22 godine od početka napada Armije BIH na HVO

36

U prozorskoj općini po izborima poslije pada komunističkog sustava u studenom 1990. ustrojena je civilna vlast sukladno izbornim rezultatima. Srpski agresor JNA napali su zapadne dijelove prozorske općine sredinom travnja, a topništvom granatirali sela tijekom svibnja 1992. godine. Slabo naoružana i malobrojna postrojba HVO obranila je Ramu od agresora, a u njoj se, pokraj Hrvata, borio i manji broj Muslimana – Bošnjaka. Od srpskog dalekometnog topništva poginulo je pet osoba hrvatske nacionalnosti.

U obrani od srpskog agresora i JNA, Hrvati su organizirani u HVO. U njegovim postrojbama je mali broj Muslimana – Bošnjaka. Usporedo, Muslimani – Bošnjaci se drže jugoslavenskog sustava obrane, u sustavu TO (teritorijalne obrane) koja je integralni dio JNA (Jugoslavenska narodna armija). Glavni zapovjednik “štaba TO općine Prozor” je Muharem Šabić i on stvara plan “Elif” i plan “Be” obrane, s tim da prvi predviđa suradnju s HVO-om, a drugi samostalno djelovanje. Tek 26. svibnja 1992. godine “štab TO” donosi odluku o formiranju prve dobrovoljačke čete TO Prozor, a za njenog zapovjednika postavljen je Salih Ruvić, rođen 1940., iz Prozora, po činu kapetan prve klase u JNA. Muslimani su na organizaciji obrane počeli raditi tek potkraj ožujka 1992., nakon što je Izvrš­ni odbor SDA Prozor na sjednici održanoj 28. ožujka donio Odluku o “formiranju jedinica TO mu­slimanskog naroda”. Odluka je obrazložena tvrdnjom da nije us­pio pokušaj formiranja zajednič­ke TO obrane općine Prozor, pa je donesena odluka da se osnuju postrojbe Muslimana “radi za­štite svog naroda”. Za pripremne radnje Izvršni odbor je zadužio Muharema Šabića, Fudu Hadžića i Mustafu Heru.

Njihova je obveza bila da u što kraćem roku naprave plan obrane i osnuju postrojbe. U jednoj kasnijoj informaciji Fo­ruma “Prognanih” muslimanskih organizacija iz Prozora tvrdi se daje navodno dogovoreno da 16. travnja 1992. počne rad zajednič­kog Štaba obrane općine Prozor, te da je nakon neuspjeha u njego­vom formiranju osnovan posebni muslimanski Štab TO. Za tu tvrd­nju, barem za sada, nema dokaza. Po vojno-teritorijalnoj podjeli TO SR BiH, Prozor je bio u sastavu Okružnog štaba TO Mostar. Osni­vanjem muslimanske TO Prozor je tek sredinom srpnja dobio zapovi­jed da se Štab TO preustroji u Op­ćinski štab obrane i privremeno podredi Okružnom štabu obrane Zenica. Potkraj istog mjeseca nad snagama TO u Prozoru proširene su ingerencije Prve taktičke gru­pe (TG-1), privremene formacije, koja je prvotno osnovana za ko­ordiniranje i djelovanje nad mu­slimanskim snagama na područ­ju Konjica, Jablanice i Pazarića. Na osnovi odluke Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovi­ne o vojno-teritorijalnoj podjeli Republike Bosne i Hercegovine, osnovan je Okružni štab obrane Mostar. U njegov sastav ušao je i Općinski štab obrane Prozor.

U kolovozu 1992. godine počinju su osjećati napetosti između HVO-a i Armije BiH, a raskol u zajedničkoj obrani ramskog prostora od srpskog agresora, koji još napada, čini “štab TO” 29. kolovoza 1992. godine aktivirajući plan “Be”, što znači i početak djelovanja Armije BiH protiv HVO-a.

O oružanim sukobima između Armije BiH i HVO-a dosta se često govorilo u domaćoj javnosti. Međutim, stvarni uzroci i početak tog sukoba rijetko su kada pravilno opisani. Rijetkima je poznato da su ti sukobi u biti otpočeli otpočeli još koncem listopada 1992. godine  u Dobrošinu općina  Prozoru, i to napadom postrojbi Armije BiH na HVO.

Postrojbe HVO-a koje su iz Tomislavgrada krenule u pomoć opkoljenom Jajcu  blokirane su od  muslimanskih snaga Armije BiH  kod sela Dobrašin  te je tom prilikom iz zasjede ubijena četvorica pripadnika HVO-a.

Nakon okončanja borbi i potpunog ovladavanja Prozorom pripadnici HVO-a došli su u posjed zanimljivih dokumenata.

Uvidom u ta dokumenta, čiji je autor bio zapovjednik takozvanog štaba Teritorijalne obrane Prozora Muharem Šarić postalo je vidljivo kako su prozorski muslimani imali razrađena dva plana. Prema planu «Elif» bila je predviđena suradnja sa HVO-om, dočim je planom «Be» bilo predviđeno samostalno muslimansko djelovanje. Uvidom u istu tu dokumentaciju došlo se do zaključka kako je plan «Be» aktiviran još 29. kolovoza 1992. godine, što znači kako je sa tim nadnevkom otpočelo i djelovanje Armije BiH protiv postrojbi HVO-a.

Takozvani Štab TO općine Prozor  sastao se 21. listopada 1992. godine u selu Blace, a na tom sastanku bili su nazočni i predstavnici muslimanskih vlasti  iz susjednih općina a sastanku je predsjedavao Mustafa Hero. Tijekom sastanka obavijestio je nazočne da će u petak 23. listopada1992. doći do sukoba u Prozoru i da će nakon toga “čaršijom vladati Muslimani”.

Do oružanih sukoba je uistinu i došlo 23. listopada 1992. godine, a neposredan povod ovom sukobu treba tražiti u činjenici što su pripadnici Armije BiH iz zasjede kod sela Dobrošin ubili četvoricu pripadnika HVO-a.

Ramskim postrojbama Armije BiH u pomoć su krenule postrojbe iz Konjica, Jablanice i Uskoplja. Pripadnici Armije BiH iz ramskih sela Lapsunj, Lug, Varvara i Kovačevo Polje su međutim odbili  zapovijed Muharema Šabića da napadnu HVO i položili su oružje.

Međutim, umjesto objektivnog vrednovanja ovih činjenica danas se generalu Praljku sudi za navodni pokušaj secesionizma i sudjelovanje u navodnom zločinačkom pothvatu.

izvor: ZLOČIN S PEČATOM Ivica Mlivončić, HR Svijet

Kamenjar.com

 >>Višnja Starešina: Kako je tužiteljstvo Haškog suda krivotvorilo istinu?

facebook komentari

 • peppermintt

  ma ko to laže na naše merhametlije, ne bi oni niti mrava zgazili kamal počeli kaki belaj…..

  • srka

   Ono što se tvrdi bez dokaza se može i odbaciti bez dokaza.
   Christopher Hitchens
   by Srka®

   • peppermintt

    srka jes to čeka prigodnu temu a? deder argumente na sunce ne lupaj te šupljake :d

    a di si to 😉

    • srka

     Bio sam ti malkice po bijelome svijetu…lijepo je bilo…i naporno…malo tamo…malo ovdje…
     Znam o čemu govorim…dobar poznanik, Hrvat iz ovog kraja…inače jako objektivan…te tako pepperminttiću…znam o čem govorim…a kao potporu dovoljno mi je objektivni stav i stručno mišljenje zapadno-europskih stručnjaka…

     by Srka®

     • peppermintt

      ako sumnjaš u gore postavljeni tekst onda ne znaš ništa Srka, sve ti je ovako bilo. Imamo mi prijatelje muslimani, i on je bio na liniji s HVO na Rošicama odbio uperit oružje u Hrvate zarobili ga njegovi i držali u Jablanici u logoru 6 miseci, tako ti je to srka, poslije je razmijenjen

     • srka

      Pa i ovaj moj poznanik je bio u postrojbama hrvatske vojske….samo sto je covjek iskren…nakon rata isto se poput tih tvojih prijatelja bosnjaka uklonio iz te zaostale i krvlju zalivene sredine.
      Objektivnost Peppermintticu….i nisto drugo.
      A da je bilo Bosnjaka koji su bili za Plan “B”….to je sasvim normalno, jer ni RHrvatska nije tolerirala “Republjike” mimo svoje Republike…sto ne zelis sebi…ne treba ni drugome nanositi….
      by Srka®

     • peppermintt

      iskreni su i ovi, neki su bili u hVO a neki u To tj preimenovano u Armiju BiH. Ti srka nisi ovdi živio , tribao imati malo više povjerenja u moje pisanje, barem ja uvik pišem činjenice i kako je 🙂

     • srka

      ma znam ja da je istina tu negdje…izmedju…ali niste trebali i niste smjeli…pa makar bilo to i iz odmazde pociniti Bosnjacima….a zlocina je nazalost bilo…to se ne moze i ne smije osporavati.

      by Srka®

     • peppermintt

      srka ja ti kažem ti priskačeš i naopako govoriš, a ako će mo realno jesu Hrvati počinili zločina prema muslimanima ali puuno više su muslimani prema Hrvatima, samo ti i tvoji o tomu ne bi pričali.

     • Karanfilov

      Može Srđan da prića što ‘oće, ali ovdje kod nas u Hercegovini nije bilo masovnih zločina. Najmasovniji ratni zločin na Uborku su počinili Srđanova pravoslavna braća.

     • Daran Mardi Bašić

      Hajde ne laži smeće jedno

     • Karanfilov

      Imam i ja druga!!! Pripadnik HVO-a, koji je nakon rata upoznao i oženio ‘neviru’ i spićija u Ameriku. I naravno, ima pun kufer nas psihića koji to nismo hteli. Neću da pucam doktore, jer mogu i oni :pa pa paranoja

 • srka

  Da to nije bilo baš ovako kak to gospon zeli i pokušava ovdje proturiti…znamo mi svi dobro gospodo draga!
  by Srka®

  • Ljuta Trava

   Napiši da i mi znamo tu ,,istinu,,

   • srka

    31. jula 1993. godine, pripadnici HVO-a su iz Srednje škole u Prozoru izveli 54
    Bošnjaka u živi štit na Makljenu,Crni vrh, gdje su mučeni, a potom
    većina i poubijani.

    Dio zarobljenih se uz puku sreću uspio osloboditi iz živog štita. Jedna
    grupa je preživjela, dok je par njih nestalo, pa im se ni dan danas ne
    zna za trag.

    Predsjednik
    Saveza udruženja logoraša HNK-a Suljo Kmetaš kaže da su na putu prema
    Crnom Vrhu 54 logoraša bila izložena najsvirepijem zlostavljanju, na
    temperaturi zraka od 38 do 40 stepeni.

    – Na pola
    puta su ih izuli, vezali kablovima oko vrata jedan za drugog, s rukama
    na leđima. Potom je počelo ubijanje, ubijena su 23 logoraša. Na
    identifikaciji je uočeno da je svaki od tih logoraša ubijen s leđa,
    svakom je pucano u tjeme, a metak je izišao na čelo. Svima je poslije
    pucano u prsa i u donji dio tijela – kazao je on.

    Ostali
    zarobljeni Prozorčani uspjeli su se, uz puku sreću, osloboditi. Kmetaš
    je istaknuo da za zločin na Crnom Vrhu dosad niko nije odgovarao.

    Stradanje Bošnjaka u Prozoru počelo u oktobra 1992. godine, a
    zločini su počinjeni od petog mjeseca 1993. godine. Tada, kaže Kmetaš,
    počinje masovno zatvaranje Bošnjaka u logore u Prozoru odakle su
    protjerivani u najzloglasnije logore kao što su Dretelj, Gabela,
    Heliodrom…

    Na području općine Prozor tokom rata u BiH
    ubijeno je nekoliko stotina Bošnjaka. Najmlađa žrtva bila je
    sedmomjesečna beba ubijena u majčinom naručju, a za sudbinu brojnih
    Prozorčana dosad se ništa ne zna.

    “Prozor 1992. – 1995. – hronika zločina”.

    Izvori naučnih saznanja:

    1. Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

    2. Institut za istraživanje genocida, Kanada

    3. Međunarodni krivični tribunal za područije bivše Jugoslavije

    4. Međunarodni sud pravde…

    Pametnome i normalnome i vise nego dovoljno!!!

    by Srka®

    • peppermintt

     alooooo priskačeš srka, prati gore datum kad armija napada HVO

     • srka

      opet kazem…nije se smjelo dogoditi zlo…bez obzira u politicko-vojnim nesuglasicama.
      by Srka®

     • peppermintt

      opet se izvlačiš
      zapravo su na kraju muslimani ti koji su rasturili BiH na ovakav način, je je, nakon otvorene agresije Srba Hrvati i muslimani zajednički mogli su i tribali nalapuštiti bagru priko Drine, al ne Alija a i bome JNA službe su odradile dobar posao…da niste okrenuli oružje na Hrvate nikada srbi ne bi imali rs.

     • srka

      Tu se slazemo…pala je zla krv…i bezumlje…da je srece danas ne bi bilo drzavne granice izmedju BiH i HR…no sada je kasno…budale i nesretnici su uvijek bili glasniji…sto su postigli…vidite i sami…
      by Srka®

     • Ljuta Trava

      Sve možeš zahvaliti oficirima JNA koji su vam postali zapovjednici a jedan od njih vam kao zarobljenik je postao i načelnik generalštaba tzv.Armije BiH.

     • peppermintt

      rat nije igra ginu ljudi, tako i srbi sad plaču na sav glas za svoje žrtve a mislili su kad su započeli agresiju da će samo oni ubijati a ne i biti ubijani, isto tako i ovo što ti postaš srka muslimani su mislili samo će oni ubijati a ne i biti ubijani. Postoje dokumenti srka evo gore ti lipo pišu nadnevci, originalni izvori, kad se jednom zlo zakotrlja sve ostalo su posljedice zato je jako bitno identificirati uzroke i početak sukoba tj napada Armije na HVO.
      A zapravo je sve to konstrukt i dobro odigrano od strane srbojugoslužbi,jedino su oni profitirali od toga barem to danas jasno vidiš.
      Reću ti, mjesec dana prije ikakvog sukoba između armije i HVO Beogradske vijesti su stalno javljale o žestokim borbama između Hrvata i muslimana na području Travnika i Prozora, slušali naši vezisti i skupa na liniji s muslimanima se smijali “šupljoj” propagandi……

    • Ljuta Trava

     Haahhahahahahhahahahaha

     Može još koji vic .

     • srka

      kakav vic nesretnice?
      by Srka®

     • Ljuta Trava

      Srka u laži su kratke noge .
      Možeš se tješiti pozivajući se na rzne tzv.bošnjačke institute koji su sami sebi svrha .Dokumenti vas jednostavno demantiraju .

    • Ljuta Trava

     Pa za vas su i Srbi tek početnici u laži .
     Hajde ,složi malo te datume , nešto ti ne valja u priči ba

     • srka

      a ti obrati paznju…pozornost sto ti kazu susjedi zapadnjaci…i nisto vise…pametnome dovoljno.
      by Srka®

     • Ljuta Trava

      Srka ,lažeš ko Srbin .

     • Daran Mardi Bašić

      Koji susjedi zapadnjaci smeće jedno.Možda oni koji su mirno gledali kako vas Srbi ubijaju po Srebrenici dok su oni lokali s njima .
      Je li na njih misliš ???

      Šta ćeš ti bitango jedna pokvarena pričati o sukobima u Rami.

     • peppermintt

      koji zapadnjaci, pa eto nek ti bude relevantan izvor Poljak Tadeusz Mazovietzki potraži njegova svjedočenja…

    • Ljuta Trava

     Dobro ste krenuli , još malo i više ,,žrtava,, u Prozoru nego u Jasenovcu .Nego jesu li u to ubtojani i ovi iz Sirije .

     • srka

      To je samo uvod…zrtava je nazalost jos vise…no za dzaba je slijepom…gluvonijemom…i onom koji se kao takav pravi…za dzaba na bilo sto ukazivati!
      by Srka®

     • Ljuta Trava

      Ma znam ja da je to tek uvod ..hahahhahahahhahaha

 • Daran Mardi Bašić

  Zašto puštate ovoga idiota Srku da laži ovdje sipa ???
  Zašto uopće puštate govnare i sa jedne i druge strane da prosipaju svoje idiotluke ovdje.Malo je onih antifa portala ali i srpskih i bošnjačkih.Eto ćete ih uvjeriti u istinu i oni će prihvatiti.

  A pilat će uvjek isto.

  Pa imaju li Poskok za to ili će i ovo brzo Poskok biti.

  • Alan B’Stard

   Trava je dobro reka. Dokumenti ih demantiraju.

   • Daran Mardi Bašić

    Treći dan sukoba sam ušao u Ramu. I sjedio sa dr. Esom Budimom i čovjekom po nadimku Omica . Pa njih dvojica su svojima ‘ebali sve po spisku.
    Svojima .

    Ima nešto što je začetak svih sukoba na tom području.

    Imenovanje Safeta Ćibe za načelnika tri općine Rama /Prozor.Konjic i Jablanica je početak sukoba na tim prostorima.

  • peppermintt

   tamo mardi brišu i baniraju Hrvate a ostali slobodno laprdaju pa sve ostaje nedorečeno ovdi to nije i neće biti slučaj:)
   pozdrav 🙂