Pratite nas

Naši u svijetu

Hamas nastavio s raketiranjem

Objavljeno

na

Islamski pokret Hamas koji kontrolira Pojas Gaze najavio je u petak u Kairu da neće produljiti primirje koje je na snazi tri dana jer Izrael odbija ispuniti njegove zahtjeve.

11885852-mmmain

Primirje bi trebalo isteći u 7 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali izraelska vojska već je ranije objavila da su dvije rakete ispaljenje na jug izraela iz Gaze, tri sata prije tog roka. Hamas je zanijekao da je ispalio rakete.

Palestinski izvor na pregovorima u Kairu rekao je također da je vjerojatno da neće doći do produljenja 72-satnog prekida vatre jer ga Palestinci ne žele produljiti pod sadašnjim uvjetima. “Pregovori su teški. Oni još nisu polučili konkretni rezultat”, rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

Hamas nastavio s raketiranjem

Palestinski militanti nastavili su stoga s područja Pojasa Gaze raketirati južni Izrael nakon što je istekao 72-satni prekid vatre, objavila je izraelska vojska.

Izraelska vojska srušila je jedan projektil iznad južnog grada Ashkelona. “Nakon 72-satnog prekida vatre, Hamas nastavlja sa sveopćim raketiranjem Izraela. Ispaljeno je najmanje pet raketa, a jedna je presretnuta iznad Ashkelona”, objavio je vojni glasnogovornik na Twitteru.

Izvješća o žrtvama i šteti još nema. Izrael je ranije objavio da je spreman pristati na produljenje prekida vatre, no glasnogovornik Hamasa rekao je da Palestinci na to ne pristaju, ali će nastaviti pregovore u Kairu. Palestinci su tražili da Izrael načelno prihvati njihove zahtjeve među kojima su ukidanje blokade Pojasa Gaze, oslobađanje zatvorenika i otvaranje morske luke.

Oružano krilo Hamasa upozorilo je u četvrtak palestinske pregovarače da ne pristaju na produljenje prekida vatre ako Izrael ne ponudi ustupke, što Izrael nije učinio. Izrael je jasno poručio da će odgovoriti silom bude li napadnut te da je čak spreman zauzeti Pojas Gaze kako bi zbacio Hamas s vlasti. Izrael je povukao kopnene snage iz Pojasa Gaze u utorak.

U gotovo jednomjesečnom ratu poginulo je po palestinskim izvorima 1875 Palestinaca, većinom civili. Hamas je u četvrtak objavio da je pogubio nekoliko Palestinaca koji su špijunirali za Izrael, ne preciziravši koliko.

Izrael je objavio da je u borbama koje su počele 8. srpnja poginulo 64 izraelskih vojnika i troje civila. (Hina/kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati