Pratite nas

Vijesti

Aluminij: Ne gasimo proizvodnju, država stala iza nas

Objavljeno

na

Istaknuo je kako je u sporazumu koji je nedavno potpisao s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem navedeno kako će Vlada FBiH subvencionirati proizvodnju aluminija i kako će se detalji subvencioniranja definirati posebnim aktom. Također, Bradvica je rekao kako je svjestan da je Vlada FBiH u teškoj poziciji te kako Aluminij ni ne očekuje bilo kakva novčana sredstva od Vlade.

Aluminij d.d. Mostar neće gasiti proizvodnju jer je iza mostarskoga giganta stala država, rekao je danas generalni direktor Aluminija Ivo Bradvica tijekom gospodarskog foruma posvećenog jačanju institucionalnih pretpostavki za razvoj gospodarstva koji su zajednički organizirali HDZ 1990 i Aluminij.

-Aluminij danas, po prvi put, može kazati kako iza sebe ima državu koja se obvezala pomoći održivost proizvodnje aluminija i to kao strateški bitne industrijske grane koja nosi ukupan državni izvoz. No, to ne znači kako treba prekrižiti ruke i čekati samo na državu. Želim jasno i glasno poručiti kako je bitnost Aluminija za ove djelatnike, za ovaj prostor, za postojanost ukupnoga sustava života i rada u Hercegovini, u FBiH i u južnoj Hrvatskoj, veća od prizemnih podjela i tabora, od sitnih osobnih interesa, veća je od sviju nas pojedinačno i upravo je sada vrijeme zbiti snage i raditi na osiguranju budućnosti industrije i gospodarstva Hercegovine i FBiH u cjelini, rekao je Bradvica.

Istaknuo je kako je u sporazumu koji je nedavno potpisao s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem navedeno kako će Vlada FBiH subvencionirati proizvodnju aluminija i kako će se detalji subvencioniranja definirati posebnim aktom. Također, Bradvica je rekao kako je svjestan da je Vlada FBiH u teškoj poziciji te kako Aluminij ni ne očekuje bilo kakva novčana sredstva od Vlade.

-No, subvencija može izgledati i drugačije. Primjerice, kad se pojavljujemo pred određenim bankama sa zahtjevima za kreditiranje, tada Vlada FBiH može biti jamac. Samo jamstvo Vladu neće ništa koštati, a nama znači jako puno. Takvu pomoć očekujemo, izjavio je Bradvica te naglasio kako uprava kompanije više ne razmišlja o gašenju proizvodnje.

-Bili smo na samom rubu ponora i nikada do sada nismo bili u tako teškoj situaciji. Zbog toga smo bili i donijeli odluku o gašenju proizvodnje. No, u međuvremenu smo napravili nekoliko kvalitetnih poteza i možemo nešto sigurnije čekati kraj godine, izjavio je Bradvica.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je, s druge strane, rekao kako želi dati institucionalnu podršku gospodarstvu, a ne dnevnopolitičku. Također, izjavio je kako je gospodarstvo, uz ustavnu reformu BiH, za HDZ 1990 najvažniji prioritet djelovanja.

-Aluminij treba biti nositelj razvoja, ne samo Hercegovine, nego cijele BiH. Političari moraju to prepoznati i dati potporu. Mi se protivimo gašenju proizvodnje. Želimo osigurati uvjete da se ovdje u BiH može proizvoditi dodatnih 50.000 tona aluminija. To naravno znači i brojna nova radna mjetsa, kazao je Raguž.

dnevno.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati