3000 branitelja blokirala Zagreb: ‘Dođemo li na Trg sv. Marka, netko će morati otići!’ (FOTO)

6

branitelji savska

Branitelji su u 12 sati iz Savske 66, u “hodnji upozorenja” pod nazivom “Jedan križ za jedan život” krenuli prema Trgu bana Jelačića, gdje su od 13 do 13.30 sati predviđene poruke organizatora i sudionika. U 13.30 sati hrvatski branitelji, ratni veterani, krenut će prema katedrali, gdje će u 14 sati biti snimljena milenijska fotografija “Jedan križ za jedan život”.

13.45 Užarenu je atmosferu s nekoliko izjava podgrijao Đuro Glogoški osvrnuvši se na vladajuće s Trga sv. Marka:

“Vidim nema nikog s Markovog trga, nije ih briga što svaki treći dana odlazi jedan hrvatski branitelj, odlazi zbog nesposobnih, zbog podobnih. Bijeli križ koji nosimo na majicama je znak upozorenja da institucije nešto moraju učiniti da spriječe suicide hrvatskih branitelja, a upitnik koji nosimo na leđima znači: Tko je sljedeći?”, pitao se Đuro Glogoški te se obratio braniteljima rekavši neka ne dižu ruku na sebe jer iza njih ostaju njihove obitelji:

“Hrvatski narod i branitelji su uz vas. Mnogi se i danas pitaju zašto smo na ulici, izašli smo zbog odnosa institucija prema braniteljima, stvarali smo Hrvatsku i oslobodili je pa ćemo je mijenjati. Ne samo odnos prema nama, već i njih koji nemaju hrabrosti slijediti svoje ljude, već čuvaju svoje fotelje”, izjavio je Glogoški, a popratio ga je pljesak tisuća branitelja. Glogoški je vladajućima poručio da “nije velik korak od Trga bana Jelačića do Trga svetog Marka”, rekao je Glogoški, a okupljeni su odgovorili s “Idemo!” Naime, vlastima su branitelji dali rok da do 15. prosinca ispune njihove zahtjeve od kojih ne žele odustati. Jasno je da su spremni poći i do Trga sv. Marka:

“Mi ćemo doći, ali netko će tada morati otići”, nadovezao se na svoj govor Glogoški te se ispričao Zagrepčanima zbog djelomične obustave prometa u gradu te zamolio za razumijevanje jer i branitelji već 52 dana na ulici čekaju razumijevanje institucija države:

“Učinite sve da što prije odemo kući i budemo sa svojim obiteljima”, zaključio je Glogoški nakon čega su okupljeno pošli prema Zagrebačkoj katedrali prema rasporedu. Okupljeni oko Glogoškog skandirali su “U boj, u boj!”

13.30 Središte Zagreba prometno je blokirano, tramvaji ne voze. Branitelji ističu da svake godine samoubojstvo počini između 100 i 120 branitelja. Ističu da se u Republici Hrvatskoj godišnje zabilježi između 800 i 1000 samoubojstava, od čega 100 do 120 počine hrvatski branitelji. Od 1990. do lipnja 1996. godine samoubojstvo su  prema podatcima branitelja počinila 266 hrvatska branitelja, do 2005. godine bilo je ukupno 1632 samoubojstava hrvatskih branitelja. Simbolično uz činjenicu da je danas Međunarodni dan ljudskih prava branitelji traže svoja prava i odgovore na niz pitanja, između ostaloga i sljedeće:

– koje su aktivnosti, odnosno mjere za prevenciju samoubojstava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji
– gdje se mjere provode i tko je odgovorna osoba za pojedino područje,
– podatak s današnjim danom o broju samoubojstava hrvatskih branitelja i o broju samoubojstava članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja

13.10 Branitelji su se okupili na Trgu bana Josipa Jelačića. Okupljenima se obratio Đuro Glogoški: “Ovim skupom želimo upozoriti institucije države na problem suicida među hrvatskim braniteljima. Oni koji su tim institucijama na čelu odgovorni su za svaki suicid. Neprihvatljivo je da je točan broj suicida 2014. još uvijek nepoznat”, rekao je.

12.30 Rijeka od 3000 hrvatskih branitelja slila se Savskom prema Trgu bana Josipa Jelačića. Odjeveni u crne majice s križom naprijed, a velikim bijelim upitnikom na leđima odlučno koračaju prema samom središtu hrvatske metropole. Sam taj čin jasna je poruka, a upitnici na leđim simbol su niza neriješenih pitanja koja tište branitelje, ali i velik dio hrvatskoga naroda uopće. Svoj su prosvjedni mimohod započeli od braniteljskog šatora u tišini. Promet Savskom je zaustavljen, a skup osiguravaju jake policijske snage.

Hodnja upozorenja

Hrvatski branitelji, veterani i ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji okupljeni u Savskoj 66, koji 52. dan prosvjeduju u braniteljskom šatoru ispred Ministarstva branitelja, održavaju skup pod nazivom “Jedan križ za jedan život”, kako bi upozorili na potrebu učinkovitijih mjera sprječavanja suicida hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji.

“Možete li vi vjerovati da ova naša država nema podatak o broju branitelja koji su, nakon što je rat završio, digli ruku na sebe? Ministar Matić kaže da je samoubojstava branitelja “negdje oko tri tisuće”. Zato ćemo iduću srijedu napraviti lanac od tri tisuće ljudi od Savske do Markova trga odjevenih u majice s križem i velikim upitnikom na leđima. Nadamo se da će to potaknuti nekoga da se ozbiljnije pozabavi pitanjem samoubojstava među braniteljima”, najavio je u nedjelju branitelj Dražimir Jukić, 80-postotni invalid Domovinskoga rata.

Podsjetimo, hrvatski branitelji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja tražeći ostavku Predraga Matića i njegovih suradnika Bojana Glavaševića i Vesne Nađ te usvajanje Zakona o hrvatskim branitejima koji bi imao težinu ustavnog zakona i ne bi ga se moglo mijenjati kako se kome svidi. Kako su sami istaknuli, odustati ne planiraju te ističu da će u Zagrebu ostati ako treba i do Uskrsa.

 

 

 

 

 

Hina

facebook komentari

 • KVAS HRVATSKOG NACIONALIZMA!…
  naravno da potječe od davnih davnina i prenosi se iz naraštaja u naraštaj. Priloženi opis iz Časopisa “DRINA” br. 1/1955. je prenio KVAS HRVATSKOG NACIONALIZMA na ove naše hrvatske branitelje. Evo šta Ante Mikrut, jedan od sudionika prvog Hodočašća na Bleiburško polje na Svi Svete 1952. godine o tom kaže:

  “…Danas je Svih sveti 1952. godine. Na groblju u Klagenfurtu bili su Hrvati iz cijele pokrajine. Određeno je zborno mjesto: Crkva u Bleiburgu. S mojom grupom idem željeznicom. Susrećemo grupice od pet i sedam ljudi. Pravimo se da se ne poznamo, nitko ne govori, svatko je pod dojmom događaja. Pojedine grupe iđu iznajmljenim kamionima, autima, a neke na dvokolicama. U sedam sati nalazimo se već u Bleiburgu i grupe se već polako okupljaju na zbornom mjestu. Grudi nam se šire od ponosa, jer vidimo da nas nisu sve pobili i, prije svega, da u preživjelima nisu ubili duh. Mogla je biti mučki i na prijevaru pobijena hrvatska vojska, ali niti nevjera Zapada niti srbokomunistički nožvi nisu mogli ubiti duh slobode i državnosti. Kada smo izlazili iz crkve duboko smo bili osvjedočeni da je bezuvjetno moralo doći do ovog dana (kao i ovaj mimohod hrvatskih Branitelja danas ulicama Zagreba, mo. Otporaš) i nestalo je one nevoljkosti koju smo još noćas osjećali.

  Na Bleiburškom polju su pali mnogi naši drugovi. Mi preživjeli obnavljamo im vjernost. Kada to nebismo učinili, izdali bismo ideale zbog kojih su oni pobijeni. Nakon toga idemo prema Bleiburškom polju. Ono još i danas stoji (1952. godine, mo. Otporaš) neobrađeno. Cijele prošle godine nitko se uopće nije smio ni približiti, ali niti su ga seljaci htjeli obrađivati zbog pokolja (množina, mo.) koji su se na njemu dogodili. Nismo mi zaboravili Bleiburg niti prijašnjih godina, ali su tadašnje prilike onemogućavale svaki pristup. Niti austrijske vlasti, niti saveznička povjerenstva nisu dopuštali da se oda POČAST i da se dira u crnu legendu Bleiburga…”

  Druge zgode ću opširnije ovo opisati, jer je odraz vremena preko šest desetljeća. Opisat ću imena i prezimena prvih početnika HODOČAŠĆA NA BLEIBURG. MILAN.

  • Gabro Vuskic

   Milane svaka čast na tome što si napisa za sve nas koji nismo znali kako je počelo Hodočašće na Bleiburg. Tu i tamo Božo Vukušić je donosio neke stvari ali ni kamo kud ovako. Očekijem nastavak kojeg si najavio.

 • EMINƎM

  aktualna vlast nije hrvatska, strano tijelo

  • peppermintt

   Nije sigurno, jer onaj tko radi protiv interesa svoje nacije je strano zloćudno tkivo

   • EMINƎM

    hitan rez

 • peppermintt

  Za kukurikavce su branitelji ionako “suvišna skupina” koja im remeti njihove udobne foteljice koje im služe za smišljanje novih šupljaka koje će prodavati narodu .