HNiP: Sudjeluju li u kreiranju hrvatskog javnog mijenja osobe koje su sudjelovale u agresiji na Hrvatsku

8
Arhiva

Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) izrazila je da zabrinutost događanjima u hrvatskom medijskom prostoru tijekom i nakon posjeta predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u te je nadležne institucije pozvala da istraže sudjeluju li u kreiranju hrvatskog javnog mijenja osobe koje su sudjelovale u agresiji na Hrvatsku ili su bili ili jesu suradnici stranih obavještajnih organizacija.

“U svjetlu intenzivirane, kako unutarnje tako i međunarodne agresije na hrvatske institucije – predsjednicu Republike i Vladu, izražavamo zabrinutost događanjima u hrvatskom medijskom prostoru tijekom i nakon posjete predsjednice SAD-u.

Neobjektivnost i senzacionalizam, odnosno neodgovornost medija za demokratski i sveukupni napredak Hrvatske, u trenutnim uvjetima nestabilnih međunarodnih okolnosti više ne predstavljaju samo problem nedovoljne pluralnosti hrvatske javnosti, nego i stvarnu – vojnu, političku i ekonomsku ugrozu”, ocjenjuje HNiP u priopćenju.

“Također, sustavno relativiziranje događaja i krivotvorenje autentičnih povijesnih činjenica iz vremena Domovinskog rata, s nacionalno odgovornog motrišta djeluju kao lako vidljiva propaganda velikosrpskih strateških interesa – relativizacija krivice za Domovinski rat, odnosno izjednačavanje agresora i žrtve”, navodi ta udruga.

S obzirom na više puta očitovani stav nadležnih institucija o nužnosti definiranja i reguliranja minimalnih standarda novinarske profesije u hrvatskim medijima, bitnim za hrvatsku javnost drže institucionalno istražiti sudjeluju li u kreiranju hrvatskog javnog mijenja osobe koje su sudjelovale u agresiji na Hrvatsku ili su bili ili jesu suradnici stranih obavještajnih organizacija.

“U vrijeme kada se ponovo zvecka oružjem prema Hrvatskoj, a istovremeno se demonstrira i nečuven bezobrazluk tijekom službenih posjeta srpskih političara i javnih osoba, odgovor nadležnih institucija na ova pitanja i stvaranje kvalitetnijeg medijskog zakonodavstva držimo najvišim državnim prioritetima”, zaključuje HNiP u nepotpisanom priopćenju.

facebook komentari

 • cleuna892

  Jadno da jadnije ne može biti.
  Kada je u pitanju novinarstvo i mediji,moramo se sjetit Domovinskoga rat i uloge medija u njemu.
  Koliko god su branitelji na prvim crtama zaslužni za pobjedu,isto to priznanje treba odati i tadašnjim medijima koji su izvojevali pobjedu u specijalnom ratu protiv Hrvatske.
  Isti rat se vodi i danas samo,što su danas digli glas oni koji su se za vrijeme rata posakrivali u mišije rupe,bojeći se odmazde misleći da smo mi kao oni a,danas ta nezahvalna boljševička bagra,vidjevši da su prošli nekažnjeno,radi sve protiv Države,nikako se ne mireći s njezinim postojanjem i nestankom Jugoslavije.

 • Argus Panoptes

  Molim HNiP da budu konkretniji,koji su to mediji i tko sve od njih relativizira događaje i krivotvori povijest,budite ono što Vam je u imenu,Hrvatski i moim Vas da reagirate na takve pojave odmah,dok je još vruće a ne kao sada otprilike petnaestak dana kasnije,ali dobro je i tako,bar ste tu.Vaše kašnjenje u reakciji nadoknadili su ljudi po portalima kojima je sve jasno kao dan.

 • Sivooki

  Kakvo pitanje…?!

  • cleuna892

   Odgovor odavno poznat.

   • kršni

    Da ne može biti poznatiji!

 • Argus Panoptes

  Ma da,odgovor je poznat nama ali nek se usude gospoda iz HNiP-a javno prozvati sva ta propagandna piskarala.

  • Valentina Zdravka

   Jedini nacin je da ih se javno prozove i raskrinka…. I aki imena celnika HND-a govore sama za sebe, ali ukloniti ih treba !!!!

 • kršni

  Zanima me kako se u EU rješavaju pitanja raznoraznog mogućeg protudržavnog djelovanja kroz tisak, TV i portale a da se ne potegne pitanje slobode tiska.