Aleksandar Vučić: Srbija neće ispuniti uvjete koje Hrvatska traži

15
vučić dačić

Srbijanska vlada izrazila je u petak zaprepaštenje odlukom Hrvatske da ne podrži europski put Srbije nakon što joj Hrvatska nije dala suglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, a premijer Aleksandar Vučić je poručio da Srbija neće ispuniti uvjete koje Hrvatska traži.

[ad id=”93788″]

“Vlada Republike Srbije zaprepaštena je odlukom Hrvatske da ne podupre europski put Srbije. Za takvu odluku, Republika Hrvatska nije imala ni jedan jedini valjan razlog. Srbija je primila na znanje stajalište Republike Hrvatske i Srbija neće dozvoliti da je bilo tko u Europi i svijetu, pa ni Republika Hrvatska, na bilo koji način ucjenjuje, ponižava i omalovažava”, navodi srbijanska vlada u priopćenju.

U priopćenju je istaknuta i poruka premijera Aleksandra Vučića da je “Srbija zemlja slobodarskog naroda i da nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome”.

Ranije je Vučić u Novom Sadu, na predizbornom skupu Srpske napredne stranke čiji je predsjednik, rekao da Srbija neće nikoga moliti niti će mijenjati svoje zakone samo zato što to Hrvatska traži.

Hrvatska je u petak u Bruxellesu na sastanku radne skupine za proširenje EU uskratila suglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, a nastavak razgovora najavljen je za sljedeći tjedan.

Hrvatska inzistira da u pregovaračko poglavlje o pravosuđu kao mjerila bude ugrađeno da Srbija ukine nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije, provede zaštitu hrvatske manjine te ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u petak u Zagrebu da Hrvatska očekuje da se Europska komisija očituje kako misli ugraditi te kriterije u pregovaračka mjerila.

“Ni na čije ultimatume nećemo pristajati”, reagirao je Vučić na vijest da je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u pregovorima s EU-om.

Vučić je naglasio kako Srbija neće mijenjati “zakon koji je dobar samo zato što se to Hrvatskoj hoće”.

Ustvrdivši kako je Srbija sve vrijeme štitila vlastite interese, te da će to činiti i u budućnosti, Vučić je rekao kako se od Srbije danas očekuje da nekog moli.

“Srbija je zemlja koja se nalazi na putu u EU, ali je štitila svoju slobodu i neovisnost. I danas, kada u Bruxellesu Hrvatska neće da se izjasni i pruži podršku Srbiji na njezinu europskom putu, neki očekuju da ćemo nekoga moliti… Ali, nećemo uputiti nijedan telefonski poziv”, rekao je Vučić.

Ocijenivši kako su “mnogi željeli” da Srbija nema jaku vladu kako bi joj mogli nametnuti uvjete za razgovore s Prištinom ili da bi je ponižavali u odnosima u regiji, Vučić je rekao da se Srbiji mogu nametati stajališta, ali ih ona ne može i neće prihvatiti.

Beogradski elektronički mediji izvješćuju iz Bruxellesa da je radna skupina za proširenje Europske unije završila današnji sastanak bez suglasnosti Hrvatske da Srbija otvori pregovaračko poglavlje 23 s EU-om.

Postignuta je suglasnost da se u lipnju otvori poglavlje 24, a na sastanku radne skupine EU za proširenje Hrvatska nije iznijela stajalište o otvaranju poglavlja 23 tako da je ta točka skinuta sa dnevnog reda i o tome će se ponovo razgovarati.

“Hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tako da se prešlo preko ove točke i ona je ostavljena za sljedeći tjedan ”, rekla je srbijanskim medijima voditeljica pregovaračkog tima Srbije s EU-om Tanja Miščević.

Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima EU-a Srbijom

Na sastanku radne skupine Vijeća EU-a za proširenje održanoj u petak nije bilo pomaka u pogledu definiranja mjerila za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima sa Srbijom jer Hrvatska nije dala zeleno svjetlo, doznaje se iz europskih izvora.

“Još nema pune suglasnosti, Hrvatska još nije dala zeleno svjetlo”, rekao je izvor iz Vijeća EU-a.

Radna skupina za proširenje treba se usuglasiti oko definiranja mjerila za otvaranje pregovora u tom poglavlju, bez čega se ne može ići dalje u pripremama za otvaranje poglavlja.

Namjera nizozemskog predsjedništva je da se poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava otvori u lipnju zajedno s poglavljem 24 Pravda, sloboda i sigurnost.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u petak kako Hrvatska očekuje da se Bruxelles očituje kako misli ugraditi kriterije koje Srbija mora ispuniti u pregovorima o članstvu u EU, a na kojima Hrvatska inzistira.

Kovač je ponovio da Beograd mora ukinuti regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigurati prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvariti punu suradnju s Haškim sudom. “Mi smo u očekivanju odgovora EK-a”, rekao je.
Zakon koji omogućuje da Srbi budu “neka vrsta suca za ratne zločine”Srbija” za cijelu bivšu Jugoslaviju pa time i za Hrvatsku je “potpuno neprihvatljiv”, rekao je Kovač.
O otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima odlučuju zemlje članice EU-a konsenzusom.

facebook komentari

 • bakran

  Ok, recimo onda ovako. Neka srbijanska politika bude ‘principijelna’, i neka posebno ostane taj njihov zakon o ‘jurisdikciji za vasceli region’. A hrvatska politika neka bude principijelna, i posebno neka nikako ne da suglasnost za otvaranje tog poglavlja 23. I pored toga, treba Zakon o općem oprostu ukinuti. To bi bilo ‘fair enough’.

  • EMINƎM

   nek sve leti u 😉 f’air

 • EMINƎM

  ako je Hrvatska ozbiljna država neće nikada dopustiti nikome a ponajmanje tamo nekoj četničkoj srbiji da joj ugrožava nacionalne interese, i točka

  • Sivooki

   Ako . Vidjet će se. U suprotnom…

   • kršni

    Nećemo sami sebi skakati u usta! Oni ionako sve to upotrebljavaju u predizborne svrhe, Hrvatska sa svojim zahtjevima im je došla kao naručena! Tko zna žele li uopće oni u EU! Dakle: treba šutjeti i raditi i pogotovo ne popuštati. Treba zakonom zabraniti sve te četničke stranke u Hrvatskoj, a ne da šeću s kamom u zubima po Hrvatskoj nakon oslobađanja onog što misli da može slobodno šetati po Hrvatskoj. Treba ih sve osuditi za poticanje na oružanu pobunu i izazivanja straha kod Hrvata, pa neka se drže dalje od Hrvatske i neka se produciraju tamo daleko, gdje im je i mjesto.

    • Sivooki

     “Da bi reč rekel!”

   • EMINƎM

    a onda nek nas porobe

    • Sivooki

     Nismo bolje ni zaslužili.

     • EMINƎM

      ;))

     • Sivooki

      ;O))

 • Agromentum

  Da su nedaj Bože oni kojim slučajem prije Hrvatske ušli u EU, kako bi se tek onda bahato ponašali.

 • Milan Kušnjačić

  Srbiji je svejedno hoće li biti primljeni u EU. Oni su prefrigani istočnjaci koji glumataju uvrijeđenost i koriste svaku priliku kako bi nas ocrnili, a sebe prikazali kao žrtvu. Naši da su pametni ne bi uopće niti slali pregovarače.

 • Agramer 369

  Srbiju kao agresorsku i neprijateljsku državu, koja iako je vojno poražena i nije odustala od velikosrpskog projekta, potpuno blokirati i onemogućiti joj ulazak u EU. Postavlja se i pitanje koji je interes Republike Hrvatske i ulazak BiH u EU, u kojoj egzistira genocidna tvorevina “republika srpska” ? Evo jednog zanimljivog razmišljanja nepoznatog srpskog novinara o tzv. republici srpskoj :
  http://www.e-novine.com/stav/63216-Tzv-Republika-srpska.html

 • Sivooki

  Pa, da ima pravde, naša bi dosljednost imala ploda… Ovako, sve je čista smijurija…

 • prepri43

  Sad će i oni vidjeti čija majka crnu vunu prede, a čija je “cajka”! Kakve sve bizarne zahtjeve je morala ispuniti Hrvatska, dok ju je vetom zaustavljala slovenija.To ni pas s maslom nije mogao pojesti.Ako misle da su uskračeni neka se obrate međunarodnom sudu u Hagu kakav je da je možda će i ovaj put popušiti njihov kuvac?! Dok EU ne promijeni ona svoja pravila nema ništa od ulaska, dok Hrvatska ne da svoj pristanak! Ne će vučić pvistati na ucene već povesti tveći svpski ustanak i osvojiti cvtu vivovitica kavlovac kavlobag!
  Cvni i cvveni cigani juviššš!!!