Diljem svijeta 27. siječnja obilježava se kao ‘Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta’ u spomen na dan kada su postrojbe Crvene armije 1945. oslobodile zloglasni nacistički koncentracijski logor Auschwitz smješten u istočnoj Poljskoj.

Auschwitz je jedan od mnogih nacističkih stratišta, ali slovi kao najveći i najstrašniji. Osnovan je u veljači 1940., a u ljeti 1942., kada su proradile plinske komore i krematoriji, započelo je masovno ubijanje. Bila je to posljedica zločinačke odluke nacističkog vrha o takozvanom ‘Konačnom rješenju’, koje je uključivalo potpunu likvidaciju svih europskih Židova.
Tu akciju vodili su pripadnici nacističke organizacije SS (ESES) Heinricha Himmlera prema izričitom nalogu  Adolfa Hitlera.

Nakon što bi teretnim vlakovima pristigli u logor, mlade i zdrave odvajali su za rad, a starce, trudnice i djecu izravno slali u plinske komore. U krematoriju bi na kraju završili i oni koji, iscrpljeni glađu i naporima, više nisu mogli raditi. Nacistički su liječnici u logoru nad ljudima obavljali i različite medicinske eksperimente.

Smatra se da je u Auschwitzu život izgubilo oko milijun i pol ljudi.
Poput svojih prethodnika sv. Ivana Pavla II i Benedikta XVI., papa Franjo pohodio je sabirni logor Auschwitz-Birkenau. Bilo je to prilikom Svjetskog susreta mladih u Krakowu 2016. godine. Tiho je obilazio mjesta smaknuća i na trenutke se zaustavljao na molitvu. Pohodio je i ćeliju mučeništva svetog Maksimilijana Kolbe koji je žrtvovao svoj život kako bi spasio jednog oca koji je s njim boravio u Auschwitzu.

Osvrnuvši se na svoj pohod logoru, Papa je istaknuo kako, dok nas pogađa okrutnost onoga što se dogodilo prije 70 godina, ne treba zaboraviti da ni danas, u mnogim dijelovima svijeta gdje vlada rat, situacija nije drukčija.

Uz 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, donosimo razmišljanje dr. Ružice Ćavar

Toga datuma, 1945. godine, sovjetske trupe ušle su u nacistički logor Auschwitz u Poljskoj, a Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine usvojila Rezoluciju o obilježavanju toga dana kao Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta.
Program obilježavanja donose vlasti pojedinih zemalja, pa tako i Republike Hrvatske. Židovske općine se pridružuju vlastima zemalja u kojima žive.

dr.Ružica Ćavar

Ove godine, 2017, Koordinacija židovskih općina u Republici Hrvatskoj, na poticaj Židovske općine Zagreb, na čijem je čelu dr. Ognjen Kraus, odlučila je bojkotirati obilježavanje toga dana sjećanja zajedno sa vlastima Republike Hrvatske, a Koordinaciji se pridružila i vjerska židovska zajednica Beth Israel, koju vode Slavko i Ivo Goldstein.
Razlog njihovu bojkotu je taj što predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, nije odmah naredio skidanje spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima, dragovoljcima HOS-a, nedavno postavljene u Jasenovcu, gdje su ti branitelji poginuli, a neki bili zarobljeni i masakrirani od strane velikosrpskog agresora i okupatora hrvatskoga grada Jasenovca.

Ognjenu Krausu, državljaninu Republike Hrvatske, ne smeta i ne govori o tome što je Jasenovac bio okupiran i što su mnogi hrvatski civili zločinački ubijeni, a svo hrvatsko stanovništvo bilo protjerano, nego mu smeta spomen ploča i pijetet poginulim osloboditeljima Jasenovca i na ploči legalan i registriran znak postrojbe HOS-a, na kojem piše: “Za dom – Spremni!”. Njemu, rođenom 1945. godine u Zagrebu, sinu zamjenika javnoga tužitelja SR Hrvatske Ive Krausa i majke Herme, SKOJ-evke i liječnice, članice Vlade Socijalističke Republike Hrvatske u ta najgora totalitarna zločinačka komunistička vremena, kada se Hrvate masovno ubijalo bez ikakva suda ili sustavno montirano presuđivalo na smrt, smeta, kao i Slavku Goldsteinu i čelniku Centra “Simon Wiesenthal”, srpskom plaćeniku Efraimu Zuroffu, što uopće netko kani osnovati povjerenstvo i, po njima, dovesti u pitanje sve oznake totalitarnoga sustava, pa naravno i zvijezdu petokraku.

Odmah su taj svoj prosvjed, optužbe i bojkot javili u Izrael, i to baš u vrijeme kada je hrvatsko izaslanstvo, na čelu sa Andrejem Plenkovićem, 23. siječnja, odlazilo u posjet Izraelu.

Iako svi znamo kakvi su užasni zločini počinjeni pod znakom petokrake i u Drugom svjetskom ratu, posebno u poraću, i kako su gažena sva ljudska prava kroz 45 godina komunističke tiranije i strahovlade i tako nam svježe velikosrpske agresije od 1991. do 1995. godine, Ognjen Kraus ipak ima obraza reći: “Ako su ‘Za dom – Spremni!’ i petokraka isto, o čemu onda uopće razgovaramo?”. Tu se, naravno i jedino, slažemo da nisu i nikad ne mogu biti isto. Prirodna je razlika između tih znakova kao između neba i pakla.

No, nakon što se hrvatsko izaslanstvo vratilo iz Izraela, gdje je boravilo 2 dana, i gdje su potvrđeni dobri odnosi između Izraela i Republike Hrvatske, bijes se sručio od istih spodoba i mrzitelja hrvatskoga naroda i hrvatske države i na premijera Izraela Benjamina Netanyahua, jer nije uvažio njihove sotonske optužbe i zbog spomen ploča učinio pritisak na hrvatsko izaslanstvo. I njega će vjerojatno proglasiti ustašom.
Nije im dosta što sramote Izrael i ruše dostojanstvo istine, dostojanstvo hrvatskoga naroda i dostojanstvo Memorijalnog muzeja “Yad Vashem” u Jeruzalemu, jer su i tamo nametnuli svoje i velikosrpske laži da, pored panoa o Jasenovcu, još uvijek pišu zločinačke laži o nekoliko stotina tisuća ubijenih Srba u tome radnome logoru za vrijeme Drugoga svjetskoga rata.

Žalosno je što ni hrvatske vlasti ne pokrenu diplomatske aktivnosti sa prijateljskom zemljom Izrael, da se uklone te monstruozne laži koje beskrupulozno mogu samo utabati temelje za, ne daj Bože, nove tobože opravdane osvetničke zločine prema nedužnim i miroljubivim ljudima.

Stoga naša izaslanstva i pojedini vodeći predstavnici hrvatske države Republike Hrvatske ne bi smjeli mirno posjećivati Yad Vashem i odavati počast istinskim nedužnim žrtvama židovskoga naroda, mirno čitajući i ništa ne poduzimajući da se uklone te strašne laži protiv vlastitoga naroda.

Trebali bi konačno svi shvatiti ono što je svojevremeno izrekao Honoré de Balzac: “Kad bismo znali strahote laži, prognali bismo je ognjem prije nego druge zločine.”
Hrvatski narod to dobro zna, a znaju li to oni koji su na vlasti, posebno od 2000. godine na dalje? (Ružica Ćavar)

 

facebook komentari

  • veteran.hr

    prije cca 1984 godine se odvijalo jedno suđenje nad Sinom Gospodnjim, upita Pilat narod, “koga da vam pustim”, a narod iz svega glasa, Barabu. Pilat pokušava uvjeriti svjetinu u nedužnost Kristovu, ali mu oni odgovoriše “raspni ga, raspni ga, krv njegova na nas i na djecu našu”. Eto ukratko vlastitim riječima. Svim umorenima pokoj vječni daruj Gospodine,,,,,,,,,