Aleksandar Vučić: EK stala na stranu Srbije i spriječila oružani sukob s Hrvatskom

8

Premijer Srbije ustvrdio je danas da je prije godinu dana bio“doslovno na rubu oružanog sukoba” s Hrvatskom zbog hrvatske odluke o zatvaranju graničnog prijelaza Bajakovo za kamione iz smjera Srbije.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom Johannesom Hahnom.

Johannes je iskreni prijatelj Srbije. Uvijek je bio na našoj… Dobro, nije na našoj, bio je na strani EU, ali želio je vidjeti što se zbivalo u trenu kad su neki protupravno uvodilisankcije našoj zemlji i kad smo bili doslovno na rubu oružanog sukoba, što nemojte zaboraviti.

Prije godinu i pol, u vrijeme migrantske krize, kad su nam zatvorili granicu za naše kamione. Tada su i Europska komisija i Hahn reagirali na jedini mogući način, govoreći istinu, i spasili nas sukoba u regiji – rekao je Vučić.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom rekao da su loši odnosi u regiji, uključujući odonose Zagreba i Beograda, bili jedna od tema razgovora i ponovio da neće izgovoriti “nijednu lošu i nepristojnu riječ na račun Hrvatske i njezinih građana”.

Dodao je da osim u vaterpolu, košarci i drugim sportovima, želi natjecanje dviju država “na ekonomskom, a ne političkom terenu uvreda i ružnih riječi”.

Navodeći kako “Srbija dramatično smanjujue svoj deficit u odnosu na Hrvatsku”, srbijanski premijer je rekao da bi i on “možda bio nezadovoljan da je situacija obrnuta”.

“Očekujem da će u Hrvatskoj biti drugačija vlada i da ćemo imati bolje odnose”, rekao je Vučić, izbjegavši konkretniji odgovor na pitanje o ublažavanju tenzija između Zagreba i Beograda.

Na pitanje očekuje li da EU “izvrši pritisak na Zagreb” i pozove na ponašanje sukladno sa europskim standardima, Vučić je rekao da “ne očekuje”.

“Hrvatska je članica EU-a, Srbija nije. Zahvalni smo što imamo gotovo jednak tretman. Naše je da se borimo, da radom pokušamo nešto uraditi, a to hoće li nam nešto pasti s neba, to su gluposti”, rekao je Vučić.

Na sjednici vlade kojoj je nazočio Hahn tema je bio i eurointegracijiski proces i obveze Srbije, poglavito u vrlo delikatnom poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo.

Hahn je podupro i ohrabrio nastojanja Srbije da postane članicom EU-a i poručio da nijedna zemlja, bila ona članica EU ili ne, ne bi trebala ometati drugu zemlju da se pridruži Uniji. Pritom je uvjeren da i dalje vrijedi odluka hrvatskog Sabora o potpori Srbiji na europskom putu.

“Ja sam prijatelj Srbije zato što vjerujem u pomirenje i potrebu da se pridonese daljem napretku regije….Moj zadatak nije da provociram, već suprotno”, rekao je Hahan, poručivši kako je na putu eurointegracija regiji potreban mir i da EU od vođa u regiji očekuje da vode odgovornu i državničku politiku.

facebook komentari

 • EMINƎM

  Cirkusant kao i cijeli kraj iz kojeg dolazi.

 • pike

  vučko vučko

 • Agromentum

  A gdje bi se taj sukob vodio? Svaka samostalna zemlja može prema susjedima zatvorit’ granice kad hoće.

 • vladajuci

  A zašto je čekao godinu dana da to sad izjavi?, koja j to budaletina!!!

  • sjena

   Bez akademije za kazalište i film, može dobiti oskara !!!!,ma dajte !!!

 • sjena

  Vidi vraga,on je spriječio srbe ,odnosno hrvate koji su htjeli napasti jadne Srbe,vjerojatno će dobiti Nobelovu nagradu za mir !!!!!!!!!

 • cleuna892

  Znaci Srbija je ipak napredovala u zadnjih 21.godinu,jer bi u slucaju sukoba,umjesto traktorima bjezali kamionima.

 • Pingback: ALEKSANDAR VUČIĆ: EK je prije godinu dana spriječila oružani sukob s Hrvatskom! - Hrvatska udruga Benedikt()