i na tržištu vrijedi 100.

U Stožeru su svjesni kako prvo moraju pronaći 52 zastupnika koji će omogućiti da se prijedlozi upute u saborsku proceduru. Stoga su odlučili da će njihovi aktivisti zastupnike dočekati kad će dolaziti na svoje radno mjesto te ih zamoliti da potpišu taj zahtjev. Sa velikim zanimanjem će pratiti tko će zahtjev potpisati, a tko ne.

Vjerujemo kako će to biti izuzetno zanimljivo i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti te se radujemo vidjeti kako će političari reagirati na ovu ideju Stožera. Oni čiste savjesti vjerojatno neće imati problema s podrškom.

No, velika većina hoće…

 • Autor: Z.S./dnevno

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati