Moguć je i novi Hladni rat s Europom kao bojnim poljem i Kinom kao konačnim ciljem

5

Kad su ljetos bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda pitali za koga će glasati na izborima, odgovorio je u stilu svoje logike “poznatog” i “nepoznatog”: “Na strani demokrata imamo ‘poznato poznato’. Na strani republikanaca imamo novo lice u politici, ‘poznato nepoznato’… Svakako ću glasati za njega.” Rumsfeld je, tako, glasao za “poznato nepoznato”, što bi bila njegova prevedenica čuvene Sokratove sentencije “Znam da ništa ne znam”. A znamo da osvještavanjem vlastita neznanja tek počinju problemi. Ali, to je i onaj zanimljiviji dio, svakako privlačniji od onog dosadnog “poznatog poznatog”.

Dolaskom Trumpa na vlast, upravo je ta filozofska svijest o vlastitu neznanju, pa i sljedstvena nesigurnost, postala dominantna mudrost. Svi imamo osjećaj da smo pred nepoznatim, nečim većim od nas, što nas obuhvaća a što sami nikako ne uspijevamo obuhvatiti. Prva stvar u približavanju nepoznatom jest udaljavanje od poznatog. Prvi problem, dakle, nije Trump i što će on učiniti, već svijest o onom poznatom.

Veliki je problem da je slika tog poznatog bila uvelike medijski iskrivljena i uljepšana. Amerika je pod vlašću Baracka Obame dotaknula neke od najdubljih udolina u svojoj povijesti – postali su ugroženi njezina sigurnost, ekonomski razvoj i sloboda. Obamina administracija skresala je vojni proračun na najnižu razinu od Drugog svjetskog rata.

Neodlučnost američkog vodstva dovela je do niza poraza na međunarodnom planu, od kojih je najbolniji onaj u Siriji, gdje je Rusija preuzela vodstvo. Ambivalentan stav prema radikalnom islamu – poput zabrane službama da istražuju svjetonazorske stavove osumnjičenika – doveo je do niza sigurnosnih propusta koji su rezultirali terorističkim napadima u Americi.

Tu je i problem 11 milijuna ilegalnih imigranata, kao i stvaranje “zaštićenih zona” za ilegalce u gotovo svim većim gradovima, u kojima su lokalne vlasti zabranjivale federalnim tijelima pristup. Sve je to utjecalo na povećanje osjećaja nesigurnosti. Pretjerana regulacija, dizanje poreza i politika zaduživanja vodile su prema najsporijem ekonomskom oporavku u američkoj povijesti. Također, na ideološkom je planu Obamina radikalna ljevičarska retorika, koja je htjela okončati rasne i klasne sukobe, dovela do još dubljih podjela u društvu.

Osam godina Obame dovelo je do radikaliziranja rasnog pitanja i njegove regresije na razinu na kojoj je bilo nakon građanskog rata. Sve to su problemi američkog društva koji su gurani pod tepih (ono “poznato poznato”, koje je predstavljala Hillary Clinton), a na koje je Trump ponudio svoje odgovore. Oni mogu biti dobri ili loši, ali je činjenica da je Trump jedini imao hrabrosti narušiti omertu šutnje o njima, i za to je nagrađen pobjedom na izborima. U tom smislu je Trumpovo “nepoznato” bilo bolje od “poznatog”, a njegov izbor je kod ljudi pobudio entuzijazam, pa je očekivanje da će njegova imigrantska i ekonomska politika, kao i odbacivanje ideologije političke korektnosti, pridonijeti stabilizaciji i prosperitetu američkog društva.

Najveća je zebnja pitanje kako će izgledati njegova vanjska politika.

Američko je gospodarstvo ekonomskim uzletom Kine i razvojem europskog tržišta dobilo snažne konkurente i došlo u situaciju u kojoj ekonomska globalizacija za njega znači i odljev poslova i porast nezaposlenosti. Trump zato želi opozvati trgovinske ugovore poput TTP-a i NAFTA-e i ponovo o njima pregovarati. Zato su se EU i Kina našle na udaru njegove retorike. Rezultat bi moglo biti veliko globalno prestrojavanje u dva bloka, koji će imati i ideološke i geopolitičke konotacije: eurokrati i kineski komunisti u globalističkom taboru, te SAD i saveznici, koji pristanu na bilateralne ugovore s njim, u taboru nacionalista. To bi, u konačnici, moglo voditi do novog hladnog rata, s Europom kao bojnim poljem i Kinom kao ciljem.

Piše: Borislav Ristić / Večernji.hr

facebook komentari

 • srka

  Bumo vidje’l hoće li se nesretniku dozvoliti…te koliko daleko će smjeti ići…
  by Srka®

  • EMINƎM

   zar vjeruješ u šuplju priču o demokraciji i slobodnom odlučivanju građana, amerika je lijep primjer inženjeringa

 • Bog! dragi moj srka,
  Kada sam prije godinu i pol na vijestima vidio da se kandidira na republikanskoj strani američki multa milijarder Donald Trump, počeo sam ga odma pratiti, i to s jednom napetošću koja se često ne pojavljuje kod čovjeka koji je preko šest destljeća u žvakanju svačije politike, da ne kažem samo naše hrvatske.
  Poznato je i Bogu i čovjeku kako su ga iz prvih dana i sa svi strana napadali, podvalivali koje kakove podvale i klipove, a on kao jedna valjak sve je te opravdane i neopravdane napade gurao pred sobom kao jednim nezaustavljijim valjkom. Nije se dao lomiti niti skrenuti sa svoga zacrtanog puta, a taj njegov zacrtani put je bio i ostat će PUT PROMJENE.
  Svakog puta kada sam pratio debete, sučeljavnje, njego stav, iskrenost, odanost američkom narodu kroz promjene njegove vizije, smatrao sam ga američkim “U”stašom, iako se nije bio ni rodio kada je dr. Ante Pavelić u siječnju 1929. godine osnovao “U”staški Pokret za dobrobiti hrvatskog naroda. To govorim zato kako bih svima – URBI ET ORBI – rekao: Da se je netko pojavio 2015. godine na predsjedničkim izborima RH i nastupio “U”staški puput Donalda Trump-a, tada bi taj “NETKO” doživio pljuvanje, klevete, podvale, podmećanje i sve vrsti omalovažavanja, zato što je “U”staša, ali bi tada, na koncu, progovorio hrvatski glas i izabrao tog hrvatskog “U”stašu za predsjednika RH.
  Sada kada je Donald Trump postao 45ti predsjednik SAD, trebamo se i mi Hrvati pitati: da li nama danas treba jedan AMERIČKI “U”STAŠA poput DONALDA TRUMPA?

  • srka

   Milane…ne mogu se tu povlačiti paralele.
   Što da kazem za “predsjednika” koji prija netki dan tvrdi i kaze da je CIA ta koja rabi Nazi (nacionalsoc.) metode…da bi samo par dana nakon te “izjave” rekao toj istoj CIA-e:
   “Ja vas volim”…te da je 1000% (tisuću procenata) na njihovoj strani!???
   Tako nešto Milane ne bi ni dijete Milane a kamoli američki “U”staša”!
   Rezime:
   Do sada je on za me samo nedorasli narcisoid unatoč njegovim godinama.
   by Srka®

 • Agromentum

  Tipično uvjerenje Amerikanaca je da je sve dobro što njima koristi. A tako razmišljaju i Britanci, a nisu im daleko ni Francuzi, pa i Nijemci. Trump pokazuje i dosta neznanja svojim rustikalnim pristupom stvarima. Optužio je njemačku auto-industriju da je previše prezentna u SAD, a da u Europi nitko ne vozi američka auta. Očito ne zna da Opel pripada General Motors-u, a i Ford je američka marka. A tko tek “vozi” Microsoft, Google, Android, Amazon… Sve je to u Europi prisutno i izvuče više novca nego europska autoindustrija u Americi. Svijetu potrebna najprije globalna solidarnost, pa tek onda globalizam..