63 godine vjernosti

  2

  Oni su po mnogo toga najbolji u Hrvatskoj, najbolje su organizirani, imaju godina skoro koliko je životni vijek prosječnog Hrvata, iako to ne bismo smjeli reći, iako to UEFA tretira kao terorizam, rade najbolje bakljade u ovom dijelu Europe, za svoj klub navijaju i kad gubi, što je posljednjih godina redovito bio slučaj, oni su, dakako, splitska navijačka grupa, vjerna svom klubu već 63 godine, naravno, govorimo o Torcidi, koja je, iako mnogi to neće priznati, zapravo pedsesetih godina prošlog vijeka osnovana iz dišpeta, iz inata.

  Osnovani su uoči utakmice protiv Crvene Zvezde z Splitu, igralo se na Starom placu, tamo gdje je bilo skromnije nego na Poljudu, ali gdje je uvijek bila čarobna atmosfera, gdje se Hajduk voljelo srcem i gdje su bili pobjeđivali srcem dok su ginuli za svoj klub.  Hajduk je, uz dotad neviđeno navijanjje, uspio uzeti titulu i to bez poraza u prvenstvu, što nikada nikome nije uspjelo,u ključnoj utakmici preokrenuli su vodstvo Beograđana i slavlje, nezapamćeno do te 1950. godine, je moglo početi. Negdje u to vrijeme iz Zagreba je došao brzojav podrške u stilu A.G. Matoša: ‘Dok je srca bit će i Croatije…’

  Godine su prošle, dobili smo Hrvatsku, uz velike žrtve koje su na oltar hrvatske slobode položili i pripadnici Torcide, uostalom kao i svih ostalih navijačkih nogometnih skupina u Hrvatskoj, dečki, u tinejdžerskim godinama, krenuli su u obranu domovine punog srca, istog onog srca koje su dali svom klubu, svom gradu…svojim ljudima….

  [vsw id=”PZO7R6BzSMg” source=”youtube” width=”600″ height=”400″ autoplay=”no”]

  facebook komentari

  • peppermintt

   …kada umrem umotan u bilo….
   🙂

  • peppermintt

   …kada umrem umotan u bilo….
   🙂