Pratite nas

Politika

Agresivno lice uglađenog gospodina nedovoljno za pobjedu u TV duelu

Objavljeno

na

sučeljavanje
Davor Gjenero, politički analitičar: 

Najbolja debata do sada. Sadržajna, otvorila je mogućnost kandidatima da pokušaju matirati jedan drugoga. Voditelj suzdržan, s podjednakom distancom prema oboje kandidata.

Kolinda Grabar Kitarović: Konzistentna i uvjerljiva

Uvjerljiva i samopouzdana, retorika joj je jednostavna i razumljiva, vrijednosno konzistentna. Pokazala je da je pripremljena za predsjednički posao, a uvjerljivo je branila političke odluke iz prošlosti. Umjerenost i inkluzivnost otvaraju joj politički prostor centra. Naglašeno je pristojna i u cijeloj je debati bila na razini standarda kakvi važe u stabilnim demokracijama. Ostavlja dojam uvjerenosti u program koji nudi. Ocjena: 9.

Ivo Josipović: Dociranje ”s visoka”

Ne može sakriti nervozu, vidno podcjenjuje protukandidatkinju, nekoliko puta ponovio sintagmu „kad bi slučajno postali predsjednicom“. Zajedljivost je vjerojatno izazvana nervozom i prikriva stvarnu nesigurnost. S visoka se odnosi i prema protukandidatkinji i prema glasačima i očekuje povjerenje u ono što je izrekao na osnovi „autoriteta“. Iako je jasno da je kvalitetno obrazovan, da razumije političke procese, ne uspijeva opravdati neuspješan mandat koji je iza njega. U završnoj riječi ostavlja dojam „naučenoga“, a neuvjerljiv je zbog eklektičke kompilacije različitih vrijednosti i nespojivih javnih politika. Ocjena: 7.

Dr. Zdravko Tomac, politički analitičar:

Josipović je napadao, ali Kolinda je izdržala

Za predsjedničku kandidatkinju HDZ-a smatra da je bila pretolerantna prema napadima protukandidata, dok je za Josipovića rekao kako ne želi imati predsjednika s karakterom kakav je večeras pokazao. Razočaran je i samim sučeljavanjem. ”Uopće nije bilo moguće govoriti o bitnim problemima u kojima se nalazi Hrvatska. Bago je to radio kao kviz, a ne sučeljavanje. Pitao je detalje koji nisu bitni. Ovo je više bio test karaktera. Ako su gledatelji izdržali do kraja, mogli su vidjeti kakvi su karakteri kandidata za predsjednika Republike”, rekao je Tomac. Posebno je kritičan prema nastupu još uvijek aktualnog predsjednika. ”Ivo Josipović pokazao je svoje pravo lice. Skinuo je zlatnu pozlatu o sebi kao čovjeku tolerancije, koji se ne služi podvalama. Pokazao je agresivnost koja je iritirala. Uspio je zbuniti Kolindu Grabar-Kitarović jer ona nije doživjela tu vrstu agresivnosti niti u NATO-u niti u SAD-u. Josipović ju je krivotvorinama i lažima pokušavao uvjeriti da laže. Stalno je ponavljao iste optužbe, iste mantre, stalno je lažnim optužbama pokušao prikazati da je bila u Ali Babinoj, odnosno Sanaderovoj bandi od 40 hajduka. Mislim da je Josipović time više izgubio”, rekao je Zdravko Tomac.  Dodao je da je Grabar-Kitarović s druge strane bila tolerantna i da nijednom riječju nije odgovorila na isti način. ”Bio je bahat, prema njoj se ponašao kao profesor prema studentici. Pokušao je dokazati da je samo on sposoban biti predsjednik. Mislim da je izgubio ovaj duel, bio je okrutan i bahat, kao da nije htio raspravljati, nego je išao na osobu. Mislim da neće dobiti simpatije, ali i da je izgubio neke. Kolinda je s druge strane damski podnijela napade, ostala je na nogama, nije se dala zbuniti. Inzistirala je na svom programu, bila je poštena i puna energije. Za moj ukus bilo bi bolje da je uzvratila, da je iznijela neke činjenice o tome kako je Josipović vodio krivu politiku, da ga primjerice pita kako to da je Vesna Teršelič savjest hrvatskog društva, a vukovarski branitelji ne.  Na prvi pogled Josipović je dominirao, ali je kandidatkinja HDZ-ove koalicije pokazala osjetljivost i toleranciju prema tim napadima koje bi rijetki izdržali. Kolinda Grabar Kitarović dobila je ocjenu 6, a Ivo Josipović 2.

Bruno Langer, građanski aktivist

Kolinda vodi 2:0

U večerašnjem je nastupu Kolinda Grabar Kitarović bila uvjerljivija, izuzetno pripremljena, dojmio me se njezin nastup. Ivo Josipović djelovao je uplašen, kao čovjek koji strahuje da će izgubiti, ona je svakako dobila prolaznu ocjenu, on baš i ne. No, obzirom i na prošlo sučeljavanje, očito je da ona vodi 2:0, jer je i na RTL-u bila bolja. Mi danas živimo u vremenu PR-a, a njezin PR odradio je posao vrlo ozbiljno, bila je besprijekorno spremna za svako pitanje, osjetio se touch američkog PR-a. S druge strane, Josipović je krivo instruiran, stalno je posezao u prošlost, vraćajući se na Kolindino sudjelovanje u vladi Ive Sanadera. Nije se držao državnički, već kao neka ”baba s placa”. Ponašao se kao da je prvi puta kandidat za predsjednika, a ne kao da je već pet godina predsjednik. Pokazao je nesigurnost, čak ne toliko u odgovorima, koliko u ponašanju. Čini mi se da su mu kola krenula nizbrdo od onog trenutka kada ga u Bijeloj kući nije primio američki predsjednik Obama, za razliku od srbijanskog predsjednika Nikolića, kojega je dva tjedna kasnije ugostio kao srpskog kralja. Mislim da je Josipoviću već to bila prva poruka. No, problem je i što su se ova sučeljavanja već ”istrošila”, sve smo to već čuli.

Direktno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Dragan Čović se u New Yorku sastao s Donaldom Trumpom

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, nalazi se u New Yorku gdje je sudjelovao na prijmu za šefove vlada i država povodom Generalne debate 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Čović je jučer nazočio nizu bilaterlanih sastanaka, koji ga očekuju i danas, a u ime Bosne i Hercegovine će se obratiti skupštini. “Govor je nešto duži, balansiran.

Govorit ću u interesu BiH, našoj ulozi u mirovnim misijama, borbi protiv terorizma, značaju transformiranja UN-a, i potrebi služenja malim nacijama, u kakve spada i Bosna i Hercegovina”, kazao je jučer za N1.

Čović se jutros susreo s Donaldom Trumpom, predsjednikom SAD-a koji su i organizirali prijem u Općoj skupštini UN-a.  Dragana Čovića očekuje niz sastanaka, kako se europskim dužnosnicima, tako i s predstavnicima UN-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

BURAN SASTANAK KLUBA SDP-a ZAVRŠIO ŽESTOKOM SVAĐOM

Objavljeno

na

Objavio

Bernardić poručio nezadovoljnima da mogu otići i da ih ima tko zamijeniti

Došlo je do žestoke paljbe po Bernardiću kojemu je više zastupnika predbacivalo da stranka glavinja, da nema politike, da je u stranci potpuna paraliza odlučivanja…

Nakon dva i pol sata dogovaranja, koje se vrlo brzo pretvorilo u žučnu raspravu, a potom u otvorenu svađu tijekom koje je bilo teških optužbi i poruka, SDP-ovci su se razišli, a predsjednik stranke Davor Bernardić izjavio je da se izbor sudaca Ustavnog suda ipak vezuje uz povjerenstvo za Agrokor, a da će razgovore s HDZ-om o tome voditi predsjednik njihovog kluba Arsen Bauk.

Saborski Klub SDP-a sastao se u utorak kako bi konačno zauzeo stav oko izbora ustavnih sudaca, odnosno hoće li izbor troje sudaca (Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Goran Selanec), koji su usuglasili još početkom lipnja s HDZ-om, uvjetovati formiranjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

SDP se od početka predomišlja oko ove teme i zato je sazvan sastanak Kluba njihovih zastupnika da bi se konačno dogovorilo na čemu su. No razišli su se tako da je predsjednik stranke Bernardić dao izjavu kako se i dalje ustraje u ultimatumu HDZ-u, dok su neki drugi SDP-ovci trvdili da se na sastanku Kluba nije dogovorilo ništa, nego su se samo dobro posvađali.

Kako su za jutarnji list prepričali neki od SDP-ovih zastupnika, na trenutke je bilo vrlo žestoko pa je tako Bernardić dobio u lice optužbu da laže. Nije, prenose nam, ni Bernardić ostajao dužan pa je svojim zastupnicima otvoreno rekao da svi oni kojima se ne sviđa u Klubu SDP-a mogu slijediti primjer Ivana Klarina (zastupnika koji se nedavno povukao iz Sabora i ostavio mandat stranci) i otići “jer ima onih koji jedva čekaju ući u Sabor”. Na to je žestoko reagirala Milanka Opačić koja mu je otvoreno rekla kako ga radi toga može biti sram.

Oko dvanaest SDP-ovaca sudjelovalo je u raspravi i prigovaralo Bernardiću i stranačkom vodstvu da ne vode dobro stranku i da se ne zna na čemu su i kakva se politika vodi. Ukazivali su na to da Predsjedništvo SDP-a mora donositi jasne političke odluke i o njima informirati saborski klub koji će ih provoditi i pretakati u konkretnu stranačku politiku. Bernardiću i stranačkom vodstvu stavilo se pod nos što se stalno mijenja stav oko izbora ustavnih sudaca. U lipnju su, kažu, dogovoreni i usuglašeni na Klubu, a onda je Bernardić samoinicijativno, da nitko to nije znao, iz saborske klupe promjenio odluku i kazao da se izbor uvjetuje povjerenstvom za Agrokor. Potom se reteriralo i na zadnjoj sjednici Predsjedništva odustalo od ultimatuma. No odustajanje je verzija jednog dijela Predsjedništva, a drugi dio je tvrdio da takva odluka nije donesena.

Radi svega je Peđa Grbin koji je inzistirao da se ovo pitanje riješi prije neki dan podnio ostavku na funkciju potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Kada je na Klubu bilo postavljeno pitanje što s njegovom ostavkom, Bernardić je, kako nam prenose, kazao da on za tu ostavku ne zna, osim iz medija. Na to mu je Grbin pred svima kazao da ga gleda u oči i laže, te da mu je osobno rekao za ostavku, a potom je izašao iz dvorane.

Nakon sastanka Kluba predsjendik SDP-a Bernardić novinarima je kazao kako vjeruje da Grbin nije poput generala Damira Krstičevića koji malo daje, a malo ne daje ostavku, te da će on Grbinovu prihvatiti ako na njoj inzistira.

Tijekom prepucavanja na sjednici Kluba SDP-a bilo je više tema radi kojih se kritiziralo Bernardića, a jedna od njih je bila i njegova tvrdnja izrečena ujutro na sjednici Sabora kako revizije prikrivaju kriminal.

– Kako može reći da revizije o radu ministarstava koje se referiraju na 2013. godinu i kasnije pokrivaju kriminal? Zar on optužuje našu Vladu i ministarstva koja su dobila bezuvjetna pozitivna mišljenja za kriminal i muljažu? – kazao nam je jedan član SDP-a. Drugi nam je prenio kako se tijekom rafala koji su se ispaljivali po Bernardiću govorilo čak i to da se srame Bernardićevih izjava čitajući kako mu novinari dijele lekcije jer govori besmislice o privatizaciji privatne tvrtke.

SDP na koljenima: Što se to događa u najvećoj oporbenoj stranci?

facebook komentari

Nastavi čitati