Akademik Davorin Rudolf: Pitajte Pusić zašto nije zatražila ostavku predsjednika suda jer nije zaštitio načelo nepristranosti

28

Prema odluci Arbitražnog suda, dobro smo prošli s granicom na kopnu, ali nam je oduzet velik dio Savudrijske vale. Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz dio hrvatskog mora.

Hrvatska odluku suda ne misli primjenjivati – poručio je premijer Plenković. Komentirajući odluku Arbitražnog suda, ponovio je razloge zbog kojih Hrvatska ne priznaje arbitražni proces jer je nepovratno kompromitiran i kontaminiran zbog pokušaja slovenskog utjecaja na sud – što je otkriveno u srpnju 2015., pa je Hrvatski sabor jednoglasnom odlukom odlučio izaći iz procesa.

U sinošnjoj emisiji razgovarano je o tome kako će se riješiti pitanje granice koje opterećuje odnose dviju država već 26 godina.

U emisiji su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, bivši zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl, mr. sc.Tatjana Tomaić s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” i akademik Davorin Rudolf, sveučilišni profesor međunarodnog javnog prava.

Nakon odluke Arbitražnog suda premijer Plenković čuo se sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom i s njim dogovorio mirno rješavanje, kazala je večeras ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Važno je da se ovaj razgovor danas brzo dogodio i da je dogovoren brzi susret. 12. i 13. se događa susret u Trstu gdje će biti obje države, prije toga ćemo otići u Ljubljanu razgovarati o budućim odnosima. Hrvatska vlada ni tada neće odustati od svog stajališta. 12. srpnja ćemo ponoviti iste stavove. Plenković je prenio Ceraru da Hrvatska ostaje pri svoj stajalištu i da za nas ova odluka nije prihvatljiva te da moramo razgovarati. Važno je da nađemo načina da funkcioniramo kao prijateljske države. Mi smo dvije prijateljske susjedne države članice EU i NATO-a i tako moramo razgovarati. Hoćemo li odmah tražiti rješenje ne znam, ali je važno da započnemo dijalog i da dogovorimo da nema incidenata i jednostranih poteza. Ponovila je premijerove riječi da u Europskoj Uniji, ali i svijetu ima niz država koje još uvijek imaju otvorena pitanja granica.

Bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da Hrvatska ima apsolutno pravo ponavljati da je oštećena u postupku. Članak 10. jasno govori da će se obje stranke suzdržati od bilo kakvog postupka ili izjave koje mogu ugroziti rad suda. Slovenski dužnosnici i političari zapravo nikada nisu komentirali umetanje dokumenata i odlaske na privatne večere sa sucima. Vlada je to radila u najboljoj vjeri. Stajalište danas premijera i svih drugih je na tragu međunarodnog sporazuma. Tamo piše jasno što se ne smije. Dodala je kako o kontaminaciji sudskog postupka nikada nije razgovarala sa tadašnjim premijerom Pahorom.

Kao glavnog krivca za kontaminaciju arbitražnog postupka akademik Davorin Rudolf navodi tadašnjem predsjedniku Arbitražnog suda Gilbertu Guillaumeu. Glavni kuhar je bio Guillaume koji je govorio Slovencima što da naprave. Prozvao je tadašnju ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić zašto se okomila samo na slovenske agente i arbitara, a ne i na suca Guillaumea. Pitajte Pusić zašto nije zatražila ostavku predsjednika suda jer nije zaštitio načelo nepristranosti. Ako ona to nije htjela napraviti mogla je kazati da to premijer kaže.

Akademik Davorin Rudolf: Poruka Njemačke je nekorektna, neka se Merkel liši zabluda da nam može išta diktirati

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  I tako….malo po malo istine isplivavaju na površinu. V.Pusić dala je svoj ,,doprinos” otežavanju hrvatskog položaja u međunarodnim odnosima (a to joj nije jedini!), a Jandroković, taj ,,momak za svaku Vladu”, u onakvoj situaciji usudi se reći nekome, svijetlosnim godinama iznad sebe, neka da ostavku t.j. g Davorinu Rudolfu, najmjerodavnijem čovijeku, ne samo, u Hrvatskoj! Zlovenci su i više nego jasni i lako ih je razumjeti, ali je puno teže razumjeti običnom Hrvatu ovakve ,,Hrvate”! Jeli ih neodmjereno nazvati petokolonašima i izdajicama???

  • Istina

   Vesni Pusić je puno važnije optužiti Hrvatsku za agresiju na BiH, nego štititi interese Hrvatske od koje ima i te kakvu korist. Sad se svi peru. Krivi im Slovenci, krivi ovi, krivi oni, a oni koji su najviše krivi i dalje nam bacaju prašinu u oči.

  • EMINƎM

   to su sve od reda veleizdajnici pa se tako prema njima i treba odnositi, suditi za veleizdaju i kazniti primjereno

   • Istina

    Da, ali tko će im suditi? Neće valjda oni suditi sami sebi? Možda griješim, ali osobno mislim da za lustraciju nikada nije kasno. Opet se postavlja isto pitanje, tko treba izvršiti lustraciju? Neće valjda lustraciju izvršiti oni sami nad sobom. Jedini koji bi mogao utjecati na to da se izvrši lustracija, da veleizdajnici odgovaraju za svoju veleizdaju je hrvatski narod. Narod bi trebao biti suveren, a ne udbaši, kosovci, orjunaši, stari komunistički kadrovi i njihovi potomci. Samim tim da se ovo nije odradilo u ovih 27 godina i da se uopće i ne nazire nešto slično, pokazuje nam da hrvatski narod, čast izuzecima, nije zreo za uzeti sudbinu u svoje ruke, nego to prepuštaju onima koji o sudbini istog naroda odlučuju desetljećima.

    • EMINƎM

     ne lustracija samo revolucija može očistiti gamad, a pošto su revolucije onemogućen proces, od svega neće biti ništa

     • Istina

      Da se narod ujedini, digne svoj glas protiv svega što se radi i zatraži lustraciju, vlast bi prije ili kasnije morala popustiti. Dok narod “spava” oni koji rade o “glavi” naroda su i te kako budni.

     • Dusko Besenic

      Slažem se, a dokaz tome koliko nam se podudaraju mišljenja je u tome što sam već nekoliko puta napisao (baš zbog te nesvijesnosti prosječnog čovijeka) da je jedino riješenje uvođenje izvanrednog stanja! I opet će to mnogima izgledati preekstremno mišljenje, ali sjednite i razmislite, uzmite pri tome u obzir koliko temeljito se je umrežila antihrvatska opcija (blag izraz) i shvatiti ćete malo drukčije ,,zazivanje” izvanrednog stanja! Plenković (udbašija) računa čak i sa tom mogućnosti i zato je Krstičevića vezao usko uza sebe, jer bez vojske nema izvanrednog stanja!

     • Istina

      Demokratsko je pravo naroda da digne svoj glas protiv onih koji ne rade u interesu naroda, nego rade samo za svoj interes bez obzira na posljedice po vlastiti narod.

     • EMINƎM

      jedino kod drugarice markić postoji “narod” , . o ujedinjenju se teško može nadati , narod ne da spava nego se jadan bori da preživi od nametnutoga zuluma ne pada mu ništa na pamet nego samo to kako da preživi dan za dan

     • Istina

      Hoćeš reći da mi Hrvati nismo narod? Narod se ne bori nego zabija glavu u pijesak i čeka da netko drugi odradi posao za njega. Čast izuzecima.

     • EMINƎM

      većina je nojeva ali ne zabijaju glave u pijesak već u slovensko četnički tur – de Yugoslavija

     • Istina

      Ne možemo za sve optuživati Slovence. Neće valjda Slovenci riješavati probleme Hrvatske. Nekima je uvijek netko drugi kriv. Imamo vlast koja je tu zahvaljujući podršci birača na izborima. Vlast je preslik naroda.

 • EMINƎM

  jadranka’ oštetio tebe pun autobus rezervista

 • Tyrex Rex

  Daleko od toga da bih ja branio Pusičku ,ali ovo Rudolfovo pitanje ili razmišljanje je živi nonsens.Po meni da se tražila ostavka predsjednika suda Gilberta Guillaumea valjda bi onda trebalo i prihvatiti odluke toga istoga suda dolaskom nekog novoga suca na njegovo mjesto.

  • EMINƎM

   nije u pitanju znači tko je sudac nego je pitanje kakav je to sud,

  • Dusko Besenic

   Ne prijatelju, da je tražena ostavka predsjednika tog suda, samim time bi cijeli sud postao upitan i diskreditiran skupa sa započetim procesom, što sve stavlja izvan statusa arbitražnog suđenja te vratili temu na početak, a ovako se je stavila ,,zakrpa” i omogućilo ,,šepanje” sudu na groteskan način i mimo međunarodnog prava i usmjerila na ,,Zlovensku pravicu”!

  • Maks

   Sve to su “generali poslije bitke.

 • Istina

  Ne treba biti genaral poslje bitke da se vidi kuda Hrvatska ide u ovih zadnjih 17 godina.

  • Dusko Besenic

   Šta je…opet neki ,,drveni filozofi” mudruju?

   • Istina

    Kao što vidiš.

 • prepri43

  Zašto führerica podržava sporazum? Pa s njim je omogučeno kupovanje parcele u općini jedne države i uknjižiti je u katastar općine druge države. Parcela do parcele i koridor do mora, ili sve do kraja svijeta je osiguran. Što se Njemačke tiče, koja je puna love ona može sve pokupovati.Znate onaj vic: Pita učiteljica – “Serjoža s kim granići SSSR? – S kim hoče,odgovori Serjoža!” Isto kao što SSSR s tankovima može doprijeti dokle hoće Njemačka danas može kupiti i pola EU! Na slici s Googla se vidi tomšićeva parcela koju je on kupio u hrvatskoj općini i uknjižio u slovensku. To je ovaj nazovi sud danas dodijelio Sloveniji!
  https://uploads.disquscdn.com/images/965c89d105dac1f800e9fd596d1dc07b4c8ef4f20af38b8239144b19f7e0b927.png https://uploads.disquscdn.com/images/709c4a813087e4526de2f5a72c36b699e5e08c5a916222de242a0cf9457fa0aa.png

  • prepri43

   Ispričavam se zabuna na drugoj slici na kojoj je Sveta Gera! Evo ispravak na kojemu je tomšićeva parcela uvećana dok je na prvoj slici šire područje Snježnika! Na Svetoj Geri sud nije našao načina da slovenske vojake potjera s područja koje je dodijelio Hrvatskoj!?
   Klikniti na slike za uvećanje!
   https://uploads.disquscdn.com/images/5be7fab1c558dcc45cec29a1b91e593b857a8824bfbe528d4340de8223e7ec86.png

   • Vjetruša Kliktavka
    • prepri43

     I zašto svi na HKL optužuju HDZ u svezi privatizacije kad je to stalnica kad su u pitanju zahtjevi EU prema HRVatskoj?! Što kaže Željka?

     ————————————————————————–

     Neće biti. “Recitiranje” treba primijeniti i na ekonomiju i gospodarski sustav.
     Stoga Bruxelles sada nalaže “vježbe” upravo iz te “grupe predmeta”.
     Stoga Mesić mora davati jamstvo da će “Hrvatska nastaviti gospodarske reforme,
     privatizaciju i otvaranje stranom kapitalu”. Rok za “uvježbavanje”
     istječe krajem rujna. Nakon toga Hrvatska može ponovno pristupiti jesenskom ispitnom
     roku iz osnova eurointegracija.

     Jesu li toga svjesni u Račanovoj Vladi? Može se pretpostaviti da neki jesu, ali Željka
     Antunović zasigurno nije. Nakon što je njezin šef prije dva-tri tjedna počeo rabiti
     sintagmu “domaći kapital”, potpredsjednica Željka sada prisnažuje, govoreći
     o “domaćim snagama”. Radi se, naime, o znakovitom primjeru — tvrdi se da
     “Vjesnik”, “Tiskaru” i “Tisak” ne treba dokapitalizirati,
     jer bi to, ne daj Bože, značilo prodati ih stranim investitorima, već to treba
     pr(o)edati domaćim snagama i investitorima. Zašto ne strancima? Objašnjava naša potpredsjednica: “Zbog toga što moramo voditi
     računa o medijskoj politici na nacionalnoj razini” … “inozemna investicija bi
     dovodila u pitanje nacionalnu samostalnost jake medijske kuće” … “ako
     prepustimo strancima, nećemo sačuvati nacionalni utjecaj na medijski prostor” .
     ——————————————————————————-
     Njoj je NACIONALNI UTJECAJ komunistička promičba!
     https://uploads.disquscdn.com/images/f232e4950958da0d7d95b9a1e887a776cb220d0206f58b467844568c96bd00b0.jpg

 • Istina

  Britanska pomorska karta u skladu s hrvatskim zahtjevima

  http://projektvelebit.com/britanska-pomorska-karta-u-skladu-s-hrvatskim-zahtjevima/

 • vitina

  To Davorine care! Treba uvijek prokazivati petu kolonu, da narod zna koje je zlo imao u vlasti.