60 zemalja članica UN-a potpisalo deklaraciju za život i obitelj

0

Na samitu održanom u New Yorku, u organizaciji „Političke mreže za vrijednosti“ okupili su se politički društveni i akademski čelnici  s pet kontinenata kako bi potaknuli jačanje uloge obitelji u pripremi ciljeva održivog razvoja društva za naredno razdoblje.

Summit UN-a, organiziran povodom dvadeste godišnjice Međunarodne godine obitelji, želio je poslati poruku nade svijetu i podići svijest o temeljnoj ulozi obitelji i obiteljskih vrijednosti među političkim i drugim čelnicima koji sudjeluju u donošenju odluka.

„Nikad prije nije toliko političkih čelnika radilo zajedno kako bi ojačalo brak i obitelj u politikama svojih zemalja“ rekla je Lola Velarde, direktorica Instituta za obiteljsku politiku i glavna organizatorica samita – „S vremenom će ovo dovesti do boljeg razvoja obiteljske politike na lokalnoj razini.“

Jedan od ključnih govornika, Zoltan Balog, mađarski ministar za ljudske resurse, u svom govoru prisutnima rekao: “obitelj  je najvažnije nacionalno blago Mađarske. Mađarski ustav štiti brak kao zajednicu žene i muškarca jer je to najbolje mjesto za odgoj djece. (…) Ljudsko dostojanstvo je nepovredivo. Fetus mora biti zaštićen od trenutka začeća.” – nastavio je još jednom citirajući mađarski ustav.

Jeff Fortenberry američki zastupnik iz Nebraske i kolumbijski kandidat za predsjednika Oscar Zuluaga su također opisali na koji način su u svojim kampanjama istaknuli važnost obitelji.

Profesorica Helen Alvare s George Mason sveučilišta  u Virginiji istaknula je proturječje organizacija koje se bore za ženska prava. S jedne strane traže olakšice za obiteljski život žena a istovremeno tvrde da je obitelj ekonomski teret za žene te se u svom djelovanju usredotočuju na pristup pobačaju i kontrolu rađanja.

“Središnji dio ženske ekonomske slobode nije seks bez djece”, rekala je Alvare. “Ako Vlada tvrdi da cijenimo ljude, onda njen prioritet mora biti obitelj. Kako bi to ostvarila, mora zaštiti pronatalitetno seksulano izražavanje.“

Na zatvaranju Samita, predstavnici vlada Belgije, Meksika, Kenije, Čilea, Španjolske, Katra, SAD-a i drugih zemalja objavili su deklaraciju o zajedničkim vrijednostima upućenu glavnom tajniku UN-a, naglašavajući važnost obitelji kao pokretača razvoja društva.

Deklaracija o pravima obitelji naglašava:  “Obitelj je prirodna i temeljna jedinica društva” i  “svatko ima pravo na život, počevši od trenutka začeća do prirodne smrti.”

“Ovo je prvi put da se toliko političkih, društvenih i akademskih čelnika okupljeno pri UN-u izjasnilo za jačanje obitelji”, rekao je Velarde. “Vrlo je važna činjenica da je Deklaraciju o pravima obitelji potpisalo  više od 200 predstavnika različitih zemalja.

Ujedinjeni narodi trenutno završavaju ciljeve održivog razvoja društva za naredno razdoblje. Ovi ciljevi će zamijeniti Milenijske ciljeve razvoja UN-a koji su do sad bili vodič za razvojne prioritete nacija. Nacrt sadrži 17 ciljeva, a niti u jednom od njih se ne spominje obitelj.

Stefano Gennarini, pravni analitičar Centra za obitelj i Instituta za ljudska prava, podsjetio je kako je tijekom pregovora o nacrtu novih ciljeva nekoliko izaslanstva, izričito tražilo brisanje svakog spomena obitelji.

Promatrači pri UN vjeruju kako je usvajanje ciljeva održivog razvoja za naredno razdoblje najvažniji postupak koji UN donosi vezano uz brak i pobačaj, još od 1994. godine kad je održana Međunarodna konferencija o stanovništvu i razvoju.

„Politička Mreža za vrijednosti“ nada se kako će ovaj samit potaknuti UN da obrati pozornost na obitelj u pripremi ciljeva za održivi razvoj koji se nastavljaju u siječnju.

Deklaraciju o pravima obitelji potpisalo je potpisalo više od 60 predstavnika iz 20 različitih zemalja uključujući: Austriju, Sloveniju, Njemačku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Češku i Italiju. Hrvatskih predstavnika na samitu i potpisivanju deklaracije o pravima obitelji nije bilo.

Ukoliko želite potpisati e mail zahvale Mađarskoj misiji pri UN-u koja je imala ključnu ulogu u izražavanju potpore braku i obitelji na ovom samitu te je kao predstavnica svih država potpisnica predala “Deklaraciju o pravima obitelji” glavnom tajniku UN-a, Ban Ki-Moonu to možete učiniti ovdje.

facebook komentari