Pratite nas

Događaji

23. obljetnica zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici

Objavljeno

na

Dvadeset i treća obljetnica zločina nad hrvatskim civilima u mjestu Grabovica svečano je obilježena danas polaganjem vijenaca kod spomen obilježja, nakon čega je upriličena pobožnost križnog puta te služenje mise u mjesnoj kapelici.

Misu je služio kotorski biskup mons. Ilija Janjic, a događaju je nazočio član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kao i mnogobrojni predstavnici hrvatskih političkih stranaka u BiH, hrvatskih branitelja i braniteljskih udruga, te članovi obitelji ubijenih civila ali i mnogi drugi.

Jablanički župnik don Ivan Zovko kazao je u izjavi za medije kako su 8. na 9. rujna 1993. godine pripadnici Armije RBiH ubili 33 civila, te kako je najmlađa Mladenka Zadro imala samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina.

”Usuđujem se reći da je to bio genocid u Hercegovini, jer je jedan od sudionika toga zločina vojnik kazao kako je imao zapovijed pobiti sve Hrvate, no nije rekao od koga je zaprimio tu zapovijed. Znamo što se dogodilo. Trideset i tri osobe su ubijene, no još gore je to što su htjeli prikriti taj zločin, pa nisu dozvolili nikome da se uđe u Grabovicu, te da se te osobe dostojno pokopaju.

I danas se traga za šesnaest osoba, a neke su samo djelimično pronađene i pokopane”, kazao je don Ivan Zovko.

Dodao je kako je danas najteže obiteljima koje su izgubili svoje najbliže.

”Ja, kao župnik, ali i obitelji molimo bilo koga tko zna bilo što o tome gdje se nalaze kosti najmilijih da nam pomognu kako bi ih pronašli i dostojno ih pokopali. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović, uz izražavanje žaljenja za stradalim”, kazao je u izjavi za Fenu kako svake godine dolazi iznova u Grabovicu odati na neki način počast svima onima koji još nisu pronađeni i onima koji su pokopani na groblju u tome mjestu.

”Uvijek kažemo ispočetka da će pravna država Bosna i Hercegovina morati profunkcionirati. Nezamislivo je, a čuli smo to i u današnjim govorima, kako je čitava Bosna i Hercegovina danas na neki način Grabovica.

Stratišta ima na svakom koraku i jednostavno ono što mi moramo je imati dovoljno odlučnosti i snage, da u konačnici procesuiramo svakoga onoga tko je izvršio ovaj zločin, a pogotovo ako imamo vrlo jasne odrednice o tome tko ga je naredio kao takvog.

Čini mi se da je oko Grabovice puno stvari jasno i da ima jako puno dokaza, s toga ne vidim nijedan razlog da se taj posao ne završi što prije. Time će se na neki način slati jedna poruka pomirenja a obitelji će doći do jednog posebnog mira. Počet će vjerovati u ovo društvo i u budućnost na ovim prostorima, kako se ovo nikada više ne bi ponovilo”, kazao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati