Dana 16.11. 2012. u 09:33 sudac Haškog suda Theodor Meron izgovorio je povijesne riječi: “Izričem oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču te naređujem da se obojica odmah puste na slobodu”.

Pravomoćnom presudom Međunarodnog Kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je da dvojica hrvatskih generala Ante Gotovina i Mladen Markač nisu bili članovi nikakvog udruženog zločinačkog pothvata i da nisu krivi za topničke napade na civilne ciljeve tijekom oslobodilačke akcije Oluja, a što je bio temelj prve nepravedne presude ICTY-a.

Val neopisive radosti i ushita zahvatio je cijeli hrvatski narod od Konavala do Vukovara, suze radosnice bile su na licima svih domoljuba i hrvatskih ljudi.

Emocije se nisu mogle obuzdati jer je pravda donešena: hrvatski ratni generali i heroji Domovinskog rata nevini su ljudi, a Hrvatska je slobodna zemlja bez ljage na oslobodilačkom ratu.

Iako su mnoge međunarodne i domaće strukture, pa i pojedini domaći mediji, trudili dokazati krivnju dvojice generala, te time i Hrvatske vojske i hrvatskog naroda – pravda je pobijedila! Povijesnom presudom skinuta je bilo kakva mogućnost ucjene prošlošću i političkog pozicioniranja na patnji hrvatskog naroda što su mnogi domaći i strani krugovi itekako priželjkivali nadajući se zatvoru za hrvatske junake.

Srbija je bila šokirana, a na licima nekih poznatih ljudi sa domaće političke scene nije se mogla sakriti razočaranost odlukom.

Na drugoj strani, tisuće Hrvata pohrlili su na trgove proslaviti ovu radosnu vijest, a crkve su bile ispunjenje vjernicima i molitvama zahvalnosti Bogu na uslišanju dugogodišnjih molitava za svoje generale.

Generali, heroji, naši osloboditelji, konačno su odahnuli čista obraza, a hrvatski narod je sa nadom krenuo u svjetliju budućnost!

facebook komentari

  • Paulaner Paulaner

    Taj dan sam bila posebno sretna. Plakala sam ko malo dijete,na onaj pozdrav generalima u avionu upucen iz zracne luke. Ipak jedan detalj mi je pokvario tu srecu. Nekako se oslobadjajuca presuda dogodila kada je Milanovic vec preuzeo vlast. I dan-danas me dusa boli sto ih je on sa svojom klikom docekao na aerodromu. Dok Gotovina sretan izlazi iz aviona,ugledavsi one njihove ozbiljne face,odjednom postaje smrtno ozbiljan. Kako sam samo bila tuzna na taj momenat,jer na mjestu Milanovica trebao je biti netko drugi. Netko tko bi se veselio sa svojim generalima i svojim narodom a ne on. Boze mili i dragi,kada ce mo mi Hrvati prozivjeti jedan duzi period u miru i slozi. Da svi mislimo isto i da ne radimo sebi zlo.

  • Lilith

    Bio je to sjajan dan! Bogu Hvala!

  • veki

    Moj najljepši rođendan u životu! I danas slavimo generali i ja.

  • Pingback: 16. studenoga 2012. – oslobođeni hrvatski heroji Gotovina i Markač - Hrvatska udruga Benedikt()