21. studenog 1991. srušen Maslenički most

1

Na današnji dan, 21. studenog 1991. godine hrvatski vojnici srušili su Maslenički most i tako spriječili potpuno okruženje već ugroženog grada Zadra i cijele sjeverne Dalmacije. Most je izgrađen 1960. godine.

Značaj Masleničkog mosta

maslenicaS obzirom na okupaciju Knina i ostalih dijelova sjeverne Dalmacije i Like, Maslenički most je u ljeto i jesen 1991. godine bio jedina kopnena poveznica južne Hrvatske sa ostatkom zemlje.

Namjera komunističkih snaga JNA potpomognutih srpskim milicijama bila je rascjepkati Hrvatsku na nekoliko dijelova i razbiti njenu kompaktnost i povezanost. To su već učinili kod Okučana, a pokušavali su isto učiniti kod Podravske Slatine, doline Neretve s odsijecanjem krajnjeg juga, Masleničkog mosta i svakako stožerne i ključne točke veze sjeverne i primorske Hrvatske – grada Karlovca.

S obzirom da je okupirani teritorij sjeverno od ždrila bio pod kontrolom Srba, a Ravni Kotari sa Novigradskim morem su pali nedavno u srpskoj ofenzivi, da bi obranili grad Zadar branitelji ruše Maslenički most.

Tako su nastupili još teži dani za stanovnike Dalmacije i južne Hrvatske koja je bila pod stalnom prijetnjom i napadima srpskih i komunističkih snaga.

Povratak Masleničkog Ždrila u hrvatske ruke

Akcijom Maslenica početkom 1993. godine i briljantnom pobjedom Hrvatske vojske Masleničko Ždrilo je vraćeno pod slobodni hrvatski teritorij.

Bio je to težak gubitak za Srbe, osobito jer su sve najbolje snage prebacili u protuofenzivu, koju je Hrvatska vojska odbila kod sela Kašića i zadarskog zaleđa. Zbog toga, Srbi počinju shvaćati izuzetno visok moral i obučenost hrvatskih snaga i počinju gubiti bitku za bitkom do konačnog poraza 1995. godine.

Povratkom Ždrila u hrvatske ruke, gradi se pontonski most koji je bio pod stalnom paljbom Srba do konačnog oslobođenja cijelog zadarskog zaleđa u akciji Oluja 1995.

narod.hr/kamenjar.com

facebook komentari

  • Agromentum

    Stari most više ne postoji ali ipak kad se prolazi tim djelom, autocestom prema Zadru, budi poseban osjećaj.