23 godišnjica masakra na Uzdolu, još nitko nije odgovarao za zločine

7

Masakr na Uzdolu Rama/ Prozor, stradanje 41 osobe hrvatske nacionalnosti od čega je bilo 29 civila i 12 vojnika od toga troje maloljetne djece, koje su na svirep način ubili pripadnici Armije BiH.

Strašni zločin koji je izveden na svirep način u ranu zoru 14. rujna 1993. godine Pripadnici Armije BiH, Samostalni Prozorski bataljun predvođeni zapovjednikom Enverom Buzom, po zamisli ratnog zločinca generala Sefera Halilovića, u hrvatskom selu Uzdol masakrirali su 29 civila i ubili 12 vojnika HVO, od toga troje maloljetne djece, popalili više desetaka kuća i gospodarskih objekata te oštetili i oskrnavili župnu crkvu. Za učinjeno ne/djelo ratnog zločina general Halilović je pohvalio i nagradio počinitelje pokolja na Uzdolu. Tako je zapovijednik Samostalnog Prozorskog bataljuna Enver Buza promaknut, a poraću zahvaljujući bivšim političkim moćnicima i predstavnicima tajnih službi sklonut na sigurno izvan BiH.

Zločin priznat od svih, a nitko nije odgovoran!!!

Predstavnici UN-a, pa i gosp. Alija Izetbegović prizano je grdne radnje pripadnika Armije BiH protiv civila na Uzdolu. Haaški sud u sramotno oslobađajućoj presudi generalu Haliloviću nedvojbeno je utvrdio da su pripadnici Armije BiH izvršili ratnih zločin protiv civilnog pučanstva i ratnih zarobljenika na Uzdolu te pozvao državne strukture BiH pronaći i procesuirati počinitelje. Politikanski i vješto konstruirani pristup državnih struktura i agencija prema zločinu na Uzdol ogleda se i u montirnoj šutnji koja traje već godinama, tj. smišljenim izbjegavanjem procesuirati odgovorne za zločin na Uzdolu.

I nakon dvadeset tri godine od masakra, još nitko nije za ovaj zločin odgovarao, kako je to moguće? Postoji li jedan razuman odgovor na ovo pitanje, jesu li svi zločini u federaciji BiH isti, na isti način tretirani neovisnim sudstvom, međunarodnom pravdom, Haškim sudom? Uzdol je jedno od mnogobrojnih stratišta Hrvata od ABiH koje još uvijek nije procesuirano i ne zna se kad će!?

Postoji čitav niz dokumenata od strane HVO-a, ali I tzv. ABiH koji jasno govore što se 14. rujna 1993. godine događalo na Uzdolu, tko je bio glavni zapovjednik operacije, ali Ii tko je na terenu bio izravni izvršitelj.

uzdol_buza1
Jedno od izvješća o događajima na Uzdolu, zapovjedništvu 6. Korpusa, poslao je Enver Buza, zapovjednik “Prozorskog bataljona” i vođa akcije “Handžar”.(njegovo viđenje, koje je daleko od stvarnih događaja).

facebook komentari

 • kvaternik

  neki Budan Uvik blesa!!!

 • pepy

  danas je tužna obljetnica još jednog zločina nad Hrvatima BiH, za koje nitko nije odgovarao.

  naime 16-9-1993 u selu Hudutsko ( na potezu Jablanica-Konjic) ABiH je zarobila 25 pripadnika HVO, 22 su odmah strijeljana unatoč konvenciji o postupanju s ratnim zarobljenicima, trojica su pošteđena i odvedena u logor Muzej u Jablanici i tamo prolazili “već uobičajenu torturu”. jedan je uspio pobjeći, a druga dva su razmijenjena.

  • Alan B’Stard

   A cijelo vrijeme samo Hrvate tuže, tako su jučer generali upozorili da se sprema čak 9oo optužnica protiv pripadnika HVa i HVOa 🙁

   • srka

    Ma tko sprema?!!
    Nesretnici i dezorjentirani!
    by Srka®

 • pepy

  naši generali u Haagu su ponovno zaboravljeni, prešućeni, ostavljeni. Malo tko je prenio ovu vijest http://www.hrvatsko-slovo.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=3489%3Aobjavljena-knjiga-aforizama-veselka-pometa-valentina-oria-pomet-u-glavu&catid=34%3Aizdvajamo&Itemid=1 nekoliko prigodnih aforizama iz objavljene knjige:
  “Najnovije dostignuće haške sudske prakse: sudske presude zamijenili su vremenski neograničenim sudskim postupcima”
  “Na haškom sudu odvjetnici su imale dobre rezultate. Financijske”
  “Europa nas je objeručke prihvatila. Bojim se da nas ne udavi “

  • Sivooki

   Hvala ti, mentice.

 • Luka Kristinovic

  Te balije ćemo kazniti prije ili kasnije!