Pratite nas

Iz Svijeta

60 zemalja članica UN-a potpisalo deklaraciju za život i obitelj

Objavljeno

na

Na samitu održanom u New Yorku, u organizaciji „Političke mreže za vrijednosti“ okupili su se politički društveni i akademski čelnici  s pet kontinenata kako bi potaknuli jačanje uloge obitelji u pripremi ciljeva održivog razvoja društva za naredno razdoblje.

Summit UN-a, organiziran povodom dvadeste godišnjice Međunarodne godine obitelji, želio je poslati poruku nade svijetu i podići svijest o temeljnoj ulozi obitelji i obiteljskih vrijednosti među političkim i drugim čelnicima koji sudjeluju u donošenju odluka.

„Nikad prije nije toliko političkih čelnika radilo zajedno kako bi ojačalo brak i obitelj u politikama svojih zemalja“ rekla je Lola Velarde, direktorica Instituta za obiteljsku politiku i glavna organizatorica samita – „S vremenom će ovo dovesti do boljeg razvoja obiteljske politike na lokalnoj razini.“

Jedan od ključnih govornika, Zoltan Balog, mađarski ministar za ljudske resurse, u svom govoru prisutnima rekao: “obitelj  je najvažnije nacionalno blago Mađarske. Mađarski ustav štiti brak kao zajednicu žene i muškarca jer je to najbolje mjesto za odgoj djece. (…) Ljudsko dostojanstvo je nepovredivo. Fetus mora biti zaštićen od trenutka začeća.” – nastavio je još jednom citirajući mađarski ustav.

Jeff Fortenberry američki zastupnik iz Nebraske i kolumbijski kandidat za predsjednika Oscar Zuluaga su također opisali na koji način su u svojim kampanjama istaknuli važnost obitelji.

Profesorica Helen Alvare s George Mason sveučilišta  u Virginiji istaknula je proturječje organizacija koje se bore za ženska prava. S jedne strane traže olakšice za obiteljski život žena a istovremeno tvrde da je obitelj ekonomski teret za žene te se u svom djelovanju usredotočuju na pristup pobačaju i kontrolu rađanja.

“Središnji dio ženske ekonomske slobode nije seks bez djece”, rekala je Alvare. “Ako Vlada tvrdi da cijenimo ljude, onda njen prioritet mora biti obitelj. Kako bi to ostvarila, mora zaštiti pronatalitetno seksulano izražavanje.“

Na zatvaranju Samita, predstavnici vlada Belgije, Meksika, Kenije, Čilea, Španjolske, Katra, SAD-a i drugih zemalja objavili su deklaraciju o zajedničkim vrijednostima upućenu glavnom tajniku UN-a, naglašavajući važnost obitelji kao pokretača razvoja društva.

Deklaracija o pravima obitelji naglašava:  “Obitelj je prirodna i temeljna jedinica društva” i  “svatko ima pravo na život, počevši od trenutka začeća do prirodne smrti.”

“Ovo je prvi put da se toliko političkih, društvenih i akademskih čelnika okupljeno pri UN-u izjasnilo za jačanje obitelji”, rekao je Velarde. “Vrlo je važna činjenica da je Deklaraciju o pravima obitelji potpisalo  više od 200 predstavnika različitih zemalja.

Ujedinjeni narodi trenutno završavaju ciljeve održivog razvoja društva za naredno razdoblje. Ovi ciljevi će zamijeniti Milenijske ciljeve razvoja UN-a koji su do sad bili vodič za razvojne prioritete nacija. Nacrt sadrži 17 ciljeva, a niti u jednom od njih se ne spominje obitelj.

Stefano Gennarini, pravni analitičar Centra za obitelj i Instituta za ljudska prava, podsjetio je kako je tijekom pregovora o nacrtu novih ciljeva nekoliko izaslanstva, izričito tražilo brisanje svakog spomena obitelji.

Promatrači pri UN vjeruju kako je usvajanje ciljeva održivog razvoja za naredno razdoblje najvažniji postupak koji UN donosi vezano uz brak i pobačaj, još od 1994. godine kad je održana Međunarodna konferencija o stanovništvu i razvoju.

„Politička Mreža za vrijednosti“ nada se kako će ovaj samit potaknuti UN da obrati pozornost na obitelj u pripremi ciljeva za održivi razvoj koji se nastavljaju u siječnju.

Deklaraciju o pravima obitelji potpisalo je potpisalo više od 60 predstavnika iz 20 različitih zemalja uključujući: Austriju, Sloveniju, Njemačku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Češku i Italiju. Hrvatskih predstavnika na samitu i potpisivanju deklaracije o pravima obitelji nije bilo.

Ukoliko želite potpisati e mail zahvale Mađarskoj misiji pri UN-u koja je imala ključnu ulogu u izražavanju potpore braku i obitelji na ovom samitu te je kao predstavnica svih država potpisnica predala “Deklaraciju o pravima obitelji” glavnom tajniku UN-a, Ban Ki-Moonu to možete učiniti ovdje.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Carles Puigdemont: Katalonska težnja ka neovisnosti trebala bi biti predmet pregovora sljedeća dva mjeseca

Objavljeno

na

Objavio

Katalonska težnja ka neovisnosti trebala bi biti predmet pregovora “sljedeća dva mjeseca”, rekao je katalonski čelnik Carles Puigdemont u pismu španjolskome premijeru Marianu Rajoyu u ponedjeljak.

-Sljedeća dva mjeseca, naš je glavni cilj pozvati Vas na dijalog i omogućiti međunarodnim, španjolskim i katalonskim pregovaračima da otvore put pregovorima.

U svojemu pismu, koje je na uvid dobila agencija dpa, Puigdemont se nije jasno očitovao je li njegova regija formalno proglasila neovisnost od Španjolske, no naveo je da katalonski parlament ima “demokratski mandat” da to učini nakon spornog referenduma održanoga 1. listopada.

Rajoy je Puigdemontu dao rok do ponedjeljka u 10 sati da razjasni ovo pitanje, a u protivnom će se suočiti sa sankcijama vlasti iz Madrida, nakon što je katalonski čelnik 10. listopada rekao kako Katalonija ima pravo na odcjepljenje, no da će zamrznuti te planove i pregovarati.

Višnja Starešina: Zašto Herceg-Bosna ne može biti Katalonija

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

VELIKA PREKRETNICA U RATU U SIRIJI

Objavljeno

na

Objavio

Snage sirijskog režima “preuzele su” u subotu al Majadin, jedno od posljednjih uporišta džihadističke skupine tzv. Islamske države na istoku Sirije, prenijela je novinska agencija Sana.

Uz pomoć zračnih udara ruske vojske, sirijski vojnici uspjeli su već u četvrtak prodirati u al Majadin tjerajući džihadiste prema rijeci Eufrat.

“Postrojbe oružanih snaga preuzele su kontrolu nad Majadinom u pokrajini Deir Ezor”, citira Sana vojni izvor koji dodaje da je “ubijen velik broj terorista Daesha” (što je arapska kratica za IS).

Vojska nastavlja goniti borce IS-a, a drugi dio provodi razminiranje, rekao je vojni izvor.

Džihadisti IS-a, koji još drže pokrajinu Deir Ezor, na udaru su dviju ofenziva u tom području bogatom naftom blizu granice s Irakom.

Sa zapadne strane snage sirijskog režima napreduju prema Eufratu uz potporu ruskog zrakoplovstva.

S istočne strane Eufrata uz pomoć američke avijacije napreduju Sirijske demokratske snage (savez kurdskih i arapskih boraca).

Majadin je “sigurnosna i vojna prijestolnica” džihadista u pokrajini Deir Ezor. Prema vojnom izvoru zadnjih dana u Majadin se povlače džihadisti u bijegu iz Rake gdje u subotu sirijska vojska provodi čišćenja posljednjih džepova otpora IS-a.

Tzv. Islamska država nastavlja gubiti područja u Iraku i Siriji koje je ta radikalna skupina osvojila munjevitim ratom 2014. i na njima proglasila kalifat.

IS na rubu poraza u Raki

Islamska država je na rubu poraza u sirijskome gradu Raki i grad može konačno biti očišćen od džihadista u subotu ili nedjelju, rekla je sirijska kurdska milicija YPG za Reuters u subotu.

Koalicija protiv IS-a pod vodstvom SAD-a rekla je da se u protekla 24 sata oko 100 pripadnika džihadističke skupine predalo te da su “izvedeni iz grada”, no da da se još očekuju teške borbe “u danima koji slijede”.

Nije rečeno kako su džihadisti izvedeni niti kamo će biti odvedeni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da su preostali pripadnici IS-a prevezeni iz Rake autobusom u skladu s dogovorom između IS-a, koalicije pod vodstvom SAD-a te Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podupire SAD, kojima dominiraju snage YPG-a.

SDF, uz podršku koalicijskih zrakoplova i specijalnih postrojba, bori se od lipnja da izbaci IS iz Rake, formalno njihova glavnoga grada u Siriji i bazi za operacije odakle planiraju napade protiv Zapada.

Konačni poraz IS-a u Raki bit će velika prekretnica u naporima da se poništi samoproglašeni kalifat u Siriji i Iraku, gdje je ranije ove godine džihadistička skupina potisnuta iz Mosula.

“Borbe se nastavljaju u Raki. IS je na rubu da bude poražen. Danas ili sutra grad će biti oslobođen”, rekao je glasnogovornik YPG-a Nuri Mahmud preko telefona.

Glasnogovornik koalicijskih snaga u mailu je priopćio da je od 13. listopada oko 85 posto Rake oslobođeno.

Zadnjih tjedana oko 1500 civila uspjelo se sigurno prebaciti do linija SDF-a, dodao je glasnogovornik koalicijskih snaga.

facebook komentari

Nastavi čitati