Pratite nas

Iz Svijeta

Aleksandar Vučić: EK stala na stranu Srbije i spriječila oružani sukob s Hrvatskom

Objavljeno

na

Premijer Srbije ustvrdio je danas da je prije godinu dana bio“doslovno na rubu oružanog sukoba” s Hrvatskom zbog hrvatske odluke o zatvaranju graničnog prijelaza Bajakovo za kamione iz smjera Srbije.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom Johannesom Hahnom.

Johannes je iskreni prijatelj Srbije. Uvijek je bio na našoj… Dobro, nije na našoj, bio je na strani EU, ali želio je vidjeti što se zbivalo u trenu kad su neki protupravno uvodilisankcije našoj zemlji i kad smo bili doslovno na rubu oružanog sukoba, što nemojte zaboraviti.

Prije godinu i pol, u vrijeme migrantske krize, kad su nam zatvorili granicu za naše kamione. Tada su i Europska komisija i Hahn reagirali na jedini mogući način, govoreći istinu, i spasili nas sukoba u regiji – rekao je Vučić.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom rekao da su loši odnosi u regiji, uključujući odonose Zagreba i Beograda, bili jedna od tema razgovora i ponovio da neće izgovoriti “nijednu lošu i nepristojnu riječ na račun Hrvatske i njezinih građana”.

Dodao je da osim u vaterpolu, košarci i drugim sportovima, želi natjecanje dviju država “na ekonomskom, a ne političkom terenu uvreda i ružnih riječi”.

Navodeći kako “Srbija dramatično smanjujue svoj deficit u odnosu na Hrvatsku”, srbijanski premijer je rekao da bi i on “možda bio nezadovoljan da je situacija obrnuta”.

“Očekujem da će u Hrvatskoj biti drugačija vlada i da ćemo imati bolje odnose”, rekao je Vučić, izbjegavši konkretniji odgovor na pitanje o ublažavanju tenzija između Zagreba i Beograda.

Na pitanje očekuje li da EU “izvrši pritisak na Zagreb” i pozove na ponašanje sukladno sa europskim standardima, Vučić je rekao da “ne očekuje”.

“Hrvatska je članica EU-a, Srbija nije. Zahvalni smo što imamo gotovo jednak tretman. Naše je da se borimo, da radom pokušamo nešto uraditi, a to hoće li nam nešto pasti s neba, to su gluposti”, rekao je Vučić.

Na sjednici vlade kojoj je nazočio Hahn tema je bio i eurointegracijiski proces i obveze Srbije, poglavito u vrlo delikatnom poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo.

Hahn je podupro i ohrabrio nastojanja Srbije da postane članicom EU-a i poručio da nijedna zemlja, bila ona članica EU ili ne, ne bi trebala ometati drugu zemlju da se pridruži Uniji. Pritom je uvjeren da i dalje vrijedi odluka hrvatskog Sabora o potpori Srbiji na europskom putu.

“Ja sam prijatelj Srbije zato što vjerujem u pomirenje i potrebu da se pridonese daljem napretku regije….Moj zadatak nije da provociram, već suprotno”, rekao je Hahan, poručivši kako je na putu eurointegracija regiji potreban mir i da EU od vođa u regiji očekuje da vode odgovornu i državničku politiku.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

Objavljeno

na

Objavio

U pismu što ga je u ponedjeljak uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću slovenski premijer Miro Cerar predložio je dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

To povjerenstvo bi “u skladu s definiranom granicom započelo proces demarkacije granične crte, a bude li potrebno proučilo i praktična rješenja, ondje gdje bi to bilo potrebno”, stoji u Cerarovu pismu, navodi STA koja je pismo dobila na uvid.

Slovenski premijer u pismu se zalaže za obnovu dijaloga, na način da se obje strane koncentriraju na provedbu arbitražne presude na kopnenom dijelu granice, kako ju je odredila arbitraža.

Što se tiče granice na moru, Cerar u pismu navodi da su je arbitri precizno odredili, koordinacije su poznate, što omogućuje “neposrednu provedbu” presude.

Unatoč tome, Cerar u svojoj poruci navodi da je potreban i razgovor o provedbi presude u onom dijelu koji se se odnosi na ono što se u presudi na engleskom naziva “junction area”. Riječ je o koridoru, svojevrsnoj morskoj “spojnici” kojom bi preko hrvatskih voda Slovenija imala pravo slobodne plovidbe, preleta i polaganja kabela prema otvorenom moru u Jadranu.

Premijer Andrej Plenković, podnoseći u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu i govoreći o odnosima sa Slovenijom rekao je da je njegov poziv slovenskom premijeru na nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima i dalje otvoren.

Ponovio je kako Hrvatsku odluka arbitražnog suda ne obvezuje i da je neće primijeniti. Slovenskog premijera Miru Cerara pozvao je u Zagreb. “Dvije smo susjedne i prijateljske zemlje, dovoljno zrele da otvorena pitanja riješimo sami”, zaključio je premijer.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

200.000 Katalonaca na ulicama zbog uhićenja nezavisnih aktivista

Objavljeno

na

Objavio

Oko 200 tisuća Katalonaca preplavilo je u utorak regionalni glavni grad Barcelonu zahtijevajući oslobađanje dvojice nezavisnih aktivista uhićenih dan ranije pod optužbom za poticanje na pobunu.

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, čelnici dviju vodećih separatističkih skupina Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Omnium Cultural, zadržani su u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine, pod istragom za poticanje na pobunu organiziranjem prosvjeda 20. i 21. rujna zbog akcije španjolske policije usmjerene protiv katalonskih separatista.

Zagovornici katalonskog samoodređenja izašli su na ulice zahtijevajući njihovo oslobađanje. Nosili su svijeće i transparente s natpisima “Sloboda političkim zatvorenicima” i “Europo, pomozi nam”, te uzvikivali slogane poput “Niste sami” i “Van španjolskoj pravdi”.

Glasnogovornik katalonske separatističke vlade u utorak je izjavio kako uhićenja pokazuju španjolske institucije u gorem svjetlu nego za vrijeme diktatorskog Frankova režima.

“Ono što frankistički Sud javnog ćudoređa nije nikada učinio uspijeva njegovom sudskom nasljedniku 21. stoljeća”, kazao je glasnogovornik i ministar u katalonskoj vladi Jordi Turull nakon sastanka kabineta regionalne vlade u Barceloni.

Točno u podne na tisuće je ljudi u Barceloni prestalo s radom i izašlo na ulice zahtijevajući oslobađanje pritvorenika.

Uoči večernjih prosvjeda, Turull je najavio sudjelovanje regionalnih ministara ali ne i katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, te pozvao sudionike na miran protest.

Dužnosnici španjolske vlade ustraju u tome da su uvjeti pritvora zakoniti i odobreni od strane nezavisnog suca, bez političkih pritisaka. “Tu ne možemo govoriti o političkim zatvorenicima, već o političarima koji su zatvorenici”, rekao je u Madridu ministar pravosuđa Rafael Catala.

Zadržavanje Sancheza i Cuixarta u pritvoru moglo bi, međutim, dovesti do eskalacije sukoba koji je dosad bio uglavnom miran, ali koji već poprima obrise najozbiljnije političke krize u Španjolskoj od neuspjelog državnog udara 1981.

Premijer Mariano Rajoy dao je Puigdemontu rok do četvrtka da opozove proglašenje nezavisnosti ili se suoči s aktivacijom članka 155. španjolskog ustava koji bi Madridu omogućio stavljanje pod kontrolu katalonske vlade i raspuštanje tamošnjeg parlamenta, te upotrebu sile u provođenju zakona.

facebook komentari

Nastavi čitati