Na današnji dan 1959. godine umro je Ante Pavelić

39

Na današnji dan 1959. godine umro je Ante Pavelić, nekadašnji poglavnik Nezavisne Države Hrvatske. Umro je u španjolskom glavnom gradu Madridu, u bolnici koja se zvala “Hospital Alemán” (“Njemačka bolnica”) i nalazila se u madridskoj četvrti Mirasierra. Danas se bolnica na tom istom mjestu zove “Hospital Ruber Internacional”, piše Narod.hr

Pavelić je u trenutku smrti bio već u 71. godini života. Sahranjen je na madridskom groblju San Isidro (španj. Cementerio Sacramental de San Isidro). Na tom su groblju još od 19. stoljeća pokapani španjolski plemići i aristokrati.

Grobnice su raskošne i velike i nose imena španjolskih markiza i brojnih uglednika, uključujući političare i umjetnike. Čak je i Francisco Goya jedno vrijeme bio pokopan na tom groblju, ali je njegovo tijelo kasnije premješteno na drugo mjesto.

Groblje San Isidro nalazi se na lijepom položaju, svega 3 kilometra jugozapadno od glavne madridske kraljevske palače. U blizini groblja nalzi se i stadion kluba Atlético Madrid (stadion Vincente Calderon).

Tko je bio Pavelić?

1889. rođen je u selu Bradini između Sarajeva i Konjica budući poglavnik Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić. Njegovi roditelji nisu bili porijeklom iz tog kraja, nego su se doselili iz Hrvatske radi posla. Naime, Pavelićev otac Mile bio je željezničarski radnik. On i Pavelićeva majka Marija doselili su se iz hrvatskog sela Krivi Put, koje se nalazi u senjskom zaleđu.

To hrvatsko područje etnogenetski je zanimljivo jer na njemu živi veliki broj katoličkih Vlaha Krmpoćana, koji su se doselili tamo s turskog područja. Jedno od poznatih prezimena Krmpoćana bilo je i Pavelić. Njegova obitelj i dalje se često selila dok je on bio dječak. Tako je početno obrazovanje stekao u muslimanskoj školi, tzv. mektebu u selu Jezero kod Jajca.

Djetinjstvo i mladost

Pavelićeva povezanost s bosanskim muslimanima postat će očita za vrijeme NDH, kad su oni činili jedan od oslonaca poretka. Sjetimo se samo da je na današnjem Trg žrtava fašizma u Zagrebu podignuta velika džamija, a da su braća Osman i Džafer Kulenović bili dopredsjednici Vlade NDH i prvi ljudi do Ante Pavelića.

Osnovnu školu pohađao je u raznim mjestima po Bosni i Hercegovini, zavisno gdje je radio njegov otac. Gimnaziju pohađa u Travniku, Senju, Karlovcu i Zagrebu, gdje je 1910. i maturirao.

Pavelić je kasnije u Zagrebu stekao visoko obrazovanje završivši Pravni fakultet. Godine 1915. postao je doktor prava u dobi od svega 26 godina. Pavelić je počeo raditi u odvjetničkom uredu Aleksandra Horvata u Zagrebu.

Tamo je upoznao i svoju buduću suprugu Mariju Lovrenčević kojoj je bilo samo 18 godina i radila je kao stenografkinja. Vjenčali su se 1922. godine i imali troje djece: sina Velimira i kćeri Višnju i Mirjanu.

Rano političko djelovanje

Godine 1918. ulazi u vodstvo Hrvatske stranke prava. Prvo je bio član Poslovnog odbora, potom tajnik i nakon toga potpredsjednik stranke. Tri godine nakon učlanjenja izabran je na lokalnim izborima od strane Zagrepčana za poslanika u gradskoj skupštini grada Zagreba.

Nakon što je izabran na saveznim izborima za člana parlamentarne Skupštine u Beogradu, Pavelić postaje 1927. pripadnik Hrvatskog bloka. Pavelić također postaje osoba za kontakt Stranke prava s predsjednikom vlade Nikolom Pašićem.

Bio je jedan od dvojice zastupnika Hrvatskog bloka, zajedno s Antom Trumbićem – paradoksalno jednim od ključnih političara u stvaranju jugoslavenske države. Pavelić je obnašao dužnosti stranačkog tajnika do 1929., kada kralj zabranjuje djelovanje svim političkim strankama.

Iduće godine, Pavelić je osnovao oružanu skupinu Hrvatski domobran kojom je otvoreno pozvao Hrvate na oružanu pobunu. Jugoslavenske su vlasti proglasile organizaciju nezakonitom i zabranile njezino djelovanje.

Osnivanje ustaškog pokreta

Kada je kralj Aleksandar proglasio Šestosiječanjsku diktaturu 1929., Pavelić odlazi u Italiju, da bi se kasnije preselio u Beč. Okolnosti su ga prisilile da se ponovno vrati politici, iako je to pokušao izbjeći.

Uspostavio je vezu s VMRO-om (Vanjska makedonska revolucionarna organizacija) i sastaje se s Makedonskim nacionalnim odborom. Sastanak je rezultirao Sofijskom deklaracijom u kojoj je suradnja ustaša i pripadnika VMRO-a postala službena. Ta Sofijska deklaracija bila je od velike važnosti Paveliću i ustaški pokret.

Jugoslavija je prosvjedovala Bugarskoj, a Paveliću je suđeno u odsutnosti i 17. srpnja 1929. osuđen je na smrt zbog veleizdaje zajedno s Gustavom Perčecom. Srpski nacionalizam u Jugoslaviji olakšao je Paveliću uspostavljanje ustaškog pokreta.

U ideološkom i organizacijskom pogledu ustaška je organizacija imala korijene u političkim previranjima i prije uvođenja Šestosiječanjske diktature, osobito nakon atentata na hrvatske zastupnike u Narodnoj skupštini u Beogradu 20. lipnja 1928., napose u redovima  Hrvatske stranke prava (HSP) – frankovaca (otuda za ustaše tijekom 1930-ih katkad i naziv pravaši ili frankovci).

Godine 1926. bila je utemeljena organizacija Hrvatske republikanske pravaške omladine (HRPO), koja je okupljala najradikalniju nacionalističku omladinu. Početkom listopada 1928. bila je ustrojena ilegalna organizacija Hrvatski domobran.

Najaktivniju i vodeću ulogu među pravašima imao je Ante Pavelić. Ustaška organizacija formalno je konstituirana 1930., a puni naziv »Ustaša – hrvatska revolucionarna organizacija« (UHRO) dobila je 1932., kada je donesen njezin ustav.

Godine 1933. bila su prihvaćena ustaška načela, u kojima su bili izneseni osnovni programski pogledi, i koja su smatrana temeljnim zakonom ustaške organizacije.

Proglašenje NDH

Dana 6. travnja 1941. Treći Reich izvršio je invaziju na Jugoslaviju. Nijemci su mislili da će slom Jugoslavije olakšati, ako stupe u vezu s Hrvatima i drugim neprijateljima kraljevskog režima.

Kako je većina Hrvata podržavala Seljačku stranku, Nijemci su htjeli dati vodstvo nezavisne Hrvatske predsjedniku Seljačke stranke, Vladku Mačeku, što im se činilo bolje nego podržati ustaše, jer su Nijemci imali mišljenje da je Pavelić talijanski štićenik.

Kada je Maček odbio njemačku ponudu, Adolf Hitler prihvatio je talijanski prijedlog i Ante Pavelić je postavljen na čelo novonastale hrvatske države.

Dana 10. travnja 1941., doglavnik Slavko Kvaternik proglasio je Nezavisnu Državu Hrvatsku u ime poglavnika dr. Ante Pavelića.

Pokolj u Bleiburgu i Križni put

Početkom svibnja 1945. zapovjedio je povlačenje Hrvatskih oružanih snaga prema Austriji pred komunistima. Tamo se trebao predati Britancima za koje je vjerovao da će, za razliku od partizana, prema hrvatskoj vojsci postupati po Ženevskoj konvenciji.

Dana 6. svibnja 1945. Pavelić napušta Hrvatsku, a na granicu s Austrijom stiže 8. svibnja. Zbog njegovog napuštanja hrvatskih vojnika i civila u Rogaškoj Slatini, neki su ga hrvatski politički emigranti optuživali za kukavičluk i bijeg. Hrvatski vojnici i civili nastavljaju povlačenje prema Austriji.

U povlačenju je sudjelovalo više od 100 000 Hrvata,  a desetke tisuća je ubijeno tijekom komunističke ubilačke kampanje koju je povijest nazvala Pokolj u Bleiburgu i nakon toga Križni put. Svjestan činjenice da se slična sudbina mogla dogoditi i njemu, Pavelić je još 1944. svoju obitelj poslao u Austriju.

Skriva se u Austriji, a poslije je preko Italije otišao u Argentinu. Tamo nastavlja političko djelovanje osnivanjem Hrvatske državotvorne stranke, a zatim i Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. U travnju 1957. jugoslavenski je agent na njega izvršio atentat i teže ga ranio. Napustio je  Argentinu te se sklonio u Španjolskoj, gdje je umro 1959. godine.

“Ante Pavelić bez maske”

Film o nepoznatom životu Ante Pavelića snimio je poznati hrvatski redatelj Jakov Sedlar pod imenom “Ante Pavelić bez maske”

“Film je doista senzacija, posebno za mlađe generacije jer otkriva činjenice koje nikada nisu objavljeni desetljećima …… Nemoguće je objasniti hrvatsku političku povijest 20. stoljeća, bez činjenice o tom čovjeku ……. Ovaj film temelji se isključivo na činjenicama i to će biti sat povijesti ….. Materijal za film je iz talijanske, njemačke, hrvatske i američke arhive …..( Jakov Sedlar intervju: “English popis” – 25. lipanj 2009)

facebook komentari

 • kvaternik

  konačno trijezan političko-povijesni članak o Poglavniku NDH! bez onih neprijteljskih riječi: krvnik, zločinac, ubojica, nacista, fašista, i td., a to nije niti bio! jedina krivnja koja mu se može pripisati je ta što je želio slobodu i neovisnost svoga hrvatskoga naroda! a to je častan grijeh!

  • Alan B’Stard

   Kvaterniče, uvijek se sjetim ovog videa i riječi na kraju filma http://kamenjar.com/josip-hubl-prica-o-zadnjim-danima-ndh-o-egzodusu-hrvata/

   • srka

    Neovisna Država Hrvatska nije ni muslimanska, ni katolička…ni pravoslavna, niti bilo koje druge vjeroispovjesti, to je ona narodna, čisto hrvatska država, u kojoj sve vjeroispovijedi imaju slobodu u kojoj su mogle uživati najveću u vršenju vjerskih čina i uživanja inih dobara..vlada NDH bila je Hrvatska državna vlada, nikako kvislinška kak to netki pokušavaju provući! Hrvatski je narod želio i stvorio svoju vlastitu neovisnu državu… U povijesnim granicama…i nitko nije muslimane BiH natjerao na to, naprotiv, velika većina su pozdravili oduševljeno NDH kao svoju vlastitu državu, u kojoj su gledali sigurnu potporu svoje bolje budućnosti. Oni su tu svoju državu s najvećom borbenošću i svojom krvlju branili, stradali su i ginuli svjesni, da daju svoje živote…
    A danas?
    by Srka®

    • kvaternik

     like! poz

    • dubokaistina

     evo ja cu ti odgovoriti..zasto danas nije tako a kad razmislis povijesno jedino ispravno, možes zahvaliti trojici naizgled ljutih neprijatelja..prvi je poceo drugi nastavio a treci blagoslovio ideju o raspadu BIH kao jedinstvene drzave..pitas s danas?tko bi se bratimio s nekim tko mu razvaljivao Domovinu?Sve sta god napisem za Franju i kad pogledam unazad 25 godine ne vidim niti jednu jedinu dobro ispravnu stvar!!Sve sta je god napravio ne da je bilo katastrofa nego uzas od uzasa..od prijatelja napravio neprijatelje,potpisivao dokumente od krucijalne vaznosti za Domovinu u korist neprijatelja,sve gore od goreg!!!Alija ista skola drugi razred..ne znam tko mi se vise gadi od njih 2..s tim da je Alija samo tako predao 8000 dusa krvniku u zamjenu da se Srbi srede..!!A najbolje jer prosao cetnik..po dogovoru jasno

     • srka

      Izgleda…na zalost da je u netkom trenutku sve krenulo onak kako ne treba…par se dezorjentira’l…a milijuni ispaštali…ispaštaju!
      by Srka®

    • Mrga

     Kako se vi danas izjašnjavate, ako bi bili ljubazni mi odgovorit.

  • vitina

   Pošto tvrdiš da je Pavelićev jedini grijeh “što je želio slobodu i neovisnost svoga hrvatskoga naroda”, neka ti Bog sudi za ostale njegove grijehe, za koje ti tvrdiš da ih nema.

   • dubokaistina

    a koji su to grijehovi?Ocekujem odgovor nekoga tko zna povjesne cinjenice,ne ocekujem luptanje tipa on je nesto prodao..

    • vitina

     Ti mene zezaš ili……… LOL!

     • srka

      Pozz Vitina…otkud tebe u ovim toplim krajevima?
      by Srka®

     • Maks

      I vitina je neki topli….

    • I ja očekujem odgovor “vitine”. Poglavnikovi uspjesi za ostvariti ono što je On ostavrio Hrvatskom Harodu su do Neba i Boga visoki, a za ostvariti sve to počeo je iz ničega a pred njim bilo brdo i brda prepreka koje je morao odstraniti. I naravno za odstraniti sve te prepreke, tu i tamo je bilo ponekih i nepredviđenih “grijeha”. Svi uspjesi za sobom nose i poneke grijehe, a kada se uspijeh ostvari, svi grijesi se zaboravni i oprostivi. Zato poslušajte hrvatsku HIMNU.
     https://youtu.be/uwsr7b-lA6M?t=210

   • Ante

    Mozak ti je ispran jugokomunizmom i lažima o Poglavniku Dr.Anti Paveliću i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ti si klon svog gazde, izroda i filočetnika Ivana Šušnjara. Uživajte na svom pročetničkom portalu Poskok.

    • srka

     Ante….Ja smatram da se ne treba uvredama…bez obzira na različitu svjetonazor…to je zlo koje nikako nije dobro…stvara se mrznja…koja nas neosporivo još dalje odvlači jedne od drugih…te samim tim nas odvlači i o ispravku povijesnih pogrešaka.
     by Srka®

     • Ante

      Pozdrav, srka.
      Mi se poznajemo iz davnih dana sa Kamenjara, dok je šef bio Diablo.
      A što se tiče Poskoka, i sam znaš kakav je to portal i tko su komentatori.

     • srka

      Pozz Ante…drago mi je što si skrenuo pozornost na stare dobre dane…
      Ma znam ja prika to…a’l zarad bolje budućnosti…ja sam spreman tolerirati ih…pruziti im priliku(e)…u nadi da će doći k’sebi.
      LN…pa se čujemo.
      by Srka®

     • Ante

      Nadam se da nije prekasno za pružanje prilika.
      Pozdrav i LN.

     • srka

      Nada umire kao poslijednja…
      Treba se poraditi na uzajamnom tolerancijom…respektom…bez obzira što su se netki našli na jednoj ili pak drugoj strani.
      Da se konačno usmjeri sva snaga na gospodarstvo…to bi bila sreća…a ostalo bi samo po sebi…se normaliziralo.

      by Srka®

     • Ante

      Prvi uvjet za zdravu državu i društvo je temeljita lustracija i dekomunizacija i tek tada ćemo uspjeti i u gospodarskom razvitku. Tema je preopširna, a već je i kasno i dalje ne bih elaborirao.
      Pozdrav, srka.

     • srka

      Drugi puta ćemo Ante…evo i ja još orbitiram 🙂
      Mislim da se sjećam komunikacije s’tobom te tvojih upisa od nekoč ( iz vakta Diablovog )…
      Bumo se čuli…
      LN
      by Srka®

    • vitina

     Živ ti meni bio kakve laži trebaju kad se govori o ovom fašističkom zlotvoru Paveliću? Zar nema toliko činjenica o njegovom zlu nego se treba koristiti i lažima? Ovaj zlotvor je toliku ljagu bacio na nas da je to strašno.

     • dubokaistina

      koje je to zlo napravio?Zanimaju me konkretni slucajevi ne mitovi legende i price nepismenijh srpskih seljaka..odgovor cekam ..i necu ga docekati ,jer si ti kao i tvoji rodaci ubojice i pisce parola po zidovima..

     • vitina

      Jeli bio sluga Trećeg rajha? Jeli sprovodio fašističke rasne zakone? Jeli osnovao koncentracione logore koje vi volite lijepo zvati “radnim”? Jeli ko zadnja guba svoj narod ostavio na nemilost srbokomunističkim zlotvorima? Itd?
      Naravno što god ja napisao za vas ostrašćene likove to je laž i blaćenje ovog monstruma.

     • dubokaistina

      Sluga treceg rajha..ja sam te zamolio da me ne gadas komunistickim pamfletima?Problem vase komunikacije je nepoznavanje povijesnih cinjenica vec lavez ..a sto je bio Treci rajh?Nije li 3 reih tj njemacka bio vodeca sila svijeta?Znaci danas ako je drzava ako je pristupila nato paktu je sluganska drzava?Ok to je cast uopce bit primljen u nato,kao nekada u 3 REICH.Konc logore kazes..a gdje su danas zatvoreni ljudi koji oruzjem ruse pravni poredak jedne drzave?Gdje su zatvoreni muslimani koji su navodno izveli napad ili podrzavali napade 11.09 u konc logore,malo gore vrste od logora ndh..u jednoj demokratskojh Americi,sto je radila Jugoslavija kad je netko samo pricao protiv nje?Ubijao ne njega samo vec sve oko njega,a ti pises o logorima za vrijeme 2.svjetskog rata.. kazes:”svoj narod ostavio na nemilost srbokomunističkim zlotvorima? Itd?
      Ti si totalno u konfliktu sam s sobom..a znas zasto jer ne znas nista ni o Ndh ni o Anti ,vec imas neznanje kojim su ti glavu punili cetnici i komunisti..to je neznanje nazadno staro 60 godina i neispravno

     • vitina

      Stvarno ne znam kakav čovjek moraš biti pa da fašistički Treći rajh koji je sprovodio rasne zakone prema Židovima i Romima a koje je Pavelić uredno preuzeo nazivaš svjedskom silom. To što o Paveliću mislim sve najgore, ne znači da tako isto ne mislim o njegovom bratu po zlu Titu i njegovoj Jugoslaviji. Toliko si ovdje besmislica na bacao da bi mi trebali sati da na njih odgovorim, a to opet ne bi imalo nikakvu svrhu. Nemam namjeru na takve stvari trošiti vrijeme, pa mi budi pozdravljen.

     • dubokaistina

      mijeas pojmove i svrhu razgovora zakljuckom da kakav netko mora bit covjek..ne pisem o ljudskoj strani necega..a sto je treci reich trebao sta se tice rasnih zakona,opet ne znas gradivo pises tipicno komunisticki ,ne ljuti se ali oni to rade iz sredina dogadaja intepretiraju povjesne dogadaje i cinjenice..i tako 60 godina truju ljude i ti si otrovan komunistickom idelogijom..zidovi komunisti su otrov za bilo koji rezim..ako hoces imati kaos u drzavi sami njih dovedi..to su notorne cinjenice,to nije bio rasni zakon,vec zakon o protjerivanju neprijatelja drzave to se i danas radi pod drugim imenom..sto je ono bilo kad su zatvorili muslimane zbog sumnje da su teoristi?To nije rasni zakon?nije to je zastita pravnog poretka tako su njemci stili pravni poredak drzave,jer su zidovi sami sebe prozvali neprijateljem 3 reicha..

     • vitina

      Tvoja izjava o židovskom narodu je čisti rasizam, sad mi je sve ostalo u svezi tvojih stavova puno jasnije.

     • dubokaistina

      nije to moja izjava,to je stanje stvari koje vladalo i ja ti pokusavam objasniti,a ti ko pravi komunjara sredina i kraj..malo ukljucite znanja kad se vec pokusavate busati o prsa izjavama da ste vi intektualna elita..zidovi teroriziraju cijeli svijet na osnovi tudeg rasizma..pa tko je onda rasista?Znas li da su komunizam izmisli zidovi?Znas da financiraju sve svjetske ratove?ali da nikad nece to priznati

     • vitina

      Teorije zavjere su druga tema. Ovo što ti iznosiš je čisti rasizam i grijeh prema Bogu. Nema zlih naroda samo politika i ljudi.

     • Ante

      Ako je netko ostrašćen, onda si to ti. Educiraj se malo o “koncentracionim logorima” i ostavi se srbokomunističke propagande i svog filočetništva:
      drustvojasenovac.wordpress.com/about/

     • vitina

      Evo odmah pronađoh na linku koji si postavio u svom upisu ovu rečenicu;
      “Logor je bio i sabirni centar za ratne zarobljenike i Židove koji su transportirani u njemačke logore”
      Što treba više da bi ti se dokazalo da je Pavelić sprovodio fašističke rasne zakone?

     • Ante

      Izvadio si jednu rečenicu iz cijelog konteksta i time, neuspješno, insinuiraš. Tvoje antihrvatstvo izbija iz svake tvoje rečenice i komentara, a portal Poskok je odavno prepoznat kao antihrvatski i pročetnički.
      Uživaj sa svojim istomišljenicima na Poskoku.

     • vitina

      Kakve veze ova gore rečenica može biti izvađena iz konteksta a da manje strašno zvuči?

     • dubokaistina

      ante ja sam ocito neupucen nije li poskok portal posusja?

     • Ante

      Nisam siguran, ali mislim da je. Vjerojatno ga financiraju srbočetnici iz “republike srpske”, Srbije i udbaši koji su s njima povezani.

     • Ante

      Jugokomunistička indoktrinacija je ostavila teške posljedice na tvoj mentalni sklop. O kakvoj ljagi ti govoriš i o kakvom “fašističkom zlotvoru”, ti govoriš ? Na kojem sudu je to dokazano ?

     • vitina

      LOL!

 • dubokaistina

  najveci od najvecih