13. travnja 1992. Livno – bitka koja je spriječila odsjecanje Dalmacije i Hrvata BiH

22
Napadi_JNA_na_Jajce_i_Livno

Dana 13.travnja 1992. napadom srpskih snaga na planinski prijevoj Korićinu između Livna i Glamoča započela je bitka za Livno. Cilj srpskog napada bio je ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve. Ostvarenje ovih planova dovelo bi u vrlo tešku situaciju cijelu Dalmaciju i grad Split, a u gotovo bezizlaznu Hrvate Hercegovine i središnje Bosne koji bi se našli potpuno odsječeni od matičnog naroda prepušteni brutalnosti srpske vojske.

[ad id=”93788″]

Uloga livanjske bojišnice u proljeće 1992. bila je od strateškog značaja jer su na tom području hrvatske snage (lokalni dobrovoljci okupljeni u HVO-u i HOS-u) uspjele zaustaviti snažan napad velikosrpskih snaga te obraniti Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Nakon poraza na livanjskoj bojišnici i u dolini Neretve, Srbi mijenjaju svoje planove i okreću se Bosanskoj Posavini s idejom povezivanja prostora od Drine preko Posavine sve do Banje Luke i okupiranih hrvatskih područja.
Jednako tako, događaji na livanjskoj bojišnici pokazali su da se rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mora promatrati kao jedinstveno i neodvojivo ratište, te da se samo suradnjom i zajedništvom Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine moglo oduprijeti tada daleko nadmoćnijem neprijatelju. Crta razdvajanja uspostavljena uspješnom obranom Livna u proljeće 1992. ostala je nepromijenjena sve do kraja 1994. kada je srpska vojske počela gubiti osvojena područja.

Napad JNA išao je na dva pravca, cestom Glamoč – Livno na Korićinu i iz polja od sela Dolac prema Strmici. Napad je vodio zloglasni pukovnik Lisica.

Glavni je udar bio na Korićinu na kojoj su im oštećena dva tenka i izbačen iz stroja veći broj vojnika. Lisica prešućuje gubitke. On piše u svojoj knjizi „Komandant po potrebi“ nekonkretno i po principu da uspjehe pripisuje sebi, a neuspjehe podređenim časnicima. Na samom sektoru Korićine napad su odbili pripadnici I SHUB-a (svehrvatska udarna bojna) 4. gardijske brigade “Pauci” predvođeni Argentincem te skupina HOS-ovaca iz Dalmacije s kojima je bio i Irac Tom Crowley.

Velika sramota ljevičarske mladeži je što su upravo tom junaku Domovinskog rata nedavno u Splitu išarali posvećeni mural i tako se narugali njegovoj žrtvi za slobodu hrvatskog naroda. Već su više puta u zadnje vrijeme oštećeni spomenici junacima Domovinskog rata i javnost traži da pravna država konačno profunkcionira i kazni počinitelje takvih zlodjela.

ante

[ad id=”93788″]

Za obranu šireg područja Livna bio je zadužen legendarni Ante Gotovina koji je ’92. bio postavljen za zapovjednika snaga HVO-a Općinskog stožera Livno.

facebook komentari

 • cleuna

  Da,
  a gdje smo danas?
  Kada se sjetim ovih dana ponosa i slave i usporedim ih s danasnjim zbivanjima,dodje mi da se upucam jer sam i sam sudjelovao u svemu.
  Poslusajte ovo:
  Samo da ovo dozivim u stvarnosti pa neka umrem,sutra.

  • bosnjacka-bih

   zivila Bosna, i Hlivno je Bosna i Bosanska drzava

   • cleuna

    Ma idi u pm.

    • bosnjacka-bih

     Hlivno je Bosna, Bosna vecinom Bosanska nacija, Bosanski Muslimani 🙂
     http://www.dzamije.info/gfx/bih/dzamije/livno_livno_dzamija_hadzi_ahmeda_dukatara.jpg

     • Sivooki

      ” Ah, prokleti Turcii Lijevljani…”
      Vrlo dobro znaš da to nije istina.
      Možeš ti govoriti što te volja, ne znači da je onako kako bi ti htio..

     • Hlivno

      Hlivnjaci su velike zrtve kao i ostali Bosanci..zasto bi neko ludovao i zasto bjezis od modernog savremenog vremena vec bjezis u ,,zlocin i genocid srednjeg vijeka,, citirajuci neke balade

     • Sivooki

      “Moderni i savremeni” poznaju povijest, pa tako znaju kad i s kim su došli u bosansko kraljevstvo, s kim su se borili, tko je tu živio prije njih i što se događalo poslije toga.
      Ili su Turci kao Marsovci pali na prazan vilajet…!?

     • cleuna

      Nesto ti je malo Bosne u Livnu

     • cleuna

      Mazlume,probaj prosetati kroz Livno s bosanskom zastavom i probaj to javno izvikivati!

     • Hlivno

      nasa stara tradicionalna zastava u centru banja luke na dzamiji, pa sta, mujezin budi i Hlivno i banja luku svako jutro 🙂
      https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/12991061_1716611645243869_5240947963849277240_n.jpg?oh=90e34114672240cdde753d77ffa8c8f9&oe=57BD0FA0

     • cleuna

      Probaj ti svoje parole javno promovirati kroz oba ta grada.Hajde jado ohladi se i budi sretan sto nesmetano mozes doci na odmor.

     • Hlivno

      tvoja bolesna projekcija nas a koja proizilazi iz agresije i genocida na BiH, etnickog ciscenja i 200 hiljada nevinih nasih zrtava a koju ti propagiras nece dugo trajati, prvenstveno kada BiH zatrazi finansijsku i materijalnu odstetu po presudama iz Haga srbiji i hrvatskoj, katarza, katarza i katarza za tebe a ne nasladjivanje i otrovni plodovi agresije na BiH

     • Hlivno
     • EMINƎM

      😉 za rata niste bili kod kuće 😉 pardon kod bosanske novokomponirane nacije nije ni bilo rata, tako vam kaže izmetbegović nacije tata

    • EMINƎM

     ne u pm, nego p naninu

     • cleuna

      lojavu.

  • Sivooki

   Hrabro, Cleuna, znam kako ti je.
   Ali, nema predaje!

   • Hlivno

    nema predaje, sljede odstetni zahtjevi Bosne i Bosanske nacije radi agresije na BiH, katarza?!

    • Sivooki

     Popij štogod za smirenje i ne sr…aj posvuda.

    • cleuna

     Koje bosanske nacije lojavko,kada se ni sami niste u stanju dogovoriti oko toga?

   • cleuna

    Ma ne boj se prijatelju.
    S ovakkima sam ja “razmedjio” 93.i danas im javno dajem do znanja sto mislim o njima.
    Ovaj ovdje je sigurno bio moja musterija 93.pa sada nastupa iz revolta,negdje iz Danske ili Nizozemske.A da ih vidis samo kada dodju preko ljeta…manji su od makova zrna.

    • Hlivno

     to sto si maltretirao ljude i sudjelovao u agresiji na BiH da platis odstetu..Bosanske zastave su na svakom cosku od splita do banja luke..