Pratite nas

BiH

Akcija Gibraltar: Slovenci su razotkrili izvlačenje milijuna iz HT-a Mostar

Objavljeno

na

Sarajevski tjednik Slobodna Bosna objavio je dan uoči akcije Gibraltar kako su slovenski istražitelji razotkrili marketinško-mafijašku hobotnicu koja je poslovala preko off-shore kompanije na Gibraltaru, te zašto istraga protiv osumnjičenih za milijunsku pljačku mostarske kompanije u BiH nikada nije završena.

Slobodna Bosna u tekstu ‘BH fimi media’ navodi kako se bivši međunarodni tužitelj u Tužiteljstvu BiH, a danas glavni tužitelj u Specijalnom državnom tužiteljstvu Republike Slovenije za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala, terorizma i korupcije Harij Furlan obratio prije mjesec dana nekadašnjim kolegama u Sarajevu s molbom za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Slovenac mjesecima u lovu

stipe-prlicSlovenski tužitelj, koji je za svog mandata u BiH ostao upamćen po istrazi protiv aktualnog predsjednika a tadašnjeg premijera Republike Srpske Milorada Dodika, ponovno se našao u situaciji da istražuje bh. kriminal, odnosno tajne bankovne račune čelnika kompanije Hrvatske telekomunikacije Mostar i njihovih kriminaliziranih poslovnih partnera, navodi tjednik. Harij Furlan, naime, već mjesecima vodi istragu protiv vlasnika sarajevske marketinške agencije S.V.-RSA Nevena Kulenovića, predsjednika Uprave HT Mostar Stipe Prlića i izvršnog direktora za pokretnu mrežu Zorana Bakule, koji su osumnjičeni za pranje novca u slovenskim i austrijskim bankama.

Tužitelj je Furlan, pozivajući se na institut međunarodne pravne pomoći i uz objašnjenje da se protiv Kulenovića, Prlića i Bakule u Sloveniji vodi predkazneni postupak, od Bože Mihajlovića tražio podatke koji se odnose na dosadašnji tijek istrage u BiH, navela je Slobodna Bosna. U tom je smislu slovensko Specijalno tužiteljstvo zanimalo u kojoj s fazi nalazi kazneni postupak protiv trojice osumnjičenih, je li u međuvremenu donesena tužiteljska odluka, odnosno, je li Sudu podnesena optužnica. Slovenski su istražitelji također zatražili i kopiju priloga kaznene prijave koju su inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) protiv Kulenovića, Prlića i Bakule podnijeli još 1. veljače prošle godine, kao i zapisnike sa njihovog saslušanja.

Kafanska druženja

Istodobno su zatraženi i zapisnici sa saslušanja drugih svjedoka, članova Komisije za javne nabavke u HT-u Mostar, ali i Kulenovićevih poslovnih partnera Adisa Kadrića, Nijaza Gracića, Darka Aleksića, Branka Kotarca, Edina Nuhića, Rusmira Nefića, Senada Zaimovića i Sanjina Kulenovića, kojima su sa bankovnih računa tvrtke 3 Media Ltd. isplaćivane goleme svote novca, navodi se u tekstu sarajevskog tjednika.

Slobodna Bosna, navodeći kako nije poznato je li tužitelj Božo Mihajlović slovenskim kolegama poslao odgovor, podsjeća kako se Tužiteljstvo BiH ”skandaloznom odlukom glavne državne tužiteljice Jadranke Lokmić-Misirača u veljači 2012. žurno proglasilo nenadležnim za procesuiranje međunarodnog kriminala u HT-u Mostar” te da je istraga prepuštena Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije.

”Ne računajući česta kafanska druženja sada već bivšeg postupajućeg tužitelja Predraga Tomića s osumnjičenicima, istraga o fiktivnim marketinškim ugovorima HT-a Mostar s agencijom S.V.-RSA, koji su bili samo paravan za bezočnu pljačku te javne kompanije, još je uvijek u početnoj fazi. Stoga se molba koju je specijalni tužitelj Harij Furlan uputio šefu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Državnog tužiteljstva Boži Mihajloviću može tumačiti i kao urgencija prema bh. tužiteljima da se konačno prihvate posla”, navodi Slobodna Bopsna i dodaje da je u Mostaru je prije dvadesetak dana boravio istražiteljski tim Specijalnog tužiteljstva Slovenije koji je, kako se pretpostavlja, od tužitelja Tomića preuzeo kopiju cijelog predmeta.

Za razliku od Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije koji su, unatoč čvrstim dokazima Financijsko-obavještajnog odjela SIPA-e o kriminalu međunarodnih razmjera, na sve načine pokušali zataškati milijunsku pljačku HT-a Mostar, slovenski su tužitelji istragu gotovo doveli do kraja, tvrdi tjednik.

”Rješenjem Okružnog suda u Ljubljani, koje je na prijedlog slovenskog Specijalnog tužiteljstva doneseno prošle godine, vlasniku fantomske tvrtke 3 Media Nevenu Kulenoviću je na računu u UniCredit banci u Sloveniji blokirano gotovo pola milijuna eura”, piše Slobodna Bosna i dodaje kako je u obrazloženju te sudske odluke navedeno kako je zabrana isplate sredstava donesena na traženje Specijalnog tužiteljstva, odnosno, Sektora kriminalističke policije u Ljubljani, a nakon informacija Službe za sprečavanje pranja novca o sumnjivim transakcijama.

Dokazi

Dokazi koje su slovenski istražitelji prikupili od svibnja 2011., kada su obaviješteni da milijunski transferi iz BiH predstavljaju pranje novca, otkrivaju kako je off-shore kompaniju 3 Media na Gibraltaru osnovao izvjesni Leonel Ruiz Ramirez iz meksičkog grada Guadalajara, koji je sebe postavio za direktora. Potom je Meksikanac Leonel Ramirez punomoć za vođenje firme dao Bosancu Nevenu Kulenoviću, koji je u travnju 2006. u ime tvrtke s Gibraltara otvorio poslovni račun kod tadašnje Bank Austria creditanstalt, danas UniCredit banke. Analiza uplata i isplata sa računa Kulenovićeve fantomske tvrtke je pokazala da je vlasnik sarajevske marketinške agencije S.V.-RSA sam sebi uplatio više od 2,5 milijuna eura (preko pet milijuna KM), da je sa računa društva Mreža plus (Darko Aleksić) stigla uplata u iznosu od nepunih 686.000 eura, navodi Slobodna Bosna.

Kompanija Pink BH (Jovo Stanišić) je u istom razdoblju firmi 3 Media uplatila 669.000 eura, društvo Ujedinjeni mediji (Senad Zaimović i Ejub Kučuk) 768.000 eura, a UFA Media (Rusmir Nefić) nešto više od 60 tisuća eura. Istodobno je s računa 3 Media Kulenović sebi isplatio više od 540.000 eura, Branku Kotarcu preko milijun eura, Darku Aleksiću 214.000 eura, Sanjinu Kulenoviću 278.000 eura, Edinu Nuhiću 213.000 eura, Rusmiru Nefiću 45.000 eura, Nijazu Graciću blizu 52.000 eura, Adisu Kadriću 25.000 eura, navodi detalje tjednik i dodaje kako je direktoru Uprave HT-a Mostar Stipi Prliću tvrtka 3 Media uplatila 169.500 eura, a njegovom pomoćniku Zoranu Bakuli više od 225.000 eura.

”Iz priložene prijave proističe da su Stipe Prlić kao predsjednik Uprave HT-a Mostar i Zoran Bakula kao direktor Sektora mobilne telefonije u dogovoru s vlasnikom i prokuristom agencije S.V.-RSA Nevenom Kulenovićem sklopili dva ugovora u suprotnosti s odredbama Zakona o javnim nabavkama i Pravilnika o javnim nabavkama”, piše u rješenju Okružnog suda u Ljubljani.

U tom se smislu navodi da je Uprava HT-a Mostar krajem kolovoza 2007. objavila natječaj za izbor marketinške agencije, na koji su se prijavile tri tvrtke. Slovenski su istražitelji utvrdili i da su, iako su članovi Komisije za javne nabavke ocijenili kako je najpovoljniju ponudu dostavila agencija McCann Erickson, Prlić i Bakula 27. studenog iste godine potpisali ugovor s vlasnikom S.V.-RSA Kulenovićem, premda je njegova ponuda bila najnepovoljnija. Vrijednost ugovora je iznosila 4,4 milijuna KM, s tim da je naknadno uvećana kroz anekse potpisane početkom prosinca.

Kao nagradu za uspješno sklopljen posao, već početkom naredne godine, Neven Kulenović a računa 3 Media u UniCredit banci u Sloveniji isplaćuje Stipi Prliću 170.000 eura, a Zoranu Bakuli 197.800 eura. Kao razlog uplate u obje transakcije Kulenović je naveo ”dogovor o posuđivanju”, navela je Slobodna Bosna.
Naredni natječaj za izbor marketinške agencije Uprava HT-a Mostar je raspisala koncem decembra 2008., po mjeri S.V.-RSA (između ostalog je bilo naznačeno da agencija mora imati prosječan godišnji prihod od tri milijuna KM, čime je eliminirana konkurencija), nakon čega je obnovljeno partnerstvo s Nevenom Kulenovićem i potpisan novi ugovor vrijedan 4,5 milijuna maraka.

Opstrukcije

Prema nalazima Specijalnog tužiteljstva Republike Slovenije, Stipe Prlić i Zoran Bakula su na namještenim tenderima marketinškoj agenciji S.V.-RSA osigurali novčanu korist veću od 6,8 milijuna eura, dok je njihova provizija iznosila najmanje 367.800 eura! Mjesečno su Prlić i Bakula od Kulenovića dobijali od 7.700 do 9.900 eura.

Prema podacima slovenske Službe za sprečavanje pranja novca, Kulenovićeva je sarajevska agencija na račun njegove tvrtke s Gibraltara u UniCredit banci u Ljubljani u razdoblju od juna 2008. do februara 2011. mjesečno uplaćivala oko 50 tisuća eura. Istodobno Kulenovićeva off-shore kompanija 3 Media nije imala nikakvih drugih poslovnih aktivnosti (čak ni troškova telefonskih računa), osim što je služila za pranje novca koji su trojica osumnjičenika zaradili na namještenim tenderima.

Nakon što su mu početkom maja 2012, računi blokirani, a protiv njega u Sloveniji otvorena istraga, Neven Kulenović je skoro svakog dana telefonom iz Sarajeva zvao UniCredit banku, ali su svi njegovi zahtjevi da mu se omogući raspolaganje novcem odbijeni. U sudskom obrazloženju je navedeno kako postoji bojazan da bi Kulenović, nakon deblokade računa, novac mogao prebaciti na svoj ili račun drugih fizičkih lica u BiH, čime bi bilo onemogućena njegovo oduzimanje po okončanju kaznenog postupka.

Višemjesečna istraga koju Specijalno tužiteljstvo Republike Slovenije vodi protiv Stipe Prlića, Zorana Bakule i Nevena Kulenovića, kao ni kaznena prijava koju je SIPA podnijela Tužiteljstvu BiH, ni kriminaliziranom trojcu, ni njihovim političkim pokroviteljima iz SDP-a, nije predstavljala smetnju da nastave s nezakonitim poslovima. Nakon što je na inzistiranje SDP-a u jesen 2011. Stipe Prlić ponovno vraćen na funkciju predsjednika Uprave HT-a Mostar, u travnju godine sve usluge marketinškog oglašavanje tog javnog poduzeća ponovno su povjerene favoriziranoj agenciji Nevena Kulenovića, s tim da je maksimalna vrijednost ugovora ograničena na 4,2 milijuna KM.

Potom je Kulenović i javno postao član PR grupe koja je vodila SDP-ovu predizbornu kampanju na posljednjim lokalnim izborima, dok je za izborni marketing bila zadužena međunarodno kriminalizirana agencija S.V.-RSA.

”Istodobno je mostarski tužitelj Predrag Tomić, koji je nepunu godinu dana uspješno opstruirao istragu protiv mafijaško-marketinške hobotnice, nimalo slučajno, krajem prosinca unaprijeđen na novu funkciju tužitelja u Tužiteljstvu BiH”, piše Slobodna Bosna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati