22. obljetnica HRM-a u Puli

4

Na Gatu Rijeka u Puli jučer 15. rujna 2013., je svečanim postrojavanjem pripadnika Hrvatske ratne mornarice (HRM), održan središnji dio dvodnevnog obilježavanja Dana HRM-a i 22. obljetnice utemeljenja te grane OSRH.
Postrojavanju su nazočili mnogobrojni građani Pule, te posebni gosti na čelu s Predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom OSRH Ivom Josipovićem, zamjenicom i izaslanicom ministra obrane RH Višnjom Tafrom, zamjenikom i izaslanikom načelnika Glavnog stožera OSRH viceadmiralom Antom Urlićem, predstavnicima MORH-a, grana i zapovjedništava OSRH, braniteljskih udruga te lokalne uprave i samouprave.

Predsjednik Republike svoje je prigodno obraćanje započeo prisjećanjem na hrvatske branitelje, a posebno one koji su poginuli za modernu i demokratsku Hrvatsku, a potom je podsjetio na višestoljetnu pomorsku tradiciju na kojoj se temelji današnja HRM. Danas naša mornarica mora odgovoriti modernim sigurnosnim izazovima, HRM mora biti spreman na suvremene prijetnje, te na pomoć građanima u slučaju tehnoloških i prirodnih nesreća. Osobitu pažnju tijekom govora predsjednik Josipović je posvetio međunarodnim operacijama, naglasivši da pripadnici HRM-a u njima pokazuju vrhunsku spremnost i kao vrhunski stručnjaci dobivaju pohvale od stranih partnera.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra podsjetila je da se 22. obljetnica HRM-a obilježava simbolički u Puli, gradu bogatog povijesnog značaja i duge pomorske vojne tradicije. Također je važno što se događa i neposredno nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Ta činjenica za OSRH i HRM podrazumijeva i članstvo u europskom obrambenom partnerstvu, koje omogućava sudjelovanje u oblikovanju sigurnosno obrambene uloge i položaja Europe, ali predstavlja i cijeli niz izazova na koje moramo odgovoriti izgradnjom vlastitih, ali i zajedničkih sposobnosti s partnerima. Istaknuvši da je HRM ključna u zaštiti hrvatskog suvereniteta, sigurnosti i interesa na Jadranu, Tafra je rekla da će se donošenjem Dugoročnog plana razvoja OSRH postaviti temelj za primjereno opremljenu,  održivu i učinkovitu mornaricu. Važan korak u opremanju bit će ophodni brodovi za potrebe Obalne straže, čiji će brodograditelj biti uskoro odabran. Raduje me što će brodovi silaziti s hrvatskih navoza kao hrvatski proizvod, zaključila je zamjenica ministra.

Domaćin proslave zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj rekao je da je HRM neraskidivo povezana s Jadranom, koji je važan resurs za Hrvatsku. Međutim, kao izvor resursa nije neiscrpan i sve je podložniji štetnim utjecajima modernog, globaliziranog života. Također, on je i potencijalni prostor za sve brojnije i složenije sigurnosne ugroze, kao što su organizirani kriminal i ilegalna trgovina, šverc oružjem, ilegalne migracije…Za zaštitu od tih prijetnji HRM je danas glavni instrument državne moći. Treba posebno istaknuti da će temeljno težište djelovanja naše mornarice u narednim godinama biti na mirnodopskim zadaćama sigurnosti na Jadranu. Primarni cilj je ulazak u Šengensku zonu. Sposobnost svih institucija nadležnih za sigurnost mora, uključujući i HRM, utjecat će na brzinu dostizanja tog cilja. Zato HRM mora što prije razviti sustav za nadzor mora, pri čemu će najvažniji biti novi obalni ophodni brodovi i obnova radarskih sustava.

U sklopu proslave, građani Pule mogli su na Gatu Rijeka razgledati neke od brodova Flotile i Obalne straže HRM-a. Prvog dana proslave, 14. rujna, vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac predvodio je Svetu misu u Crkvi Gospem od mora u Puli, a na Gatu Rijeka održan je svečani koncert Orkestra i Klape HRM-a. Uoči svečanog postrojavanja izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu kod Centralnog križa na Gradskom groblju u Puli. Nakon postrojavanja u Domu hrvatskih branitelja u Puli predsjednik Josipović je otvorio izložbu “Povijesna uloga Pule kao ratne luke Austro-Ugarske Monarhije”.

facebook komentari

  • Naprijed Hrvatski Mornari sa plavog Jadrana, uz vas je Poglavnik i cijela Hrvatska, slavna i uzvišena uzrečica svij Hrvata kada je 9 rujna 1943. Poglavnik prekinuo sve spone i veza sa fašističkom Italijom i povratio sve silom anketirana hrvatska područja pod okrilje Nezavisne Države Hrvatske i pod hrvatski STIJEG CRVEN, BIJELI, PLAVI to je barjak pravi, tko se pod njim vije, kukavica nije…

  • Naprijed Hrvatski Mornari sa plavog Jadrana, uz vas je Poglavnik i cijela Hrvatska, slavna i uzvišena uzrečica svij Hrvata kada je 9 rujna 1943. Poglavnik prekinuo sve spone i veza sa fašističkom Italijom i povratio sve silom anketirana hrvatska područja pod okrilje Nezavisne Države Hrvatske i pod hrvatski STIJEG CRVEN, BIJELI, PLAVI to je barjak pravi, tko se pod njim vije, kukavica nije…