Pratite nas

Nebuloze

Bakir Izetbegović: Ne dolaze u obzir nikakvi novi entiteti, nikakve federalizacije, nikakve etničke podjele

Objavljeno

na

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Faktor kaže da odnose u Predsjedništvu BiH treba pokušati sačuvati na razini korektne komunikacije, bez obzira na izazove i različita gledanja.

Politika je stvar interesa, a ne emocija. Moj interes je stabilnost, vladavina zakona, uklanjanje svake vrste diskriminacije. Ivanić pokušava preuzeti na sebe svu odgovornost za sudjelovanje pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju “dana RS-a” u Banjoj Luci 9. siječnja, jer smatra da kao član kolektivne vrhovne komande ne može za to odgovarati. Na taj način, međutim, neće uspjeti od odgovornosti zaštititi, odnosno amnestirati pojedince u lancu zapovjedanja u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama koji su postupili po njegovom zahtjevu, tvrdi Izetbegović.

– Ministarstvo obrane i Zajednički stožer Oružanih snaga nisu smjeli postupiti po tom zahtjevu, jer je sudjelovanje bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga u bilo kojem dijelu programa obilježavanja “dana RS-a” 9. siječnja, pa čak i ako je samo u svrhu odavanja počasti Ivaniću, predstavljalo kršenje Zakona o obrani BiH. Istraga koja je pokrenuta unutar Ministarstva obrane i Oružanih snaga, a koja treba biti završena do 2. veljače, utvrdit će odgovornost pojedinaca u lancu zapovjedanja u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama za kršenje zakona i propisa prilikom postupanja po Ivanićevom zahtjevu, naglasio je Izetbegović.

Kada je u pitanju spremnosti predsjednika RS Milorada Dodika da ide do rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH, Izetbegović ne vjeruje da će takve spremnosti biti.

– Dodik će prijetiti i praviti probleme kako bi podigao cijenu svoje kooperativnosti, a zatim će zatražiti ono za što je ustvari životno zainteresiran. A to je uklanjanje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH i prijenos nadležnosti Suda BiH za organizirani kriminal i korpuciju na entitetske sudove. Time bi zaštitio sebe od neugodnih istraga Tužiteljstva BiH i omogućio u budućnosti, kada ne bude OHR-a i Bonskih ovlasti, pokušaj podjele BiH, kaže Izetbegović.

– Dodik stalno pravi probleme državi BiH, pa se stvara dojam da njemu i entitetu Republika Srpska ta država baš i ne treba. A nije tako. Ako bude usporavao i onemogućavao napredak BiH na putu ka članstvu u EU, slaba ekonomija RS-a će trpjeti gore posljedice od Federacije, smatra Izetbegović.

– Ako pokuša rušiti državu BiH, prvi će biti na udaru, ne samo međunarodne zajednice i institucija države, već i na udaru svih onih problema koji nastaju s platnim prometom, putovnicama, registarskim tablicama, kretanjem ljudi, roba i kapitala, dakle svim onim za što je isključivo nadležna država, a ne neki nepriznati, odmetnuti entitet, navodi Izetbegović.

Komentirajući Dodikovu izjavu da „RS sanja ujedinjenje sa Srbijom“ te izjavu Tomislava Nikolića da se slaže s onim što Dodik govori, Izetbegović kaže da će se Dodik, a s njim i Nikolić, morati pomiriti sa zajedničkom realnošću.

– Entitet Republika Srpska nema niti moralnih, niti povijesnih, niti pravnih argumenata za otcjepljenje od BiH. Može to pokušati ostvariti samo novim ciklusom nasilja, a tad je pitanje kako bi se to završilo, navodi Izetbegović.

Na upit jesu li dužnosnici HDZ-a BiH dostavili SDA svoj prijedlog tih izmjena, Izetbegović navodi da nisu, ali se nada da hožće uskoro.

– Nadam se da će dostaviti uskoro, i da će dostaviti ne samo nama nego svim parlamentarnim političkim strankama, ili barem svim članicama koalicije na državnoj razini, te taj prijedlog zatim transparentno predstaviti i bh. javnosti tvrdi Izetbegović.

– SDA kani podržati Hrvate u njihovim osnovanim zahtjevima da se iznađu mehanizmi koji će im, kao konstitutivnom narodu, osigurati da realizuju većinsku volju svog biračkog tijela. Sve preko toga i mimo toga je nerealno, i neće se dogoditi, navodi Izetbegović.

– Ne dolaze u obzir nikakvi novi entiteti, nikakve federalizacije, nikakve nove etničke podjele bilo čega, teritorije, institucija, javnih poduzeća, javnih radio-televizijskih servisa. Nikada nećemo prihvatiti bilo kakva rješenja koja produbljuju postojeće, daytonske etno-teritorijalne podjele u BiH. Nikada nećemo pristati ni na kakvo rješenje koje znači korak nazad, poručio je Izetbegović.

Dodao je, između ostalog, kako rješenje tzv. hrvatskog pitanja nije uvjet za kandidatski status.
– Ali i to se pitanje može riješiti u sklopu provedbe presude „Sejdić-Finci“ ukoliko se od strane HDZ-a ponudi realan prijedlog rješenja koji je u skladu s europskim demokratskim standardima, koji ne vodi u nove ili produbljuje postojeće etničko-teritorijalne podjele, i koji naravno može dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekao je za Faktor Izetbegović.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

‘Nova agresija’ – Vučić: Donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima otvaranje je Pandorine kutije

Objavljeno

na

Objavio

Donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima otvaranje je Pandorine kutije, smatra srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je u utorak navečer u intervjuu za Radioteleviziju Srbije rekao da je taj zakon za Srbiju neprihvatljiv.

Kako prenose srbijanski mediji, Vučić je rekao da prijedlog tog zakona u kojem se Srbija navodi kao agresor otvara Pandorinu kutiju jer će se onda u Srbiji donijeti još 500 zakona o tome šta je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili Oluji.

“To je za nas neprihvatljivo. Volio bih da Hrvati ponekad obuju naše cipele, ja se stavljam u njihovu poziciju i razumijem šta ih muči, ali bih zamolio da i oni razumiju probleme Srba i ono što Srbi neće prihvatiti”, rekao je Vučić.

Pred saborskim će se zastupnicima u srijedu naći prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji a srbijanskom je predsjednikusporna hrvatska definicija o srpskoj agresiji u Domovinskom ratu te rečenica da je agresiju na Hrvatsku “izvršila Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u RH”.

Vučić je također rekao da se u Beogradu priprema Deklaracija o zaštiti Srba, koja će biti u skladu sa svim međunarodnim pravnim normama i neće ugrožavati ničiji teritorijalni integritet ili suverenitet.

Na pitanje je li Deklaracija potrebna, Vučić je uzvratio: “Smatra li netko da nije potrebna kada u Hrvatskoj živi 186.000 Srba a svega 55.000 kaže da govori srpskim jezikom, kada je ćirilica ugrožena i u samoj Srbiji. . . kada u nekim drugim bivšim jugoslavenskim republikama broj Srba koji se tako izjašnjavaju opada”.

Na opasku da se o Deklaraciji govori kao o “srpskim halucinacijama”, uzvratio je da o halucinacijama sigurno ne bi trebali i ne bi smjeli govoriti oni koji podižu spomenike osuđenim teroristima ili se pitaju gdje staviti ploču “Za dom spremni”, u Jasenovac ili u Novsku.

“Kod nas takvih fašističkih halucinacija nema”, rekao je srpski predsjednik i dodao da ih u Srbiji žestoko osuđuju i kada se pojave.

Govoreći o odnosima u regiji rekao je da Srbija ima izvanredne odnose s Mađarskom i dobre odnose s Crnom Gorom, Makedonijom, Bugarskom i Rumunjskom.

Odnosi s BiH i Albanijom su dobri iako ne uvijek laki, a ni odnosi s Hrvatskom nisu loši, rekao je.

Vučić je puno govorio o Kosovu, naglasišvi kako smatra da nema idealnog rješenja i da će biti neophodno naći kompromis jer “zamrznuti konflikt nije rješenje”. Ipak, odbio je konstataciju da je Kosovo izgubljeno.

“Hoću Srbima reći da imamo realnost koja nije onakva kakva nam se sviđa, a da je izgubljeno ne bih se za njega ovoliko borio”, istaknuo je Vučić.

Dodao je da ugled Srbije raste i da je trenutno viši nego što ga uživaju neke članice EU-a. (hina)

facebook komentari

Nastavi čitati