Pratite nas

BiH

Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti

Objavljeno

na

Ovih dana se slavi 45 godina i meni najdražeg romana Alana Forda. Odmah sam primijetio muke moga naroda od 45. godine sve do ovih dana. Kroz razne oblike na prostorima gdje žive Hrvati u Hrvatskoj i Federaciji BiH, nama su na vlasti komunisti, evo već skoro 70 godina.

grunfove majice 1Cijela se Europa uspjela osloboditi njih, a mi nikako. Kako bi mladi shvatili što je to, to je otprilike kao nadrealizam u Alanu Fordu, gdje sva lova ide broju 1, tj. Partiji i komunističkim čelnicima, a sitna raja navodno sudjeluje u svjetskim procesima. U romanu se čovjek tome nasmije, ali u stvarnom životu je to tužno.

Izborna godina je već počela u Republici Hrvatskoj, a i evo kod nas u BiH, prije svega u Federaciji, Republika Srpska odavno nije dio Bosne i Hercegovine, niti će biti. Čini mi se da se napokon počinje ostvarivati početak kraja komunističke vladavine, ali čudna je to sorta, oni se lako transformiraju. Mi smo praktički slobodu imali samo kada smo bili u samom ratu, čim dođe mir, oni preuzmu sve novčanike i ovlasti.

Dok je hrvatska mladost ginula i branila svoju domovinu, komunistički tehnomenadžeri skupljali su se u kafiću Hennessy i tamo smišljali prodaju Hrvatske. Tu su bili Valentić, Škegro, Mateša i drugi… Ova druga Sanaderova ekipa sastajala se u Balthazaru, gdje i Mesićeva ekipa, to je zapravo ista ekipa. Posljednja ekipa se čujem sastaje u Pepermintu i smišljaju kako je još više prodati. Ovi se ponašaju kao makroi, svodnici i njima je sva uloga prodati Hrvatsku kao posljednju kurvu. Sada se nema što više prodati, jer je Hrvatska postala frigidna, nakon toliko međunarodnih redaljki i ne postala.

Oba su pala

Vraćamo se u 1948. godinu u doba Infobiroa, kada počinje sukob Titinih komunista protiv Staljinovih boljševika, a u biti sve ista „govna”. Sukob je zato što nemaju ideje, ne mogu uvesti neke nove vrijednosti. To je sve zbog para i takav je sukob Milanovića i Linića. U Hrvatskoj će izvanredni izbori biti zajedno s predsjedničkim i to će biti početak kraja komunista. No, komunisti su djeca zemlje, oni su kao zmije, oni se brzo transformiraju.

Treba Boga moliti da se Hrvatska napokon oslobodi komunizma, a fašizma se davno oslobodila. Mislim da će sukob Milanovića i Linića završiti kao onaj krik iz ’91. godine prilikom rušenja dva Jastreba JNA „Obadva, oba su pala”. Tako će i pasti kompletna crvena komunistička hobotnica u Hrvata.

Idemo se vratiti u Federaciju BiH, gdje su na vlasti isto komunisti preko Zlatka Lagumdžije i satelitskih bošnjačkih stranaka s hrvatskim predznakom. Tu zemlju koju i mama više ne voli, a mama je međunarodna zajednica. Nju samo voli politička elita u Sarajevu, jer jedino ona ima koristi od iste. Pa mi pada na pamet izreka iz Alana Forda „Bolje nešto od ničega, nego ništa od nečega”. Da vidimo što će biti na ovim izborima koji će opet biti postavljeni po starom izbornom zakonu, tako da bošnjačka elita može praviti milijun kombinacija kako da bira Hrvatima predstavnike koje oni žele. Od Hrvata se uporno pravi narod koji ima pravo birati, ali ne može biti biran. Hrvati nemaju pravo na nacionalno političko izražavanje. Lipe cvatu, sve je isto kao lani, samo je novo ime Mustafa Cerić. On se prijavio na izbore i vidim neki se bune, prosvjeduju. Meni je to sasvim normalno, islam nije samo religija, on je i svjetonazor. Čudi me što se nije prijavio na izbore kada je bio reis, on je sada bivši, jer se i onda bavio samo politikom. No, tu je neki drugi plan u pitanju. On zna da nema infrastrukturu i ne može osvojiti više od 10.000 glasova, ali će onda pokazati da su sve bošnjačke stranke građanske i pučke europske stranke. Tih građana Bošnjaka koji su za radikalni islam imao samo 0,01 posto. To je sve dogovoreno, jer Bošnjaci su naučili politiku. Što se tiče mene, Ceriću možeš izlaziti na izbore koliko god želiš puta. U SDA su svi predstavnici u federalnim i županijskim skupštinama članovi Islamske zajednice. Ovim potezom Cerić želi od SDA napraviti narodnjačku stranku, iako je ona već član tih europskih narodnjačkih stranaka, ali o tom potom, vjerojatno hoće dodatno potvrditi kako su oni fini europski građani.

Crk’o Marshall

Malo su prostora ostavili Komšiću i njegovom Demokratskom frontu, komunisti uvijek o nekim frontovima i njegovom vjerojatno budućem kandidatu za člana Predsjedništva akademiku Slavi Kukiću. Njega najviše ljuti kandidatura Cerića, jer mu napada njegovo biračko tijelo. Od Hrvata ne može dobiti dva glasa, sve što dobije, bit će od Bošnjaka koji misle da čine dobro i da će im se Tito vratiti. Kad smo kod Tite, i Cerić je govorio kako je za novi Marshallov plan, pa Sarajevo samo živi od raznoraznih Marshalla. Marshallov plan je plan američkoga generala za pomoć zapadnoj Europi nakon rata, a BiH je poslije rata dobila sto puta više novca nego cijela zapadna Europa u odnosu na broj stanovnika. Sarajevu ne možeš napripraviti novca, oni samo mogu prositi i tražiti humanitarnu pomoć, oni su – beg lezi, beg ustani. Tko će Sarajevu napripraviti Marshalla, što Tita, što ostalih, zadnji bi trebao biti naš Slavo Kukić, on je nasljednik druga Tite. Ako bude izlazio na izbore, Kukiću bi to bilo prvi put da izlazi na neke demokratske izbore, jer on otkad se rodio, samo je postavljan, tko ga je postavljao, ne znam, ali nikad nije išao na to da se vidi demokratska volja izbornog tijela, ovo bi bilo prvi put. Čini mi se da se ona anegdota o malom dječaku koji je kakio na tuti odnosila upravo na Slavu Kukića. Ulazi susjed i govori susjedi: „Čini mi se da će ti mali biti političar, evo kaki se i gleda me u oči”. Ako ima političku volju Hrvata, neka nas predstavlja, ali čisto sumnjam u to. Predsjednik Čović kaže da će stranke Hrvatskog narodnog sabora dobiti 80 posto glasova Hrvata, a ja mislim da će dobiti 95 posto političke volje hrvatskog naroda. Ovih par bošnjačkih stranaka s hrvatskim predznakom osvojit će pet-šest posto glasova.

Bolje izdati knjigu nego prijatelja

Čudi me Kum Keko (Martin Raguž), vidim obilazi Ameriku i on bi kao trebao biti novi lider neke nove Bosne i Hercegovine. A čovjek ima jedan mali problem, nema stranke. Ima 7200 potpisa, a na izborima će dobiti 3000 glasova. Mislim da bi za njega važio onaj aforizam iz Alana Forda: Bolje izdati knjigu nego prijatelja. A ja bih dodao „narod svoj”. Posljednjih 20 godina se intenzivno radi na uništenju identiteta hrvatskog naroda i koriste se sva moguća sredstva. Nemamo pravo na televiziju, na školski program, medije, nemamo pravo ni na što, možemo biti samo obični brojevi. Ali opet smo opstali na ovim prostorima. Vjerujemo u Boga i našeg blaženog Alojzija Stepinca i sada čujte što je govorio na blagdan sv. Petra i Pavla 1942. godine kao da je danas:

„Oni mogu imati na raspolaganju sve vojske ovoga svijeta, mogu posjedovati sva materijalna sredstva, mogu imati sav tisak, sve radiopostaje i sva kina. Jednu stvar ipak ne mogu posjedovati – da ovladaju srcima i dušama ljudi, što je isključivo Božja povlastica.

I ne samo da Bog ima moć nad srcima siromašnih i bijednih, nego i nad moćnicima ovoga svijeta, prema riječima Svetog pisma:
‘Kraljevo je srce u ruci Božjoj; on ga vodi kuda god hoće.’
(Izr 21, 1)”

Piše: Marin Topić/pogled.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati