Pratite nas

Vijesti

“Ajmo klepit’ neke veće novce, u najgorem slučaju dobit ćemo godinu, dvije”

Objavljeno

na

Iskaze u slučaju izvlačenja novca iz Hrvatske gospodarske komore dale su osobe povezane s osnivanjem tvrtki preko kojih se izvlačio novac. z dana u dan iz istrage cure informacije i imena upletenih. Poput partnera direktora češke tvrtke za pranje novca, Remorker International, Igora Premilovca.

Marijo Sabljić, direktor jedne od tvrtki preko kojih je, navodno, izvlačen novac iz HGK ispričao je: Bili smo u dugovima pa je Igor Premilovac došao na ideju: ajmo klepit’ neke veće novce, u najgorem slučaju dobit ćemo godinu, dvije zatvora, ali s milijun kuna u džepu. Nisam znao o čemu se točno radi, ali da je riječ o nekekavom pranju love, znao sam. Ne znam tko je sve bio uključen, znam samo što mi je rekao Igor, spominjao je Zdenku, Nadana samo jednom, ali budimo realni?! …

Vidošević: ‘Muž uvijek zadnji dozna. Ovo je vrlo neugodna stvar’

Realno, ni politika, ni javnost ne vjeruje da Nadan Vidošević ništa nije znao o novcu iz Komore koji odlazi u privatne džepove. Pogotovo nakon upozorenja Državne revizije o 54 milijuna kuna troškova promidžbe. Milijunski poslovi sklapani su izravnom pogodbom. Prema riječima ekonomista Drage Jakovčevića poduzeće tog reda i te veličine bi trebala provoditi natječaj bez obzira je li obveznik javnog natječaja ili ne. Zato što racionalan poduzetnik, racionalan vlasnik, racionalan menadžer traži korekciju cijena uvijek prema niže. S obzirom na tržišne okolnosti. Prema tome, ako se ide u natječaj onda vi vrlo brzo doznate kolika je cijena koštanja, kolika je zarada onoga kome ste platili uslugu.

U 18 godina Vidoševićeva mandata, Komora je potrošila 3 milijarde kuna. Da je neracionalan gospodar, govori se godinama. A otvaranjem afere, opet i o njegovoj imovini – vila na Pantovčaku, turistički objekt u Omišu, imanje sa šumom u Gorskom kotaru, zemljište u Medulinu, šuma i zemljište u Pisarovini, umjetnine procjenjene na 5 milijuna kuna te 14 te 14 tisuća dionica Kraša.

Kako je sve to stekao, objašnjavao je tijekom predsjedničke kampanje. Govorio je da je najvažnije to što je imao spretnost i sklonost ka malom poduzetništvu, znao ulagati i dobro špekulirati.

Očito je da je vrijednost njegove imovine u velikom nesrazmjeru s prihodima koje je mogao ostvariti. Prihodi Nadana Vidoševića od 1990. se mogu izračunati jer je veći dio vremena obavljao javne funkcije. Prvo kao direktor Dalmacija cementa, zatim dvije godine ministar gospodarstva, pa predsjednik Uprave Kraša i čelnik HGK.

Kako se novac za to vrijeme iz HGK odlijevao, Vidošević ni danas nije želio komentirati.

HRT.HR

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati