25 godina od prvog općeg sabora HDZ-a

25

Prije točno 25 godina u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ – 24. i 25. veljače 1990. – održan je Prvi Opći sabor Hrvatske demokratske zajednice. Samo dva mjeseca uoči prvih demokratskih višestranačkih izbora – nakon 45 godina komunističkog totalitarizma, jednoumlja i represije – bio je to prvi osnivački sabor jedne demokratske stranke u Hrvatskoj. Stranački izaslanici iz Hrvatske i cijelog svijeta – njih ukupno 1.760 – za predsjednika su izabrali utemeljitelja stranke dr. Franju Tuđmana. Na Saboru su u svojstvu gostiju nazočili konzuli SAD-a, Francuske, Italije i ondašnjeg SSSR-a te predstavnik kanadskog veleposlanstva. Ukupno je bilo 297 promatrača, 320 gostiju i 54 predstavnika različitih medija.

Slobodna i demokratska Hrvatska

obljetnica1.saborIZ

Ideja hrvatske državne samostalnosti – desetljećima gušena i razarana od komunističkih vlastodržaca – na Prvom općem saboru HDZ-a bila je spiritus movens. U dupkom punoj dvorani vijorile su se hrvatske zastave, odaslane poruke nacionalnog zajedništva, jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske… Govorili su mnogi istaknuti stranački članovi. Najdomljiviji je govor održao dr. Franjo Tuđman čije su riječi neprestance prekidane gromoglasnim pljeskom. Bio je to uistinu povijesni bljesak nacionalne slobode u teškim i neizvjesnim vremenima. Odaslane poruke snažno su se utisnule u svijest hrvatskog naroda koji je u dr. Tuđmanu i HDZ-u prepoznao jedinu političku snagu koja može ostvariti hrvatsku državnu samostalnost. Predvođena dr. Tuđmanom, naša je stranka – u dva kruga prvih višestranačkih izbora u travnju i svibnju – osvojila 60 posto zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru (ondašnjem Saboru Socijalističke Republike Hrvatske).

HDZ je državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela – okupljanje svih slojeva hrvatskog društva na demokratskim načelima te očuvanje narodne tradicije i identiteta. I danas, 25 godina poslije, nastavljamo baštiniti ta načela. Hrvatska je pobijedila u nametnutoj agresiji, ostvarila samostalnost i suverenost te postala punopravnom članicom NATO-a i EU.

HDZ će stoga danas s početkom u 18 sati u KD „Vatroslav Lisinski“ svečano i ponosno obilježiti 25. obljetnicu Prvog Općeg sabora. Mnoštvo članova, prijatelja, simpatizera, uglednih gostiju iz Domovine i svijeta pribivat će uistinu velikom događaju. Nazočnima će se, među inim, obratiti predsjednik Tomislav Karamarko, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ (i član Predsjedništva) Milan Kovač, predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH prof. dr. Dragan Čović, predstavnik iseljeništva Ivica Zdunić.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Bio sam prije 25 godina , i danas ću biti.

  • Alan B’Stard

   Pošalji nam koju sliku s današnjeg sabora

  • Herceg-Bosna

   a bogte travćice i ti mlad ko rosa u podne
   bio onda pa i sad,, ajd bog ti dao zdravlje pa bio opet za 25g,,

   • Ljuta Trava

    Da bio sam na Prvom općem Saboru HDZ-a .Ponosni sam osnivač HDZ-a .
    Otišao sam od kuće točno 28.12.89 i nisam dolazio sve do 09.4.92.
    Bio sam na jednom popisu ali srećom nisu uspjeli.
    Kako je to zanimljivo , otišao sam kad je još postojala Jugoslavija a vratio sam se kad je više nije bilo . Sretan što sam i osobno dao svoj mali doprinos u rušenju tog kopileta 2.svjetskog rata.

    • Alan B’Stard

     Reći ću samo kratko: Hvala! 🙂

    • sui

     Vjerujem kako su svjesni, ali ne smeta ako kazem da treba pojacati sigurnost Predsjednice….s ovom izjavom o Gadafiju moze se svasta iscitati…..

     • Alan B’Stard

      Eno još jednom Gadu smeta blagoslov! A li ne Gadu Afiju nego Gadu silviju toma ševiću

     • sui

      Zvijer koja zna kako se uskoro blizi kraj je najopasnija….
      Ma koliko mi gustali i bili sretni, treba biti oprezan!

     • Alan B’Stard

      Najopasnija je mačka kad je stjeraš u kut!

      Bit će žestoko u svakom slučaju! Još jednom će mo morati, pjesnički i vojnički kazano, ‘ginuti’ za slobodu! Ali neka, Čast je na našoj strani!

    • Herceg-Bosna

     pa ti pravi političar, ko bi reko :)) mašala,,

   • Agromentum

    Šta oćeš’, mlađi je od tebe. 🙂

    • Herceg-Bosna

     ma kakvi, on je stariji i mi smo generacija :))

 • praJFK

  Nadam se da ćemo imati priliku pogledati na youtubeu cijeli snimku sabora, zbog obaveza nažalost nisam u mogućnosti prisustvovati..
  Posebno me veseli izaslanik Orbanove stranke a time se nadam da će ovaj HDZ u Hrvatskoj radit ono što Orban radi u Mađarskoj 😉

  • Alan B’Stard

   Trava je obećao fotke, a bit će i video siguran sam

   • Ljuta Trava

    Bit će link za prijenos u živo , stavim poslije

    • Ida Galić

     I jedan podatak uoči obilježavanja 1.Sabora HDZ-a! HDZ se po svojoj snazi potpori koju uživa danas, približio i skoro izjednačio sa uspjehom tadašnjeg HDZ-a, na prvim parlamentarnim izborima! Da su danas izbori, HDZ bi sam dobio više od 36%
     glasova a zajedno sa svojom koalicijom preko 44%!Kukuriku koalicija bi dobila oko 21% glasova, a mnoge stranke, kao Orah ne bi prešle izborni prag i njihovi bi glasovi po D”Hondtovoj metodi izračuna otišli HDZ-u i vjerovatno bi uz pomoć tih glasova imao sa svojom koalicijom apsolutnu većinu u Saboru! A kako potpora Kukurikavcima konstantno opada svaki dan, možemo biti optimisti, što se toga tiče!