Akcija Damask: Privedeno još jedanaest ljudi

1
Arhiva

Privedene osobe u nastavku akcije Damask nalaze se na kriminalističkoj obradi.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u nastavku antiterorističke akcije kodnog imena Damask jutros je lišila slobode 11 osoba, koje su privedene u službene prostorije SIPA-e i nalaze se na kriminalističkoj obradi, prenosi Anadolija.

U okviru jutrošnje akcije, kako je na konferenciji za novinare saopćila glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić, privedeni su: F. H. (1957), M.T. (1958), K.O. (1982), E. L.(1975), B.T. (1973), S. I. (1986), S. K. (1979), H. G. (1973), R. I. (1953), S. H. (1986) i A. M. (1978).

SIPA je formirala je Operativni štab antiterorističke akcije Damask koji rukovodi i koordinira aktivnostima na terenu i u kojoj učestvuje više od 100 policajaca.

Složena kriminalistička istraga

“Osobe lišene slobode su u prostorijama SIPA-e gdje je u toku kriminalistička obrada, a nakon toga će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje”, kazala je Jozić.

Jutrošnja akcija je nastavak akcije provedene u rujnu ove godine, a rezultat je višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

U akciji učestvuje više od 100 policijskih službenika, a izvodi se u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcija Damask sprovodi se protiv osoba koje su učestvovale ili učestvuju u organizaciji i financiranju terorističkih aktivnosti, te vrbovanju građana za odlazak u rat na području Sirije i Iraka.

 

facebook komentari

  • peppermintt

    Istjerat iz BiH što dalje !!i zabranit povratak.