Pratite nas

Događaji

70. obljetnica oslobađanja koncentracijskog logora u Auschwitzu

Objavljeno

na

Komemoracija u Auschwitzu bez Putina

Rat u Ukrajini baca sjenu i na komemoraciju povodom 70. obljetnice oslobađanja koncentracijskog logora u Auschwitzu. Iako su logor oslobodile sovjetske trupe, današnji ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti nazočan.

U središtu pozornosti trebaju biti žrtve, a ne političari. Zato na komemoraciju 70. obljetnice oslobađanja logora nisu poslane formalne pozivnice predsjednicima država i vlada, priopćio je poljski Muzej Auschwitz-Birkenau. Tko želi sudjelovati, dobro došao je. Ali, prijeti opasnost da se ta želja pretvori u svoju suprotnost. U javnosti se dosad manje raspravljalo o posljednjim preživjelim žrtvama zloglasnoga koncentracijskog logora nego o odsutnosti jednoga prominentnog političkoga gosta.

Ni Auschwitz ni Prag

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće doći u Auschwitz. Njegov glasnogovornik je priopćio da “nije bilo osobnog poziva”. Ostavio je otvorenim je li takav poziv bio očekivan. Češka televizija je javila da Putin neće ići ni u Prag. Tamo će 26. i 27. siječnja Svjetski holokaust-forum podsjetiti na žrtve nacional-socijalizma. Ali, za razliku od poljskoga spomen-muzeja, češki predsjednik Miloš Zeman je pozvao ruskog predsjednika.

Paljenje svijeća a žrtve holokausta Svake godine se pale svijeće za žrtve

Kao zemlja sljednica bivšeg Sovjetskog Saveza Rusija polaže pravo na posebnu ulogu u pobjedi nad Hitlerovom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Crvena armija je oslobodila logor Auschwitz-Birkenau prije točno 70 godina – 27. siječnja 1945. U logoru je ubijeno više od milijun ljudi, prije svega Židova.

Nove napetosti zbog Ukrajine

Ranije ruski predsjednici nisu svake godine dolazili na komemoraciju u Auschwitz. Ali, na obilježavanju 60. obljetnice Putin je bio nazočan. A već 2005. je ozračje bilo loše zbog Ukrajine. Među gostima je bio i novoizabrani pro-zapadni ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko – na vlast je došao nakon takozvane Narančaste revolucije. Rusija predbacuje Zapadu da je vukao konce te revolucije.

Ovaj put ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dolazi u Auschwitz. A aktualna kriza u Ukrajini puno je veća nego što su bili događaji prije deset godina. Rusija optužuje Zapad da je podupirao nasilno svrgavanje ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča u zimu 2014. S druge strane zapadne vlade predbacuju Rusiji aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima i vojno pomaganje proruskih separatista na istoku Ukrajine. Obje strane su uvele sankcije.

Konfrontacija s Poljskom

To se odražava i na susjedne zemlje. Osobito Poljska se ponovo osjeća ugroženom. Nakon 1945. komunistička Poljska je bila dio Istočnog bloka kojim je dominirao Sovjetski Savez. Danas je ta zemlja članica Europske unije i NATO-a, ali očito je velik strah od jakog susjeda Rusije. Od izbijanja ukrajinske krize odnosi između Varšave i Moskve su se osjetno ohladili. U kolovozu 2014. je Poljska zabranila zrakoplovu ruskog ministra obrane da preleti preko njezinog teritorija, zbog formalnih razloga.

Nekoliko dana prije komemoracije za žrtve holokausta izjave poljskog ministra vanjskih poslova su izazvale oštre reakcije iz Moskve. Grzegorz Schetyna je u jednom intervjuu izjavio da su ukrajinski vojnici oslobodili Auschwitz. Ruski mediji su reagirali vrlo burno. Političari u Moskvi predbacili su Poljskoj “krivotvorenje povijesti” i “cinizam”. I činjenica da Putin ne ide u Auschwitz izaziva snažne reakcije u Rusiji. Publicist Maksim Ševčenko, blizak Kremlju, predbacio je Poljskoj “odvratni snobizam”. Čak je i oporbeni političar Boris Nemcov govorio o “velikoj pogrešci” Poljske. “Odsutnost Putina doživljava se kao krajnji nedostatak poštovanja prema sjećanju na poginule zatvorenike i njihove osloboditelje”, napisao je Nemcov u svom blogu.

Ipak, na komemoraciji neće biti diplomatskog skandala. Moskva je prije nekoliko dana priopćila da će Rusiju zastupati šef Predsjedničkog ureda Sergej Ivanov.

Bez sastanka s Porošenkom

Preživjele žrtve koncentracijskog logora u pratnji svojih najbližih “U središtu pozornosti trebaju biti preživjeli, a ne političari”

Njemački stručnjaci za istočnu Europu različito ocjenjuju ovaj slučaj. Putina ne pozvati osobno nije skandal, kaže Gerhard Simon sa Sveučilišta u Kölnu u razgovoru za DW. “On je mogao doći da je htio.” Simon ne isključuje da Putin neće doći kako bi još jače pokazao svoju izolaciju. “Možda je još uvijek pod dojmom iskustava iz Brisbanea u Australiji”, kaže Simon. Na sastanku skupine G-20 u studenom 2014. zapadni političari su izbjegavali Putina zbog njegove politike prema Ukrajini. Putin je prijevremeno napustio skup.

Carmen Scheide, povjesničarka i stručnjakinja za istočnu Europu sa Sveučilišta St. Gallen u Švicarskoj smatra da je krivo što Putin nije izričito pozvan na komemoraciju. “To je pogreška, on je tu trebao biti”, kaže ona za DW. Unatoč aktualnim razilaženjima Putina je trebalo pozvati “kako bi se pokazalo: Mi imamo zajedničku prošlost koju se ne može odvojiti.”

Nazočnost ukrajinskog predsjednika Porošenka se također moglo iskoristiti, kaže Scheide. Nedavno je propao planirani susret Putina i Porošenka u Kazahstanu, na kojem su trebali biti i savezna kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande. Politolog Simon iz Kölna je sumnjičav: “Ima tako puno prilika da njih dvojica međusobno razgovaraju, za to nije potrebna komemoracija u Auschwitzu.”

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati