‘2,3 MILIJARDE RAZLOGA ZA RADOST’

1

Najteži tjedan za sve analitičare je za nama. Prije nekoliko mjeseci na ovom istom mjestu, napisao sam da će „gospodarski RATNA 2017.“ godina biti jedna od najtežih za sve analitičare i da će sve redom „zbuniti“ jer će oscilacije biti tako velike da će i najveći među analitičarima ostati zbunjeni, „sluđeni“, ….

To se i dogodilo, a dogodit će se opet i ne samo za prvo tromjesečje 2017. Najsmješnije od svega jeste da sam se i sam „ulovio na istu udicu“ i ostao pomalo „zbunjen“.

Najprije je opću zbunjenost i nevjericu unio podatak DZS da je industrija u padu (travanj)  iako su mnogi očekivali popriličan rast.
Odmah potom, DZS je objavio da je rast Trgovine na malo za travanj „samo“ 2,8 %, što je dodatno uzburkalo analitičke „krugove“, a finale svih finala je objava Prve procjene rasta BDP-a za 1/2017. u iznosu od samo 2,5 %.

Opravdano, malo tko od analitičara je obratio pozornost da je uz realan rast BDP-a objavljena vijest da je BDP-a po Sezonski prilagođenim podatcima, zabilježio realan rast u iznosu od 3,4 %.

Opravdanim „zanemarivanjem“ Sezonski prilagođenih podataka smatram iz jednostavnog razloga što smo punih 6 godina, tj. 24 uzastopna tromjesečja, još od Svjetske ekonomske krize, do pred koju godinu imali stalan i trajan minus, te da nam je tih minusa više „preko glave“ kao i svjetski rekord od 11 uzastopnih tromjesečja pada BDP-a pod istom 12. Vladom RH, pod istim premijerom, pod istom Partijom i njezinim satelitima, koji su uništavali sve pred sobom i čega god su se dotakli.

( Možemo se svi redom slagati ili ne, ali uspješnu Hrvatsku može voditi samo i isključivo najveća stranka u Hrvata – HDZ, (sa svojim partnerima), jer i uz sve svoje slabosti i vrline, to je dokazano!  HDZ nije nastao zbog HDZ-a već zbog Hrvatske! )

Zanima nas samo uspjeh RH, optimizam i radost, a za radost imamo najmanje 2,3 milijarde opravdanih „razloga“. ( Trebamo znati i da je po staroj Tablici 12.1.1.1., ta razlika bi iznosila 2,7 milijardi „razloga“. )

Ovako danas izgleda „slika“ RH u EU.
Da, imamo se pravo radovati i biti optimisti jer ovih nekoliko dana iza nas imali smo dovoljno vremena dobro proanalizirati što se sve dogodilo u prvom tromjesečju 2017. i što je razlog za realan rast (originalni podatci) BDP-a od „samo“ 2,5 %.

Dva najvažnija razloga su:

1. Najveći kršćanski blagdan, Uskrs, prošle 2016. godine dogodio se u prvom tromjesečju, a ove 2017. godine u travnju, tj. u drugom tromjesečju.

2. Za razliku od 2016, ova godina nije prijestupna i imala je jedan radni dan manje u veljači. Baš taj jedan jedini i to radni dan bio je značajan razlog da danas budemo još radosniji.

Očekivano se sad mnogi pitaju: Pa što znači taj jedan običan radni dan“?

Znači i to jako puno. Po podatcima DZS,  Tablica 12.1.1.1. kaže – BDP u prvom tromjesečju iznosi 80,077 milijardi kuna. Podijelimo to sa 89 dana i pomnožimo sa prošlogodišnjih 90 i vidimo razliku od 899,735 milijuna kuna. Toliko bi značio taj jedan jedini prosječan , a ne radni dan u veljači . ( 80,077 ÷ 89 = 0,899 x 90 = 80,976 – 80,077 = 0,899 735. (zaokruženo))

Trebamo li se radovati što je realan rast BDP-a „samo“ 2,5 %? DA!

Razlog više za radost imamo i kad pogledamo Izvorne podatke Trgovine na malo kad je zabilježen rast od skromnih 1,0 % realno (4,0 % nominalno ) više u 28 dana nego u veljači 2016. kad je veljača imala 29 dana. Pa to je VELIČANSTVENO!


Pogledajmo sad Izvorne podatke Trgovine na malo za ožujak 2017. kad je zabilježen realan rast od 5,8 %, ( 8,3 % nominalno), a Uskrs je prošle godine bio u ožujku. Pa to je VELIČANSTVENO!

Postoje još mnogi razlozi za dodatni optimizam i radost, ali se nadam da su samo ova dva navedena dovoljno veliki da nam izmami osmijeh na lica.

Ovoj Analizi rasta BDP-a za 1/2017. želim dodati još jednu osobnu procjenu i prognozu „ za buduća vremena“.

Znamo da drugo tromjesečje završava 30.06.2017. u ponoć, ali već danas dajem skromnu osobnu Prvu procjenu iznosa BDP-a za 2/2017., a koja će biti objavljena 30.08.2017. na stranicama DZS.

BDP će u drugom tromjesečju iznositi cca 88,055 milijardi HRK!

( Baš me zanima, hoću li i za koliko „pogriješiti“.)

Bili „sluđeni“ ili „zbunjeni“, radujmo se jer

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari

  • Milivoj Lokas

    Slobodnim rječnikom: “TKO ima pravo sve ovo “poništavati”?
    Saborski zastupnici se često pozivaju da “moraju” odgovarati svom biračkom tijelu, ali još ni jednog nisam čuo da kaže koji su im to birači poklonili glas na Izborima za “rušenje” Hrvatske, a osobito sad u “gospodarski RATNOJ” 2017. godini!?