Albanski biskupi pozivaju na beatifikaciju 38 mučenika, među njima su i dvojica Hrvata

0
Foto: Laudato.hr

Albanska biskupska konferencija poziva na slavlje proglašenja blaženima 38 katolika koji su podnijeli mučeništvo za vrijeme komunizma u Albaniji.

U Skadru će se 5. studenoga od 10 sati odvijati obred proglašenje blaženima 38 albanskih mučenika, a predvodit će ga Papin predstavnik, kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih.
Među mučenicima su i dvojica Hrvata, fra. Serafin Glasnović-Kodić iz Janjeva i don. Anton Muzić iz Vrnavokola (Letnica) na Kosovu.

38 albanskih mučenika svoje su živote položili za Crkvu i Krista u razdoblju od 1945. do 1974. godine, u vrijeme najrigoroznijeg komunističkog režima.

Riječ mučenik znači svjedok. Mučenik dakle svjedoči svoju vjeru. Isus je pak rekao: ‘Nema veće ljubavi od ove: položiti vlastiti život za svoje prijatelje.

‘ Mučeništvo je dakle očitovanje Kristove uzvišene ljubavi – stoji u pismu albanskih biskupa, upućenom svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim vjernicima, a prenijela ga je agencija Sir.

Podsjeća se kako je komunizam gotovo pola stoljeća ugnjetavao Albaniju, a posebnu je mržnju iskazivao prema katolicima. Albanski diktator Enver Hoxha je 1984. godine rekao da su u katoličkoj hijerarhiji ljudi sasvim ovisni o Vatikanu.

‘Svi su čelnici Katoličke Crkve učeni, teološki obrazovani, odgajani željeznom stegom, metodama i po Božjem strahu lukavim zatiranjem ljudske volje’, rekao je tada Enver Hodxha.

Te riječi očituju predrasudu protiv Katoličke Crkve; Albanska je zemlja natopljena krvlju mučenika, a mi se danas veselimo – istaknuli su biskupi.

O albanskim mučenicima

Od 38 albanskih mučenika, ističe se u pismu, gotovo su svi bili svećenici ili klerici, osim četvero laika: djevojke Marije Tuci, koja je na okrutan način ubijena jer je bila kandidatkinja Družbe sestara svetih stigma (Stigmatina) i vjeroučiteljica te tri muškarca: Qerim Sadiku, Gjelosh Lulash i Fran Mirakaj.

Među njima je i posljednji nadbiskup Drača Vinçenc Prendushi.

Bio je optužen da je neprijatelj naroda, reakcionar, vatikanski špijun, a osuđen je na dvadeset godina zatvora gdje je bio mučen, izrugivan i ponižavan na razne načine, sve do smrti.

Crkvi su potrebni svećenici i redovnici

Draga braćo i sestre, Crkvi je potrebno vaše svjedočenje. Crkva ima potrebu da se neki mladići i djevojke posvete Gospodinu u svećeničkom i redovničkom životu.

Društvu je, posebice danas, potrebno vaše svjedočenje. Imajte pred očima primjer naših mučenika. Posljednje su njihove riječi bile: ‘Živio Krist Kralj! Živjela Albanija’! Vjerna ljubav prema Bogu uči nas kako ljubiti domovinu, drugu osobu i sebe – pišu biskupi.

Pozivaju sve stoga da budu dobri građani i besprijekorni u obitelji, školi, u svim životnim okolnostima te u politici.

Pokažite se jakima u svojoj vjeri, kako bi svijet po nama naučio poštovati ljudski život, od začeća sve do smrti, i zauzimati se za pravdu koja je temelj istinskoga i trajnoga mira – potaknuli su biskupi.

facebook komentari