13 odabranih dokumentaraca u kategoriji kratkometražnog filma na 14. MFF-u

  0

  U natjecateljskom programu u okviru kratkometražnog  dokumentarnog filma Mediteran Film Festivala, koji će se održati od 26. do 31. kolovoza u Širokom Brijegu, selektor Damir Čučić izabrao je 13  filmova. Riječ je o izvrsnim ostvarenjima od koji su neki već pobrali nagrade na velikim festivalima ali i o filmovima koji će biti premijerno prikazani u sklopu glavnog programa. Ovih 13 natječu se za nagrade i priznanja žirija ali i publike.

  Službeni natjecateljski dio –  Kratkometražni dokumentarni film:

  8 x 8
  redatelj / director: Mario Papić, Hrvatska, 10′

  SAVRŠENA LJUBAV / AMOR PERFETTO
  redatelj / director: Germano Polano, Italija, 16′

  MUŠKI FILM / REAL MAN’S FILM

  redatelj / director: Nebojša Slijepčević, Hrvatska, 12′

  CRVENI TEPIH / THE RED CARPET
  redatelji / directors: Manuel Fernández, Ious López, Španjolska, 12′

  PRESUDA / THE VERDICT
  redatelj / director: Đuro Gavran, Hrvatska, 11′

  NAŠI DANI APSOLUTNO MORAJU BITI PROSVIJETLJENI / OUR DAYS, ABSOLUTELY, HAVE TO BE ENTLIGHTENED
  redatelj / director: Jean-Gabriel Périot, Francuska, 22′

  DOBRO JUTRO SVIJETE / GOOD MORNING WORLD
  redateljica / director: Dorit Weisman, Izrael, 3′

  PROSTORI VREMENA / SPACES OF TIME – VIGO

  redatelj / director: David Hernández, Španjolska, 15′

  JEDAN DAN ŽIVOTA / A DAY IN LIFE
  redatelj / director: Simo Ezoubeiri , Maroko, 4′

  RUPA U NEBU / A HOLE IN THE SKY
  redatelji / directors: Alex Lora, Antonio Tibaldi, Francuska, SAD, 10′

  TAKSI / TAXI
  redatelj / director: Asier Urbieta, Španjolska, 8′

  TREĆE POLUVRIJEME / THE THIRD HALFTIME

  redatelj / director: Igor Tešić, Bosna i Hercegovina, 21′

  ČAROBNI PROJEKT / MAGIC PROJECT
  redatelj / director: Manuel Jiménez Núñez, Španjolska, 20′

  Festival koji razvija kulturni turizam
  Kino Dvorana u Širokom Brijegu .
  Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu krasi jedinstvena atmosfera – mješavina opuštenosti, turizma, zabave, ritma i filmova. Festival je stoga zakratko postao ljubimcem filmskih radnika i publike. Onaj tko jednom osjeti miris Mediterana u ovome filmskom gradiću, uvijek mu se vraća. Atmosfera ispred kinodvorane u kojoj se održavaju projekcije je uvijek vrlo zanimljiva, a nakon projekcija pleše se po cijele noći uz ritmove urbane glazbe. Festival je pokretač novih odnosa u svijetu kulture, na njemu nema elitizma, VIP loža i privilegija. U proteklim godinama uspjeli smo stvoriti ambijent u kojemu se nitko ne osjeća stranim, manje vrijednim ili manje pozvanim biti dijelom ovog događaja.

  MFF je i najstariji festival dokumentarnog filma u regiji obzirom da se na njemu natječu isključivo dokumentarni filmovi, a i veći dio popratnog programa baziran je na dokumentarcima. Jedan je od rijetkih festivala koji novčano nagrađuje pobjednike festivala te im na taj način pomaže u ostvarivanju novih filmskih projekata. U sklopu samoga MFF-a organizira se i škola Filmske kulture s relevantnim predavačima. Svake godine u MFF radionici nastane i kratki dokumentarni film koji prikažemo na zatvaranju festivala.

  Pored filmskih projekcija na MFF-u se nude i brojni drugi programi. Prije svega turistički, čime se razvija nova, nepostojeća grana u Hercegovini – kulturni turizam. U sklopu turističkog dijela programa organiziraju se obilasci najzanimljivijih mjesta u Hercegovini koja mogu poslužiti kao lokacije za snimanje filmova.

   Organiziraju se i posjeti najznačajnijim turističkim potencijalima Hercegovine (Međugorje i Mostar), upoznajemo goste festivala s izvanrednim arheološkim lokacijama, te ih upoznajemo s potencijalima etno turizma. U suradnji s Turističkom zajednicom organiziramo upoznavanje s hercegovačkom gastronomijom – izvanrednom kuhinjom koja je zadržala iskonski okus i nije podlegla modernim kulinarskim novitetima, a koja spada u vrlo zdravu prehranu.

  Mediteran Film Festival traje šest dana dana, a svi naši gosti, iz kojeg god dijela Mediterana došli, poželjet će ponovo vratiti se ovdje.

  kamenjar.info

  facebook komentari