Aleksandar Tijanić: Svi Srbi su četnici, osim Srba koji tvrde da su svi Srbi četnici

5
[quote]Za vas, ja sam dijagnosticirani četnik koji serijom rehabilituje Dražu, njegovu “jugoslovensku vojsku u otadžbini” [/quote] [dropcap]R[/dropcap]eagiranje Aleksandra Tijanića, generalnog direktora RTS-a,  na članak “Skandalozni TV spektakl o Draži Mihailoviću” koji je objavljen u Jutarnjem listu, a u kojemu je obrađena tema novog projekta RTS-a, serije “Ravna gora”. Reakciju generalnog direktora Radio-televizije Srbije prenosimo u cijelosti i u integralnom obliku:

“Svi Srbi su četnici, sem Srba koji tvrde su svi Srbi četnici

ČetniciZadivljen sam koliko ste nam, kao evropska zemlja, odmakli u novinarstvu. Napravili ste atraktivnu recenziju televizijske serije; koja još nije snimljena. Objavili ste kritiku scenarija; koji niste čitali. Dali ste rđavu ocenu nameri Radio-televizije Srbije; ne razgovarajući sa osobom koja je tu seriju naručila. Nama će takva tehnologija, nadam se, biti nedostupna još godinama.

Za vas, ja sam dijagnosticirani četnik koji serijom rehabilituje Dražu, njegovu “jugoslovensku vojsku u otadžbini” i menja istorijski poredak stvari. Upotrebili ste isti rečnik, istu metodologiju zaključivanja i iste “objede” kao, u tri navrata, ovdašnji preživeli partizani i njihovi ideološki nastavljači SUBNOR-a. Oni su, poput vas, ocenjivali seriju samo mesec dana pred početak snimanja. Po vama i SUBNOR-u, scenarista filma o mafiji je očigledno mafijaš. Scenarista filma o serijskom ubici je nesumnjivo Džek Trbosek. Čarli Čaplin je, zbog “Velikog diktatora”, lično Adolf. Ja sam, dakle, četnik. Imate mali problem; ne znam da li je Čaplin bio nacista, čisto sumnjam, ali znam da uzalud meni, mojim tekstovima ili serijama puštate bradu. Ne prijanja.

Dakle, serija Radoša Bajića  neće – u ovoj godini i u ovim nastavcima – dobaciti do komplikovane srpske deobe gerilaca na”četnike” i “partizane”. Tema je slom Kraljevine Jugoslavije. Kad sledećih godina na red dođu osetljivija pitanja : ko je pucao na Nemce i ko je pucao na one koji su pucali na Nemce, videćemo i da li su baš svi partizani bili anđeli a baš svi četnici koljači. Ali, niko ne može – sve i da hoće – da promeni istorijski poredak pobednika i gubitnika.

Toliko o “revizionističkom” delovanju RTS pod mojim desetogodišnjim upravljanjem. Toliko o teoriji da su svi Srbi četnici, sem Srba koji tvrde da su svi Srbi četnici”.

index.hr

facebook komentari

 • Dašta si već Četnik! Šta se stidiš! Pa priznali su to i Stanimirović i ekipa… čak štoviše, ponose se time

  • peppermintt

   si vidio ti taj mentalni sklop
   Čete svi i svuda
   oće li ih ikad proć ta mantra ? :)))

 • peppermintt

  si vidio ti taj mentalni sklop
  Čete svi i svuda
  oće li ih ikad proć ta mantra ? :)))

  • Rhetardius

   Svud su cete, svud su cete
   avijonom lete…
   I patrole i patrole drze motorole.
   Ko to kaze, ko to kaze Srbija je mala,
   nije mala, nije mala, trala-lala-lala…
   Nesto me boli glava veceras. Bas mi nije dobro.
   Psihijatar je rekao da povecam dozu “haldola” kad
   su ovakve promene tlaka.

 • Rhetardius

  Lazes, Tijanic je vas. Ja sam pravi cetnik! Aaaarghh! Znam da ti koljena klecaju od mene, ali opusti se…Ja znam za milost. Dovoljno je da priznas da su svi Hrvati Srbi i bices pod mojom zastitom. Uh, opet me boli glava. “Rissar” popusta…Aarghhtt…Opet cujem onaj huk…Prste mi glava.