Pratite nas

Magazin

ADMIRAL Domazet Lošo U BUJICI: Mediji kod nas lažu, Orban je pobijedio na referendumu!

Objavljeno

na

Manipuliraju isto kao i sa predizbornim anketama, Orban je sa osvojenih 98 posto, apsolutni pobjednik mađarskog referenduma protiv migranata – izjavio je u jučerašnjoj Bujici admiral Davor Domazet – Lošo, član Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice RH.

Bujica je jučer raskrinkala još jednu veliku laž ljevičarskih medija u Hrvatskoj. Većina njih bezočno je lagala javnost o tobožnjem „velikom neuspjehu“ mađarskog anti-migrantskog referenduma. Međutim, puna je istina, da je mađarski premijer Viktor Orban iz cijele priče izašao kao veliki pobjednik. Brojke koje su iznijete u emisiji dovoljno govore same za sebe, a nismo ih imali prilike vidjeti nigdje drugdje. Mađari su na referendumu prije tjedan dana odgovarali na pitanje „Jeste li za to da Europska komisija bez suglasnosti mađarskog parlamenta može rasporediti migrante na području Mađarske?“ i protiv je bilo čak 98,36 posto građana. Lijevo-liberalni mediji „neuspjehom“ smatraju činjenicu da je na referendum izašlo manje od 50 posto mađarskih birača, točnije 44 posto, a istim tim medijima nije smetalo kada je na referendum oko ulaska Hrvatske u EU izašlo svega 43 posto građana naše zemlje! U Hrvatskoj je zbog ulaska u EU čak promijenjen Zakon o referendumu, a protiv ulaska je bilo 33 posto građana. S druge strane, u Mađarskoj je za ulazak u EU glasovalo 3.057.000 glasača, a sada protiv migranata, čak 250.000 glasača više, što je velika satisfakcija za Orbana. Protiv nametanja migrantskih kvota glasovalo je točno 3.417.982 Mađara, od ukupnog broja građana s pravom glasa koji iznosi 8.272.525.

Viktoru Orbanu nije padalo na pamet mijenjati mađarski Zakon o referendumu, iako u parlamentu ima čak dvije trećine zastupnika i mogao je to učiniti. To je razlika imeđu Orbana i hrvatskih političara, koji ne gledaju na stvari dugoročno i nemaju nikakvu ozbiljnu strategiju, s izuzetkom predsjednice – izjavio je u Bujici admiral Domazet Lošo i dodao: – Nedvojbeno, ovaj je referendum veliki uspjeh Viktora Orbana, kod nas se stalno manipulira pa to mediji nisu tako vidjeli. Sjetite se samo manipulacija anketama u predizborno vrijeme, pa i ovih sada, kada govore da predsjednica nije najpopularnija, a svi znamo da jest. To se čini radi raznih partikularnih interesa… Manipulacija anketama uobičajena je stvar u Hrvatskoj i dio je priče o unutarnjoj agresiji. Neki stvari naprosto ne razumiju, a drugi kao da ne žele razumijeti.

ORBAN: EUROPSKO RJEŠENJE PROTIVNO JE MAĐARSKIM NACIONALNIM INTERESIMA!

U Bujici je ekskluzivno puštena snimka govora mađarskog premijera Orbana, u parlamentu u Budimpešti, dan poslije referenduma, 03. listopada. Viktor Orban, je između ostaloga, mađarskim socijalistima poručio: – Vi potićete europsko rješenje. To nije iznenađenje. Činjenica je da ste vi oduvijek zastupali ulazak Mađarske u Europsku uniju i sprovođenje njezine politike u Mađarskoj. To ste radili prelazeći granicu naših nacionalnih inateresa. Nitko ne može dovoditi u pitanje da je MSZP uvijek bila pro-europska stranka i da zastupa europska rješenja. Pitanje je, je li europsko rješenje dobro za Mađarsku u ovom konkretnom slučaju. Tu ne mislim na općeniti, filozofski ili povijesni način, već mislim na konkretan problem koji se sada, u ovom trenutku događa. Postoji europska politika i europska rješenja. A europsko rješenje danas je da pustimo ilegalne migrante u Europu! Europska unija je odlučila da će ih primiti. Postoji samo jedna zemlja koja je odlučila braniti svoje granice, a to je Mađarska! Na svim ostalim Unijinim granicama migranti se puštaju na područje Europe. To je prva osnova europskog rješenja. Druga osnova je da kažu kako svi migranti žele ići u Njemačku, Austriju i Švedsku, pa bi onda sve migrante koji su tamo, podijelili po svim članicama Europske unije. Sadašnji prijedlog, protiv kojeg smo raspisali referendum, govori o tome da sve buduće pristigle migrante, bez obzira na njihov broj, u Europsku uniju primamo bez ikakvih ograničenja! Ako neka od članica pomisli kako ih je primila previše, kao što je to u slučaju Njemačke, tada se jednom briselskom odlukom određuje obvezujuća kvota putem koje bi se oni trebali rasporediti po zemljama članicama Europske unije. To je europsko rješenje. Ne dovodeći u pitanje europsku predanost mađarskih socijalista, želio bih vam obratiti pozornost na to da je europsko rješenje koje se provodi iz dana u dan – loše za Mađarsku! Protivno je mađarskim interesima. Nastanjivanje ilegalnih migranata u Mađarsku, protivno je nacionalnim interesima Mađarske! I tu dolazimo do ključnog pitanja, jer po mišljenju socijalista, nastanjivanje ilegalnih migranata nije protivno mađarskim interesima, a po našem mišljenju – tko tako misli, on misli protivno mađarskim nacionalnim interesima!

LOŠO: – Orban se ponovo potvrdio i to na demokratski način, na referendumu. Legitimitet ima, a sada je potražio i legalitet za svoje stavove. Njemu su najvažniji mađarski nacionalni interesi i sada je pitao svoj narod što misli o njihovoj zaštiti. I narod, koji je jedini mjerodavan, rekao je svoje. Podržao ga je s 98 posto! A pogledajte što se događa kod nas: od 2000-te godine do danas niti jedan političar nije se potrudio niti definirati barem jedan nacionalni interes!

Orban je na anti-migrantskom referendumu dobio fantastičnih milijun glasova više, nego što je njegov Fides osvojio na zadnjim izborima 2014. godine, kada je u parlamentu osvojio dvotrećinsku većinu.

ADMIRAL DOMAZET: S MIGRANTIMA RUŠE KRŠĆANSKI IDENTITET EUROPE I ORBAN TO JEDINI RAZUMIJE!

LOŠO: – Migranti su operecija velikih razmjera, kojoj je cilj srušiti kršćanski integritet Europe. Priču o migrantima u Europskoj uniji shvatio je jedino Orban. On dobro zna što se iza brda valja, iako ispada da je usamljen. A mediji su na drugoj strani i služe samo za ispiranje mozga. Čak i predstavnici Europske unije više ne komentiraju mađarski referendum, jer su svjesni da je 250.000 ljudi više glasovalo protiv migranata, nego za ulazak Mađarske u Uniju. Izjavili su tek da poštuju volju mađarskog naroda. U Mađarskoj postoji i Jobbik koji po zadnjim anketama ima 20 posto, a njihove stavove znamo, Fides ima 47 posto i svima je potpuno jasno kakav je mađarski nacionalni stav o migrantima. Za razliku od Hrvatske, Mađari konzumiraju svoju nacionalnu suverenost. Oni u važnim pitanjima pitaju narod, a mi ne. Velika većina Mađara ne želi mijenjati svoj kršćanski identitet i to su definirali kao svoj nacionalni prioritet. To je pitanje opstanka. Naši analitičari to ne razumiju ili namjerno pokušavaju relativizirati.

ORBAN: KOFI ANNAN JE JOŠ 2004. NAJAVIO MIGRANTSKU INVAZIJU EUROPE!

ORBAN U MAĐARSKOM PARLAMENTU: – Cijela Europa misli kao i mađarski socijalisti. Misle da je migracija dobra. Misle da je korisna, samo treba bolje upravljati njome! Istovremeno, želim naglasiti da je ova rasprava više od jedne aktualnopolitičke rasprave u Europskoj uniji. Ako ćemo raspravljati ozbiljno, ne smijemo zaboraviti da je ovakva politika pokrenuta ranije. Nije započela sada, iako je tek odnedavno postala vidljiva. Volio bih vas podsjetiti kako je uz veliku potporu europske ljevice, Kofi Annan još 2004. godine u ime UN-a, održao govor na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, u kojem je razglabao o tome kakva bi trebala biti migrantska politika Europske unije. Dakle, došao je iz UN-a i sve lijepo izrekao, iznio ozbiljne „argumente“. A oni su bili „većeg standarda“ nego što možemo čuti i od mađarskih socijalista. Annan je rekao: „Izazov proširene Europske unije u sljedećim desetljećima biti će rješavanje pitanja migracije“. Izjavio je kako nema dvojbi u tome da je europskom društvu potrebna migracija. „Europljani sve duže žive i imaju sve manje djece,“ kaže Annan i nastavlja: „Bez migracije radna mjesta bi ostala nepopunjena, usluge bi zakazale, gospodarstvo bi opalo, a društvo stagniralo!“ Rekao je kako migracija ne bi sama po sebi riješila sve te probleme, ali bi predstavljala jedan veliki udio u pokušaju njihovog rješavanja. Annan je na kraju završio: „U 21. stoljeću migrantima je potrebna Europa, ali i Europi su potrebni migranti!“ To je današnji duhovni stav europske ljevice. To je jedan ozbiljni stav. Stav, koji je potkrijepljen ozbiljnim „argumentima“. Ovo je europsko rješenje, kako ga nazivaju socijalisti, zagovaratelji stava „pustimo ih u Uniju pa ih onda rasporedimo okolo“. Provedba ovog koncepta je program europske ljevice. Postoji samo jedan problem. Takvo rješenje ne odgovara nama Mađarima i mi ne želimo državu kakva bi europskoj ljevici trebala biti Europa! Mi ne želimo državu koja će raditi ono što joj je Kofi Annan predložio! I to je bit problema, dame i gospodo, predlažem da igramo otvorenih karata!

LOŠO: LJEVICA ZNA DA SU MIGRANTI NJIHOVO BIRAČKO TIJELO!

Orbanove riječi komentirao je admiral Lošo: – Važno je igrati otvorenih karata. Ljevica dobro zna da su migranti i njihovi budući potomci, danas sutra, njihovo biračko tijelo! Nalazimo se pred velikim ratom i Orban to razumije. To je davno postavljen projekt. Annan je karte otvorio 2004. godine, a cijeli projekt je osmišljen još 1991. Sve je krenulo s Pustinjskom olujom, a pravi temelji udareni su 2001. godine napadom na Afganistan. Nastavljeno je napadom na Irak, a Kofi Annan je u svom govoru 2004. godine najavio operacionalizaciju onoga što će se dogoditi desetljeće kasnije. Militantni liberali i ljevičari isprali su mozgove mnogim Europljanima. Sve zlo Europe je krenulo od Francuske revolucije. Još je tada krenulo uništavenje kršćanskog identiteta Europe. Iduće godine je 100 godina Oktobarske revolucije i 300 godina ujedinjenja masonske lože Engleske. Oni žele izazvati krizu da potuku još ono malo kršćanstva i kršćanskih vrednota što je ostalo u Europi. A Mađarska je srce katoličke i kršćanske Europe. Migranti žele u Njemačku, Austriju i Švedsku. Napadaju Njemačku, koja je središte Europe, a onda bi ih obvezujućim kvotama rasporedili po cijelom kontinentu.

LOŠO: – Tko nam to dolazi? Dolaze potpuno drukčiji ljudi. Liberalizam je napravio kod nas da nema više brakova, ima sve manje djece, genetskim inženjeringom neki muškarci su sve manje muškarci, a žene sve manje žene… Orban i politika koju vodi Mađarska je ono što su nekada bile Mađarska i Hrvatska zajedno – „antemurale christianitatis“, predziđe kršćanstva. To je danas zadaća Orbana, a nadam se da će i nova Vlada Hrvatske barem nešto od toga razumijevati, a neće trčati u Bruxelles po mišljenje.

Od ukupno 199 mjesta u mađarskom parlamentu Fides Viktora Orbana ima čak 132, Jobbik 24, a socijalisti 29. LMP ima 5 mjesta, dok je tu i 9 nezavsnih zastupnika. Orban je dvotrećinsku većinu osvojio i 2010. i 2014. godine, a nakon anti-migrantskog referenduma popularnost mu je još više porasla, jer po zadnjim anketama ima čak 47 posto glasova.

JANKOVICS: MAĐARE VRIJEĐA PISANJE INDEXA I JUTARNJEG LISTA!

Situaciju u Mađarskoj, ali i odijeke anti-migrantskog referenduma u Hrvatskoj, komentirao je u Bujici Robert Jankovics, izabrani saborski zastupnik mađarkse nacionalne manjine, koji se u emisiju javio iz Belog Manastira: –  I jako puno Mađara koji žive izvan Mađarske glasovalo je na referendumu. Na tome nam je zahvalio i gospodin Orban. Glasovali smo protiv ugroze mađarske nacionalne sigurnosti. Viktor Orban će u budućnosti biti sve manje usamljen u zaštiti državnih nacionalnih interesa, jer će se politika Amerike i Europske unije morati mijenjati. U prosincu su predsjednički izbori u Austriji, u studenom u SAD-u, 2017. su parlamentarni i predsjednički izbori u Francuskoj, dolaze i izbori u Njemačkoj, pa ćemo vidjeti kako će na svim tim izborima proći oni koji zagovaraju ulazak migranata u Europu. Aktualne političke vladajuće garniture u svim tim zemljama protivnici su politike Viktora Orbana, no veliko je pitanje hoće li ostati na svojim pozicijama i dalje, s obzirom da je raspoloženje njihovih građana slično raspoloženju mađarskog naroda. Mislim da će svi ti čelnici europskih država koji su protiv Orbana, uskoro biti prošlost! Ja se u emisiju javljam iz Belog Manastira i mi smo imali prilike vidjeti kako to izgleda kada vam u jednoj noći u grad dođe 15.000 migranata. Pa ljudi od straha nisu izlazili iz svojih kuća, a iza migranata je ostao kaos. Milanovićeva vlada potpuno je nespremno dočekala migrante, a da smo imali mađarsko rješenje, problema uopće ne bi niti bilo.

Jankovics je u javljanju u Bujici napao i neke medije te njihovo ksenofobno anti-mađarsko pisanje. Spomenuo je Index koji Josip Radeljak naziva „Imbex“ i Jutarnji list: – Index je donio naslov „Orban popušio“, Jutarnji kaže „Sramotni poraz Viktora Orbana“, a tri milijuna i četristo tisuća Mađara ga je podržalo! To je najuvjerljivija potpora koju je u povijesti Mađarske dobio neki političar. Volio bih da i u Hrvatskoj postoji takvo jedinstvo oko bilo koje teme. To što je Orban dobio u Mađarskoj, bilo bi kao da u Hrvatskoj  za nešto glasuje na referendumu 2 milijuna ljudi. Medijski naslovi koji su se pojavili nakon referenduma, ne dobrinose boljitku hrvatskog društva i demonstriraju jedan izrazito anti-mađarski stav pojedinih urednika.

JANKOVICS: GRAĐANE JE STRAH! MIGRANTI NAROČITO NE POŠTUJU ŽENE, SILUJU IH I SMATRAJU MANJE VRIJEDNIMA!

Jankovics  je dao svoj potpis mandataru Plenkoviću, ali očekuje da se po mišljenje o migrantima neće ići u Bruxelles: – Vjerujem da će nova vlast predvođena premijerom Plenkovićem uvažiti mišljenje većine građana. A nas je strah. Dovoljna je bila jedna dramatična noć u Belom Manastiru da shvatimo s kime imamo posla. Naročito je problematičan njihov odnos prema ženama. On je neuskladiv s europskim vrijednostima. Žene tretiraju kao ljudski rod nižeg ranga. To, uostalom, mogu potvrditi i žene u Koelnu koje su bile grupno silovane. Nešto slično dogodilo se i nedvno u Subotici. Ja se zaista nadam da će buduća hrvatska politika, koju i ja podržavam u iduće četiri godine, biti usklađena sa stvarnim stanjem stvari, što je jako bitno, posebno za jednu malu zemlju kao što je Hrvatska.

Admiral Domazet Lošo nadovezao se na riječi Roberta Jankovicsa: – Svi trebamo imati povjerenje u budući hrvatsku Vladu. No, neće se promijeniti nikakva politika, ako se odmah, u prvih mjesec dana u Hrvatskom saboru ne iskristalizira i odredi koji su to naši nacionalni interesi i prioriteti u godinama koje dolaze. Europske države čekuju izbori i u mnogima od njih dogodit će se velike promjene, što daje nadu da bi se Europa mogla osvijestiti. Militantni liberalilzam i ljevica su toliko isprali mozgove europskom čovjeku da on više ne zna što je. To s migrantima je sotonski projekt. Već sam rekao; cilj je razrušiti kršćanski identitet Europe. U tome sudjeluju ljevičari i anacionalni elementi, netko namjerno, a većina njih ipak to ne razumije i živi u zabludi multikulturalizma koji negira baš svaku kulturu. Sjedište Unije u Bruxellesu je kao Kula babilonska. Europom vlada „nadvlada“ i ona određuje suverenim državama kako će se ponašati. Bogatstvo europskih nacija je bogatsvo cijeloga svijeta i zato trebamo biti protiv federalizacije Europe i zalagati se za Europu nacija. Neki anglo-saksonski krugovi žele Europu gurnuti u treći veliki sukob, a to se vidi po geo-strateškim pokazateljima, koji su slični onima pred Prvi svjetski rat.

 CIJELU EMISIJU S DOMAZETOM LOŠOM, POGLEDAJTE OVDJE:

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Magazin

Bujanec: Zaustavljanjem Thompsona žele spriječiti hrvatsko zajedništvo

Objavljeno

na

Objavio

Ima li ijedna tema koja već godinama intrigira hrvatsku javnost i služi kao svojevrsna dijagnoza našeg društva od fenomena Thompsona?

On je figura oko koje se odvija ključna podjela u Hrvatskoj, na ove i na one, na jedne i na druge, na lijeve i na desne, gornje i donje

U nedjeljnjoj epizodi Božanstvene komedije na Laudato TV-u gostovao je poznati novinar s liberalne strane političkog spektra Jurica Pavičić i, kao njegov antipod s desne strane, Velimir Bujanec prenosi direktno.hr

U prvom je prilogu gostovao Jurica Pavičić, pisac i novinar. Na pitanje što mu sve smeta kod Thompsona, odgovorio je: “Jako učestalo koristi nacistički pozdrav kao priziv u svojoj pjesmi, to je temeljni razlog”.

“Tekstovi su impregnirani nacionalističkom mistikom koja je po mojem mišljenju zapravo poganska”, nastavio je, razgovarajući s novinarom katoličke televizije Laudato.

Kao proučavatelj kulture, rekao je, više voli gledište po kojemu se “prava ideologija vidi u stilu, a ne u tekstu”.

Ono što mu je posebno zanimljivo kod Thompsona jest, tvrdi Pavičić, što je “po svojem muzičkom idiomu najjugoslavenskiji glazbenik koji postoji”, pa mu je zato “na paradoksalan način drago da Thompsonova muzika postoji, jer pokazuje da postjugoslavenski nacionalizmi izviru iz istog jugoslavenskog supstrata”.

Priznajući da je opći društveni kontekst ranih 1990-ih bio ratni, Pavičić je ustanovio kako su mu zapravo i najsimpatičnije Thompsonove pjesme iz tih godina, a ne one “kolonijalne i molećive” kao “Stop the War in Croatia”.

Kao problem koji se javlja kasnije Pavičić je istaknuo “konstrukciju ideološke mistike koja se pojavljuje u kasnijim pjesmama, paravjersko djelovanje s mačem kao u kralja Arthura te neukusno korištenje benediktinskih oznaka”.

Bujanec: Zaustavljanjem Thompsona žele spriječiti hrvatsko zajedništvo

Završni gost Božanstvene komedije bio je urednik i voditelj emisije Bujica Velimir Bujanec.

Na početku priloga, Bujanec se osvrnuo na Thompsonov nedavni koncert na Šalati i novinare jednog portala koji su “obrijali svoje neuredne brade, istuširali se i okupali” i došli u ono za što su mislili da je VIP loža. Napisali su da tamo nisu vidjeli nikakve poznate osobe.

No očito su, nastavio je Bujanec, pogriješili mjesto, jer u toj svojoj VIP loži vidjeli ni Joea Šimunića, ni Željka Glasnovića, ni Željku Markić, ni Brunu Esih,.

Govoreći o medijskom praćenju Thompsonovih nastupa, Bujanec je rekao kako su ti novinari o koncertu na Šalati izvijestili “kao da su vidjeli Crnu legiju na ulazu u Staljingrad, krvavih očiju i čeljusti kao u vampira iz Sumrak sage”, a zapravo je riječ o “tisućama mladih koji su tri sata pjevali s Thompsonom i nisu željeli da napusti pozornicu”.

Na voditeljev upit zašto se u medijima stalno vrti jedna te ista priča, Bujanec je ustvrdio da je to zato jer se želi spriječiti “hrvatsko zajedništvo koje demonstrira Marko Perković Thompson”.

“To dolazi iz medija i udruga plaćanih iz hrvatskog državnog proračuna”, nastavio je, “koji se nikad nisu pomirili s nastankom suvremene demokratske hrvatske države, i koji nikada Marku Perkoviću Thompsonu neće oprostiti devedesete”.

O Thompsonu možemo govoriti na dva načina

Osporavaju HOS-ov pozdrav s jednakim žarom kao i kunu ranih devedesetih godina, a nju je osobno odobrio dr. Franjo Tuđman, dodao je.

“Možemo o Thompsonu govoriti na dva načina”, nastavio je Bujanec. “O svjetonazoru koji promiče, ali i o najkvalitetnijoj produkcijskoj razini, od bine i razglasa do rasvjete. Odite na koncert Rammsteina i vidjet ćete produkciju možda i nižu od Thompsonove”, rekao je.

To iritira ljevičare, jer oni bi željeli da se ništa ne čuje i da kvaliteta bude loša, zaključuje Bujanec. “Hrvatima je teško oprostiti uspjeh, čak i unutar same ljevice”, dodao je.

“Ja kupim svaki Thompsonov koncert, ne skidam ga s interneta jer želim pokazati da ga cijenim”, rekao je voditelj Bujice. “Koncert na Šalati je bio komercijalan, a lijevi izvođači imaju firme koje otkupljuju ulaznice i onda ih dijele svojim zaposlenicima”.

Thompson je čovjek koji na hrvatskoj glazbenoj sceni najviše puni proračun, poentirao je.

Snimajući prilog u kafiću na Šalati, voditelj i Bujanec našalili su se kako sjede baš na crnim stolcima. “Nadam se da nećemo završiti u Pupovčevom biltenu i izvješću State Departmenta”, rekao je Bujanec.

‘Thompsonov poster vjerojatno gađaju strelicama’

Na pitanje koketira li Thompson ipak malo s ustaštvom, Bujanec je odgovorio: “Mislim da promovira pozitivne hrvatske vrijednosti iz Domovinskog rata 1990-ih, koji je temelj hrvatske države”.

“Riječ je o ljudima koje žalim jer su 1990. godine izgubili svoju državu, koja se zvala Jugoslavija, i sada moraju pronaći krivca. Vjerojatno doma imaju Thompsonov poster i gađaju ga strelicama”, našalio se.

Na pitanje zašto Thompson ne prizna da je pjevao pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” ako je to doista istina, Bujanec je odvratio kako poznaje Thompsonov životni i profesionalni put, te kako je ta pjesma namontirana u emisiji Latinica, gdje je Denis Latin djelovao sukladno svojim političkim uvjerenjima, i pustio audio verziju za koju nikad nije dokazano da reproducira Markov glas. “Riječ je o podvali, što je on već i demantirao”, dodao je.

“Interesantno je kako je to problem, a nije problem kada ministri iz Milanovićeve bivše Vlade pjevaju ‘od Vinkovci do Pakraca nema više pravoslavca’, ili kada Stipe Mesić u Australiji pjeva ustaške pjesme, ili kada Drago Pilsel baca kamenje na sinagoge u Argentini. Ali zašto je njima to oprošteno? Ako izdaš Hrvatsku i primiš 30 srebrnjaka, sve ti je oprošteno, a ako ostaneš na hrvatskom putu onda ti ništa neće biti oprošteno”, rekao je Bujanec.

Mi smo svi žrtve onoga što Trump u svojim istupima zove “fake news”, istaknuo je.

“U Slunju sam bio svjedok kad je policajac procijenio da je na koncertu 50 000 ljudi, a kasnije se ispričao Thompsonu u backstageu, da su na nalog iz Karlovca morali objaviti da ih je bilo samo 15 000”, prisjetio se Bujanec.

Je li Hasanbegovićev poklon marcipanska ploča?

Ne želim opet uvaliti Bernardića kao s čestitkom za svadbu, rekao je Bujanec, “ali znam mnogo ljevičara i liberala koji vole Thompsonove pjesme. Glazba nema politički predznak”.

Na voditeljevo pitanje o tome kakv je Thompson osobno, Bujanec se prisjetio svoje nedavne svadbe.

Ustvrdio je da je to što mu je Thompson pjevao na svadbi možda i najveći dar njegovoj ženi, kojoj su dva strica poginula u Vukovaru, a borili su se s HOS-ovim pozdravom “Za dom spremni” i Thompsonovom pjesmom “Bojna Čavoglave”.

“I meni je to bio najljepši dar, uz ploču koju mi je poklonio dr. Zlatko Hasanbegović, iako neću reći je bila od marcipana ili nije”, našalio se.

Što se tiče Thompsonove osobnosti, Bujanec se prisjetio anegdote sa svojeg vjenčanja gdje su za istim stolom sjedili Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Ivo Banac i njegova supruga Andrea Feldman, koja je često percipirana kao osoba liberalne orijentacije, i koja je ostala šokirana nakon što je upoznala Thompsona, ustvrdivši da on uopće nije onakav kakvim ga prikazuju lijevi mediji, nego topla osoba koja zrači ljudskom, domoljubnom i kršćanskom energijom.

Na pitanje o najdražoj pjesmi Bujanec je odgovorio da mu je to “Ljutu travu na ljutu ranu”, a na molbu da zapjeva je odgovorio:

“Ja se u životu mislim baviti samo novinarskim poslom, a to bi bila potpuna antireklama. I Dante bi se zgrozio kada bih zapjevao”, zaključio je, pokazujući na sliku Dantea Alighierija, maskote emisije.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO – Žestoka rasprava u Otvorenom: Borci koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991., nisu birali mjesto gdje će poginuti

Objavljeno

na

Objavio

Treba li ukloniti ploču poginulim pripadnicima HOS-a iz Jasenovca? Je li na njoj stari hrvatski pozdrav ili dio ustaške ikonografije? Kako će Vlada riješiti ovaj slučaj?

Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno u kojoj su gostovali povjesničari Zlatko Hasanbegović, Tvrtko Jakovina i Ante Nazor te dubrovački biskup Mate Uzinić.

Za dom spremni je ustaški pozdrav, ali zakonita znamenja HOS-a trebaju se isticati bilo gdje u Hrvatskoj te ploča HOS-a u Jasenovcu treba ostati, rekao je zastupnik i povjesničar Zlatko Hasanbegović u večerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u.

Povjesničar Ante Nazor rekao je da je činjenica da se taj pozdrav u tom obliku javlja tek u razdoblju ustaškog pokreta. – Međutim, kad govorimo o ploči u Jasenovcu, govorimo o ploči HOS-a, borcima koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991., nisu birali mjesto gdje će poginuti – rekao je Nazor.

Rekao je da ima razumijevanja za to da taj pozdrav dijelu stanovnika nije prihvatljiv, ali da oni moraju prihvatiti da drugima nisu prihvatljivi neki drugi simboli. Na pitanje kako bi on riješio situaciju odgovorio je: – Ja bih razgovarao, sigurno ne bih postavio na tom mjestu, međutim, kad je već postavljeno, mogu razumjeti one koji su postavili tu ploču – rekao je Nazor.

– U svakom slučaju, ta je ploča tu gdje je i ja je ne bih micao bez dogovora – dodao je. Nazor je rekao da su oni koji su radili amblem HOS-a imali na umu NDH i ustaški pokret, ali da je takav kakav je i da bi najgore bilo micati dijelove tog amblema. – Ovo je trenutak kada jasno treba reći da je Hrvatska stvorena na Domovinskom ratu – poručio je Nazor. Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je da je ZDS ustaški pozdrav te da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slagala ili nije znala ili su joj krivo napisali da je to stari hrvatski pozdrav.  – Ta ploča opterećuje Hrvatsku, a zašto je premijer, koji ima sve poluge u rukama, ne može maknuti, to je druga stvar – rekao je Jakovina.

Zlatko Hasanbegović rekao je da je i kao povjesničar i kao političar jasno rekao da nema nikakve sumnje da je ZDS neodvojivi dio baštine ustaškog pokreta te da se u tom cjelovitom obliku ne pojavljuje prije razdoblja ustaškog pokreta i kasnije NDH. Druga činjenica je, rekao je, da napose 2017. godine u modernoj Hrvatskoj nema razloga za posezanje za bilo kakvim simbolima propalih političkih baština ili poražene NDH, posebice mladih ljudi jer to mogu zlorabiti oni koji u svakoj hrvatskoj državi vide ustašku državu. Spomenuo je Univerzijadu 1987., kada na logu nije bilo slova U već stilizirani Y. Međutim, rekao je, zakonita znamenja HOS-a trebaju se isticati bilo gdje u Hrvatskoj. – Ulazimo u jedan vrlo sklizak teren stanovitog licemjerja, da ta ploča ne može biti u Jasenovcu – mjestu, ne radi se o spomen području – a da može biti negdje drugdje. To je potpuna besmislica – rekao je Hasanbegović.

Dodao je da ne bi trebao kontekst Drugog svjetskog rata i logora jedini obilježiti Jasenovac. Jasenovac je bio mjesto instrumentalizacije, rekao je, dodajući da se zalaže za nastavak povijesnih istraživanja kojima bi se utvrdila cjelovita istina o logoru. Rekao je da Jakovina, koji je rekao da je u logoru poginulo oko 90.000 ljudi, barata ciframa. – Ova kontroverza je nametnuta od stanovitih politikanata koji su je iskoristili u svrhu političke trgovine i ucjene HDZ-a, koji je nažalost pristao na te ucjene. Odvija se jedna vrsta političke trgovine – rekao je Hasanbegović te u tom kontekstu spomenuo potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Nazor je rekao da kad govorimo o HOS-u ne možemo govoriti o fašističkim amblemima i postrojbama. – Štitili su tadašnji Ustav, bili su podređeni regularnim postrojbama – rekao je Nazor. Jakovina je rekao da se nikada u nijednoj emisiji nije govorilo o uništavanju partizanskih spomenika. – Trg maršala Tita je pomaknut, ali ustaška ploča je ustala, s ustaškim sloganom – rekao je Jakovina. Jakovina je rekao da je prvi predsjednik Franjo Tuđman maknuo šefove HOS-a kako bi te postrojbe bile inkorporirane u Hrvatsku vojsku. – Nije pošteno prema Hrvatskoj vojsci da se naglašava mala skupina – rekao je Jakovina. Nazor je rekao da taj pozdrav nije bio dominantan, ali je postojao.

Hasanbegović je na pitanje o eventualnom mijenjanju imena novih ulica rekao da nije bilo riječi ni o kojem konkretnom imenu osim Trga maršala Tita. Rekao je da 2017. u Zagrebu imamo ulicu “zloglasnog” Vlade Ranogajca. – Postoje stvari o kojima treba raspravljati, ne možemo ih ignorirati, možemo lamentirati o okretanju budućnosti, ali mi zapravo ne raspravljamo o prošlosti. Kada raspravljamo o vrednotama na kojima počiva moderna hrvatska država, mi zapravo raspravljamo o budućnosti – rekao je Hasanbegović. Odgovarajući Jakovini rekao je da je upravo Tuđman odlikovao Matu Skeju, ratnog zapovjednika HOS-a. Biskup dubrovački Mate Uzinić rekao je da mi u Hrvatskoj još nismo završili Drugi svjetski rat te da nas to koči. Podržao je rad Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako bismo otkrili pravu povijest. – bilo je žrtava i na jednoj i na drugoj strani kao što je bilo i zločinaca na jednoj i na drugoj strani. A mi ne trebamo biti pripadnici niti jedne niti druge strane, nego trebamo pokušati graditi, stvarajući jedan konsenzus vezano i za jednu i za drugu stranu, zajedničku stvarnost – rekao je Uzinić.

Dodao je da mu se čini da se u našem društvu svaki put kako nekako krenemo naprijed se iz ormara izvuče argument koji se nekako tiče povijesti. – Nisam pobornik nekih teorija zavjere, ali taj tko to stalno izvlači na površinu ne čini dobro ovom hrvatskom društvu – rekao je Uzinić. – To stalno vraćanje natrag nije dobro – dodao je. Hasanbegović je rekao da podjele iz prošlosti ne mogu nestati te da se ne može stvoriti zajednički sveobvezujući pogled na prošlost. – Ne trebamo posezati za totalitarnim pristupom gdje bi se nametnuo, dekretirao jedan zajednički pogled na prošlost – rekao je Hasanbegović, dodajući da moramo doći do minimalnog suglasja o tome na kojim temeljima počiva Hrvatska. – HOS treba ostati jer je HOS-ova ploča s tim simbolom isključivo dio baštine koja je nastala nakon 1990. godine – rekao je Hasanbegović. Jakovina je rekao da ustaški pozdrav nema mjesta nigdje u Hrvatskoj, a Hasanbegović je rekao da se u ozbiljnoj državi zapravo uopće ne može voditi raspravama treba li spomen-ploča sa zakonitim obilježjima bilo gdje biti istaknuta. Uzinić je rekao da ne smatra da su zabrane rješenje. – Mi smo pjevali potajno Bana Jelačića kad je bio zabranjen, sada kada je dozvoljen, nitko ga više ne pjeva – rekao je biskup.

facebook komentari

Nastavi čitati