Pratite nas

Alojzije Stepinac i moj djed Petar kopali vinovu lozu, brali masline i učili talijanski

Objavljeno

na

(Mrtvački sanduci. Bilogaće i urezane petokrake. E neka im je Pupovac rekao da su fašisti.)

Kao austrougarski vojnik, u zarobljeništvu je kopao vinovu lozu, brao masline, i učio talijanski. Povodom obilježavanja stote obljetnice Sarajevskog atentata i početka I. Svjetskog rata, i ime blaženog Alojzija Stepinca se vrti u medijima.

stepinac-kamenjar

Pod kojim uvjetima se našao na Solunskom frontu, i dali je uopće bio na Solunu ili u Prištinskom garnizonu, jednoga dana moguće saznamo i to. U svakom slučaju to mu je bila dobra hrvatska škola. Poslije raspada Austrougarske, hrvatske vojnike koji su se našli u srpskoj vojsci su prisiljavali da se izjasne Srbima. Stavljali su ih u zatvorene mrtvačke sanduke, i tako ucjenjivali potpisom za novi identitet ( Zloglasna Odesa ), a što se sve čulo prije par večeri na znanstvenom skupu u Hrvatskom slovu, organiziranom povodom spomenute obljetnice, a kojem skupu su svoj znanstveni doprinos dali i akademik Dubravko Jelčić, te fra dr.Andrija Nikić iz Mostara.

Strašno je slušati milijunske gubitničke cifre iz I.Svjetskog rata. Kamo sreće da su milijunske cifre koje dopiru do naših ušiju vezane samo uz međugorske hodočasnike, koji iz cijelog svijeta dolaze u posjet kraljici mira. No, nažalost situacija ispod našeg dijela neba nije ništa manje bremenita nego i prije 100 godina. I maksi i mini imperijalisti vječito igraju svoje imperijalno okupatorsko kolo.

Neki preživjeli sudionici I. Svjetskog rata su, kako nam je poznato, završili kao blaženici ( Stepinac ), drugi kao mega ratni zločinci (Tito), treći kao Stjepan Radić, Miroslav Krleža…

O tome ovih dana pratite feljton Stjepana Šuleka u Hrvatskom slovu. Ja ću sada za vas pustiti ploču preživjelog sudionika I.Svjetskog rata, maloga velikana, moga djeda Petra.

Poslije svake pobjede na paradama bi nam, i mladi i stari mahali i bacali po nama cvijeće i bombone. Najgora je bila teška artiljerija na Tirolu. Jadi je ubili. Tuče li tuče. Zemlja i kamenje padaju po tebi. Migneš malo ramenima i vidiš da nisi pogođen. Mnoge je pogodilo. Kada smo kasnije dolazili na taj položaj, vide se samo crne mrlje po zemlji kao ovčija solila. U zarobljeništvu na Siciliji sam bio dvije godine. Radilo se svašta. Naučio sam parlati i talijanski. I pisac ovih redaka je, prije Njemačkog, koji mu je bio obvezan u školi još u dječjem vrtiću kod svoga djeda učio talijanski. Uno, due, tre, kvatre, ćinkve, sei, sete, oto, nove, deći. Svi su već otišli u svoje zemlje, a ta naša jadna nova država je nas ostavila zadnje. E, moj dedo, nisam mu tada znao reći, ta nova jadna je vas iz zarobljeništva vratila kući, a Bog te sačuvo ove novije i još jadnije, koja je ratne zarobljenike, umjesto kući, poslala tvome imenjaku sv. Petru.

Kao iskusan ratnik i otac sinova hrvatskih vojnika, savjetovao je 1943.god, na kamenim visovima iznad Neretve, i dalmatinske partizane Milanoviće i Josipoviće da se vrate nazad i ne idu u smrt u koju ih vode njihovi zapovjednici a koja je i snašla njih 7 do 8 tisuća. Umjesto da pružaju otpor Musolinijevu fašizmu na svojim otocima i obali, oni su dozvolili da ih na komunističku udicu, zbog spašavanja svoje glave, upeca Tito i njegovi komunistički rušitelji Hrvatske države, koji su sa sličnim teroristima i hrvatomrziteljima, među kojima je bilo i nedužnih i zavedenih i ranjenih, bježali preko Neretve i Sutjeske, i sakriveni u šumama pjevušili. Sjedi lezi i maramu vezi dok ne dođu Rusi i Englezi.

Pa kako mogu biti Hrvati, a boriti se protiv Hrvatske a za Jugoslaviju. Kao petnaestogodišnjak pitao sam djeda. Eto mogu, Bog ih ne smeo. Oglasila se i susjeda Mara. Jesu ‘rvati, katolici, Sinjani…dolazili su kod nas kad smo čuvale ovce u brdu. Nosili su bile gaće, pa smo ih mi zvali bilogaće. Kad bi otvarali duvanjsku drvenu kutiju,na kapku bi se ugledala urezana petokraka. A protiv ustaša svašta govore i ne vole ih.

Pa evo i dan danas, isti takvi, i pored proklamirane pomirdbe između djece hrvatskih ustaša i partizana, naši moderni petokrakaši svoje simpatije upućuju prema četnikolikim Pupovcima, a djeca ustaša i hrvatskih branitelja su im destruktivni. E neka im je Pupovac prije par dana na Jadovnom rekao da su i oni svi redom, zajedno s njihovim medijima, fašisti. Kao i na četničkom skupu mržnje u Srbu prošle godine, kada mu nije došao nitko iz Vlade, Sabora i s Pantovčaka, tako ih je i sada sve nazvao deklarativnim antifašistima. A ako nisi istinski antifašista, onda si fašista. Zar ne. Za načertanijsko četničku ideologiju to su rutinske stvari u odnosu prema Hrvatima. A tko to nezna, neka upiše večernju školu. Do kraja života se treba permanentno obrazovati, reći će pedagoška disciplina andragogija. Ali tko s đavlom tikve sadi, od glavu mu se razbijaju. Do sada je bilo, Pupovac okom a oni skokom.

Pustili su pjevca na grede, a on ode na pante pod sami krov, i odozgo kukuriječe protuhrvatske četničke megalomanske laži. I još to i priznaje u stilu Dobrice Ćosića. ” Nije uvijek moguće, i nije uvijek mudro inzistirati na čistim i jasnim pojmovima.” ( M. Pupovac.) I na kraju, ako se po želji Ognjena Krausa, slovo U izbaci iz abecede, onda on nebi bio specijalist urolog, nego specijalist rolog, a Vesna Pusić bi bila Vesna Psić.

Žarko Marić/dragovoljac.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

Objavljeno

na

Objavio

RTL je emitirao dokumentarni film ‘Gazda’ o načinu stvaranja Todorićevog imperija Agrokor.

Zanimljivo je kako je taj dokumentarac zgotovljen prije godinu dana, ali tada RTL-u nije bio zanimljiv. No dobro to ne čudi, treba preživjeti pa onda i znati birati tajming emitiranja.

Ipak, dokumentarac je odlično napravljen jer tako jasno raskrinkava velikog tajkuna Todorića kao sitnog žmuklera koji u svakoj prilici raznim muljažama izigrava zakone, a onda sve one koji su mu u tome pomogli zapošljava u Agrokor.

Jezive su savjesti tih ljudi koji su prodali svoje kolege s posla, sindikata, udruženja malih dioničara, ili oštetili državu muljanjem u državnim agencijama za upravljanje imovinom, robnim rezervama pa sve do korumpiranih Saborskih povjerenstava. Metodologija zgrtanja bogatstva neodoljivo podsjeća na seriju ‘Prosjaci i sinovi’.

Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu.

Marko Jurič: Hrvati – državni narod ili politički tamburaši

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati