Pratite nas

Agonija Bosne i Hercegovine

Objavljeno

na

I nakon najnovijeg susreta u Budimpešti  lideri petorke opet bez dogovora (agonija se
produžava na još jedan dan u trenutku pisanja ovoga teksta) .
 No s ovakovim ponašanjem bošnjačkih političara teško da će doći do bilo kakovog napretka .

Dijagnoza je davno uspostavljena – bošnjački trojac Hrvate  vuče za nos već predugo
vremena… čas glume da su razjedinjeni, čas ovo, čas ono, ali se u
sekundi homogeniziraju kada se postavi pitanje jednakopravnosti Hrvata.

Uostalom, zašto bi se to pitanje
uopće postavljalo njima?!?! Jesu li oni vlasnici BiH ili su Hrvati
vlastitim snagama obranili preko 25% teritorija BiH, od čega
je 5% uloženo u trampu sa Srbima za Sarajevo i okolnu regiju…
Gospodinu Sorensenu treba jednostavno reći “Enough is enough” – mi ne
živimo ni u kakvom turskom Bosanskom ‘pasjaluku’, nego u zemlji koja je
naša domovina, i u kojoj smo autohtoni i državotvorni narod oduvijek,
dakle mi smo jedan od tri stupa.

Bošnjački političari predugo udaraju u
jedan od ta tri stupa ispod pojasa, i treba ih jasno upozoriti da takva
prljava igra može dovesti do urušavanja hrvatskoga stupa, a time i do
urušavanja države BiH jer je drugi, srpski stup odavno spreman na
rušenje države. Trebamo nacrtati kartu Hrvatskoga entiteta koji obuhvaća cca 25% teritorija, te ju staviti na
stol kao prijedlog, uz zahtjev da se osnuju i nove općine u bošnjačkom
entitetu, poput općine Soli i Sutjeska-Vareš, s tim da ovu potonju treba
istaknuti kao primjer najperfidnijega etnocida,pa zaslužuje biti
područje od posebne državne skrbi jer se protjerani stanovnici gotov’ i
ne vraćaju.

Bošnjacima treba jasno, nedvosmisleno i energično zajednički
reći na dodikovski način, (bez Raguževih eufemizama i slatkorječivosti)
da će ili prestati opstruirati realiziranje prava Hrvata kao
konstitutivnoga naroda, te prestati plašiti narod zahtjevima Hrvata za
vlastitim entitetom, ili ćemo pokrenuti postupak razdruživanja i svoju
energiju zajedno sa Srbima usmjeriti u tom pravcu.Jer je sada  posve jasno da Bošnjacima u BiH su jedini neprijatelji Hrvati i njihova konstitutivnosta a ne postojanje RS.Sada se pokušava od Hrvata nadoknaditi sve što je izgubljeno u ratu sa Srbima .

Znamo što smo držali
uoči Daytona, znamo što je ustupljeno Srbima, i to uglavnom za
bošnjačke interese, i znamo što trebamo tražiti kao kompenzaciju: ili
cijela Cazinska krajina nadodata na teritorij koji smo držali uoči
Daytona + cijela općina Mostar, ili će se tih 5% teritorija namiriti u
Mostaru, Konjicu, Uskoplju, Fojnici, Travniku, Bugojnu, Kreševu, itd.
kako bi hrvatski teritorij bio kompaktan. Dodik nam je davno pokazao što
je prava terapija za bošnjački bezobrazluk – samo im oštro i odlučno
uzvratiti radikalnim kontraprijedlogom koji neće očekivati, ozbiljno im
zaprijetiti raspadom zemlje i po cijenu novoga rata, te totalno
radikalizirati političku situaciju u FBIH, uz neposluh hrvatskih
županija i općina kako bi ista postala neizdrživa svima, pa i njima.

Kao kompromisno rješenje  Bošnjacima treba ponuditi  kartu na kojoj su iscrtane 5 regija, od kojih je jedna s apsolutom hrvatskom većinom, jedna s relativnom hrvatskom većinom, jedna s manje-više paritetnom zastupljenošću Hrvata i Bošnjaka sukladno popisu iz ’91., dvije s apsolutnom bošnjačkom većinom, te šesta jedinica “Distrikt Bosne i Hercegovine” koji bi obuhvatio današnju Posavsku županiju, Brčko distrikt, Gradačac, općinu Soli… Distrikt BiH i grad Brčko postali bi novi glavni grad BiH, a Sarajevo postaje obični velegrad u većinski bošnjačkoj regiji. Federacija se ukida, a regije preuzimaju svu nadležnost, te zajednički s RS-om upravljaju Distriktom Bosne i Hercegovine u koji se s vremenom mogu uključiti i neke posavske općine iz RS-a, poput Modriče, Dervente, Šamca, Broda.

   I to bi bilo to što se tiče kompromisnih prijedloga. Ispod te razine se ne smije ići jer će nam djeca u protivnom ponovno u rat za 5-10 godina jer uz ovakav povampireni bošnjački nacional-šovinizam koji je tek u zametku neće se u budućnosti moći živjeti – već sada se više ne može ovako s njima, pa luđačku washingtonsko-daytonsku košulju valja napokon skinuti.

 

 Daran Bašić

kamenjar.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati