Pratite nas

Događaji

26. obljetnica osnivanja 1. gbr “Tigrovi”

Objavljeno

na

Najbrojnija i najelitnija brigada Hrvatske vojske, 1. gardijska brigada “Tigrovi” u subotu, 05. studenoga obilježava 26. obljetnicu osnivanja, i to prigodnom svečanošću u Vojarni “Croatia” i u Rakitju gdje je i osnovana 5. studenoga 1990. godine. Koordinacija udruga ratnih veterana Tigrova program obilježavanja organizira kako bi na dostojan način podsjetila na osnivanje Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrovi”, a bez koje ne bi bilo slobodne Hrvatske.

Program obilježavanja 26. obljetnice osnivanja “Tigrova” je posvećen i svim umrlim Tigrovima nakon Domovinskog rata.

Program obilježavanja

Program obilježavanja


Na prostoru negdašnje raspadajuće Jugoslavije početkom 1990. godine sve maske su pale. Jedno je bilo sigurno, a to je da će u skoroj budućnosti u Sloveniji i Hrvatskoj započeti oružane borbe. Slovenci su uspjeli sačuvati oružje i opremu svoje Teritorijalne obrane i znatno su spremnije dočekali napad Jugoslavenske narodne armije (JNA), odnosno federalnih oružanih snaga, koje su sve očitije postajale instrumentom velikosrpske osvajačke politike. Prije prvih oružanih sukoba JNA i federalne tajne službe razoružale su Hrvatsku teritorijalnu obranu. Dio opreme i naoružanja iznesen je iz Hrvatske a dio je predan mjesnim Srbima koji su pripremali oružanu pobunu i prostor za intervenciju, odnosno okupaciju, snagama JNA.

Hrvatska policija, njezine specijalne, pričuvne i redarstvene postrojbe, ostale su jedinom malobrojnom oružanom silom sposobnom suprotstaviti se velikosrpskoj agresiji. U ozračju vojne blokade Hrvatske i izvjesne srpske agresije njezino političko vodstvo, s predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, poduzelo je korake ustrojiti vlastitu oružanu silu. Uz veliku pomoć hrvatske dijaspore kupljeno oružje i vojna oprema, većinom s „crnog tržišta“, stizali su na sve moguće načine potajice u Hrvatsku koja se tada nalazila pod vojnim embargom.

Od kraja 1990. godine ustrojavaju se prve hrvatske vojne postrojbe koje su naoružane i opremljene “svim i svačim“. Na prvom postrojavanju i javnom pokazu postrojbi novoustrojenoga Zbora narodne garde (kraće ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici 28. svibnja 1991. mogao se steći dojam o suvremenoj i dobro naoružanoj vojsci. U pozadini, daleko od očiju javnosti, podizane su nove vojne postrojbe. Pojedine od njih znatnim dijelom naoružane lovačkim ili trofejnim oružjem iz Drugoga svjetskog rata. Odore su jednako tako bile šarene od civilne odjeće, radničkih odora, do prvih krojenih od čvršćih tkanina sivih, maslinastih, tamno plavih i zelenkastih materijala. Jedino što je bilo jednako, odnosno uniformno u postrojbama, bilo je službeno vojno znakovlje ZNG-a.

tigrovi amblemU tom vremenu započinje i izrada znakovlja svake od individualnih postrojbi što će tijekom Domovinskoga rata (1991. – 1995.), koji će ubrzo uslijediti, postati široko prihvaćenom pojavom. Na stadionu u Kranjčevićevoj ulici moglo se vidjeti da će uniformiranje i opremanje nove hrvatske vojske krenuti u pravcu zapada, odnosno suvremenih vojski NATO-a. Na drugoj strani JNA i postrojbe lokalne srpske teritorijalne obrane ostat će odorama, opremom i naoružanjem, pa čak ustrojem i taktikom, u vremenu vojske Sovjetskoga Saveza iz ‘70.-ih godina.

U dostupnim vojnim i trgovačkim skladištima u Europi i izvan nje, nalazio se velik broj američkih kamuflažnih odora ili njihovih mjesnih kopija spremnih za kupce kao što je Hrvatska. Amerikanci su 1948. izradili takozvani ERDL (od am. Engineer Research & Development Labaratories-Inženjerski istraživački i razvojni laboratorij) četverobojni kamuflažni uzorak odore koji je u službenoj uporabi njihove vojske u ratu u Vijetnamu od 1967. godine. Sve širom uporabom IR (infracrvenih ciljnika i naočala za noćno promatranje) redizajnirana je ERDL kamuflaža od koje su zadržane boje i uzorak te su samo površine pod svakom od boja postale nešto veće. Bojama je dodan sastojak sumpora kako bi se smanjila njihova uočljivost u IR spektru. Takav novi tzv. šumski kamuflažni uzorak (eng. Woodland pattern) američka vojska standardizirala je 1981. godine. U početku su hrvatski vojnici obukli kupljene američke kamuflažne odore, model 1967. i 1981., da bi već 1992. godine započela njihova lokalna izrada, ali bez dodatka sumpora. Kako boje nisu bile standardizirane tako su kamuflažne odore izrađivane u različitim nijansama osnovnih kamuflažnih boja – smeđom, crnom, zelenom i svijetlo žutom.

Na ilustraciji su dva vojnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“. Prvi (br.1) nosi uniformu tamnijeg kamuflažnog uzorka US model 1981. uniforme i presvlake za kacigu. Naoružan je sa singapurskom lakom jurišnom puškom CIS Ultimax 100. Na američkom rancu na leđima uz ostalu opremu nalazi se platnena utoka za lopatu na kojoj se nalazi istočno-njemački kamuflažni uzorak sa takozvanim „crticama“ (njem. Strichmuster) iz 1962. godine. To je ostatak istočnonjemačkih (DDR) zimskih kamuflažnih uniformi i opreme koju je 1. gardijska brigada dobila u zimi 1991./1992. i koje je koristila u borbama u Istočnoj Slavoniji.

Drugi vojnik (br. 2) nosi uniformu sa nešto svjetlijim kamuflažnim uzorkom također model 1981. Naoružan je argentinskom inačicom belgijske jurišne puške FN FAL. Opremljen je borbenim prslukom za streljivo koji također ima kamuflažni uzorak US model 1981. Obojica nose kacigu ili američkog podrijetla ili napravljene prema američkom uzorku i lake gotovo sportske čizme.

Jezgru buduće brigade „TIGROVA“ tvorio je bataljun Specijalne policije iz Rakitja pokraj Zagreba ustrojen 5. studenog 1990. koji već 25. svibnja 1991. postaje 1. A brigada ZNG-a, i u prosincu 1992. godine 1. gardijska brigada. Na lijevom rukavu znak pripadnosti hrvatskoj vojsci (br. 4) shodno tome promijenio je samo naziv od ZNG u 1. gardijska brigada. Brigada je nazvana „TIGROVI“ i za nju je izrađen znak nošen na desnom rukavu. 

Znak je tijekom godina nekoliko puta mijenjan ali su glava tigra i naziv brigade ostali isti. Posebnost hrvatske vojske tog vremena je upravo individualno znakovlje različitih postrojbi, stožera, odjela i službi, i kojih je načinjeno najmanje nekoliko stotina. One uz službeni redni broj postrojbe nose nazive kao „TIGROVI“, „GROMOVI“, „PUME“, „VUKOVI“ ali i „ŽOHARI“, „ŽUTI MRAVI“, „PAUCI“ i sl.

Upravo ti nazivi pokazuju slobodarski i domoljubni duh vojnika bez ikakvih političkih indoktrinacija. Nekakvi „mravi“ ili „žohari“ bore se protiv neprijateljske „partizanske“, „kozaračke“, „ličke“ i druge brigade kojima su u nekom drugom vremenu pedeset godina podizani spomenici. Također prema američkom uzoru iznad desnog džepa na jakni nalazio se natpis „TIGROVI“ (br. 6) i iznad drugog džepa prezime vojnika. Konačno u gardijske i specijalne postrojbe stigle su i beretke (br.7) crne, crvene ili zelene boje. U svečanim prigodama na crnoj beretki 1. gardijske brigade nošene su metalne značke slične znaku sa rukava (br.5).

Velimir Vukšić/vojnapovijest.vecernji.hr/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati