Ako Josipović izgubi izbore, imat će kao i Mesić doživotno pravo na ured od milijun kuna – ako Sabor to ne ukine

3

Predsjednički izbori održat će se 28. prosinca, pa bi aktualni predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović mogao uskoro postati bivšim predsjednikom. A bivši predsjednici u Hrvatskoj imaju i vlastiti zakon o posebnim pravima – Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Zakon je prvobitno donesen 2004., pred kraj prvog mandata bivšeg predsjednika Stipe Mesića. Po njemu aktualni bivši predsjednik ima doživotno pravo na osobnog vozača, službeno osobno vozilo, fizičku zaštitu, te korištenje opremljenih uredskih prostorija za obavljanje aktivnosti i organizaciju sastanaka. Također za obavljanje službeničkih i administrativnih poslova, Ured Predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti može imati dva državna službenika.

Doživotno stečeno pravo Mesića i Josipovića

Zakon je mijenjan 2013. kada je unesena odredba po kojoj se bivšim predsjednicima, ta prava ne ukidaju, ali se limitiraju na pet godina. Te Izmjene i dopune zakona stupile su na snagu 3. veljače 2014. godine. No, Ustavni sud poništio je odredbe tog zakona u odnosu na aktualnog predjsednika, budući da je on ta prava već stekao prije nego što su izmjene stupile na snagu.

Znači i bivši predsjednik Mesić i aktualni Josipović imaju doživotno pravo na ove povlatice.

Do sada, aktualni predsjednik Ivo Josipović, izjavljivao je kako te povlastice neće iskoristiti, već će vratiti svojim akademskim obvezama, ukoliko neće biti izabran u novom mandatu.

“Već sam rekao da ću se vratiti na sveučilište, tamo ću dočekati mirovinu. I kada po sili zakona otiđem u mirovinu, neću, kao što to misli predsjednik Mesić ne pročitavši propise, uzeti predsjedničku mirovinu, jer ona ni po sadašnjim propisima nije obaveza, nego pravo. Ja to svoje pravo neću iskoristiti, jer mislim da ću svojim radom zaslužiti poštenu i pristojnu mirovinu”, kazao je Josipović.

S Pantovčaka u Grškovićevu

Za razliku od Josipovića koji tvrdi da će se vratiti svojim profesorskim dužnostima na fakultetu, bivši predsjednik RH koji je tu dužnost obnašao od 2000. do 2010. godine, Stjepan Mesić preselio se s Pantovčaka u Grškovićevu ulicu gdje je obnovio vilu (mediji su pisali kako je obnova stajala 700.000 kuna) i vodi ured predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti.

“Za sebe mogu reći da redovno kontaktiram s predstavnicima političkog i gospodarskog života niza zemalja, da sam u vezi s aktualnim i bivšim šefovima država, da dobivam pozive da održim predavanja i da sudjelujem na skupovima u inozemstvu, da me posjećuju strani ambasadori i da – napokon – dajem intervjue domaćim i stranim medijima. Da uopće ne govorim o strankama koje svakodnevno primam, a koje ne dolaze zato što sam ih ja zvao, nego zato što žele sa mnom razgovarati o aktualnim problemima našega društva”, kazao je Stjepan Mesić za Slobodnu Dalmaciju

Trenutno se Stjepan Mesić nalazi u Bjelorusiji na Rusko-hrvatskom forumu, dok je u rujnu posjetio Južnu Koreju i Andoru, Turkmenistan.

Za bivše – oko milijun kuna godišnje

Ured aktualnog bišeg predsjednika Stjepana Mesića košta nas oko milijun kuna godišnje.

U Zakonu o proračunu za 2013. za ova posebna prava bišeg predsjednika predviđen je iznos od 1.050.000,00 kuna, a za 2014. – 1.060.500,00 kuna.

Povlastice koje se mogu ukinuti

Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti i posebna prava bivših predsjednika moguće je ukinuti, objasnio je za narod.hr odvjetnik Željko Olujić.

“To nije ustavna kategorija, to je zakonski regulirano. Prema tome, taj zakon može biti ukinut i ja pretpostavljam da će se to i desiti sa promjenom vlašću, ukoliko SDP izgubi vlast”, ocijenio je Olujić.

“I Mesić i Josipović, naravno ukoliko ne bude izabran na ovim izborima, mogu izgubiti ta prava. To nisu stečena prava i to nisu prava da sada ako se izmijeni zakon, da se na njih ne odnosi. To je regulirano zakonskom regulativom pa prema tome, ako bi se zakon promijenio, oni bi ta prava izgubili”, rekao je Olujić te dodao kako je do izmjene zakona moguće doći redovnom zakonskom procedurom. (Hina)

facebook komentari

 • Gabro Vuskic

  Milan Kujundžijić se polako ali sigurno penje. Vidjet ćemo dokle će ga njegove ljestve za uspon dovesti. Opet zavisi do spepenica kako su čvrste. Ako su labave, skotrljat će se.

  Ali svakako novi predsjednik RH, novi Sabor RH će se morati i trebati zvati: HRVATSKI DRŽAVNI SABOR. I taj Hrvatski Državni sabor treba ukinuti Titov ritam iz propalog i nepovratnog režima “SISTEM DOŽIVOTNI” i tako ukinuti šarlatanu i sinu partizana doživotnu mirovino i osiguranja na teret hrvatskih poreznika.

 • Agromentum

  Posjetio Mesić čak i Andoru. Šta li je radio u tom selu od države i od kojeg bi to nacionalnog interesa trebalo bit’….

 • wolf

  U rvackoj samo za postena covika nema zivota.
  Sto si god veca protuva i antihrvat to su ti
  privilegije sve to vece.Lipe su zakone skrojili,
  najgori pose sta bi se reklo.