Pratite nas

Rješenje za Federaciju je u decentralizaciji

Objavljeno

na

Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara objavio je analizu dr. sc. Boška Picule, višeg predavača na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, o odnosima SAD-a prema regiji i dao zanimljiv kut o mogućem rješenju daytonske krize.

[dropcap]V[/dropcap]anjskopolitički pristup i djelovanje Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini te ostalim državama sljednicama bivše Jugoslavije nužno je promatrati u kontekstu tektonskih promjena u međunarodnim odnosima i geopolitičkoj konfiguraciji u posljednjih dvadeset i pet godina. Četvrt stoljeća od fizičkog i simboličkog rušenja Berlinskog zida 1989. do danas, proteklo je, poglavito u Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi u nizanju dramatičnih društvenih, političkih i ekonomskih promjena. Ipak, manji je dio bivših socijalističkih zemalja koje su 1989./1990. započele sveobuhvatnu tranziciju autoritarnog režima u demokratski poredak, u tom procesu zahvaćen ratom kao generatorom velikih unutarnjih promjena i razlogom uključivanja međunarodne zajednice u njegovo rješavanje. U tom je smislu BiH moguće promatrati logikom “babuški” jer se općenito smatralo da je složena struktura ove bivše jugoslavenske republike ekvivalent cijele SFRJ, a bivša Jugoslavija, također sa svojom heterogenošću, pokazatelj onoga što bi se moglo dogoditi u bivšem SSSR-u.

Naime, pri analizama mogućeg raspada bivše Jugoslavije i Sovjetskog Saveza većina zapadnih analitičara i političara na prijelazu iz 1980. u 1990. ukazivala je na mogućnost da će nekontrolirana disolucija Jugoslavije uz širenje međuetničkog nasilja i rata poslužiti kao negativan primjer bivšim sovjetskim republikama i središnjoj vlasti u Moskvi. Strahovalo se od “niza Jugoslavija” u SSSR-u pri čemu je najveći strah bio vezan uz tamošnja oružja za masovno uništavanje, poglavito nuklearno. Ta se predviđanja nisu pokazala točnima, ali je analiza američke obavještajne službe sastavljena samo nekoliko mjeseci nakon što su u svim republikama bivše Jugoslavije održani prvi višestranački demokratski odnosi 1990., u potpunosti predvidjela tijek događaja u bivšoj Jugoslaviji. Ova je analiza ukazala na veoma skori raspad zemlje uz izbijanje rata pri čemu je kulminacija sukoba i najneizvjesnija mogućnost političkog rješenja konflikta predviđena baš za BiH. To se i dogodilo, dok je SAD sa svojim političkim i vojnim instrumentarijem od početka ratova u bivšoj Jugoslaviji koji su se protegnuli na puno desetljeće od 1991. (Slovenija, Hrvatska) do 2001. (Makedonija) bio najutjecajniji akter, iako ne u svim etapama i najprisutniji, odnosno jednoznačan u svojim aktivnostima.

Od 1991. kada je počeo rat u Sloveniji i Hrvatskoj, a godinu dana poslije i u Bosni i Hercegovini do danas, američka administracija promijenila je četiri čelne političke ličnosti i njihove vanjskopolitičke doktrine te u tom kontekstu i treba analizirati vanjskopolitičku ulogu SAD-a prema Bosni i Hercegovini. Tijekom kulminacije političke krize i neposredno uoči rata kao njezina nastavka administracija predsjednika Georgea H. W. Busha (starijeg) zalagala se za mirno rješavanje unutarnjih konflikata ustrajavajući pritom na politici teritorijalnog integriteta i demokratizacije SFRJ, o čemu svjedoči i posjet tadašnjega američkog državnog tajnika Jamesa Bakera Beogradu. No, veoma brzo i sve krvavije sukcesivno izbijanje rata upravljano od režima srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića kasnije osumnjičenog za ratne zločine koji se protivio na referendumima izraženoj volji građana Slovenije, Hrvatske i BiH za samostalnost, tražilo je promjenu pristupa krizi i ratovima na području bivše Jugoslavije i od SAD-a, i od tadašnje Europske ekonomske zajednice koja je na početku rata preuzela ulogu međunarodnog posrednika u pregovorima između sukobljenih strana. Dolaskom nove američke administracije u siječnju 1993. predvođene prvim demokratskim predsjednikom nakon dvanaest godina republikanske vladavine Billom Clintonom, započinje razdoblje najintenzivnije uloge SAD-a u ratu u BiH i u susjednoj Hrvatskoj.

BiH postaje američki vanjskopolitički prioritet sukladno Clintonovoj politici zaštite američkih nacionalnih interesa i vrijednosti, osobito kada je riječ o, doduše neujednačenim, intervencijama u sukobima praćenima teškim kršenjima prava čovjeka. SAD od 1993. do 1995. polako, ali nezaustavljivo preuzimaju vodeću ulogu u rješavanju rata u BiH, a prvi je važan vojno-politički učinak bilo sklapanje Washingtonskog sporazuma 1994. kojim je prekinut “rat unutar rata” između bošnjačke i hrvatske strane te ustrojena Federacija BiH. Do kulminacije američkog interveniranja u bosanskohercegovački sukob došlo je 1995. kroz vojno djelovanje NATO-a protiv srpske strane u BiH i sklapanje Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je BiH postala složena dvoentitetska država.

Do 2004. američki vojnici činili su glavninu snaga za održavanje mira u BiH, a od 1993. do danas SAD je investirao više od dvije milijarde dolara za pomoć ratom stradaloj zemlji. Nakon nove političke promjene u Washinghtonu i dolaska predsjednika Georgea W. Busha (mlađeg), BiH izlazi iz fokusa američkih vanjskopolitičkih prioriteta koji se sele na Bliski istok i Srednju Aziju. Međutim, i tijekom dva Busheva mandata američka diplomacija nastoji aktivno djelovati u korist učinkovitosti bosanskohercegovačkih institucija, posebice kroz prijedloge novih ustavnih aranžmana. No, takva su dva pokušaja 2006. i 2009. propala pri čemu se posljednji poklopio s početkom prvoga predsjedničkog mandata Baracka Obame i nove američke vanjskopolitičke doktrine inzistiranja na međunarodnoj suradnji te na fokusiranju američkih nacionalnih interesa prema Dalekom istoku. Posjet američkog potpredsjednika Johna Bidena BiH u svibnju 2009. te njegov govor tom prigodom zrcali aktualnu američku politiku prema zemlji. Biden je tada naglasio potrebu da se Bosna i Hercegovina treba uključiti u euroatlantske integracije uz funkcioniranje središnje vlasti s dva živuća entiteta, zatim sprječavanje bilo kakvog sukoba između središnjih i lokalnih vlasti, rad na porastu standarda i socijalne sigurnosti građana te donošenje takvog izbornog zakonodavstva koje neće isključivati niti jednu skupinu u postupku dolaska na vlast. Na sličan je način odnos SAD-a prema BiH formulirala i bivša američka državna tajnica Hillary Clinton koja je zemlju i regiju posjetila u jesen 2012.

Nema dvojbe da BiH kao jedinstvena, demokratska i unutarnjim ustrojem složena država ostaje cilj američke vanjske politike i dalje, ali je jasno da će američka strana uz dogovor sa svojim europskim partnerima koji su posljednjih desetak godina preuzeli primat unutar međunarodne zajednice u odnosu prema BiH, raditi na donošenju novih pravo-političkih rješenja kojima bi se utjecalo na rješavanje permanentne političke krize u zemlji. Jer – Daytonski mirovni sporazum jest zaustavio rat i spriječio raspad države, ali nije riješio inicijalni konflikt među različitim vizijama kako bi Bosna i Hercegovina trebala biti ustavno uređena. Za SAD Bosna i Hercegovina, ali i regija bivše Jugoslavije općenito, predstavlja primjer uspješne primjene intervencionizma iz ‘90-ih unatoč svim nesavršenostima mirovnog sporazuma. SAD je bio krucijalan vanjskopolitički akter u zaustavljanju rata u BiH i dovršetku rata u Hrvatskoj, zatim u rješavanju kosovske krize i rata 1999. te u saniranju međunacionalnog konflikta u Makedoniji 2001. SAD sukladno svojim vanjskopolitičkim ciljevima definira cijeli prostor na jugoistoku Europe kao prostor uključen u euroatlantske integracije pri čemu su mu Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Albanija i formalno vojno-politički saveznici. SAD nastoji nadalje razvijati čvrste odnose s Crnom Gorom te korektne odnose sa Srbijom protiv koje su vojno intervenirali 1999., a 2008. priznali neovisnost Kosova.

S obzirom na aktualnu dionicu bosanskohercegovačke političke krize, SAD je spreman uložiti vlastiti autoritet kako bi se postiglo rješenje koje će na nekoliko razina – središnja vlast, odnosi između entiteta i odnosi unutar Federacije BiH – dovesti do makar minimalnih pomaka u učinkovitijem funkcioniranju državnih i lokalnih tijela. Među tim su rješenjima mogućnost da i građani koji nisu bošnjačke, srpske i hrvatske nacionalnosti imaju pristup u izbornom natjecanju za zajednička tijela vlasti te mogućnost drukčije konfiguracije Federacije BiH s manjim brojem županija. Odnos SAD-a prema hrvatskoj strani u Bosni i Hercegovini treba promatrati u kontekstu odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH te odnosa Bosne i Hercegovine s Hrvatskom. SAD se od početka zalagao za suradnju dvaju konstitutivnih naroda, poglavito zbog što bržeg završetka srpske agresije i na BiH, i na Hrvatsku, a što je rezultiralo formiranjem Federacije BiH.

Također, SAD je od početka oštro osuđivao svaki oblik secesije dijela BiH ustrajavajući na politici unutarnjih dogovora uz punu podršku međunarodne zajednice. Hrvati kao brojčano najmalobrojniji konstitutivni narod u državi koja je de jure labava asimetrična federacija s jednim nacionalno heterogenim (Federacija BiH) i jednim nacionalno homogenim entitetom (Republika Srpska), imaju de facto najsuženiji prostor za politički i ini utjecaj što je, dakako, posljedica zbivanja iz ‘90-ih. No, Hrvati kao konstitutivni narod imaju ustavno zajamčeno pravo na osiguravanje svojih kolektivnih interesa od kojih je najvažniji faktično političko predstavništvo na državnoj, entitetskoj i lokalnoj razini. Nema dvojbe da će SAD podržati svaki ustavno-institucionalni aranžman koji će zajamčiti najširi spektar prava čovjeka i građanina u BiH s posebnim naglaskom na harmoniziranje položaja triju konstitutivnih naroda u BiH i entitetima, ali bez deprivilegiranja građana ostalih nacionalnosti. S obzirom na malo vjerojatni preustroj aktualnog političkog sustava države s dva entiteta, što bi zasigurno dovelo do novih zaoštravanja unutar zemlje, moguća su rješenja značajnija decentralizacija unutar oba entiteta (jačanje lokalne i regionalne samouprave) te redefiniranje broja i ovlasti kantona/županija unutar Federacije BiH u smjeru stvarne jednakopravnosti naroda i građana.

BiH, dakle, ostaje u fokusu američkih vanjskopolitičkih interesa i nastojanja da jugoistok Europe u cijelosti ili najvećim dijelom kao mirna i stabilna zona bude dio američke interesne sfere, osobito kao regija koja na sjeveroistoku graniči s postsovjetskim prostorom, a na jugoistoku ima dodir s Bliskim istokom. Zato SAD politički i dalje ostaje u Bosni i Hercegovini, a osnovni će mu alat biti rad na jamstvu osobnih i kolektivnih sloboda i prava.

Zoran Krešić/vl

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Maras se ponaša kao da nije imao veze s Agrokorom! On bi trebao biti objektivan u Povjerenstvu?

Objavljeno

na

Objavio

(“Da je Todorić godinama iz sjene upravljao Hrvatskom, svima je jasno. Postavljao je svoje ljude u ministarstva i vlade, u novčarske institucije, uprave raznih fondova, držao je u šaci medijske vlasnike. I upravo stoga sada cijelu priču želi prebaciti na politički teren, nadajući se da će se nekim vremenskim odmakom po modelu ‘svi su znali – svi su krivi’ na njega zaboraviti te da će se javnost zabavljati brčkajući se u muljavim lokvicama domaćeg političkog jada”. Silvana Oruč Ivoš)

Iz sigurnosti nekakve rezidencije negdje u Londonu,  nakon što je godinama upropaštavao hrvatsko gospodarstvo, a zbog čega je započela istraga zbog sumnje u ozbiljno kazneno djelo, Todorić nastavlja s pisanjem blogova.

Tako konačni početak otapanja vrha sante leda (kad je u pitanju neviđeni gospodarski kriminal) nekadašnji Gazda, a danas bloger, bezbrižno naziva ‘političkom predstavom za javnost u režiji najviših državnih dužnosnika’.

Istodobno moralizira kako ljudi koji su zadržani na ispitivanju u istražnom postupku nisu ništa krivi, jer je riječ o vrhunskim gospodarstvenicima, a ako postoji i najmanja odgovornost, a on je siguran da je nema, onda je ona isključivo njegova.

No, naravno, unatoč tom uvjerenju, Todoriću ne pada na pamet pojaviti se u Hrvatskoj, na čijoj je grbači posljednjih dvadeset godina lijepo živio, da odgovori na ono što zanima Državno odvjetništvo, vjerovnike koje je pljačkao, ali i ukupnu javnost. I nemojmo se zavaravati, ako ne bude prisiljen, ni Todorić niti njegovi sinovi, koji se također terete u procesu, neće to učiniti. Jer što će reći suočeni s dokazima? Kako će opravdati golemo bogatstvo kojim su raspolagali, od otoka Smokvice do Kulmerovih dvora, a čime su se, već je dokazano, koristili nezakonito.

Todoriću je, stoga, preostalo jedino izigravati žrtvu političkog progona, optuživati državu i Vladu kako su mu oteli obiteljsku tvrtku, iako je istina da je tvrtka u vlasništvu vjerovnika… Brojnih malih i srednjih poduzeća koje je Gazda godinama beskrupulozno vukao u propast. Todorić se iz svoje londonske rezidencije, a teško da je tamo otišao siromašan kao crkveni miš, sada drsko pravi kako ne postoje pronevjere u financijskom poslovanju, da nisu otkrivene milijunske „grješke“ u vođenju trgovačkih poslovnih knjiga, da nije otkriveno krivotvorenje isprava… Šteta je tolika da ni ukupna vrijednost tog Todorićeva koncerna nije dovoljna da se vrate svi Gazdini dugovi.

Da je Todorić godinama iz sjene upravljao Hrvatskom, svima je jasno. Postavljao je svoje ljude u ministarstva i vlade, u novčarske institucije, uprave raznih fondova, držao je u šaci medijske vlasnike. I upravo stoga sada cijelu priču želi prebaciti na politički teren, nadajući se da će se nekim vremenskim odmakom po modelu ‘svi su znali – svi su krivi’ na njega zaboraviti te da će se javnost zabavljati brčkajući se u muljavim lokvicama domaćeg političkog jada. Dakako da moraju odgovarati svi koji su mu na bilo koji način pogodovali, a mnogi jesu, bez obzira na političku boju. Ali Gazda je prvi na toj podugoj listi.

S druge strane, ima i jakih igrača kojima ne paše Todorićev pad. Jer je jasno da bi taj za sobom mogao povući mnoge. U tom kontekstu zanimljivo je gledati kako i Todorić i glavna oporbena stranka žele isto. Žele saborsko istražno povjerenstvo, iako znaju da za njega nema zakonskog utemeljenja nakon što je krenula kaznena istraga. Uostalom, znaju i jedni i drugi da ni jedno istražno povjerenstvo nikad ništa nije riješilo pa zašto bi ovoga puta bilo drugačije. Najbolje je cijeli slučaj pretvoriti u sapunicu, a onda jednostavno jednog dana oprati ruke i krenuti ispočetka.
Možda se tome nada i Gordan Maras koji je prije četiri-pet godina kao ministar i član Nadzornog odbora HBOR-a šakom i kapom dijelio kredite, iako se već i tada znalo da puno toga s Agrokorovim poslovanjem nije u redu, a što je ovih dana neovisna revizija i potvrdila. Danas se, pak, Maras ponaša kao da su Agrokorovi problemi počeli tijekom posljednje godine dana, a ne puno, puno prije. I kao da on s tim nema nikakve veze!? Možda Maras hoće da javnost zaboravi kako je za vrijeme svog ministrovanja žestoko gurao i radio političke pritiske – o čemu su svojedobno svjedočili pojedini članovi skupštine HGK – da tadašnji potpredsjednik Agrokora Damir Kuštrak postane predsjednik Hrvatske gospodarske komore. I sad je taj Maras član saborskog istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor, a mi bismo trebali vjerovati u to da će s takvim repovima iza sebe Maras biti objektivan?! I pošten?!
Naprotiv, svima je jasno da je Maras u tom tijelu veliki uteg SDP-u pa u tom kontekstu i ne čudi Bernardićevo forsiranje priče o navodnoj nagodbi s Todorićem. Kad se sve zbroji i oduzme, nagodbu u tom smislu mogli su imati samo oni koji su s Todorićem tikve sadili. A tu SDP nije imun. Upravo suprotno.

Silvana Oruč Ivoš/Hrvatsko Slovo

facebook komentari

Nastavi čitati