Ako je mirovina Glogoškog 25.000 kuna mjesečno, onda je mirovina Freda Matića 300.000 kuna mjesečno

31

U Hrvatskoj postoje tri kategorije ljudi, iz perspektive Domovinskog rata. Jedni su bili ratni profiteri i danas su na vlasti, drugi su rekli “ovo nije moj rat” i gradili karijere i danas se po medijima žale kako premalo zarađuju zbog vetarana, treći su ostavili život ili zdravlje na ratištu.

Danas prve dvije kategorije preko svojih medija govore da smo siromašni zbog one treće. Treća kategorija nema vlast, nema medije, nema nikakav društveni utjecaj. To nije normalna situacija. U Americi je teško mogao postati senator ili predsjednik netko tko je izbjegao služenje u Vijetnamu, kamoli drugom Svjetskom ratu. Deveteset prve su dečki išli u rat jer su željeli biti časni ljudi, nisu željeli da ih djeca pitaju “Tata, gdje si bio 91.” Danas, ispada da nije važno gdje su bili 91., i da nije važno je li netko ostao bez nogu od antifašističke mine ili se pijan s autom razbio u jarak. Svi invalidi, kažu dezerteri na vlasti, trebaju imati jednake naknade, i to nailazi na dobar prijem u javnosti. Zašto bi jedan Glogoški imao više od nekog tko je ratovao za SAO Krajinu, zapitao se jednom na tribini Documente Bojan Glavašević, što je i pokrenulo ove prosvjede. Od onda, mediji bliski vlasti svojski se trude prikazati ciljeve prosvjeda “nejasnima”, ili jednostavno slagati kako se prosvjeduje zbog namjere poštenjačine Matića da smanji previsoka primanja ratnim veteranima. Neki kažu da se za služenje domovini daje orden, i ništa drugo. No ako se za služenje domovini dobiva orden, što se dobiva za izbjegavanje služenja domovini? Premijersko mjesto? Tvornica u privatizaciji?

S objavom visine ukupnih primanja njega i supruge Matić je pogodio “u sridu”. Jedna od osnovnih nacionalnih osobina Hrvata je zavist, opjevani hrvatski jal, i javnost je uvijek najlakše pridobiti time koliko tko zarađuje. Iako, nitko zapravo ne zavidi Đuri Glogoškom na tome što se kotrlja u kolicima i što je posve nesposoban za samostalan život, te o njemu netko mora voditi brigu 24 sata dnevno. Upravo tu se vide pohlepa i ograničenost onih koji sve mjere kroz prizmu novca i pitaju “a zašto i mi ne bismo dobili toliko” tumačeći to nekom “socijalnom pravdom”, a ne shvaćaju da je ono što branitelji prvenstveno trebaju dobiti u ovoj zemlji – dostojanstvo, koje se ne može mjeriti nikakvim novcem. Ali to u ovoj zemlji ne dobivaju, i ne treba uopće imati iluzija da bi ga dobili kada bi od sutra svi oni zajedno, skupa sa ‘šatorašima’ počeli živjeti poput crkvenih miševa i odrekli se svih mirovina i invalidnina. Oni su u ovoj državi žrtva pomno smišljene propagande koja ih je pretvorila u prezrenu skupinu.

No to lešinarenje nad Đurom Glogoskim i nabacivanje cifri o njegovoj mirovini je ne samo degutantno nego i protuzakonito, temeljem zakona o zaštiti osobnih podataka. Pošto noga? Koliko košta ruka? Bi li itko od nas za bilo kakva primanja prihvatio doživotnu ovisnost o tuđoj brizi i njezi? Ministre Matiću, jeste li ponosni na samog sebe? Jeste li ponosni što ste slagali, pa rekli da je to mirovina, a ubrojili i primanja njegove njegovateljice o kojoj je ovisan, invalidninu, i sve naknade pored mirovine na koje Glogoški prima? Kad bismo po istom kriteriju zbrajanja baba i žaba zbrojili koliko je plaća Freda Matića, došli bi do 300.000 kuna mjesečno! Njegova plaća, invalidnine, beneficije kao ministra, besplatan auto, vozač, dnevnice, vozač, 6 ljudi u osiguranju, 24 satni nadzor? Stvarno, ako smo Glogoškom u mirovinu ubrojili i plaću njegovateljice, zašto onda ne bi u Fredovu plaću ubrojili i plaću njegove dvije – tri tajnice? S tim da Glogoškom njegovateljica treba, i naravno da je izabrao suprugu za taj posao – a Fredu tajnica baš i ne treba.

Matić je ministar branitelja, ako misli da je to što Glogoški prima previše, neka mu smanji primanja. Ali ne, više mu odgovara ovako! A o svojim primanjima, i o tome hoće li vratiti sve one mirovine koje ste kao lažni invalid primali, ni riječi. Bi li Matić, kad je već vratio invalidnost, možda vratio i stan od sto kvadrata koji je dobio kao lažni invalid? Ili orden koji se dodjeljuje samo teško ranjenima?

No ovo gaženje Glogoškog preko novca koji prima je samo nastavak politike koja je Matića dovela na vlast, politike koja se služi podvalom i difamacijom. Zašto se to sustavno radi od 2000., na što su pismom upozorili i generali koje je Mesić smijenio? Pa stvar je jednostavna, potrebno je demoralizirati svakog kom bi ikad palo na pamet braniti Hrvatsku, potrebno je zgaziti ih, da to više nikad nikom ne padne na pamet, da se oslabi obrambeni kapacitet zemlje, da se ljudima uništi prirodna potreba za samoobranom i nacionalni ponos! Koja bi budala išla braniti državu, ako zna da će dezerteri postajati premijeri, lopovi tajkuni, a oni samo – invalidi? Da će ih se prozivati kao vječne lažnjake, smutljivce, osobe koje su se okoristile time što su branile domovinu, maltene im se stavlja na dušu da su namjerno ostali bez ruku i nogu da bi jednog dana imali invalidninu? Prvo se lamentiralo o tome kako “nitko nije protiv branitelja, nego protiv lažnih među njima”, e sad kad objava registra – koja nije do li stup srama i poziv na javno cinkanje – nije dala rezultata, a “lažnjaka” niotkud, i kad je pao mit o pola milijuna braniteljskih mirovina, e sad se više ne govori da treba uzeti lažnjacima da bi se dalo “pravim braniteljima”, nego se eto previše daje “pravim braniteljima”.

Mnogi su nagrađeni za slične stvari, poput Ankice Lepej, koja je postala savjetnica Predsjednika i dobila besplatno stan, iako ima srednju školu i nikad se u banci nije makla dalje od šaltera, jer je objavila da Tuđmanova udovica ima dvjesto sto tisuća maraka na računu. Javnosti je prezentirana kao žrtva, jer je zbog toga ostala bez posla – kao što u svim bankama svatko tko oda bilo kakve podatke o bilo čijem računu neovlaštenim osobama automatski i bez rasprave ostaje bez posla. Ona je čak proglašena “zviždačicom”, iako je zviždač netko tko razotkrije kriminalo djelo u svojoj radnoj organizaciji, a ne netko tko sam prekrši zakon, koji striktno zabranjuje neovlašteno davanje podataka o bilo čijoj legalno stečenoj imovini na uvid javnosti. U predizbornim kampanjama i tada se kroz medije se provlačio cijeli niz optužbi i konstrukcija o iznimnim privilegijama i bogatstvu članova obitelji Tuđman, na primjer “predsjednik Tuđman raspolaže sa 700 milijuna dolara”, ima “vlasništvo nad Hrvatskom kućom u SAD-u”, “predsjednik Tuđman kupio vilu u Nici”, ne plaća porez, i tako dalje. Priča se i piše da su članovi obitelji nezakonito stjecali nekretnine u Hrvatskoj, da su vlasnici desetaka lokala u Zagrebu, odnosno jahti, aviona, hotela, tvornica, luksuznih automobila… Kasnije se jasno ispostavilo da ništa od toga nije istina, ali je poslužilo u kampanji blaćenja: tada je meta bio Tuđman, danas su branitelji, a motivi i difamatori su isti.

Difamacija se u Hrvatskoj uvijek isplatila. Fred je nagrađen, uostalom, zato jer jer difamirao svoje suborce u knjizi “ništa lažno”! Pa i ovaj njegov degutantan i kriminalan potez je reviktimizacija žrtava rata! To je otprilike kao da žrtvi silovanja koja je ostala uslijed toga trajni invalid kažete da je sama kriva i da je dobila preveliku odštetu na sudu.

No da raščistimo osnovno pitanje: Zašto vojni invalidi primaju više nego civilni? Iz jednostavnog razloga što su oni invalidi ostali služeći državi, radeći za nju opasan i smrtonosan posao ratovanja, pa im je država nešto dužna. Isto kao vam kad krivnjom poslodavca na poslu stroj odreže nogu. Pa vam mora platiti odštetu, može biti ogromna. Zašto bi se vojne invalide izjednačavalo s nekim tko je ostao invalid jer se pijan stumbao s autom u grabu? Njemu država nije dužna baš ništa, ako mu nešto plaća to je milostiinja, socijala. Invalidnine veterana nisu socijalna kategorija, nego odšteta. Zato ih se nikad i nipošto ne smije uspoređivati. Izjednačavanje tih kategorija nije “socijalna pravednost”, nego politikantska manipulacija. A objava tuđih primanja, i to manipulativna, uz pribrajanje primanja supruge i raznih drugih materijalnih prava “mirovini”, je jednostavno kršenje zakona i primitivizam.

Marcel Holjevac/dnevno.hr

facebook komentari

 • EMINƎM

  od ove yu-milanovićeve kamarile nema se čemu nadati, dotukli su Hrvatsku gore nego četnici i partizani u jugoslaviji

  • Lilith

   E sad zamisli nedaj Bože da se njihov ‘pir’ nastavi slijedeće 4-5 godine…

   • EMINƎM

    strah me je i pomisliti na tako nešto, to bi bio crnocrveni HoRor

    • peppermintt

     bome pravo ću ti reć, Josipović još uvik ima prednost, nažalost 🙁

     • EMINƎM

      i to je ta katolička zemlja 😉

     • Lilith

      ima prednost jedino na portalu Yutarnjeg lista!

     • wolf

      jezik prigrizla,ne sokoli kozaracki zabreg i antivasisticki milje :)))

  • peppermintt

   ja ne razumim one koji njih podupiru ili Josipovića eno kao zirdum ????

   • wolf

    Zriki bice od stra.

    • peppermintt

     ma nije valjda , ali mi nije jasno jer zapravo nije ponudio argumente nego igra na možebitne”emocije” . Mislim koja je to konstrukcija da Čovke podupire zapravo JosipovićA eto baš za nasmijat se

     • wolf

      Covke-yusipovic,a da ih cirilica ne spaja,nesto mi dodje ozdal gori :)))

    • diablo

     Što je njega SIPA obratila u jednom danu, ne bi Međugorje u 100 dana.. ;))

     • wolf

      Sad ko bivsi udbini kokosari,pise sta mu se kaze.
      Di pogibe Tomic Miovile.

     • diablo

      Svugdje pokupe računala gdje upadnu, samo u njegovoj redakciji pokupe njega :)))

     • wolf

      Mislili,da nije od stra proguta HDD :)))

     • Ljuta Trava

      Hahahahahahahahaahaa
      Ušli mu u anale

   • EMINƎM

    😉 privilegije & druge nezaslužene blagodati

    • peppermintt

     aaa ruka ruku mije jelde 😉

     • EMINƎM

      to su znalci svog zanata kaosa, neškolovane glupe al podobne namjeste na rukovodeća i odgovorna mjesta, to je jugoslaviju koštalo života 😉

     • peppermintt

      ali otkuda uopće teza- Josipović ničime nije naškodio Hrvatima u BiH ??
      Javno je rekao kako treći nije rješenje, nastup u parlamentu BiH je van svake pameti,sviranje dodiku je sviranje….ne mrem bit prosta 😛 za njegova mandata ukinuta su 1o4 glasačka mjesta u BiH sve nas zbio u 4 mjesta izborna koja objektivno ni ne mogu prihvatiti sve birače.
      osim toga primao je u službeni posjet i nelegalnog Lagumdžiju, Komšića kome onda šuplja kako nije podupirao platformu ??? niđe veze

     • EMINƎM

      pravi orjuna-komunist , laže i gleda te u oči, a u džepu drži samokres i nož

     • Ljuta Trava

      Ostavila traga večera sa Pusićkom

   • diablo

    Vjerovatno je dobio kuvertu kako i drukao za ljevičare, a možda mu je i Rose dala, tko će to znati?

    • peppermintt

     ta će Rose dat prisušilo je to davno 😛 :)))

     • diablo

      To je istina, samo kad mlad čovjek zagori čuda se događaju 😛 :))))

     • peppermintt

      :))) poviri der u inbox jube 🙂

   • tvigi

    Placenici bez morala

    • peppermintt

     ima li prostora da je moguće doista uvjerenje u stavove koje prezentira???

     • Zreki

      Zar on ima uvjerenja!? Držao je stranu ĐapićuJurišiću, lajao na hdzeovce, pa ih poslije podržavao. Pljuvao po Čoviću pa ga dizao u nebo! Jedino je Dodika konstantno ‘voleo’

      kopija Matije Babića

   • Lilith

    Yosipovića podržavaju mentalni jugosloveni, komunisti i oni koji se prodaju iz osobnog interesa, plaćenici, i oni koje su Matoš a i mnogi drugi još davno opisali kao rak ranu na Hrvatskom biću!

 • peppermintt

  s matićem bi se svatko rado mjenjao-mislim za položaj i privilegije
  s gosp. Glogoškim ni za triput veća primanja -nitko, osim za osjećaj domoljublja 🙂

  Glogoški je istinski -crobravehart 🙂