Pratite nas

Događaji

3000 branitelja blokirala Zagreb: ‘Dođemo li na Trg sv. Marka, netko će morati otići!’ (FOTO)

Objavljeno

na

branitelji savska

Branitelji su u 12 sati iz Savske 66, u “hodnji upozorenja” pod nazivom “Jedan križ za jedan život” krenuli prema Trgu bana Jelačića, gdje su od 13 do 13.30 sati predviđene poruke organizatora i sudionika. U 13.30 sati hrvatski branitelji, ratni veterani, krenut će prema katedrali, gdje će u 14 sati biti snimljena milenijska fotografija “Jedan križ za jedan život”.

13.45 Užarenu je atmosferu s nekoliko izjava podgrijao Đuro Glogoški osvrnuvši se na vladajuće s Trga sv. Marka:

“Vidim nema nikog s Markovog trga, nije ih briga što svaki treći dana odlazi jedan hrvatski branitelj, odlazi zbog nesposobnih, zbog podobnih. Bijeli križ koji nosimo na majicama je znak upozorenja da institucije nešto moraju učiniti da spriječe suicide hrvatskih branitelja, a upitnik koji nosimo na leđima znači: Tko je sljedeći?”, pitao se Đuro Glogoški te se obratio braniteljima rekavši neka ne dižu ruku na sebe jer iza njih ostaju njihove obitelji:

“Hrvatski narod i branitelji su uz vas. Mnogi se i danas pitaju zašto smo na ulici, izašli smo zbog odnosa institucija prema braniteljima, stvarali smo Hrvatsku i oslobodili je pa ćemo je mijenjati. Ne samo odnos prema nama, već i njih koji nemaju hrabrosti slijediti svoje ljude, već čuvaju svoje fotelje”, izjavio je Glogoški, a popratio ga je pljesak tisuća branitelja. Glogoški je vladajućima poručio da “nije velik korak od Trga bana Jelačića do Trga svetog Marka”, rekao je Glogoški, a okupljeni su odgovorili s “Idemo!” Naime, vlastima su branitelji dali rok da do 15. prosinca ispune njihove zahtjeve od kojih ne žele odustati. Jasno je da su spremni poći i do Trga sv. Marka:

“Mi ćemo doći, ali netko će tada morati otići”, nadovezao se na svoj govor Glogoški te se ispričao Zagrepčanima zbog djelomične obustave prometa u gradu te zamolio za razumijevanje jer i branitelji već 52 dana na ulici čekaju razumijevanje institucija države:

“Učinite sve da što prije odemo kući i budemo sa svojim obiteljima”, zaključio je Glogoški nakon čega su okupljeno pošli prema Zagrebačkoj katedrali prema rasporedu. Okupljeni oko Glogoškog skandirali su “U boj, u boj!”

13.30 Središte Zagreba prometno je blokirano, tramvaji ne voze. Branitelji ističu da svake godine samoubojstvo počini između 100 i 120 branitelja. Ističu da se u Republici Hrvatskoj godišnje zabilježi između 800 i 1000 samoubojstava, od čega 100 do 120 počine hrvatski branitelji. Od 1990. do lipnja 1996. godine samoubojstvo su  prema podatcima branitelja počinila 266 hrvatska branitelja, do 2005. godine bilo je ukupno 1632 samoubojstava hrvatskih branitelja. Simbolično uz činjenicu da je danas Međunarodni dan ljudskih prava branitelji traže svoja prava i odgovore na niz pitanja, između ostaloga i sljedeće:

– koje su aktivnosti, odnosno mjere za prevenciju samoubojstava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji
– gdje se mjere provode i tko je odgovorna osoba za pojedino područje,
– podatak s današnjim danom o broju samoubojstava hrvatskih branitelja i o broju samoubojstava članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja

13.10 Branitelji su se okupili na Trgu bana Josipa Jelačića. Okupljenima se obratio Đuro Glogoški: “Ovim skupom želimo upozoriti institucije države na problem suicida među hrvatskim braniteljima. Oni koji su tim institucijama na čelu odgovorni su za svaki suicid. Neprihvatljivo je da je točan broj suicida 2014. još uvijek nepoznat”, rekao je.

12.30 Rijeka od 3000 hrvatskih branitelja slila se Savskom prema Trgu bana Josipa Jelačića. Odjeveni u crne majice s križom naprijed, a velikim bijelim upitnikom na leđima odlučno koračaju prema samom središtu hrvatske metropole. Sam taj čin jasna je poruka, a upitnici na leđim simbol su niza neriješenih pitanja koja tište branitelje, ali i velik dio hrvatskoga naroda uopće. Svoj su prosvjedni mimohod započeli od braniteljskog šatora u tišini. Promet Savskom je zaustavljen, a skup osiguravaju jake policijske snage.

Hodnja upozorenja

Hrvatski branitelji, veterani i ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji okupljeni u Savskoj 66, koji 52. dan prosvjeduju u braniteljskom šatoru ispred Ministarstva branitelja, održavaju skup pod nazivom “Jedan križ za jedan život”, kako bi upozorili na potrebu učinkovitijih mjera sprječavanja suicida hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji.

“Možete li vi vjerovati da ova naša država nema podatak o broju branitelja koji su, nakon što je rat završio, digli ruku na sebe? Ministar Matić kaže da je samoubojstava branitelja “negdje oko tri tisuće”. Zato ćemo iduću srijedu napraviti lanac od tri tisuće ljudi od Savske do Markova trga odjevenih u majice s križem i velikim upitnikom na leđima. Nadamo se da će to potaknuti nekoga da se ozbiljnije pozabavi pitanjem samoubojstava među braniteljima”, najavio je u nedjelju branitelj Dražimir Jukić, 80-postotni invalid Domovinskoga rata.

Podsjetimo, hrvatski branitelji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja tražeći ostavku Predraga Matića i njegovih suradnika Bojana Glavaševića i Vesne Nađ te usvajanje Zakona o hrvatskim branitejima koji bi imao težinu ustavnog zakona i ne bi ga se moglo mijenjati kako se kome svidi. Kako su sami istaknuli, odustati ne planiraju te ističu da će u Zagrebu ostati ako treba i do Uskrsa.

 

 

 

 

 

Hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, mještani srijemskog mjesta Lovas prisjetili su se 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za zločine dosad nitko nije odgovarao.

“Strašno smo ogorčeni i frustrirani što i nakon 26 godina od zločina pravda nije zadovoljena, a krivci nisu odgovarali za počinjene zločine u Lovasu. Gotovo je to nemoguće objasniti obiteljima žrtava, koje već pomalo gube nadu da će pravda ikada biti zadovoljena.

Iako je tu ne treba niti očekivati i nikada neće biti postignuta, jer ubijenih više jednostavno nema i ne postoji ništa što bi obiteljima bol moglo ublažiti”, kazala je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

U spomen na ta tragična zbivanja vijence su podno spomen obilježja u nekadašnjem minskom polju na ulazu u Lovas položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Kod spomen križa u središtu mjesta moljena je molitva, dok je u Župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela služena misa zadušnica.

Navečer će u Domu kulture biti prikazan dokumentarni film “Krvava berba grožđa” Silvija Mirošničenka koji je nedavno premijerno prikazan u Zagrebu, a govori upravo o okupaciji Lovasa i stradanju mještana.

Za ratni zločin u Lovasu 1991. godine, u kojem je ubijeno 85 Lovaščana, vođeni su i još uvijek se vode kazneni postupci pred pravosudnim tijelima u Hrvatskoj i Srbiji te pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Povodom 26. obljetnice stradanja Lovščana oglasio se Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, koji podsjeća da je Okružno državno odvjetništvo u Osijeku (danas ŽDO Osijek) 19. prosinca 1994. podiglo optužnicu protiv 18 osoba za zločin u Lovasu.

Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, Državno odvjetništvo RH je kazneni predmet ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine u Srbiji, jer većina optuženika nije ni danas dostupna hrvatskom pravosuđu.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. godine Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora.

Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno raspravljanje. Do danas prvostupanjski postupak nije završen.

Krvava berba grožđa – ‘Morali smo se primiti za ruke, a zatim šetati minskim poljem’

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Pretisak knjige „Južnoslavensko pitanje“, Ive Pilara, predstavljen  u Vinkovcima i Nuštru.

Objavljeno

na

Objavio

U okviru Dana matice hrvatske u Vukovarsko –  srijemskoj županiji  u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, predstavljen je pretisak hrvatskog izdanja knjige Južnoslavensko pitanje, autora Ive Pilara.

Sutradan, 16. 10. 2017. predstavljanje je nastavljeno u dvorani  vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića , te  uvečer istog dana u prostorima Doma kulture u Nuštru.

Pretisak knjige i predstavljanje, organizirali su Ogranak Matice hrvatske Vinkovci i Građanska inicijativa Ivo Pilar.

Knjigu su predstavili prof. Stjepan Šterc, Dražen Švagelj, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i novinar Marko Ljubić.

Sudeći prema odazivu građana,  ovo je knjiga za  koju  hrvatska javnost pokazuje snažan interes, budući govori o Pilarovim predviđanjima o stanju u Hrvatskoj, analizira i osvjetljava povijest velikosrpskog posezanja za hrvatskim nacionalnim teritorijem te jasno oslikava genezu tih pojava. Iako izdana prije stotinu godina, u knjizi se  najavljuju  masovna iseljavanja  iz zemlje. Zbog kristalno jasne dijagnostike navedenih pojava i problema, knjiga je zabranjivana tijekom obje južnoslavenske kraljevine te tijekom SFRJ. Autor, dr. Ivo Pilar ubijen je od velikosrpskih organizatora, 1933., u Zagrebu.  Hvale vrijedan pretisak iz 1990., organiziran od Hrvatske demokratske stranke, pomalo se izgubio u vihoru ratnih događanja koja su uslijedila u Hrvatskoj.

„Čitajući Ivu Pilara imate osjećaj da se gotovo ništa nije promijenilo. Ivo Pilar i njegovo djelo je ostalo izvan kolektivne svijesti Hrvatske  jako dugo i ja bih rekao da je to usud svih ljudi koji su imali izraženu, vrlo jasnu, hrvatsku suverenističku ideju, koji su tu ideju htjeli maknut iz tog istočnog okruženja i usmjeriti Hrvatsku prema zapadu.“ – izjavio je na predstavljanju Stjepan Šterc.


Organizatori predstavljanja posebno zahvaljuju ravnatelju vinkovačke gimnazije prof. Stipi Tomiću, načelniku Općine Nuštar Hrvoju Drinovcu te svim nazočnima na predstavljanjima.

Građanska Inicijativa Ivo Pilar

Više o knjizi možete saznati ovdje:

http://juznoslavensko-pitanje.hr/

 

facebook komentari

Nastavi čitati