Pratite nas

Istaknuto

25. kolovoza 1991. – početak bitke za Vukovar

Objavljeno

na

Današnji dan 25.08.1991. smatra se početkom bitke za Vukovar. Borbe u gradu i oko grada, sa poginulim i ranjenim, vodile su se od svibnja 1991., ali tog dana grad je napadnut iz svih smjerova svim raspoloživim naoružanjem “JNA”, uključujući avione.

Naime tog dana “Jugoslavenska narodna armija” koja je sve vrijeme uoči napada glumila suzdržanost i neutralnost kao ” tampon zona sukobljenih strana” otvoreno se svrstala na stranu agresora u trenucima kad je bilo vidljivo da regularne hrvatske policijske snage polako preuzimaju nadmoć na terenu nad srpskim teroristima i paravojnim formacijama.

Vidjevši da bi se ratna sreća mogla okrenuti na hrvatsku stranu, “JNA” je sve svoje potencijale, naoružanje i kompletnu ratnu mašineriju stavila na raspolaganje paravojnim srpskim snagama i pridružila se u sveopćem napadu na Vukovar.

To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane “Jugoslavenske narodne armije”, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Prema specijaliziranom elektroničkom portalu o Domovinskom ratu “Domovinski rat On Line”, ukupan broj stradalih boraca na hrvatskoj strani, gardista i policajaca, procjenjuje se na oko 2.500.
Oko 7.000 osoba, civila i vojnika, završilo je nakon pada grada u logorima u Srbiji. Poginulo je oko 1.000 civila, od čega 86 djece, od kojih je najmlađe imalo 6 mjeseci (Ivan Kljajić), koji je poginuo od krhotina srpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama (ranjen u tom napadu, i on je uskoro umro).
Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.
Još uvijek se traži gotovo 500 nestalih Vukovaraca.

Prema istom specijaliziranom elektroničkom portalu ukupan broj stradalih vojnika “JNA” i četničkih snaga na širem području Vukovara procjenjuje se do 8.000 poginulih, do 15.000 ranjenih te između 400-600 uništenih tenkova, oklopnih i transportnih vozila (JNA priznaje 110) , te oko 20 uništenih zrakoplova i helikoptera (“JNA” priznaje dva).

Za mnoge ratne zločine: ubojstva civila, mučenja i ubijanja, progone, etničko čišćenje, potpuno uništenje grada (tzv. famozno „prekomjerno granatiranje“), rušenje bolnice, kulturocid, logore u Srbiji i drugo još nitko nije odgovarao.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Ukrcajte se na ‘Vlak slobode’: ‘Sjećamo se dana kada je 100.000 ljudi na Rivi pokazalo što je hrvatsko jedinstvo’

Objavljeno

na

Objavio

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom

“Vlak slobode” Split-Knin-Split, u spomen na istoimeni vlak koji je vozio na današnji dan 1995. od Zagreba do Splita i kojim je označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluje,” krenuo je u subotu sa splitskog Željezničkog kolodvora, organiziran na poticaj splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. Tada se na splitskoj Rivi okupilo više od 100 tisuća građana, podsjetio je gradonačelnik Krstulović Opara.

“Mi u Splitu smo jako ponosni na taj događaj i tadašnji doček ‘Vlaka slobode’ kojim je označeno hrvatsko nacionalno jedinstvo i kraj ‘Oluje’. U povijesti Splita i Republike Hrvatske ostat će sjećanje na tadašnji upit predsjednika Tuđmana okupljenima na splitskoj  Rivi – ‘što im još može obećati’, a oni su svi jednoglasno glasno odgovorili ‘Vukovar’, ‘Vukovar’ ” , naglasio je u izjavi novinarima splitski gradonačelnik.

Direktor HŽ Putnički prrijevoz Željko Ukić, koji se pridružio današnjem “Vlaku slobode” Split-Knin-Split, izjavio je kako su Hrvatske željeznice podržale prijedlog grada Splita za obilježavanje spomena na “Vlak slobode” koji je prije 22 godine  putem od Zagreba do Splita povezao do data razdijeljenu Hrvatsku zbog velikosrpske oružane agresije.

“‘Vlak slobode’ prije 22 godine važan je i za Hrvatske željeznice jer je njime povezan Zagreb i Split,” rekao je Ukić.

U današnjem “Vlaku slobode” su brojni uzvanici među kojima i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Na putovanju do Knina ovaj vlak staje na mjesnim gradskim i općinskim željezničkim postajama gdje u njega ulaze gradonačelnici i načelnici mjesta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Analiza

Domazet Lošo: Požari su dio asimetričnog ratovanja protiv Hrvatske, a taj rat je objavljen na naslovnici tjednika Novosti riječima: ‘Lijepa naša lijepo gori’

Objavljeno

na

Objavio

Admiral Domazet još je sredinom srpnja, u vrijeme zastrašujućih buktinja kod Splita, izjavio da Hrvatska mora vrisnuti do neba – dok još može vrisnuti – jer su požari podmetnuti te da je riječ o asimetričnom ratu protiv Hrvatske, nakon čega su ga, kako kaže, proglasili ”luđakom, narkomanom, KOS-ovcem, jugooficirom” koji je zakasnio u Domovinski rat i drugim pogrdnim imenima.

No, budući da požari od tada izbijaju na sve strane, čini se sinkronizirano – uvijek na istom području te postoje i dokazi da su mnogi podmetnuti, sve je manje onih koji i dalje tvrde da poznati strateg govori besmislice.

Baš naprotiv, Domazetu sada i oni koji su prije mjesec dana sumnjičavo vrtjeli glavom, priznaju da je pogodio u sridu te da je prvi, prema svemu sudeći, rekao pravu istinu o nezapamćenoj bujici vatre na hrvatskom jugu piše Dnevno.hr

”Volio bih da se to nije dogodilo. Nažalost, bio sam u pravu, što dokazuju najnoviji požari, koji su se mogli predvidjeti. Zato ću ponoviti – bez obzira hoće li me opet proglasiti ludim – da je svijet neprestano u asimetričnom ratu. Jedan od oblika tog rata je nekontrolirana migracija, a drugi – izazivanje požara… Zbog tih tvrdnji žestoko su me napadali, proglasili bolesnikom, luđakom koji je pobjegao iz bolnice… a najdalje je otišao Novi list, koji je tražio da mi se zabrani javno djelovanje.

Ja, tobože, ne znam što govorim, pričam gluposti, a nitko da spomene da sam godinama predavao geostrategiju i geopolitiku, da sam sudjelovao u planiranju svih vojnih operacija Hrvatske vojske, a posebno u planiranju Oluje. Nije slučajno da američki vojni stručnjaci govore hvalospjeve Oluji, kao što nije slučajno da me je predsjednik Tuđman postavio na mjesto načelnika obavještajne službe, premda za takvu funkciju nisam školovan.

No, ti napadi bili su i očekivani. Jer kada netko krene razotkrivati njihove poteze i namjere, proglase ga teoretičarom urote. ‘Teoriju urote’ smislili su u mračnim jazbinama kojekakvih loža i orijenta. Urota postoji, no ‘ONI’ su sve koji razotkrivaju urote proglasili teoretičarima zavjere”, ističe Domazet, objašnjavajući da pod ‘NJIMA’ podrazumijeva osobe iz mračnih loža i orijenta.

”Požari su dio asimetričnog ratovanja protiv Hrvatske, a taj rat je objavljen na naslovnici tjednika Novosti riječima: ‘Lijepa naša lijepo gori’. Nisu oni mislili na događaje iz ’95. godine, odnosno, na požare nakon Oluje. Mislili su baš na ove buktinje, kojih ima toliko da ih nitko ne stigne ni izbrojati. Meni, pak, ne mogu oprostiti što sam pobjegao iz ratne škole u Beogradu KOS-ovcima ispred nosa i što sam sudjelovao u planiranju pobjedničkih vojnih operacija Hrvatske vojske”, dodaje Domazet.

Kaže potom da on, govoreći o asimetričnom ratu, ne govori o Srbima, već o povampirenim Jugoslavenima koji su na obljetnicu Oluje i na Veliku Gospu krenuli udarati na same temelje Hrvatske, odnosno na kršćanski i katolički identitet.

”Analizirajte malo. Prvo je gorio Split pa Šibenik, potom Tulove grede, mjesto poznato iz akcije Maslenica, a kada je Hrvatska obznanila da će nabaviti borbene zrakoplove, zapaljen je Zemunik pa je zračna luka jedva obranjena. Sve to se moglo predvidjeti.

Da me aktualna vlast pitala, rekao bih im da će nakon objave vijesti da RH kupuje borbene zrakoplove – gorjeti Zemunik. No, nisu krivi ‘ONI’, već naša Vlada koja je totalno nesposobna! Imamo samo tri sposobna ministra. To su Krstičević, Tolušić i Medved, a sada njih trojicu najviše napadaju. Danas ne smiješ biti Hrvat, katolik i kršćanin. Odmah si izložen žestokim napadima”, podvlači Domazet.

Tumači potom da su i posljednji događaji u SAD-u na sličnom tragu. Misli pri tom na rušenje spomenika generalu Lee-u u američkom Charlottesvilleu, odnosno, na rušenje najvećih simbola američkog identiteta.

”Kada im nije uspjelo u Ukrajini, u Siriji pa na sjeveru Baltika, kada im nije uspjelo u Venezueli, kada im nije uspio državni udar u Turskoj, kada im nije uspjelo u Sjevernoj Koreji, jer je Kim Jong-un njihov igrač, onda su započeli s rušenjem u vlastitom dvorištu. Ku-Klux-Klan je njihov proizvod. Izvršitelji su u pravilu militantni liberali. Ista jednadžba sada se priprema prenijeti u Europu.

Nemojmo se začuditi kada budu ponovno htjeli micati spomenik banu Josipu Jelačiću i druge nacionalne simbole diljem svih država Europe. Poljska i Hrvatska mogle bi biti prve zemlje u kojima će se izazivati sličan kaos kao sada u SAD-u. Prva će biti Kurikularna reforma. Zato je i dovedena Blaženka Divjak. To je nova svojevrsna ‘Oktobarska revolucija’. Kao i prije stotinu godina, želi se rušiti kršćanski identitet’, upozorava strateg i geopolitički analitičar Davor Domazet Lošo.

Na pitanje što bi hrvatske obavještajne službe trebale učiniti da se suprotstave asimetričnom ratu, odgovara da su hrvatske službe uništene 2000. godine.

”Ono što je ostalo su srpske i engleske službe. Mediji šire histeriju, a znamo čiji su mediji u Hrvatskoj. Njihovi. I izazivanje histerija dio je asimetričnog rata. Nikada, niti jednom riječju nisam u analizama spomenuo Srbe. Činjenica je da je čak 20.000 pravoslavaca od kojih su najveća većina Srbi u Hrvatskoj, bilo u Domovinskom ratu i branilo domovinu Hrvatsku.

Govorim o Jugoslavenima, jer jugoslavenstvo je zločinačka ideologija prema svim narodima, uključujući i hrvatski i srpski narod. No posebno je usmjerena na Hrvate, jer se ta ideologija ne može pomiriti sa slobodnom i demokratskom Hrvatskom”, podvlači autor više knjiga iz područja geostrategije i geopolitike.

Primjećuje na kraju da danas postoje brojne sličnosti s predratnim vremenom u Hrvatskoj.

”Oni stvaraju histeriju po istom obrascu kao i kasnih osamdesetih. Opet govore da su Srbi ugroženi, a one koji razotkrivaju njihove namjera proglašavaju bolesnicima. Mene napadaju ‘vučji čopori’, kakve sam opisao u svojoj knjizi ‘Strategija vučjeg čopora”’, zaključuje Davor Domazet Lošo.

Nastavlja riječima da postoji rješenje za opisani asimetrični rat. To je, kaže, vraćanje kršćanskom, odnosno katoličkom i pravoslavnom identitetu. ”Krist je sama ljubav i zato se trebamo vratiti Kristu ili Hristu, odnosno vlastitom identitetu”, zaključuje admiral Davor Domazet Lošo u razgovoru za Dnevno.hr

Davor Domazet Lošo: U tijeku je rat protiv države Hrvatske!

facebook komentari

Nastavi čitati