1938. vrijeme kad nije bilo lako biti žena!

50
Odnos između muškarca i žene 1938. godine bio je uvelike drugačiji nego danas. Žene su se morale ponašati po strogim i besmislenim pravilima tog doba koja su bila izrazito seksističkog naboja. Donosimo 13 takvih pravila koja će vas istovremeno iznenaditi i zabaviti.

1. Ne budite sentimentalni i ne pokušavajte ga natjerati da kaže nešto što ne želi. Muškarci ne vole suze, naročito ne na javnim mjestima.

2. Nemojte na retrovizoru popravljati šminku, on je muškarcu potreban tijekom vožnje i užasno ga nervira kada mora okretati glavu da bi vidio što je iza njega.
63504_1938_vrijeme_kad_nije_bilo_lako_biti_zena_13_seksistickih_pravila_koja_ce_vas_sokirati_4_800_869_85_c1
3. Nemojte sjediti u nepristojnim pozama i ostavljati dojam da se dosađujete, čak i kada vam zaista jest dosadno. Nabolje bi bilo da uopće nikada ne žvačete žvakaću gumu u javnosti, a ako baš morate radite to potiho i zatvorenih ustiju.

4. Uvijek se odijevajte u svojoj sobi iza zatvorenih vrata kako ga ne bi provocirali. Kada dođe po vas dočekajte ga s osmijehom, budite spremni i nikada nemojte dozvoliti da vas čeka.

5. Muškarci ne vole djevojke koje posuđuju maramicu i pritom je još zaprljaju ružem. Šminkajte se u privatnosti, gdje vas on ne može vidjeti.

6. Nemarna žena nije privlačna. Stoga, ne pričajte dok plešete, jer muškarac kada pleši, želi samo plesati.

7. Ako vam je potreban grudnjak, nosite ga. Nemojte podizati suknju i pazite da se čarape kojim slučajem ne bi naborale.

8. Nikada u javnosti nemojte izražavati emocije. Svako otvoreno iskazivanje privrženosti, loše je, jer muškarca posramljuje i ponižava.

9. Ne ćaskajte s konobarom o tome kako ste se dobro provodili s nekom drugom osobom. Muškarac zaslužuje vašu punu pažnju.
pog
10. Ne razgovarajte o odjeći i nemojte niti pokušavati opisati mu svoju novi haljinu. Udovoljite mu i pričajte samo o onome o čemu on želi.

11. nemojte piti alkohol jer muškarac očekuje da održite dostojanstvo tijekom večeri. Od utjecaja alkohola neke djevojke postanu ‘pametne’, a druge pak luckaste.

12. Ako razgovarate s drugim muškarcem, nemojte biti previše upadljivi.

13. Kap koja bi prelila čašu bila bi ona da se onesvijestite od previše alkohola. Nakon tog nemilog događaja vaš vas partner vrlo vjerojatno više nikada ne bi pozvao na spoj. –

facebook komentari

 • Barbara

  Ovo je vrijeme kad je dobro biti žena!

  • Alan B’Stard

   Nije nikome lako danas, pa ni ženama! Malo jest lakše nego prije 30, 50 ili 100 godina, ali danas su izazovi i problemi veći

   • Barbara

    Danas su žene emancipirane,samostalne,civilizirane,elokventne..gotovo da mogu preživjeti bez muškog roda:).,bile su poslušnije. Poteškoća će biti uvijek,treba se znati izboriti!

    • Agromentum

     Ili možda bolje reći: treba se znati dogovoriti. 🙂

     • Barbara

      Oboje,dogovor,razgovor sve to pomaže:)

     • Agromentum

      Ma, imam običaj reći kad se neki rastanu: e, kako su se dogovorili, tako im je i bilo. 🙂

     • Barbara

      Danas se najlakše rastati,niti se dovoljno razgovara ni dogovara!

    • HRSmoock

     A to što smo bili toliko dobri i osjećajni da izmislimo strojeve da bi vama bilo lakše? :))

     • Agromentum

      Haha, lista bi bila stvarno duga koliko stvari ima koje su ženama olakšale život. Ali, zato što im je bilo “dobro”, počele su radit’ u smjenama u tvornicama i sl.

     • HRSmoock

      I više ih ne prodajemo i udajemo sa 14 godina (osim kod znaš već koga), dozvoljavamo im da sjede za stolom umjesto da dežuraju u kuhinji…Ukratko, dobile su sve i opet se nešto bune :))

     • Agromentum

      Hihi, one sjede a muškarci dobivaju hemoroide. Da, stvatko dobije ono šta zasluži. :))

     • Barbara

      Pa zar žene nisu zaslužile i više,,ajme pa trebate se samo jedan dan zamjeniti sa nama,navest ću samo kućanske poslove,brigu oko djece,i još mnogo toga,,na kraju dana neznamo gdje bi od umora,.treba nam spomenik dignuti:))

     • Agromentum

      Što je najgore, nekog kraja dana baš i nema.

     • HRSmoock

      Ih, problem oprati suđe ili pustiti perilicu…:))

     • HRSmoock

      Pu, pu…Pomjeri se s mjesta! Daleko bilo. Kakav spomenik. No, moram biti pakostan…Same ste tražile. Mislim da je glupo da se muškarci i žene takmiče. Razlike i postoje da bismo postali savršeni spoj. Ali uz svu ljubav, ne možemo biti isto biće. Možemo postati bliski, robovi navike (romantični to zovu ljubav), ali nikada nećemo biti jedno. Čovjek i žena (jer i žene su ljudi) su različita bića i umjesto da budemo zadovoljni božanstvenom interakcijom koja nam je data, mi stalno tražimo neke uzvišenije razloge…Ako mene pitaš to prelazi potrebu za društvom i prelazi u želju za dominacijom ili je barem posesivnost.
      Ljudska bića emotivno rastu i sazrevaju ćitavog života i još kad se umnože…U društvu je sreća :))
      Tako da par prljavih čarapa ili polupani tanjuri ne mogu odneti prevagu nad iskonskom potrebom da ne budemo sami. No, svako mora sam da odluči :))

     • Agromentum

      Dobro objašnjavaš. Međutim, problem i jest u onom što na kraju navodiš a sastoji se: tko treba radit’ ono zadnje kao što su prljave čarape itd. da ne nabrajamo. Da se razumimo, u praksi rado prihvaćam postojeće običaje. 🙂

     • HRSmoock

      Pa normalno. Mene su majka i prva žena strašno razmazile i rado se izvlačim od kućnih poslova. Ranije sam znao i da slažem, izmislim neki “sastanak” i slične kerefeke. Jbg. valjda mi se u međuvremenu razvila savjest…Pa to više ne radim. Recimo, kad se ovaj mali koji spava po čitav dan probudi u 07:00, čio i veseo, uzmem ga i odem da mu spremim klopu. Da bi moja žena odspavala još pola sata jer znam koliko je umorna. Valjda je to ta ljubav. Ne znam, ako poživim 150 godina možda ću se razviti u prihvatljivo ljudsko biće.

     • Agromentum

      Hahaha, prva žena te razmazila a kod druge disciplina. Poznajem takve :))) (ne mislim ništa loše, nego mi neke paralele pale na pamet)

     • HRSmoock

      Jao, da je disciplina, ni po jada. Nego oboje imamo neurotično radno vrijeme, tj. nemamo pravo radno vrijeme. A moramo naći vremena i za nas. Ona koja je morala da izađe svako veče sad uživa da sjedimo na terasi, pijemo kavu i ono…Samo kuliramo. Srećom, dolaze topliji dani, pa ćemo uživati.

     • Agromentum

      Topliji dani se u svakom pogledu bolje podnose, posebno u ljubavnom i kulinarskom. :)) Nego, jel’ ti jednom reče da si prisutan i u Semberiji, jer onda smo “susjedi” . 🙂

     • HRSmoock

      Bijeljina.

     • Agromentum

      Pretprošlo ljeto sam bio u Stanišića.

     • HRSmoock

      Puno se izgradilo, ali ne živi se od etno sela, restorana i pumpi. Isto kao u Posavini. Poljoprivreda je spas, ali niko nema love da uloži (o kreditima i da ne pričamo).

     • Barbara

      Romantično zvuči!

     • HRSmoock

      Daj nam Sunca!

     • Barbara

      Naravno da postoje razlike i kako takve trebaju se poštivati,oduvjek se znalo što je ženin posao,a što muškarčev,i pri tome ne treba postojati bilo kakvo međusobno takmičenje,žena je oduvjek držala tri stuba kuće,neka tako i bude!

     • HRSmoock

      Ja prije svega gledam da ne napravim nered. :)) Evo, više kuham od žene. Zar to nije dovoljno?

     • Barbara

      I više nego dovoljno,bravo!

     • HRSmoock

      I dva puta sam oprao pločice u kuhinji od nove godine. Dobro, ja sam ih i zasvinjio, ali svejedno…

     • Barbara

      hehe,neće valjda žena ako si ti zaprljao,,o tome se radi što mi moramo i iza vas i stalno,ali ne bunimo se,bar ja,,radim sve s lakoćom i iz ljubavi 🙂

     • HRSmoock

      Vala potrebno je puno ljubavi da se pristupi pranju kupatila :)) Proklete pločice. I kako vi vidite te mrlje koje u stvari ne postoje? Zašto uvijek idete iza nas kao neki narednik u vojsci i provjeravate kvalitetu urađenog? Pa nismo toliko retardirani. Uostalom, potrošim litar “domestosa” po jednom pranju kupatila, to ubije sve klice .))

     • Barbara

      Ženski perfekcionizam,ne vjerujemo dok ne provjerujemo,,ispade ti prava kućanica,kuhaš,pereš,briga o bebaču,gdje ti je kraj:)

     • HRSmoock

      Mislim da to svi danas rade. Mi imamo ženu koja čuva malog i sad je počela da nam kuha ručak, ali opet negdje ispadamo iz rasporeda. Nije ovo više onaj Balkan…Uostalom, moj stari je znao oprat suđe /retko, ali ipak je to radio): Valjda kad to vidiš, onda ti bude normalno da i sam to radiš.
      Opet, volim kad mi žena skuha kavu. Ne zato što to bolje radi, nego onako…Bude mi lijepo kad mi ona to rukom stavi. Ono, prrr…”Ja gazda, Mačo.” Drage žene, budite solidarne i pazite kako vaspitavate sinove…

     • Barbara

      Nije u redu da se žena lomi od posla,a pritom da muž sjedi i gleda tv,,lijepo je uskočiti,ne treba svakodnevno,ali ponekad da,moj muž nikad nije oprao suđe,niti to tražim od njega,,imamo zajedničku brigu oko djece,i nekako se rasporedimo,,a moram naglasiti kako moj trogodišnji sin sam inzistira pri pomaganju,kad perem suđe,obavezno se petlja,također kad kuham uvjek viri,znači već pokazuje da će mu ženi biti lako:)

     • HRSmoock

      I još povremeno ženi spremiš neko iznenađenje jer svaka žena voli da je tretiraju kao princezu, ono…Večera, koncert, kino čak i pozorište (ah, šta vi gledate i slušate…) Koji poklončić… Mada, pošto me žena dobro poznaje, vjerojatno se prvo strese kad me vidi sa cvijećem…”Šta je sad uradio???”

     • Barbara

      :)to su te sitnice koje nas čine sretnima i važnima.,žene su vječne sanjarke i romantičarke,,tvoja se bome ne smije žaliti na tebe :))

     • HRSmoock

      Niko nije idealan. Naravno da imam svoje “mračne” trenutke i tu je štos da ti se neko nađe da te umiri i oraspoloži. Svi jurimo novac i tako ne možemo baš uvijek posvjetiti dovoljno vremena onima koji to zaslužuju.
      Užasno sam tvrdoglav i nije joj lako da me natjera da odstupim, čak i kada je jasno da je u pravu. Al, dobro…Ja se durim do pola sata, maksimum. Ona je tu gora, ume da besni i po četiri, pet sati. Lav i Ovan. Nikad nije dosadno :))

     • Barbara

      Važno je naći kompromis,,ako si tako tvrdoglav onda se ona sa razlogom treba duriti i dan,dva :))) trebamo se češće opustiti,ne misliti ni na novac,obaveze i probleme,previše važnosti tomu pridajemo,a ono dobro i besplatno zapostavljamo!

     • HRSmoock

      Ljudi su nažalost izloženi pritisku po čitav dan. Ugasite TV, telefone i računare i sjedite makar na pola sata ili malo u šetnju. Vidiš sad koliko je bolje grijati se na drva? Izađeš vani, sekiru u ruke i izbaciš svu negativnu energiju :))
      Nažalost, živimo u tako bednim državama da se sve vrti oko novca. Lako je meni da filozofiram kad imam O.K. primanja. Ne mogu da ne vidim svijet oko sebe, ljudi i porodice se raspadaju jer jednostavno jedva preživljavaju. To nam je najveći problem. Lako je sjedeti u svojoj kuli od slonovače i nadati se najboljem.
      Moramo kao društvo da pritisnemo naše drage izabrane vođe da se pobrinu da svima bude dobro ili makar malo bolje.
      A onda ćemo moći da se posvjetimo nekom mirnijem, normalnijem životu. Niko ne može biti srećan okružen nesrećom. Pa makar ona bila tuđa.

     • Barbara

      Bravo!

     • HRSmoock

      Hvala, ali svi kao sve znamo, a nikako ništa da uradimo :)) Ide proljeće, pravo vrijeme za prosvjede ;)) Bez nasilja, onako u češkom fazonu da izađemo i kažemo im da su nesposobni i da odu….

     • Barbara

      Nazalost nists od prosvjeda,vlasti bi to za cas ugusile.

     • HRSmoock

      Ne mogu sve da nas podave. Uostalom, nije im pošlo za rukom ni prethodnih puta. “Drvo tiranije treba ljuljati i ljuljati, dok se konačno ne polomi.” Ali može i sekira da radi :)) Brže je.

     • Barbara

      majmunima s vlasti treba drmat kavez 🙂 ne smije se ni njima dozvoliti lagodan zivot ako narod pati

     • HRSmoock

      Ne treba ih se bojati. Nisu to više oni komunistički zlikovci. To su obični mali predsjednici razredne zajednice, šlihtare i uvlakači, kišne gliste koje su toliko ljigave da ti je odvartno i da ih zgaziš. Da Zoki, Vučko i slični odu večeras do kakvog mosta i bace se, to bi bila jedina ispravna stvar koji su uradili u životu. To vrijedi i za njihovo društvance. Ali dobro, ako ih je strah, ako im treba pomoć, ohrabrenje, evo dragovoljno se javljam da im pomognem. Siguran sam da bi im još barem deset miliona ljudi rado pomoglo…

     • Barbara

      zaista su nisko pali dno dna,,mislim da ih je najbolje demokracki udarit tu nemaju odgovora,,,nasilje bi samo pogorsalo,ali doci ce i njima kraj

     • HRSmoock

      Što prije odu, bolje za sve nas.

     • Barbara

      Tako je treba dati priliku onima kome nisu osobni interesi vazni,vec briga o narodu i drzavi.doci ce bolje vrijeme za sve,ne moze vjecno biti mrak i sivilo.

     • HRSmoock

      U to ime, otvaram “Amstel”. I laku noć. Sutra ustajem kao Vacca (u osvit zore).

     • Barbara

      Bolje casu mlijeka ljepse ces spavati:) laku noc i ugodnu noc zelim,pozz