Pratite nas

Razno

Ako Josipović izgubi izbore, imat će kao i Mesić doživotno pravo na ured od milijun kuna – ako Sabor to ne ukine

Objavljeno

na

Predsjednički izbori održat će se 28. prosinca, pa bi aktualni predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović mogao uskoro postati bivšim predsjednikom. A bivši predsjednici u Hrvatskoj imaju i vlastiti zakon o posebnim pravima – Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Zakon je prvobitno donesen 2004., pred kraj prvog mandata bivšeg predsjednika Stipe Mesića. Po njemu aktualni bivši predsjednik ima doživotno pravo na osobnog vozača, službeno osobno vozilo, fizičku zaštitu, te korištenje opremljenih uredskih prostorija za obavljanje aktivnosti i organizaciju sastanaka. Također za obavljanje službeničkih i administrativnih poslova, Ured Predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti može imati dva državna službenika.

Doživotno stečeno pravo Mesića i Josipovića

Zakon je mijenjan 2013. kada je unesena odredba po kojoj se bivšim predsjednicima, ta prava ne ukidaju, ali se limitiraju na pet godina. Te Izmjene i dopune zakona stupile su na snagu 3. veljače 2014. godine. No, Ustavni sud poništio je odredbe tog zakona u odnosu na aktualnog predjsednika, budući da je on ta prava već stekao prije nego što su izmjene stupile na snagu.

Znači i bivši predsjednik Mesić i aktualni Josipović imaju doživotno pravo na ove povlatice.

Do sada, aktualni predsjednik Ivo Josipović, izjavljivao je kako te povlastice neće iskoristiti, već će vratiti svojim akademskim obvezama, ukoliko neće biti izabran u novom mandatu.

“Već sam rekao da ću se vratiti na sveučilište, tamo ću dočekati mirovinu. I kada po sili zakona otiđem u mirovinu, neću, kao što to misli predsjednik Mesić ne pročitavši propise, uzeti predsjedničku mirovinu, jer ona ni po sadašnjim propisima nije obaveza, nego pravo. Ja to svoje pravo neću iskoristiti, jer mislim da ću svojim radom zaslužiti poštenu i pristojnu mirovinu”, kazao je Josipović.

S Pantovčaka u Grškovićevu

Za razliku od Josipovića koji tvrdi da će se vratiti svojim profesorskim dužnostima na fakultetu, bivši predsjednik RH koji je tu dužnost obnašao od 2000. do 2010. godine, Stjepan Mesić preselio se s Pantovčaka u Grškovićevu ulicu gdje je obnovio vilu (mediji su pisali kako je obnova stajala 700.000 kuna) i vodi ured predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti.

“Za sebe mogu reći da redovno kontaktiram s predstavnicima političkog i gospodarskog života niza zemalja, da sam u vezi s aktualnim i bivšim šefovima država, da dobivam pozive da održim predavanja i da sudjelujem na skupovima u inozemstvu, da me posjećuju strani ambasadori i da – napokon – dajem intervjue domaćim i stranim medijima. Da uopće ne govorim o strankama koje svakodnevno primam, a koje ne dolaze zato što sam ih ja zvao, nego zato što žele sa mnom razgovarati o aktualnim problemima našega društva”, kazao je Stjepan Mesić za Slobodnu Dalmaciju

Trenutno se Stjepan Mesić nalazi u Bjelorusiji na Rusko-hrvatskom forumu, dok je u rujnu posjetio Južnu Koreju i Andoru, Turkmenistan.

Za bivše – oko milijun kuna godišnje

Ured aktualnog bišeg predsjednika Stjepana Mesića košta nas oko milijun kuna godišnje.

U Zakonu o proračunu za 2013. za ova posebna prava bišeg predsjednika predviđen je iznos od 1.050.000,00 kuna, a za 2014. – 1.060.500,00 kuna.

Povlastice koje se mogu ukinuti

Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti i posebna prava bivših predsjednika moguće je ukinuti, objasnio je za narod.hr odvjetnik Željko Olujić.

“To nije ustavna kategorija, to je zakonski regulirano. Prema tome, taj zakon može biti ukinut i ja pretpostavljam da će se to i desiti sa promjenom vlašću, ukoliko SDP izgubi vlast”, ocijenio je Olujić.

“I Mesić i Josipović, naravno ukoliko ne bude izabran na ovim izborima, mogu izgubiti ta prava. To nisu stečena prava i to nisu prava da sada ako se izmijeni zakon, da se na njih ne odnosi. To je regulirano zakonskom regulativom pa prema tome, ako bi se zakon promijenio, oni bi ta prava izgubili”, rekao je Olujić te dodao kako je do izmjene zakona moguće doći redovnom zakonskom procedurom. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Promo

Osijek: „Tajna uspjeha u biznisu i životu“

Objavljeno

na

Objavio

Začetnik IT industrije, jedan od pionira tog posla u Silicijskoj dolini g. Robert B. Faber na poziv buduće gradonačelnice Osijeka Ivane Šojat drži tribinu pod naslovom: „Tajna uspjeha u biznisu i životu“

Gospodin Faber  dao je svoj doprinos u izradi programa upravljanja Osijekom kojeg će gospođa Ivana Šojat ponuditi biračima.  Dobro mjesto u svijetu za ulaganje je Osijek i glavna teza g. Fabera jeste da osim dobrog proizvoda jednako je važna i vjerodostojnost menadžmenta.

Osijek ispunjava sve uvjete na čelu s gospođom Ivanom Šojat kao gradonačelnicom jer ako ljudi vjeruju svojoj budućoj gradonačelnici, nema te krize koju nije moguće svladati.

Gospodin Faber će prezentirati Osijek u svijetu kao dobro mjesto za ulaganje.

Hvala Ivani Šojat što u svoj i naš Osijek dovodi najbolje, zaključeno je na tribini.

facebook komentari

Nastavi čitati

Razno

BUJICA OBJAVILA URNEBESNI VIDEO: Nekontrolirani smijeh Martine Dalić koji druge televizije nisu smjele pustiti!

Objavljeno

na

Objavio

Pogledajte urnebesni video: Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH, obratila se novinarima u petak povodom krize u Agrokoru, prasnula u smijeh, zaboravila što je htjela reći i tako – nekoliko puta…

Prema navodima iz večerašnje Bujice, Vladina glasnogovornica Sunčana Glavak je nakon ovog neobjašnjivog ispada Martine Dalić zvala okolo televizijske redakcije i tražila da se smiješna snimka potpredsjednice ne pusti u eter. “Nas Sunčana nije nazvala,” rekao je Bujanec i pustio video u Bujici na Z1 i još 9 televizija.

U međuvremenu je samo manji dio zaista smiješnog videa objavljen na tek nekoliko manjih portala, no – Bujica je objavila cijeli orginal. izvrsne kvalitete, pod egidom “Bez komentara”!

Voditelj Bujice nije želio komentirati čudno ponašanje potpredsjednice Vlade pa je za to zamolio psihijatra dr. Hermana Vukušića. Rekao je da mu nije jasno kako će osobe poput Martine Dalić uopće riješiti problem Agrokora, kad im je očigledno – sve smiješno.

facebook komentari

Nastavi čitati