20. lipnja 1990. – podignut hrvatski barjak pred Hrvatskim saborom!

21

20. lipnja 1990. Hrvatski sabor promijenio je službeni naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska. Ispred zgrade Hrvatskog sabora skinuta je zastava sa zvijezdom petokrakom i podignut hrvatski barjak crven-bijeli-plavi sa povijesnim hrvatskim grbom.

Hrvatska televizija, tada zaista hrvatska, prenosila je direktno ovaj događaj. Milijuni Hrvata u domovini i svijetu su sa radošću i suzama u očima dočekali ovaj povijesni trenutak, a suza u oku potekla je i predsjedniku Tuđmanu. S desne strane predsjedniku Tuđmanu stajao je njegov tada najbliži suradnik Stjepan Mesić.

Hrvatski barjak konačno ispred Sabora!

podizanjehrvatskogstijegaumGromoglasni pljesak okupljenih prolomio se Markovim trgom kada je policajac u hrvatskoj odori skinuo zastavu sa petokrakom i svečano podignuo prekrasnu hrvatsku zastavu sa povijesnim hrvatskim grbom. Srca Hrvata posvuda diljem svijeta bila su puna neopisive radosti jer je ovo bio trenutak koji su generacije čekale. Mnogi Hrvati su, naime, 45 godina trpjeli teške progone robije i progone zbog držanja hrvatskog grba ili izlaganja istog na javnim mjestima ili vjenčanjima.

Stari povijesni hrvatski grb postao je sastavni dio službene trobojnice, a naziv “Izvršno vijeće Socijalističke Republike Hrvatske” zamijenjeno je nazivom Vlada Republike Hrvatske.

Nametnuto pitanje – bijelo ili crveno polje?

Zanimljivo je da je tadašnji grb na zastavi Republike Hrvatske počinjao sa bijelim poljem. Živa potvrda tome nije bila daleko: hrvatski povijesni grb na krovu crkve Svetog Marka star preko 150 godina počinje istim bijelim poljem! Stoga, nitko nije tada postavljao pitanje ‘korektnosti’ hrvatskog grba jer je zdrav razum i pogled na krov Markove Crkve svjedočio da su u hrvatskoj povijesti i jedan i drugi grb (sa početnim bijelim i crvenim poljem) bili u javnoj uporabi još davno prije II. svjetskog rata i navodne „ustašoidnosti“ povijesnog hrvatskog grba sa početnim bijelim poljem.

Potvrda tome jest povijesni kontinuitet hrvatske zastave: službena zastava Trojedine Kraljevine u periodu od 1868-1918( 50 godina!), po kojoj je i napravljen spomenuti krov na crkvi svetog Marka, ima grb sa početnim bijelim poljem. Zastava Banovine Hrvatske (1939-1941.) imala je inačicu sa i bez hrvatskog grba (zbog pritisaka velikosrpskog režima). Inačica sa hrvatskim grbom imala je početno bijelo polje i kao takva se isticala na javnim zgradama u Zagrebu. NDH je koristila verziju sa bijelim početnim grbom, iako u Zakonskoj odredbi o državnom grbu to nije striktno odredila. Istim zakonom je određeno da se u samoj zastavi u lijevom kutu crvenog vodoravnog polja nalazi troplet sa slovom U, te se stoga samo ta inačica zastave može smatrati službenom zastavom NDH ili tzv. „ustaškom zastavom“.

Od 1945. hrvatski grb na zastavi je zabranjen i njegova uporaba je kažnjavana teškim robijama i mučenjima, a na njegovom mjestu nalazio se zloglasni totalitaristički simbol – crvena petokraka. Ona je maknuta na današnji dan 1990., a 21. prosinca 1990. Zakonom o grbu, zastavi i himni određeno je crveno polje na grbu kao početno polje SLUŽBENE zastave Republike Hrvatske.

Među Hrvatima u dijaspori i domovini koristi se i danas povijesna inačica sa početnim bijelim poljem bez ikakve primisli prema periodu II. svjetskog rata, već kao narodno sjećanje na borbu Hrvata za svoju zastavu.

Naime, zastava jest simbol povijesti jednog naroda, te ima dublju društvenu, kulturnu i narodnu dimenziju unutar jednog naroda. To se pravo ne može i ne smije oduzeti hrvatskom narodu.

facebook komentari

 • Istina

  Heraldički gledano prvo je bijelo polje. Bijela boja u hrvatskom grbu označuje zapad, a crvena boja jug. Isto tako, hrvatski grb obuhvaća sve povjesne hrvatske prostore. Ono što danas imamo na grbu RH, me podsijeća na pijetlovu krijestu ili nišane koji se nalaze na grobovima kod muslimana. Taj dodak u heraldici je nešto slično kao pleonazam u gramatici. Najstariji hrvatski grbovi su polazili prvim bijelim poljem, mada se rijetko u povijesti događalo da je polazio i crvenim poljem. Ja sam za prvo bijelo polje.

  • Premjeru RH Andreji Plenković smeta Hrvatski Grb!
   http://otporas.com/hrvatskom-premjeru-rh-andreji…/

   • Istina

    Nema se tu što mijenjati. U ratu smo nosili obilježje kakvo smo nosili, a oni kojima to smeta, neka isele.

    • Istina

     Na žalost nekih ovdje, moje obilježje je bilo oznaka HOS-a. Dok su neki bili u Njemačkoj, ja sam protiv ljiljana ratovao u Uskoplju.

     • Maks

      Stari hrvatski znak , sto si ti ratovao nisi jedini , bez komunjara izgubili bi rat takve poput tebe pojeli bi za dorucak.

   • Istina
    • Maks

     Kojeg to naroda, neke desnice koja je toliko zatucana da ne zna prijeci izborni prag , koja se kolje medjusobno po portalima, koje Orjunasica Pusic pojede za dorucak??? Narod su i oni koji glasaju SDP HDZ i druge hrvatske stranke, vi mozete iskljuciti jedino sebe druge ne mozete.

    • Istina

     Milorad Pupovac – štovatelj Tita izabran za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava

     • Maks

      Pupovac je neki dan u sred sabora izjavio da su komunisti veci zlocinci od fasista. Istina je da koristi priliku, ucjenjuje i zahtjeva za svoje ali tko je kriv zatucanoj desnici da je preglupa da se nametne – radi takvih nam i trebaju pupavci.

     • Istina

      Milorad Pupovac brani kokardu i četnike. Njegova dva brata, Vojislav i Mladen su napadali Hrvatsku u ovom ratu. O njegovim aferama, Novostima i sl. ne treba trošiti riječi.

    • Dusko Besenic

     Dragi prijatelju, neizmjerno sam ti zahvalan za ovaj link na ,, Projekt Velebit ” ! Izaziva u meni dvojake osjećaje: tugu zato što su stvari takve kakve jesu, a sa druge strane zadovoljstvo jer pokazuje da je nas, nekolicina što se ovdje javljamo, potpuno u pravu…činjenično. Kao što sam već pisao, žao mi je kada vidim da dosta dobrih domoljuba, zabljesnuto novim ,, velikim vođom “, nije u stanju vidjeti i povezati sve ono što govori koliko Plenković je i koliko će još biti štetan za Hrvatsku, već stalno traže slabašna objašnjenja i opravdanja za njegove antihrvatske političke (a možda i privredne?) poteze. Ta zaslijepljenost nas nije jednom dovela do nivoa tragičnosti, što udbokomunjare koriste do maksimuma i sprovode svoje naume. Bože, prosvijetli ovaj naš narod!

     • Istina

      Upravo tako.

  • Maks

   Ti imas svoje s ljiljanom i to je staro hrvafsko.

 • Dusko Besenic

  Koliko je licemjerje antifa, svih vrsta i udbokomunjara, najdirektnije pokazuje kako im uopće ne smeta i nije upitan naziv hrvatskog novca….Kuna, a isto tako je taj naziv postojao za vrijeme NDH ! Tipična ,, principijelnost” !

  • Istina

   Da. Iako je kuna kao platežno sredstvo nastalo u vrijeme NDH. Obuljen smeta slika dr-a Ante Starčevića na stolu u uredu, a ne smeta joj slika dr-a Ante Starčevića na 1000,00 kn.

   • Dusko Besenic

    Jee, kada si je spomenuo, padne mi na pamet nešta…ta ,, kadrovska” politika Plenkovića, kako sistematski plete udbašku mrežu! Možda se ne sjećam dobro, ali ne znam jeli bilo ikada toliko ljudi na ministarskim funkcijama i na dužnosničkima da ili nisu uopće u HDZ-u ili da uopće nisu prošli kroz izbore, kao što ih ima sada pod okriljem Plenkovića??!

    • Istina

     Ovo što radi Plenković nema veze s demokracijom.

     • Istina

      Plenković je pljunuo na Tuđmana.

     • Maks

      Nije, vi propali hspenjare ste najvise pljuvali po Tudjmanu, tuzakali ga Haagu , vi ste najveci lazljivci ikada u ovoj drzavi.

   • Maks

    Treba stavit Tudjmana u sve sluzbene prostorije, Tudjman jedini od svih hrvatskih velikana ima nesto s ovom drzavom, ostalo privatno tko voli nek izvoli.

 • Pingback: VIDEO Prije 27 godina socijalistička petokraka otišla je u povijest, na Markovu trgu podignut je povijesni hrvatski barjak! - Brotnjo.info | Čitluk - Međugorje - Hercegovina()