Karlovački dožupan prijavio ‘ustašku zastavu’ s prvim bijelim poljem na grbu. Je li ustaška i ponavlja li se slučaj “Za dom”?

  2

  Karlovački dožupan Siniša Ljubojević traži najstrože kažnjavanje obitelji koja je na kuću izvjesila zastavu s početnim bijelim poljem na grbu. Je li Ljubojević reagirao na plejadu kokardi tijekom pravoslavnog Badnjaka u Borovom selu?

  Zamjenik župana Karlovačke županije ispred srpske nacionalne manjine Siniša Ljubojević nadležnim institucijama prijavio je slučaj isticanja zastave nezavisne države Hrvatske s ustaškim obilježjima. Zastava je izvješena na obiteljskoj kući u Zvečaju, nedaleko Duge Rese. Ljubojević tvrdi kako su već i prije bilježeni slični slučajevi.

  – Riječ je o kršenju zakona, ali i izrugivanju legitimnim simbolima, zastavi i grbu hrvatske države. Osim toga, time podsjeća na državnu tvorevinu koje se svi trebamo sramiti, a ne veličati ju. Zato je moja dužnost, ali i dio mog političkog morala bila prijaviti ovaj slučaj. Činim to kao zamjenik župana, predsjednik županijskog SDSS-a, ali i kao običan građanin – rekao je Ljubojević.

  – Vjerujem kako će policija adekvatno reagirati na ovaj čin. Mislim tu prije svega da se odgovornog za ovaj postupak neće teretiti za remećenje javnog reda i mira, kao što se dogodilo u nekim slučajevima na drugim područjima Hrvatske, nego po zakonskim člancima koji govore baš o ovom kaznenom djelu – zaključio je karlovački dožupan Siniša Ljubojević.

  Kako navode karlovački mediji, riječ je o “zastavi s grbom koji počinje bijelim poljem na kući i koristila se za vrijeme fašističke NDH, a u Zvečaju stoji već godinama i na to dosad nitko nije reagirao”.

  Probleme oko “ustaške zastave” imala je svojedobno i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Ova Udruga prozvana od strane jednog hrvatskog medija zbog zastave s prvim bijelim poljem, tada je reagirala oštrim priopćenjem i kazala “naša zastava nije ustaška”. Da je suludo prozivati ih i kažnjavati zbog toga, objasnili su riječima:

  “Radi se o gruboj manipulaciji i prijevari jer se na fotografiji nalazi hrvatski barjak s grbom Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, koji je zaštićen pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo”.

  Kratkim pogledom na stranice ove Udruge svatko se može lako uvjeriti u regularnost baš ovakve zastave. Pod rubrikom statut, članak 8 piše: “Udruga ima znak koji čini dio grba Republike Hrvatske u obliku štita sa crvenim srcem u sredini početnog bijelog polja i zlatnim tropletom oko grba, a iznad znaka se nalazi skraćeni naziv Udruge UHDDR”. I sve je regularno i zakonito.
  Karlovački dožupan koji je, eto, prvi reagirao, zaključuje kako je ipak riječ o “ustaškim oznakama”, a obitelj koja je istakla zastavu po svemu sudeći bit će kažnjena. Apsolutno sve reakcije srpske nacionalne manjine (uključujući i Ljubojevićevu), izostale su kada je badnjak u Borovom selu protekao u znaku kokardi koje su nesumnjivo obilježje četnika. Ne samo da se od policije nije tražilo konkretnije kažnjavanje od pukog “remećenja javnog reda i mira”, nego je ta ista policija dobila zadatak čuvati raspojasanu kolonu.

  Hrvatski branitelji Damir Markuš iz Kutine i Ivica Pandža Orkan su bezrezervno složni u zaključku kako zastava s početnim bijelim poljem na grbu nije ustaška, a slažu se i da se ponavlja Šimunićeva situacija u kojoj su riječi “Za dom” bile pogubne za nogometaša, dok su te iste riječi najurednije registrirane u Udruzi HOS-a.

  dnevno.hr

  facebook komentari

  • EMINƎM

   siniša ;)) je četnik koji trabunja o srpskim enklavama u RH. pa nije za čuditi njegov jal.

  • EMINƎM

   siniša ;)) je četnik koji trabunja o srpskim enklavama u RH. pa nije za čuditi njegov jal.