Josip Jurčević: Bojkot komemoracije nema veze sa žrtvama

4

Povjesničar Josip Jurčević objasnio je situaciju oko Jasenovca te zašto su navodi ravnatelja centra ‘Simon Wiesenthall’ Efraima Zuroffa besmisleni.

[ad id=”93788″]

“Humanističko-civilizacijsko načelo kaže da sve žrtve zaslužuje poštovanje te bilo kakva politizacija sa žrtvama predstavlja moralni poraz i sve druge vrste krimena”, rekao je Jurčević na početku razgovora.

Povjesničar smatra da je većina toga što se događa s Jasenovcem nakon 1945. godine čin ljudske manipulacije.

“Kako prije 90-te tako i nakon 90-te. Postoje interesne skupine koje su se na razne načine, statusne, materijalne i druge, okoristile tim manipulacijama žrtvama rata i poraća uključujući Jasenovac, nastojeći zadržati tu nezdravu klimu u Hrvatskoj”, kazao je Jurčević.

Smatra da se žele zaštititi osobni i grupni interesi.

“Njihovi motivi sigurno nisu vezani za odavanje poštovanja ili žal i obilježavanje žrtava. Radi se o motivima koji nema žrtvoslovno ili obilježavajuće podrijetlo nego politički, statusni i razni drugi interesi”, rekao je Jurčević.

Tvrdnju ravnatelja centra ‘Simon Wiesenthall’ Efraima Zuroffa da predsjednica Grabar-Kitarović nije antifašist Jurčević smatra besmislenom i realno vrlo upitnom.

“Fašizam je specifičan i to je jedna od zabluda i neznanja koja su zastrašujuća. Fašizam kao totalitarni sustav i pokret je postojao u Italiji i tamo gdje je Italija bila okupator do 1943. godine. Nakon toga ne postoji fašizam. Ali kod nas je greška jer se fašizmom pokušava nadomjestiti onaj objektivni pojam, a to je totalitarizam. Fašizam je vrlo određen i jasan i svi koji su rođeni nakon ’45. ne mogu biti antifašisti”, objasnio je Jurčević te dodao:

“Držim da je Predsjednica antitotalitarist, da je demokrat. Ne bih je čak uspoređivao s ‘anti’ pojmom. Svaki ‘anti’ pojam je nesamostojeći i stoga antifašisti ne mogu postojati ako nema fašizma. Oni su zainteresirani za virtualno proizvođenje fašizma jer antifašisti gube smisao ako nema fašizma. Danas govoriti da je netko antifašist je kao prvo besmislica, kao drugo, vrlo upitno. Oni nužno proizvode fašizam i pričaju o nekom fašizmu u Hrvatskoj, u suprotnom nemaju smisla svog postojanja. Smisao njihova postojanja su razni materijalni i drugi interesi kao i proizvođenje kaosa u Hrvatskoj iza kojeg se opet skrivaju različiti interesi”, rekao je povjesničar Josip Jurčević za Direktno.hr.

facebook komentari

 • Otporaš

  Izvadak iz jednog pisma Maksa Luburića. Ovo pismo se nalazi u knjigi “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA” na strain 772-773.

  Pismo je pisano dr. Miljenki Dabi Peranić 23 studenoga 1967. Navesti ću samo neke odlomke iz tog pisma:

  “…Ako padnem – Rankovićevci će Te napsati da si me Ti ubio. O tome smo već jednom govorili. Logično: kada su pucali na Poglavnika, okrivili su mene. Pucat će na mene – okrivit će tebe…To je logika. I što je najtragičnije, emigracija će im povjerovati. Nažalost…”

  “…Što se mene tiče, ja sam s Bogom uredio svoju savjest. A s Hrvatskom? Za nju ne bih dosta učinio niti da živim tri ljudska života. Pao dakle danas ili sutra ili za dvadeset godina, za moju je savjest sporedno, jer kada se za Hrvatsku dade život, daje se ono najviše…”

  “…Kada sebe stavim prema Hrvatskoj, umirem mirne savjesti. Učinio sam mnogo. Jednom smo razgovarali – sjećaš li se? – da bih se dao rado objesiti, kada bih visio među Titom i Rankovićem…Kada bih mogao vješati se uz Tita, ali tako, da Ranković bude među nama, ne bih mi bilo žao, pa maker bilo vješanje ono pravo. I tako hrvatski narod neće biti sretan dok nas sve skupa ne vidi obješene…”

  “…Svi danas vide da sam ih vraški razdjelio. Kao avet stojim među njima. Jaz je među njima, kao što je i među Srbima i Hrvatima. Tu je veliki dio moje, ali i Tvoje, povijesne misije…”

  “…A ako ništa drugo, postoji Jasenovac. I dokle bude postojala ta uspomena, mira neće biti među Srbima i Hrvatima. Mogu oni govoriti kolikogod hoće o “bratstvu i jedinstvu”! Neće ga nikada biti, jer ga ubija spomen na Jasenovac. Na njemu se danas kolju hrvatski i srpski komunisti, kao i svi Hrvati i svi Srbi. Hrvatski komunisti su ovjekovječili s onim spomenikom – Jasenovac. Baš kao da su radili pod mojom sugestijom. (Možda i jesu, jer se pokazalo da se “bratstvo i jedinstvo” sastojalo samo u likvidiranju svega hrvatskoga, pa i komunističkoga, kako su to dokazale “žrtve” Hebrang i tisuće Hrvatskih Partizana – pobijenih da bi se moglo ostvariri to Rankovićevo “bratstvo i jedinstvo”, mo. Otporaš). Baš taj njihov i moj Jasenovac uništava svaku Jugoslaviju. Htio sam razdvojiti Hrvate i Srbe. Dogadjaji, o kojima sam najprije sa skepsom mislio…dokazuju da sam ih razdvojio…”

  Eto tako general DRINJANIN, Vjekoslav Maks Luburić piše, a što piše tako i misli, o događajima iz godine 1966. kada se je Ranković smjenio i 1967 povodom Deklaracije Hrvatskog Književnog Jezika, dakle događajima o kojima se još uvijek mnogi živući Hrvati mogu prisjetiti. To su bila burna vremena kada je KPJ sa svim svojim polittičkim aparatom u ime “narodne vlasti i u ime bratstva i jedinstva” nastojala što više ocrniti hrvatski narod, podižući taj spomenik “žrtava fašizma” u Jasenovcu, kako bi time, još jednom Hrvatima naturili hipoteku kolektivne odgovornosti ratnih žrtava na području Hrvatske.

  Sada je vrijeme, poslije skoro 49 godina od ovoga pisma, da se jave oni kojima je do ISTINE stalo. Ja ću. prikladno mojim prilikama, iznositi neka pisma MAKSA LUBURIĆA.

  • sjena

   Ove riječi su skoro ,teške ,kao u E.Zolinih romana, podsjećaju me na neke Šenoine stranice !

 • bakran

  Sve ste dobro rekli, prof. Jurčeviću. Kao što fizikalni pojam antimaterije ne bi imao smisla bez postojanja materije, tako tim ‘antifa-drugovima’ kao kruh nasušni treba ‘fašizam’. Pa kad ga već faktički nema, oni će ga ‘izmisliti’. Jer u suprotnom, niti njihova egzistencija nema smisla… Tužno, ali istinito.

 • Sivooki

  Zuroff je “autoritet”, svakako. Zna ono što su mu drugi rekli.
  A u rangu je s etnobiznismenom, i do mrtvih mu je stalo kao do lanjskog snijega.