Pratite nas

Naši u svijetu

5. ekonomija svijeta više nije Njemačka, na njeno mjesto stigla je Rusija

Objavljeno

na

Rusija je preuzela mjesto Njemačke kao 5. najveće ekonomije svijeta prema paritetu kupovne moći (PPP), prema najnovijim podacima Svjetske Banke. Podsjetimo, 2005. godine Rusija se nalazila na 8. mjestu. Kao glavni razlog za napredak ističe se ruska nafta i ekonomija koja je fokusirana na izvoz.

Najveća svjetska ekonomska sila i dalje je SAD s 15,7 bilijuna USD prema paritetu kupovne moći, na drugom mjestu nalazi se Kina s 12,5 bilijuna, iza Kine dolazi Indija s 4,8 bilijuna, na četvrtom mjestu i dalje je Japan s 4,5 bilijuna USD. Rusija je skočila na 5. mjesto s 3,4 bilijuna, dok je Njemačka sada na šestom mjestu s 3,3 bilijuna USD.

Vodeće ekonomije prema Svjetskoj Banci:

Ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvjedev pohvalili su ovaj napredak, no ističu kako Rusija i dalje mora biti “financijski na oprezu”. “Svjetska Banka je zaključila kako Rusija ima 5. ekonomiju svijeta. Prema ovom indikatoru, mi smo sada ispred Njemačke. No, još uvijek imamo brojne sektore na koje moramo obratiti posebnu pažnju”, rekao je Putin za vrijeme ovotjedne posjete otoku Sahalin na Dalekom istoku, sjeverno od Japana, gdje ruska kompanija Rosneft upravo pokreće novu naftnu platformu “Orlan” na prostoru Ohotskog mora.

Prema procjenama Svjetske Banke iz lipnja, ruska ekonomija trebala bi ove godine rasti za 2,2% dok se u 2014-oj očekuje rast od 3%. Kasnije je došlo do revizije ovih brojki te je sada najavljen snažniji rast – 3,6% za 2013-u, dok se u 2014-oj može očekivati rast od 3,9%.

Izračun Svjetske Banke poprilično se razlikuje od MMF-ovog prema kojem se Rusija nalazi na 8. mjestu kada je riječ o najvećim svjetskim ekonomijama. Prema MMF-u, uz SAD, Kinu, Indiju i Japan, ispred Rusije su Njemačka, Francuska, Britanija i Brazil.

izvor(i): RT | World Bank | MMF

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati