70.-a obljetnica stradanja mostarskih franjevaca

4

Na današnji dan, 14. veljače 1945. partizani su iz mostarskog samostana svezane odveli i pogubili sedmoricu fratara, među kojima i tadašnjeg provincijala fra Lea Petrovića.

Leo-Petrovic,1Tog 14. veljače 1945. godine, nakon što su partizanske snage ovladale Mostarom, oko 15:30 u mostarski franjevački samostan došlo je nekoliko partizanskih oficira koji su razgovarali s franjevcima i nakon sat vremena otišli, piše Hrsvijet.net

No oko 17:30 ponovno su se pojavila četvorica na čelu sa Brankom-Branom Popadićem, povjerenikom OZNA-e u 12. hercegovačkoj brigadi. Pored Popadića u skupini je bio izvjesni Saša i još dvojica vojnika.

Nakon što je večerao, Popadić je zapovjedio franjevcima da se okupe u jednoj sobi. Na poziv zvona svi su došli, Popadić ih je ispitivao i popisivao te je zapovjedio da čekaju njegov povratak i izišao iz samostana.

Vratio se nakon sat vremena, prozvao sedmoricu franjevaca i odveo ih sa sobom. Na izlazu iz samostana Popadić ih je dao vezati žicom i odveo ih prema južnom izlazu iz grada.

Na mjestu koje Mostarci zovu Čekrk ubijeni su tom prigodom: fra Leo Petrović, fra Grgo Vasilj, fra Jozo Bencun, fra Bernardin Smoljan, fra Kažimir Bebek, fra Rafo Prusina i fra Nenad Pehar, a njihova su tijela bačena u Neretvu.

Tim povodom, u subotu, 14. veljače 2015. u 18 sati,  u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru slavit će se sveta Misa u spomen na sedmoricu pobijenih  fratara i vjernike Mostara i okolice koji su žrtve  Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

pobijeni hercegovački franjevci

MOSTAR Sedam ruža za sedam ubijenih fratara

U Mostaru je Gradski odbor Mostar Hrvatske republikanske stranke molitvom i simboličkim bacanjem 7 bijelih ruža u Neretvu obilježio spomen na sedmoricu ubijenih fratara koje su 14.veljače. ubile partizanske postrojbe, prenosi Hrvatski Medijski servis.

-Unatoč činjenici da je Europski parlament u Bruxellesu je donio „Rezoluciju o Europskoj savjesti u vezi s europskim totalitarnim režimima u prošlom stoljeću“, među kojima i komunističkog režima koji je vladao na ovim prostorima, na ovaj dan u Mostaru pojedinci obilježavaju dan „oslobođenja“ grada, navodi u priopćenju HRS.

Bacanjem sedam bijelih ruža s mosta Hasana Brkića, ispod kojeg se nalazi mjesto gdje se vjeruje da su bačena tijela ubijenih fratara, GO Mostar HRS-a je obilježio spomen ne samo na ubijene fratre, nego i civile ubijene od strane partizanskih postrojbi. Partizani su 14.2.1945. ubili Provincijala fra Leona Petrovića, fra Grgu Vasilja, fra Bernarda Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu i fra Nenada Pehara.

hrs ruzePočast ubijenim fratrima odali su članovi mostarskog odbora HRS-a

Vodeći se direktivama zapisanim u deklaraciji ZAVNOBiH-a koje su nalagale „nemilosrdno istrebljenje zlikovaca u cilju razbijanja zabluda zavedenih masa“, pri ulasku u grad partizanske postrojbe su na današnji dan 1945. godine i u danima nakon, likvidirale veliki broj civila i hercegovačkih franjevaca. Povjesničar i svjedok vremena fra Bazilije Pandžić je u svojim knjigama svjedočio o masovnim ubijanjima godine 1945. ne samo franjevaca, koji su za vrijeme fašističke okupacije u svojim odajama skrivali mostarske Židove i Pravoslavce, nego i brojnih vjernika iz Mostara i okolice, podsjeća HRS.

-Ovim putem poručujemo kako spomen na naše mučki ubijene fratre, kao i sve žrtve komunističkog režima, nikada neće nestati, bez obzira na svu propagandu ideoloških nasljednika i nostalgičara toga režima. Mučenička smrt naših fratara, spremnost dati život radi vjere i ideala nam mora biti pouka i škola koja se ne smije nikada smetnuti s uma.

Mi koji imamo privilegiju živjeti ostavštinu ubijenih fratara moramo njihove živote i žrtve uzimati kao svoje životne uzore. Ovo osobito vrijedi za nas mlađe generacije politički aktivnih ljudi, jer očigledno je da su oni „stariji“ koji nas vode kao narod, oslijepljeni materijalizmom i osobnim interesima, zaboravili prave istinske životne vrijednosti, ističu Hrvatski Republikanci.

[ad id=”40551″]

>>Mostarska operacija 1945.

facebook komentari

  • B.Polje

    Sramote danas u Mostaru došli partizani iz Sarajeva, Konjica i nešto iz Slovenije kao na obilježavanje nekakvog “oslobođenja” Mostara, došli sa svim rekvizitim kapama, zastavama i petokrakama…