5. ekonomija svijeta više nije Njemačka, na njeno mjesto stigla je Rusija

0

Rusija je preuzela mjesto Njemačke kao 5. najveće ekonomije svijeta prema paritetu kupovne moći (PPP), prema najnovijim podacima Svjetske Banke. Podsjetimo, 2005. godine Rusija se nalazila na 8. mjestu. Kao glavni razlog za napredak ističe se ruska nafta i ekonomija koja je fokusirana na izvoz.

Najveća svjetska ekonomska sila i dalje je SAD s 15,7 bilijuna USD prema paritetu kupovne moći, na drugom mjestu nalazi se Kina s 12,5 bilijuna, iza Kine dolazi Indija s 4,8 bilijuna, na četvrtom mjestu i dalje je Japan s 4,5 bilijuna USD. Rusija je skočila na 5. mjesto s 3,4 bilijuna, dok je Njemačka sada na šestom mjestu s 3,3 bilijuna USD.

Vodeće ekonomije prema Svjetskoj Banci:

Ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvjedev pohvalili su ovaj napredak, no ističu kako Rusija i dalje mora biti “financijski na oprezu”. “Svjetska Banka je zaključila kako Rusija ima 5. ekonomiju svijeta. Prema ovom indikatoru, mi smo sada ispred Njemačke. No, još uvijek imamo brojne sektore na koje moramo obratiti posebnu pažnju”, rekao je Putin za vrijeme ovotjedne posjete otoku Sahalin na Dalekom istoku, sjeverno od Japana, gdje ruska kompanija Rosneft upravo pokreće novu naftnu platformu “Orlan” na prostoru Ohotskog mora.

Prema procjenama Svjetske Banke iz lipnja, ruska ekonomija trebala bi ove godine rasti za 2,2% dok se u 2014-oj očekuje rast od 3%. Kasnije je došlo do revizije ovih brojki te je sada najavljen snažniji rast – 3,6% za 2013-u, dok se u 2014-oj može očekivati rast od 3,9%.

Izračun Svjetske Banke poprilično se razlikuje od MMF-ovog prema kojem se Rusija nalazi na 8. mjestu kada je riječ o najvećim svjetskim ekonomijama. Prema MMF-u, uz SAD, Kinu, Indiju i Japan, ispred Rusije su Njemačka, Francuska, Britanija i Brazil.

izvor(i): RT | World Bank | MMF

facebook komentari